un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cismigiu & Comp.

22 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Am cumpărat azi Jurnalul Naţional doar pentru că avea ataşată cartea Cişmigiu & Comp a lui Grigore Băjenaru. Ce carte! Îmi aduc aminte cât am citit-o şi recitit-o acum multă vreme, pe la 10-12 ani poate. N-aş fi cinstit dacă aş zice că am urmat apoi cursurile liceului Gheorghe Lazăr datorită acestei cărţi şi a eroului ce îşi povesteşte aventurile în acelaşi liceu. Mai degrabă, realist vorbind, a contat că liceul era în centrul oraşului, lângă cel mai frumos parc al Bucureştiului, lângă cinematografe şi magazine şi multe localuri mişto. Dar simt că o parte din mine a ales acel liceu şi datorită cărţii lui Băjenaru, pentru că ea m-a făcut să mă gândesc “dar unde o fi Lazărul ăsta şi ce fel de liceu este?”. Iar astăzi, deşi mai am încă acasă o ediţie veche şi ponosită, am cumpărat-o mai mult pentru că îmi aduce aminte de acei ani frumoşi ai copilăriei mele. O surpriză plăcută a fost să descopăr că, pe lângă Cişmigiu & Comp. volumul conţine şi continuarea Bună dimineaţa, băieţi!, pe care nu am citit-o niciodată.

Îmi este cumva teamă să o citesc. Mi-e teamă că mă va dezamăgi, că o voi găsi plictisitoare. Poate că este o carte ce trebuie citită înainte să faci chiar tu liceul, când vei putea exclama “wow ce mişto, abia aştept să fiu şi eu licean”. Cel mai mult îmi este teamă că va fi plictisitoare pentru că i-a trecut timpul. În fond, vorbim de o carte în care personajul principal primeşte o scatoalcă pentru că îi spune tatălui său bancul cu “o cameră șofată“, în care băieţii le scriau fetelor poezioare de amor, în care profesorii erau respectaţi şi temuţi. Nu prea mai sunt vremurile la fel, iar anii mei de liceu au fost mult mai plini de întâmplări şi aventuri decât cele povestite de Băjenaru.

O voi reciti însă şi chiar cu mare plăcere, în ciuda faptului că nu mai poate fi numită “de actualitate”. Şi am fost foarte încântat că dimineaţă, când am ajuns la muncă având-o în braţe, toţi cei ce m-au văzut cu ea au exclamat “vai ce mişto e cartea asta”, “mă duc şi eu să mi-o cumpăr”, “mama cu câtă plăcere am citit-o” şi alte asemenea. Nu ştiam că este aşa cunoscută de toată lumea, dar mă bucură asta pentru că o merită cu prisosinţă.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Este una dintre marile cărţi ale adolescenţei noastre. A noastră, a celor care încă mai citeam. Şi încă mai visam. Acum, din păcate pentru ei, e altfel.

      (Citează)

  2. “bună dimineaţa, băieţi” e destul de diferită… într-un fel e chiar mai copilăroasă, deşi e de pe vremea cînd Băjenaru era profesor de română, nu elev… şi are chiar şi puţină propagandă comunistă mascată !!! (dacă îţi poţi închipui aşa ceva) – e interesantă pt atmosfera anilor 30-40-50. Şi e şi ceva mai nostalgică.

    Dar, pe global, dacă ţi-a plăcut “Cişmigiu”, merită citită.

    Mai e o carte românească gen “Cişmigiu”, numită “elevul Dima dintr-a şaptea”, nu mai ştiu cine e autorul. Dar e destul de diferită, mi s-a părut că are chiar părţi de-a dreptul de ficţiune.

    În final, ia conjugă tu, a fălfăi, a germina, a cuace… doi şi la revedere, mogarule !

      (Citează)

  3. eu caut de peste 10 ani pe cineva care sa-mi explice exact care era problema cu bancul ala, nu ma prind si pace…

    stiu ca e la moda acum sa ne plangem de generatiile actuale, dar nu-i dracul asa de negru. cand eu citeam in banca, in timpul orelor, colegii mei (cei care au in jur de 25 de ani acum) se uitam chioras. era fix la fel.

    in orice caz, eu am primit cartea de la tata (chiar exemplarul lui), mi-a placut atunci si mi-a placut si acum cativa ani. fazele amuzante nu mi s-au mai parut chiar asa, dar cartea per total nu m-a dezamagit deloc. am citit si ‘buna dimineata, baieti’, acum mai multi ani, dar nu mi-a placut.

    p.s. mihai drumes a scris ‘elevul dima dintr-a saptea’, dar nu mi se pare sa aiba ceva in comun cu ‘cismigiu & co’ in afara de faptul ca ambele sunt cu elevi.

      (Citează)

  4. @waven: Ai dreptate. Am recitit si Ciresarii anul trecut, alte carti marfa ale adolescentei.
    @Jen: Probabil ca in acele vremuri sa ceri o camera si o fata in ea erau de batut, nu de ras.

      (Citează)

  5. Eu am citit Cismigiu dupa ce am intrat in Lazar (era pentru un concurs de cunostinte despre liceu). Dar ce mi s-a parut interesant era ca in clasa cu mine era un baiat al carui bunic parca era un personaj din carte iar parintii colegului facusera si ei Lazar, era a treia generatie de Lazarist.

      (Citează)

  6. nu mi-a trecut vreo secunda prin cap ca ‘sofata’ se pronunta la fel ca ‘si o fata’ :)) mersi, cred ca e cea mai veche dilema pe care o aveam.

      (Citează)

  7. Eu am citit-o si inainte si dupa liceu. Sunt doua perceptii diferite, dar la fel de misto: cea cu “Ce tare trebuie sa fie in liceu” si a doua cu “Mama ce amintiri despre liceu”! Si nu, nu am facut Lazar, dar din cu totul alte motive… :D

      (Citează)

  8. Si mie mi-a placut foarte mult… am citit-o prin clasa a … 5-a parca, si in momentul ala era preferata mea :) Abia asteptam sa ajung la liceu, desi imi era ciuda ca n-am cum sa ajung la Gh Lazar….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus