►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Azi, în timp ce mâncăm nişte creveţi cumpăraţi congelaţi din Carrefour şi prăjiţi în tigaie acasă, mă gândeam că tare bine îmi pare că m-a dus mintea ca la aproape toate călătoriile prin străinătate să mănânc diverse feluri bune şi inedite de pe acolo. Mi se pare un lucru foarte important şi sper să mă asculte cât mai multă lume atunci când vă rog să nu cădeţi în capcana fast-food-urilor şi a ideii “lasă ca măcar la McDonald’s ştiu ce să mănânc, nu vreau să am surprize la cine ştie ce restaurant”, atunci când sunteţi în ţări străine. E o mare greşeală şi fie o veţi regreta apoi, fie nu veţi şti ce aţi pierdut, dar credeţi-mă pe cuvânt, aţi pierde o grămadă.
Nu zic să mâncați la restaurante din ghidul Michelin. Dar nici la orice fast-food banal, mai ales la cele care se găsesc şi la noi în ţară. De exemplu acum ceva ani în Anvers am mâncat la un Quick, un lanţ de fast-food ce se găseşte doar prin Benelux şi Franţa. OK, era ceva nou, dar privind acum şi analizând, tot un hamburger şi cartofi prăjiţi şi cola am băgat în mine. N-am vreo amintire plăcută de acolo.
Acum 11 ani am fost în Italia. În acea excursie abia aveam bani să trec strada, aşa că am mâncat de la pachet tot drumul până la Roma, iar apoi m-am descurcat cu mâncare luată de la supermarket-uri şi pizza de la Spizzico (şi multă îngheţată). Îmi pare rău că n-am putut atunci să încerc tot felul de paste şi aperitive specifice ţării, dar aşa a fost situaţia. În următoarea excursie, un tur al Europei, m-am mai deşteptat, mi-am dat seama că într-o ţară străină poţi face mai mult decât să priveşti monumente, poţi să şi guşti delicatesele lor şi pe acest principiu am mers în următoarele excursii, prin Olanda în 2005, Spania în 2007 şi Marea Britanie în 2008.
Ce am câştigat? Îmi aduc aminte cu plăcere că nu doar am vizitat Luvrul, ci vizavi de el (pe partea stângă, cum îl priveşti de pe Champs Elysee) am mâncat o excelentă plăcintă cu fructe de pădure. Într-o noapte în Amsterdam am mâncat o rață cu orez picant, stins cu o bere Heineken. Nişte cârnaţi specifici Sloveniei, mâncaţi lângă pista de ski din Kranjska Gora. Un platou de fripturi şi ouă ochiuri şi cartofi în centrul pieţei din Salamanca, scoici şi creveţi cu vin de Porto pe un vaporaş în O Grove, nişte prăjituri la Coimbra sau un platou chinezesc la Cascais. Cel mai mult mă bucur de excursia de anul trecut din Marea Britanie, unde îmi aduc aminte de un restaurant tailandez din Londra, unde am mâncat un curry cu carne de raţă, cu garnitură de orez şi o bere Tiger, de aperitive şi paste la restaurantul Bella Italia din Edinburgh, de restaurantul mexican din satul european de lângă Atomium, unde am mâncat pentru prima oară un burrito cu Sangria şi de oala imensă de scoici cu sos de usturoi şi vin, mâncate cu o bere Chimay tot în Bruxelles, pe una din străduţele pline de restaurante de pe lângă primăria oraşului. De fapt de acolo a cam plecat acest post, mă gândeam că aici în România îmi este imposibil să mănânc nişte scoici la fel de bune şi la un preţ decent. Mă bucur că n-am ratat momentul atunci când am avut posibilitatea să o fac în Belgia. Şi dacă mă gândesc doar la ce am băut, pot bifa pe listă un suc de portocale băut undeva sus în insula Capri, de unde vedeam întreg portul, de o cafea băută la prova vaporului ce mă ducea de la Calais la Dover, de o bere Urquell băută noapta în piaţa mare din Praga sau de o Heineken lângă Palatul Dogilor din Veneţia, pe malul canalului. Sunt chestii minore, dar fac nişte amintiri foarte plăcute.
Ideea mi-a fost confirmată de un străin care m-a condus prin Anglia atunci când am fost prima oară (de la muncă), în 2007. Ne-a luat de la aeroport şi ne-a dus la un restaurant indian, apoi seara în Brighton la unul italienesc iar a doua zi prin Londra la unul chinezesc (de tipul all you can eat, cu bufet suedez :P). Îmi spunea şi el acelaşi lucru, ca mulţi oameni se mulţumesc să mănânce rapid ceea ce cunosc deja, deşi nu i-ar costa nimic în plus să încerce şi alte specialităţi. Totul e să nu-ţi fie frică şi să ai curiozitatea de a descoperi ceva nou. El avea un card American Express de protocol, așa că își permitea cam orice.
Am o pagină specială scrisă cu o listă a ţărilor pe care le-am vizitat şi a oraşelor prin care am trecut pe acolo, dacă vreți să citiți mai multe.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
03/05/2009 la 5:51 PM
Eu iti dau dreptate. Pana acum nu am vizitat decat trei tari: Austria, Franta si Norvegia. Dar de fiecare data am pornit de la ideea: hai sa cunosc si alte gusturi, decat pe cele romanesti. In Viena am mancat doua specialitati: cartofi la cuptor cu sunca, asezonati cu un pahar de punch (era februarie, si am mancat in fata patinoarului) si rata cu spanac (la restaurant). In Paris am ales un local libanez unde am mancat ceva in gen shaorma, dar cu ingrediente vegetale si ciuperci, niste prajituri cu fistic, alune si nuci, de-mi lasa gura apa si acum; apoi am mancat cea mai buna pizza din toata viata mea (facuta de un arab care sustinea cu tot sufletul ca e francez neaos, desi nu era ); am mai mancat la un fast food mexican (in Disneyland), nu mare lucru, dar cu un sos verde foarte gustos, am baut un pahar de vin la o terasa in strada, iar apoi vestitul croissante cu unt. si mai ales am mancat bagheta cu branza putzolenta (si Camembert, dar si alte marci) pe malul Senei, impreuna cu o sticla de cidru(toate cumparate din supermarket). In Bergen am mancat sandwich cu somon, creveti si ou (DELICATESE) si cu bere sau cidru si o pizza cam banala, dar pentru ei, foarte gustoasa. In schimb am cumparat taitei chinezesti si niste sosuri interesante si le-am preparat acasa.
Deci si eu merg pe acelasi principiu: oriunde calc sau voi calca, voi incerca specialitatile locului.
docica(Citează)
04/05/2009 la 4:49 PM
Ai uitat de portiile imense de la restaurantul american din Ediburg, the Filling Station, parca. Prajitura de la cofetaria Haagen Das in Bruxelles. Si curry ul era cu litchi si alte fructe pe langa rata si era iute al naibii, dar tocmai mi s-a facut pofta.
Cat despre mine pot sa spun ca am o pasiune recenta pentru anumite tipuri de branza (imputita, bineinteles) frantuzeasca, am descoperit ca si cehii au branza cu mucegai. Despre cehi, pot sa zic ca au un talent special sa faca feluri de mancare complicate dar fara gust special. Si sunt morti dupa gulas.
Felurile specifice de mancare sunt un subiect bun de discutie si e interesant, intr-un mediu multicultural, de gustat diverse feluri, e interesant de vazut cum multe se aseamana. Branza noastra, telemea, a ajuns si pe aici, de pilda si nu e de ieri, de azi. Galustile cu prune facute de bunica, sunt cica specialitate slovaca. samd.
cat(Citează)
05/05/2009 la 1:17 PM
eu calatorind am descoperit (din nou) ca nu imi plac mancarurile ‘exotice’ (adica 90% din mancarurile pe care nu le face si mama). decat sa pigulesc in sila la nu stiu ce sos de branza frantuzeasca mai bine mananc snitel cu cartofi prajiti.
Jen(Citează)
05/05/2009 la 1:45 PM
prefer sa incerc atunci cand nu ma costa cateva zeci de euro :D si daca am o alternativa… adica mananc din farfuriile altora sau din ce gatesc prietenii, dar la restaurant fac experimente foarte rar.
Jen(Citează)
05/05/2009 la 1:41 PM
@Jen: in general tind sa fiu de acord cu tine, mai bine iau ceva ce cunosc si stiu ca nu mor de foame. Dar cand am ocazia sa mananc ceva nou, nu prea mai ezit, ca nu stiu cand o sa mai am sansa (totusi am grija sa am si un plan de rezerva).
Si alta chestie interesanta, inainte nu imi placeau andivele, acum as avea chef de o salata de andive cu mar si sos cu mutarde a l’ancienne. Cu timpul se schimba si gusturile daca ai curaj sa incerci.
cat(Citează)
05/05/2009 la 2:29 PM
La bani m-am gandit si eu dar dupa ce am dat send, cam asta e motivul pentru care iau spaghete, ca asta se zice cam la fel in orice limba. Acum insa sunt intr-o tara straina, unde nu mereu meniul e si in engleza pe unde se intampla sa mananc, si unde nu vorbesc limba. Asa ca e mai dificil de cerut ceva de care sa fiu sigura ca o sa si mananc (prioritar e acum sa invat vocabularul legat de mancare…).
cat(Citează)
05/05/2009 la 7:49 PM
Eu de obicei sunt impotriva incercatului la ceva nou. Prefer sa merg cam in aceleasi locuri, sa beau cam aceleasi lucruri, sa fac aceleasi lucruri decat sa incerc ceva nou care poate m-ar dezamagi. Dar la mancare mi-am schimbat parerea. Exemplul perfect este acel restaurant tailandez din Londra, despre care scriam. Era prima oara cand mancam “thai”, nici nu stiam ce feluri servesc, dar am intors meniul pe toate partile si am ales ceva ce parea omenesc, dar nici prea banal. Si a fost excelent rezultatul.
Recent eram in mall-ul din Baneasa si imi era foame. Aveam pofta de un burger mare, dar m-am gandit ca McDonald’s si Burger King sunt destul de raspandite prin oras si e usor sa ajung la unul. Asa ca am luat de la Nordsee niste creveti si nuggets-uri de cod, caci numai acolo pot manca asa ceva.
Iar din ce scriam despre strainatate, nu cred ca vreun fel a depasit vreodata 15, maxim 20 de euro portia. Ca doar nu m-am dus la Maxim.
nwradu(Citează)
05/05/2009 la 9:17 PM
eu am incercat chestii interesante (banane prajite, drool) numai la sugestia prietenilor… prietenii in care am incredere sa nu imi dea chestii aiurea. desi ultima tentativa a fost foarte nereusita – poate un restaurant indian in paris n-a fost alegerea ideala, dar eu nu ma mai apropii de bucataria aia. curry, bleah.
iar 15-20 euro sunt totusi o suma destul de mare… care acopera fix o bluza noua :D prefer bluza decat un experiment culinar care ar putea fi ratat. bluza macar pot s-o probez inainte s-o cumpar :P
Jen(Citează)
06/05/2009 la 3:47 PM
Ca sa parafrazez un amic : un brocoli este ca sexul: nu stii daca este bun sau nu pana nu incerci. (originalul era in franceza si invers :D )
cat(Citează)
07/05/2009 la 6:54 AM
Urasc bananale prajite. Am mancat o data, am simtit cum fac pe loc diabet si nici gustul nu-mi placea. I-am mai dat o sansa, tot la fel. Nici brocoli nu-mi place. Omul este in varful lantului trofic pentru a manca alte animale, nu verdeata din gradina.
nwradu(Citează)
07/05/2009 la 8:06 AM
eu am incercat bananele prajite dupa ce am aflat de ele de la o prietena care nu putea sa le sufere… si mi-au placut la nebunie :D
Jen(Citează)
07/05/2009 la 9:03 AM
Bananele prajite si alte deserturi chinezesti asemanatoare sunt super.
Si Radu, ce sa inteleg din comentariul despre brocoli?….. :D
cat(Citează)
07/05/2009 la 6:12 PM
Conform spuselor tale, ca nu-mi place nici sexul. Ceea ce e adevadar, trebuie sa traga lumea de mine.
nwradu(Citează)
01/02/2011 la 8:08 PM
asi vrea sa cunosc alti oameni nus un opsedat ca alti ma consider normal
bogdan(Citează)