un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Cum sa mai castigi spatiu pe hard-disk

24 Jul 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Din când în când descopăr că a scăzut destul de mult spaţiul liber disponibil pe partiţia Windows-ului şi aparent nu există un motiv bun pentru asta. Nu am mai instalat programe noi, nu am adăugat fişiere noi. De obicei atunci iau la inspectat folderele Application Data şi mă apucă boală pe software-ul care îţi mănâncă giga întregi de HDD fără să te anunţe sau pe cel ce nu se dezinstalează complet sau pe cel ce îşi crează fişiere temporare în locuri atipice.

O metodă simplă dar eficientă de a vedea ce naiba ocupă atâta spaţiu pe hard disk e să te uiţi cât are fiecare folder în parte. Logic, nu? Eu folosesc Total Commander-ul, unde dacă selectez un folder apăsând tasta SPACE, îmi calculează mărimea sa totală. Acelaşi lucru poate fi făcut şi din Windows Explorer făcând click dreapta pe un folder şi apăsând Properties, dar durează mai mult. Important este, orice aţi folosi, să aveţi activată o opţiune de genul “show hidden files”, ca să vedeţi tot discul. Iată ce fac în ordine, valabil pentru Windows XP.

Întâi iau la puricat folderul Program Files. Mă uit la fiecare program instalat cam cât ocupă pe hard disk. Cu această ocazie descopăr câteva programe pe care le ţin degeaba instalate sau unele care ocupă mult spaţiu şi nu le folosesc atât de des încât să se justifice. Le dau Uninstall cu mare spor şi plăcere.

Apoi merg glonţ în folderul în care e instalat Windows (de obicei C:\Windows) şi mă uit la ce mărime a ajuns folderul Temp. Aici se ţin fişiere temporare făcute de diversele programe ce rulează, dar multe nu sunt şterse atunci când nu mai sunt necesare. Puteţi da Delete fără nici o grijă la toate fişierele şi subfolderele din Temp, nu are ce să se strice. Dacă sunteţi anunţaţi că un anumit fişier nu poate fi şters, daţi Skip sau Ignore, înseamnă că acel fişier e utilizat chiar atunci și e nevoie de el. În cel mai rău caz, dacă vreun program deja deschis dă eroare, un simplu reboot rezolvă totul, pentru că e vorba de fişiere temporare.

Dacă aţi avut instalat sau aveţi în continuare Office 2003, e o mare şansă ca în C:\ să se găsească un folder ascuns numit MSOcache. Aici sunt ţinute fişierele din kitul de instalare de la Office. În lipsa de spaţiu merge şters şi acesta, sau dacă deja aţi dezinstalat Office 2003 dar MSOcache a rămas la datorie. Urmaţi instrucţiunile de pe site-ul oficial Microsoft pentru ştergere sau utilizaţi acel LIS Tool disponibil la download de la Microsoft. În cazul meu, Disc Cleaner cât şi LIS Tool nu vedeau acel folder, deoarece nu mai aveam de mult Office 2003 instalat, aşa că l-am şters manual şi gata. Avea 600 MB.

Cele mai mari consumatoare de spaţiu sunt folderele Application Data, despre care vorbeam la început. Sunt mai multe bucăţi, ascunse în diverse locuri în calculator, unde diversele programe instalate îşi ţin tot felul de baze de date sau de fişiere temporare. De exemplu eu utilizam ACDsee pentru a adăuga un logo pe fotografii, dar programul îmi indexase hard diskul şi făcuse un catalog de fotografii ce avea 1,4 GB. Feedreader-ul fusese dezinstalat de câteva luni (ocupa 30 MB în Program Files), dar în Application Data îmi lăsase moştenire 400 MB de baza de date cu feedurile pe care le citeam. Google Desktop, care îl folosesc mai mult pentru a pune un widget cu informaţii meteo pe desktop, indexase şi el documentele din calculator şi acel catalog ocupa vreo 1000 MB. Google Earth mai face câte un cache de care te poţi lipsi, Picasa iarăşi consumă mult spaţiu. Analizând deci cât ocupă fiecare subfolder din aceste Application Data poţi găsi fişiere ce n-au fost şterse la dezinstalarea programului ce le utiliza sau poţi găsi programe care ocupă spaţiu suplimentar faţă de cel din Program Files şi te mai gândeşti o dată dacă merită păstrat sau nu. Puteţi şterge direct folderele rămase de la programe sau jocuri de mult dezinstalate, iar în cazul celor pe care încă le utilizaţi puteţi încerca să umblaţi prin diversele setări de indexare/catalogare sau să le dezinstalaţi şi pe acestea. Folderele de tip Application Data se găsesc în:

  • Documents and Settings\All Users\Application Data
  • Documents and Settings\Default User\Application Data
  • Documents and Settings\Default User\Local Service\Application Data
  • Documents and Settings\Default User\Local Service\Local Settings\Application Data
  • Documents and Settings\userul vostru\Application Data
  • Documents and Settings\userul vostru\Local Settings\Application Data

şi alte asemenea variaţii. Tot pe aici se mai găsesc şi foldere Temp ce merită inspectate şi eventual şters conţinutul lor. De obicei Application Data e cel mai mare consumator de spaţiu şi mă apucă nervii când văd câţi MB irosesc anumite programe şi nici măcar nu te anunţă pentru că ştiu ele mai bine decât tine ce ar trebui să facă în calculatorul tău.

Atenţie! Dacă nu vă pricepeţi, mai bine nu ştergeţi nimic. Nu vă băgaţi nasul pe acolo dacă nu ştiţi ce să faceţi. Dacă doriţi o securitate suplimentară, în loc să ştergeţi un folder îl puteţi muta pe altă partiţie. Dacă nu apar erori şi totul merge bine în zilele următoare, probabil că îl puteţi şterge definitiv din calculator.

De sfaturi precum Empty Recycle Bin, dezactivarea opţiunii de hibernare, micşorarea numărului de puncte System Restore sau de utilitarul CCleaner bănuiesc că a auzit toată lumea.

asus s5507

    21 comentarii

  1. faithless_soul

    24/07/2009 la 10:07 PM

    Sau se poate folosi un program de genul : WinDirStat
    L-am descoperit cu ceva timp in urma si mi-a fost de mare ajutor.

      (Citează)

  2. pentru dimensiunea directoarelor in tc exista combinatia: shift+alt+enter si le vezi toate frumos [pacat ca nu se pot sorta dupa dimensiune :) ]

    un alt spatiu care sta degeaba ocupat este cel cu backup`urile de update, ajunge si la 20gb daca uiti de el. tuneup 2009 are leac pentru el.

      (Citează)

  3. exact aceeasi pasi ii urmez si eu, iar koma mi-a luat-o inainte cu Alt+Shift+Enter in TC :P

      (Citează)

  4. Da, mi-a zis si Fulgerica pe Twitter despre alt+shitft+enter. E OK comanda, desi uneori rasneste prea mult hard diskul calculand spatiul total sau la cateva foldere stiu eu ca sunt mici sau ca nu le-as sterge oricat de mari ar fi.

    Eu sunt curios ce se mai poate sterge din Windows. De exemplu WIndows 7 va avea cativa GB de drivere, din care 800 MB de drivere de imprimanta. Nu te va lasa sa le stergi, dar daca stii unde sunt acele fisiere, o poti face manual. Sunt curios si in XP cum stau astfel de situatii.

      (Citează)

  5. Prefetch mai e o chestie ok de sters in XP. Pe windows 7 nu am cautat sa vad cum e. CCleaner e un crap asa cum ii spune si numele.. Pentru registrii va recomand Uniblue Registry Booster 2,daca tot vorbim de sanatatea PC-ului

      (Citează)

  6. Un program excelent de sters toate fisierele nefolositoare cat si registrii de care nu mai ai nevoie este CCleaner. E freeware si nici nu trebuie sa intrii “din prima” in Programs File sau Temp sau mai stiu eu ce…Dupa ce folosesti acest program poti intra si curata ce a mai ramas necuratat.
    Programul il gasiti pe http://www.freewarefiles.com

      (Citează)

  7. Am zis de CCleaner, dar ala e bun doar ca sa-ti stearga niste fisiere temporare si prefetch-ul si alte vrajeli din astea. L-am rulat de doua ori si apoi am mai sters eu 1 GB prin metoda mea. Nu vei gasi un program care sa stearga ce am recomandat eu, pentru ca nu vor sa se bage in acele directoare, informatia de acolo fiind considerata utila. CCleaner sau ceva asemanator nu are de unde sa stie ca un program a fost dezinstalat sau sa decida ca ocupa prea mult spatiu pentru cat de rar este utilizat. Doar utilizatorul stie daca are nevoie sau nu de kitul de instalare de la Office, sau daca mai pastreaza cache-ul de la Feedreader sau nu.

      (Citează)

  8. treaba cu prefetch-ul e buna, atat pe XP cat si pe Vista/7. eu de prin 2003 am un script sub forma unui fisier .bat pe care il tin sa ruleze la shutdown, si care are rolul de a curata prefetch-ul…insa am facut acest lucru mai mult pentru a scadea timpul de boot si de incarcare al Windows-ului decat pentru spatiu (nu cred ca se aduna in directorul ala mai mult de 10-20 MB). il am si acum activ (scriptul), insa imi foloseste mai putin spre deloc, pentru ca foarte rar dau restart la sistem, de shutdown ce sa mai vorbesc…metodele preferate de oprire fiind stand-by (pentru ca imi re-porneste calculatorul in 3 secunde) sau hibernate (pentru cand il iau in spate si plec cu el la plimbare, pentru ca in stand-by am auzit ca nu sunt parcate frumos capetele de citire la HDD si deci nu sunt recomandate socurile mecanice :D)

    in rest, daca s-a mai instalat vreun Service Pack de la instalarea windows-ului incoace, se poate sterge folderul “Service Pack Files” din C:Windows, cu mentiunea ca stergand folder-ul respectiv te asiguri ca vei avea mereu la indemana CD-ul de instalare al OS-ului care sa contina si SP-ul respectiv, pentru ca ti se va cere oricand va fi nevoie de un .dll sau mai stiu eu ce de pe el (de obicei la instalarea de noi device-uri).

      (Citează)

  9. Pai din cate stiu eu, daca stergi prefetch-ul in fiecare zi nu obtii nimic. Ideea parca era ca acolo Windows isi aduce niste fisiere pe care le incarca des, ca sa le aiba disponibile imediat. Daca le stergi in fiecare zi, nu obtii nici un spor de performanta. E bine sa le mai stergi din cand in cand pentru ca iti mai schimbi obiceiurile si nu mai rulezi mereu aceleasi programe, dar nici prea des. Eu parca asa stiam ca merge mecanismul.

      (Citează)

  10. pai mie mi se pare mai ok sa stau 2-3 secunde in plus cand imi porneste un program decat sa stau 2-3 minute pana se incarca windows-ul, in loc de 30-50 secunde cat ii ia daca stergi prefetch-ul. in fond, timpul ala de asteptare tot se regaseste undeva, acuma in functie de preferintele fiecaruia: fie la startup pana se incarca prefetch-ul in RAM fie atunci cand pornesti un program, si nu prea vad de ce as sta sa incarc la startup niste informatii despre unele programe pe care probabil nici nu le voi folosi in sesiunea respectiva…pe mine poate ma intereseaza sa porneasca repede rasnita cat sa trimit un mail si apoi sa dau shutdown din nou.

    dar asa cum am spus, treburile astea se aplicau pana acum cativa ani, pt. ca acum se intampla sa dau restart din an in pasti si mi-e oarecum indiferent daca sta 2 minute in plus…mai mult ma deranjeaza timpul mare de revenire din hibernate, care e de aproape 1 min pe 3 GB de RAM (asta la Win7, ca la Vista pe acelas sistem puteam sa-mi beau linistit cafeaua pana se “trezea” el)

      (Citează)

  11. Întâi am folosit DiskData (diskdata.com) apoi am încercat WinDirStat și acum folosesc TreeSize Free (jam-software.com).

    TreeSize e rapid și se integrează direct în meniul contextual din Explorer. Cel mai bun “vânător de spațiu” pe care l-am încercat.

      (Citează)

  12. Am cateva probleme de genul acesta.Inainte de a citi ce este postat pe internet a venit un ”’specialist”’ care mia zis sa sterg folderul temp.Acum am multe problme.Pur si simplu nu se mai salveaza nimic in pc(ex la jocuri nu mai pot salva apare intotdeauna mesajul FAILED SAVE ).Daca ati vrea sa ma ajutati va rog contactati-ma pe id-ul dany_cena27.

      (Citează)

  13. N-ai ce sa patesti daca sterg folderul TEMP. De asta se cheama Temp, sunt doar fisiere temporare acolo, pe care softurile mama si le pot reface oricand daca ar avea nevoie. Poti sa-l golesti de cate ori inchizi Windows, fara frica.

    Bine, trebuie sa stergi continutul folderului Temp, nu si folderul in sine. Nu stii niciodata cand vreun soft e suficient de batut in cap incat daca nu-l gaseste in /Windows, sa nu stie sa-l creeze singur. Totusi, cred ca l-ar recrea Windows la bootare.

      (Citează)

  14. Scuze ca fac off topic si ca va stresez cu intrebarile dar de la ce ar putea aparea aceasta problema (nimic nu mi se mai salveaza in pc )?

      (Citează)

  15. Partea cu salvatul ma refer la aplicatzii ex Mozilla Winamp sau la jocuri

      (Citează)

  16. pot sterge fisierele cu extensie msi din windows/installer/folder ? am folosit WinDirStat si-mi arata ca sunt foarte multe si as economisi spatiu pe disk

      (Citează)

  17. Nu se mai pune chiar asa problema spatiului pe hard in ziua de azi, mai importanta e viteza si sa nu avem viermi, virusuri, malware greu de identificat si de scos.
    In mod practic se poate face usor si rapid restaurarea sistemului initial curat, adus la un anumit stadiu optim, cu toate programele de baza si stocat undeva pe alta partitie.. De exemplu cu GHOST, Acronis True Image, etc.
    Se reinstaleaza in cateva minute, mult mai rapid si sigur decat sa-l tot bibilim.
    Se poate lucra alternativ chiar si cu mai multe variante sau sisteme de operare, apeland rapid la imaginile respective, stocate la loc sigur.

      (Citează)

  18. Nu prea are legatura ce zici tu cu ce zic eu. Eu de exemplu n-am instalat Windows XP decat de trei ori in viata, de doua ori pentru ca am schimbat calculatorul cu totul. Degeaba pot pune rapid o imagine Ghost, oricum voi pierde timpul dupa aceea ca sa-mi refac setari si history. Se poate intretine foarte bine un sistem instalat, nu e nevoie ca periodic sa reinstalezi Windows-ul. Iar daca ai nevoie de ceva spatiu in plus, sau sa eliberezi niste bagaj pe care il cari degeaba pe HDD, poti aplica si ce ziceam eu.

      (Citează)

  19. ba la mine e lipsa de spatiu si am un 1.00 GB si nici jocuri nu meg muzici
    filme nimic

      (Citează)

  20. Deci…oameni buni…pana la urma,este ok sa stergi tot din folderul “prefetch” sau nu?? Fiindca eu am vazut un video pe youtube,care spunea ca daca stergi tot din acest folder,si din ‘temp” plus inca un truc,nu mai ai lag asa de mare la jocuri! Si poti rula jocul fara sa se mai miste aiurea,in reluare sau sacadat! Stiti ce e ala lagging,nu??

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus