un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Invatamintele lui Radu pentru generatiile mai tinere

30 Jun 2009  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

O fată a lăsat un comentariu la un post de-al meu despre bacul copiat. Un comentariu în care vorbeşte despre faptul că ea a învăţat în timp ce mulţi alţi elevi care nu s-au interesat niciodată de şcoala au luat şi vor lua note mai mari pentru că aveau pile sau pentru că au copiat. Răspunsul meu la comentariul ei s-a transformat în acest post.

Îmi pare rău pentru tine, dar tocmai te-ai lovit de realitate. Nu o zic cu răutate, chiar regret că aceasta este situaţia la noi în ţară (şi în lumea largă e la fel, nu doar aici; ăsta e sistemul în care trăim). Acum, la sfârşitul liceului, ai observat (poate pentru prima oară cu adevărat importantă în viaţă) ce manevre se fac pe pile şi bani. Cine are fie relaţii, fie bani, fie ambele, le va folosi fără regrete. Aceasta este stilul lor de viaţă şi e de înţeles, e ca şi cum i-ai cere unui milionar să folosească o Dacie deşi îşi permite o limuzină. Te vei lovi de pile şi spagă şi la facultate, apoi te vei lovi de ele la angajare şi în cadrul firmelor în care vei lucra. Vei avea (aşa cum eu am acum) colegi ce au salarii mari deşi nu muncesc deloc, sau avansează fără să o merite doar pentru că sunt pila cuiva şi au relaţii unde trebuie.

Important, în aceste condiţii, este să nu-ţi pese ce fac alţii, ci ce faci tu. Nu contează câţi iau 10 la bac şi cum, important e să iei şi tu, chiar dacă tu trebuie să înveţi pentru asta. Nu contează ce salarii vor avea alţii, important va fi cât vei câştiga tu şi unde vei ajunge tu în carieră. Faptul că unii au relaţii şi pile şi se vor băga în faţa ta este doar un impediment suplimentar. Viaţa e o cursă, aşa se zice, dar nu e cursa obişnuită, ci una cu obstacole. E 100 de metri garduri, nu plat. 3000 de metri cu obstacole variate, nu doar alergare simplă. Cu cât te obişnuieşti mai repede cu această idee, cu atât mai rapid te vei adapta şi vei şti ce să faci în viaţă. Tratează-i pe cei cu pile că pe nişte obstacole suplimentare, peste care trebuie să treci, nu lăsa existenţa lor să te deprime.

Apropo de ÅŸcoală, sistemul românesc mi se pare catastrofal. Nu e posibil ca în fiecare an să schimbi toată metodologia ÅŸi să ÅŸi scoÅ£i generaÅ£ii de succes de pe “băncile ÅŸcolii” (cum e expresia preferată a ÅŸtirilor). ÃŽn viaÅ£a eu cred că trebuie să ajungi la rezultatul dorit prin minimum de efort. Raportat la ÅŸcoală, asta înseamnă că depinde care e Å£inta ta. Dacă e o notă bună, atunci copiază dacă poÅ£i, e mai simplu aÅŸa. Dacă vrei să înÅ£elegi cu adevărat literatura, matematica, fizica, chimia, atunci învaţă.

Acum ştiu că ți se pare ofticant că alţii vor lua note mai bune prin efort mai mic (sau zero). Te asigur eu că după ce dai şi admiterea la facultate, nu îţi va mai păsa de bac. Iar peste câţiva ani nu îţi vei mai aminti de el şi nici de examenul de admitere. Poate nici nu va conta ce facultate ai terminat. Eu am luat note mari la bac ca să trec la facultate. Mi-au folosit doar atunci, oricum în facultate am luat-o de la zero cu matematica şi fizica. Electronica am terminat-o cu brio, pentru că asta era misiunea mea ca student. Mi-a folosit ca să mă angajez într-un post bunicel, dar nu m-a testat nimeni să vadă cât ştiu despre comunicaţii audio-video. Ce am făcut în postul în care eram angajat m-a făcut să mă orientez spre alt post mai bun şi spre o altă direcţie în carieră, una în care nu m-a întrebat nimeni nici ce am făcut la bac, nici măcar ce facultate am terminat. Acum nici nu mai ţin minte multe astfel de detalii. Dar fiecare dintre ele, fiecare materie, fiecare examen, fiecare sarcină de la muncă, a fost o treaptă; trebuie să o urci cu bine ca să ajungi la următoarea şi la următoarea. Important e să le urci pe toate cu bine.

Şi nu contează că în toate aceste etape vor fi unii ce le vor sări prin pile şi bani. Oameni care să ocupe o funcţie bună doar pentru că au relaţii vor exista întotdeauna. Cineva însă trebuie să şi muncească, să muncească pe bune, aşa că dacă tu vei munci cel mai bine, vei avea şi tu mereu unde să urci. Daca aveai pile și relatii, apelai la ele, e greu de rezistat tentației, probabil ai fi luat-o ca pe ceva normal, ca pe un dat al vietii. Daca nu ai, urci prin muncă, nu abandonezi.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Intr-un fel ai dreptate, dar parca e spus cam batranesc, si spus “the hard way”. Nu am urmarit comentariul initial al fetei, dar..

    Si eu am dat bacul anul trecut, si acum termin anul I. Sunt la facultatea de constructii, si mai am doar un examen de dat. In apararea mea, ca nu sunt plaga societatii, pot spune ca deocamdata nu am restante, si nici nu pot sa spun cu siguranta ce va fi. Insa de anumite chestii m-am convins. Iti dau dreptate ca bacul e o prostie, la fel si admiterea. Bacul m-a convins cam cata relevanta are ca si examen, iar admiterea m-a convins inca o data de acelasi lucru, pt simplul fapt ca erau subiecte mai usoare decat la bac, si totusi “proÅŸti, dar mulÅ£i”.

    Dupa un an de facultate am realizat ca la sfarsit vor fi 3 grupe de oameni, sau eu cel putin asa ii concep si ii clasific pe studenti in domeniul asta.

    1. sa-i numim “slabi”. Cei care trec cu 5, cei care vor doar sa treaca, cei care nu prea stiu cum si de ce trec, important e ca o fac, cei care nu raman cu mare lucru si vor doar diploma. Iar dupa aceea vor face lucruri de mantuiala. 2. “Muncitori”, cei care vor invata pe rupte, vor toci tot si vor iesi cu laude si media 10. Dar mai departe, pusi fata in fata cu munca nu vor face fatza si vor lucra pe salarii minime si vor fi bataia de joc a sefilor. 3. A 3a categorie e o oarecare combinatie intre primele 2. Ar suna tiganesc sa-i numesc “baieti destepti” sau “smecheri”, dar ideea e ca cei care vor stii sa invete astfel incat sa ramana cu ceva in cap, vor fi si cei care vor progresa in cariera mai rapid, vor avea alte aspiratii, si nu se vor lasa calcati in picioare. Pe principiul “work smart, not hard”.

    Cat despre corectitudine, m-am convins ca nici facultatea nu e un mod 100% eficient de a stabili nivelul unui individ, ci pana la urma conteaza cu ce ramai si cum te folosesti de asta mai departe. O facultate trebuie inteleasa, nu invatata pe de rost.

    Cat despre avantaje, cred ca fiecare e binevenit. Cu atat mai mult cu cat ti le creezi, pt ca e tot munca ta practic. Viata e intr-adevar o cursa, dar si o jungla. Fiecare joaca pt el, si fiecare avantaj e un plus. Nu exista fair play, iar daca te opresti prea des si prea mult pt fiecare in parte, daca apelezi prea mult la principii cand altii nu o fac, ajungi sa fi calcat in picioare.

      (Citează)

  2. E foarte adevarat tot ce ai spus aici insa e chestia aia ca stiam “teoria” insa nu ma lovisem de atata nesimtire si minciuna iar intalnirea cu situatia m-a facut sa ma simt aiurea si sa urle in mine revolta.
    Am considerat mereu ca daca inveti o chestie practica, si daca inveti ceva ce poti sa mai si aplici uneori, nu doar asa sa tocesc ceva si sa uit apoi, ma pot descurca mai usor printre atatea “magarii”.Vazusem aranjamente si la locurile de munca ale rudelor, vazuseem ca daca ai 2 pile “serioase” (pentru ca si Categoria pilelor conteaza), poti sa ajungi acolo unde vrei iar salariul e unul ce necesita card deoarece nu se poate depozita in “stare” CASH.
    Iar legat de chestii mai practice, am incercat sa particip la diferite concursuri de protectie a mediului sau ce inseamna o calamitate naturala…….si am vazut si acolo corectitudine la Lugoj insa si o mare facatorie la Barlad.Si ca sa aduc si argumente o sa spun ca la Barlad am participat la un concurs ce avea ca scop explicarea fenomenului numit “cutremur”….aveam 2 probe teoretice date una in prima zi de concurs si una in ultima, si o nota acordata pentru participarea la toate activitatile desfasurate in cateva zile….ideea era sa iei parte la acordarea primului ajutor in caz de accident, sa cobori pe o scara de pompieri dintr-o cladire ce ardea si in general ceva de genu.La cele 2 probe teoretice au fost teste grila si cu cat invatasem eu am luat 10 la ambele,si astfel planurile lor erau date peste cap deoarece echipa din bucuresti trebuia sa ia premiul I si nu echipa mea.Tot aranjamentul l-am aflat pt ca intamplator caminul in care am fost cazati nu mai avea locuri iar cei de la Bucuresti au fost nevoiti sa stea cu noi in camera.Oricum ideea e ca oamenii s-au distrat, nu dadeau pe la probe pentru ca ziua dormeau iar noaptea umblau aiurea, si in final pe langa cele 2 note de 10 ne-am trezit ca la proba practica avem nota 5 iar “colegii” aveau niste note fictive puse sa aiba cu ceva puncte mai mult ca noi pt a castiga.Notele cica fusasera secrete insa cuiva i-a scapat o foaie si astfel s-a aflat…..si atunci a fost asa un moment de nervi insa am realizat ca tot ce am invatat in zilele alea conteaza pentru mine.
    Oricum ma uitam asa in urma si realizam ca tot ce stiu se vede atunci cand vorbind cu o alta persoana pot sa abordez mai multe domenii si sa-mi expun parerile nu sa ma uit ca vitelul la poarta noua sau sa-i recit DEFINITII:))
    Cred ca cea mai mare satisfactie am avut-o atunci cand intr-o practica a facultatii de geografie, am avut ocazia sa vorbesc cu un profesor universitar despre studiile facute in legatura cu Aspretele (un peste unic ce traieste doar in Romania, in zona pe unde stau eu), si realizam ca tot vorbind si explicand din ce stiam, toata lumea ma privea si asculta iar proful ma aproba si mai adauga cand era nevoie. Momentul ala mi-a placut la nebunie pentru ca m-am simtit apreciata pentru ce stiam.
    Incerc sa ma “pregatesc” sa fac fata urmatorului nivel de aberatii pe care le va aduce si facultatea, insa sper ca usor usor sa ma mai “calesc” cu probele de la bac:))

    Am eu o vorba : “Asta e uneori mi-o mai iau si in freza, pentru ca uit de zidul ala rece si dur ce desparte corectitudinea de viata reala’, asa ca asta e …..nimic nu ma va face sa abandonez si sa sar pasi, asa cum ai spus si tu am sa muncesc pentru a putea sa urc fiecare treapta nu sa sar pasi.

      (Citează)

  3. Prea multe manevre strica, dovada o concurenta la Miss Plaja care s-a culcat cu organizatorul concursului si cu patronul hotelului unde avea loc, si tot n-a iesit nici macar intre primele 8. http://www.libertatea.ro/stire/amenintata-cu-moartea-245612.html

      (Citează)

  4. @andra , eu nu te cunosc dar mi se pare ca si tu esti cam prea axata pe partea asta a vietii legata de studiu :)

    tu inveti, esti serioasa. aia din Bucuresti au venit la caterinca, oamenii se distrau seara, au socializat, s-au combinat, aia e, ma rog nu e frumos ca au venit la concurs si nu i-a interesat, dar in fine, au fost neseriosi, treaba lor. Sunt convins ca nu prea ii interesa pe ei cine castiga, nu cred ca ei au aranjat concursul. Si mi se pare ca tu ai pica pe ei, si te oftici, si asta nu e bine pt tine!

    oricum, ideea e ca trebuie sa fii mai chill asa, mai inveti, mai copiezi, poate nu te intereseaza tot ce esti obligat sa inveti, prea multe discipline obligatorii si prea putine optionale.

    de la un anume nivel incolo, nu mai conteaza asa mult ca tu stii un pic in plus, conteaza sa fii agreabil, sa stii sa vorbesti , sa-ti faci prieteni, si e normal sa fie asa. tu daca ai avea doi subalterni, unul ceva mai priceput dar dezagreabil ca persoana, iti zic eu ca tot pe cel mai ok ca persoana l-ai alege.

      (Citează)

  5. si mai e aia ca daca bei si nu fumezi esti terminat.

      (Citează)

  6. Bravo, Andra, si rusine echipei din Bucuresti! Nu e rau sa fii axata pe studiu, fiecare se axeaza pe ce-i place sau pe ce i se potriveste mai bine firii lui.

    Pastia: citesc si nu-mi vine sa cred.
    Mai, Pastia, daca tu ai avea de ales intre un angajat care stie meserie si e om la locul lui, si unul care nici nu face treaba, e pus pe distractii, dar care te linguseste bine, pe care l-ai alege? Andra nu mi s-a parut nici frustrata, nici antisociala in declaratii.

    Copiii din Bucuresti sunt mai cu mot in frunte. Am fost la olimpiada de istorie – din provincie venea 1 copil la fiecare an, adica 4 copiii pe 4 ani. Ei bine, din Bucuresti erau 30 de copii. In plus, la cls. a X-a, unde am participat eu, s-au afisat rezultatele, au fost schimbate dupa 2 ore (cica nu corectasera toate lucrarile), iar a doua zi, rezultatele aratau cu totul altfel. Pe primul loc era o fata care initial nu luase nici mentiune – mai apoi s-a aflat ca tatal ei, profesor bucurestean, facea parte din comisie.

      (Citează)

  7. Xelomon, nu cred ca Pastia a vorbit cu rautate. Poata faza cu angajatii pe care i-ar avansa el e un pic bizara, dar nu cred ca a facut-o pe Andra nici frustrata nici antisociala. Mie mi se pare ca a zis o chestie foarte buna, ca dupa un anumit moment in viata nu mai conteaza studiile si cat de bine te pricepi la ceva, ci mai degraba cat de bine comunici cu oamenii. Desigur, daca esti doctor, cercetator sau administrator de servere, da, probabil e important cat stii si cat de rapid rezolvi o problema. In alte posturi insa, si spun asta din experienta mea directa, e mult mai important sa stii cum sa abordezi un client, furnizor sau coleg, cum sa organizezi o echipa sau cum sa rezolvi niste situatii, cum te intelegi cu oamenii atunci cand e vorba de cerut un favor. Astfel de “skilluri” uneori salveaza bani sau aduc business-ul.

      (Citează)

  8. adevarul e crud…….se pare ca acum nu se accepta si alte rezolvari ce nu sunt in barem sau cel putin asa e la matematica si din cauza asta mi-au dat 7,5…..ca nu corespund cu baremul…..si nu e doar de mine dar am colegi ce dau tot la facultatea de matematica si au tot soarta asta….o sa le scrie pe diploma de bac 7,5 pt ca se facea si altfel exercitiul dat, insa 10 au luat cei ce au copiat si s-au incadrat in barem…..cred ca am pierdut orice urma de revolta…..am stat de vb cu un prof si mi-a zis ca e posibil sa nu-mi puncteze pt ca au discutat ca la info mate si fizica sa corecteze doar ce e in barem iar ce e facut in alt mod sa nu mai fie corectat ci depunctat total….
    ma mai gandesc pana disera daca are rost sa mai fac contestatie sau nu…..cred ca o sa aleg solutia sa o las asa si sa ma concentrez pentru examenul la facultate ca nu ar mai avea rost sa stau in stres cateva zile……
    am si un coleg ce a zis ca a copiat tot si “saracutul” a luat 7,2;))

      (Citează)

  9. Eu am facut contestatie la romana, mai mult doar ca sa vad ce am facut si cum m-au punctat. Nu e mare branza, te duci si scrii o cerere de contestatie si asta e tot. Atunci mi-a aratat un profesor lucrarea si mi-a explicat punctajul si ce s-a intamplat si m-a intrebat daca vreau sa continui contestatia si sa o trimit la minister pentru reverificare, sau o opresc si aia e.

    In locul tau as face contestatie, poate daca fac multi se mai schimba ceva. Din cate stiu orice metoda ce duce la rezultatul corect trebuie punctata, cata vreme este bine argumentata.

      (Citează)

  10. @ Xelomon. Afirmatiile tale legate de olimpiada de istorie sunt total nefondate – in primul rand Bucurestiul are o populatie scolara mult mai pare decat oricare dintre celelalte judete. Sa o luam pe istorie – principiul reprezentativitatii – o populatie mai mare are un numar mai mare de reprezentanti. In al doilea rand, daca te referi la olimpiada de anul acesta, de la Cluj, Bucurestiul nu a luat premii la a 10-a. Nici anul trecut. Si niciodata nu a existat cineva care sa urce pe primele 3 locuri neavand nici macar mentiune. Si niciun profesor din comisie bucurestean nu a avut copii in concurs. Daca intentia ta a fost sa scoti in evidenta incorectitudinea unor competitii, macar prezinta informatii reale.

      (Citează)

  11. @Maximus, nu te inflama, ca n-ai de ce.
    1. nu am mentionat nici un oras, in afara de Bucuresti.
    2. nu am mentionat nici un an de olimpiada.

    Am vorbit de olimpiada de istorie din 2001, tinuta la Focsani. Ai informatii despre ea? Daca nu, de unde stii ca-s nefondate? Sigur exista pe undeva niste pagini cu clasamentul afisat prima oara si cu clasamentul rectificat. Persoana care a luat premiul I (in al 2-lea clasament) nici macar nu figura in primul clasament.

    De acord, Bucurestiul are mai multi locuitori. Totusi, nr de copii care merg la o olimpiada n-am auzit sa fie proportional cu nr de locuitori ai orasului. Care ar fi proportia? Un copil la 20.000 de oameni? Cum alegi elevii? 1 dintr-a 9-a si 2 dintr-a 12-a?
    Sa presupunem ca la Bucuresti au decis sa vina reprezentanti ai fiecarui sector (cum mi s-ar parea normal) sa fie. Cate 4 pe fiecare sector. Asta inseamna 4×6=24. Hai punem si Ilfov – inca 4. Asta inseamna 28 de copii. Cei 2 copii in plus au iesit din joben?
    Ma rog…. sa le fie de bine tuturor, n-am chef de certuri pe internet.

      (Citează)

  12. Nu era vorba de numarul de locuitori, era vorba de populatia scolara. Pe scurt, intr-un judet unde avem o populatie scolara mai mica trimitem mai putini elevi, in cazul unui judet cu populatie scolara mai mare- mai multi elevi. De ce ? Ca sa pastram ideea de concurenta- daca se bat 30 pe 3 locuri intr-un judet, in altul sa zicem vor fi 40 pe 4 locuri, cam asta era ideea. Intr-adevar nu am informatii despre olimpiada de istorie de inainte de anul 2006, dar, pe de alta parte, nu aveam de unde sa stiu la ce te refereai. Daca este adevarat ce spui, este intr-adevar regretabil. Trebuie sa spun ca acum lucrurile stau cu adevarat altfel – dovada si faptul ca nu s-au mai intamplat evenimente de genul, cel putin in perioada recenta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus