►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am terminat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi mă simt mândru de această realizare, dar acum două zile mi-am dat seama că nu ştiu nimic despre istoria ei și despre cum a evoluat Politehnica. Am găsit un site, Universul Energiei, ce are o istorie a învăţământului tehnic în România şi dă inclusiv detalii despre profesorii care au predat şi ce materii se făceau şi cine ce a mai făcut pentru Politehnica din România.
Cel mai tare lucru a fost să aflu că bazele învăţământului tehnic le-a pus Gheorghe Lazăr, care era un inginer venit din Transilvania în Ţara Românească, în 1818. Întâi am studiat în liceul ce îi poartă numele, iar apoi la universitatea ce a evoluat din şcoala tehnică înfiinţată de el. Multe a realizat omul acesta pentru România, deşi avea doar 44 de ani când a murit. Iar “Școala Domnească” a devenit în 1850 “Școala de Drumuri şi Şosele”, cu profesori aduşi din străinătate sau români trimişi la burse de studiu şi care apoi s-au întors să predea, apoi “Şcoala de Ponţi şi Şosele, Mine şi Arhitectură” în 1864 sub Cuza (ieşeai inginer de ponţi, super), apoi “Școala de Poduri, Şosele şi Mine” și “Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele”. Aceasta îl avea ca director pe Gheorghe Duca, după care a fost numită promoţia 2006 a Politehnicii, cea în care am absolvit şi eu. În 1884 se începeau lucrările pentru construcţia sediului pe care astăzi îl numim Polizu. În 1920 se transformă în “Şcoala Politehnică din Bucureşti” şi apare şi o secţiune de electro-mecanică. Abia în 1938, când şi-a schimbat numele în “Politehnica Carol II din Bucureşti” şi s-a trecut la 5 ani de studiu, a ajuns pe acelaşi nivel cu Universitatea din Bucureşti, când e vorba de studii superioare. Se studiau electrotehnica şi electrocomunicațiile. După al doilea război mondial numele se schimbă în “Institutul Politehnic din Bucureşti”, iar una dintre specializările Facultăţii de Electrotehnică era Electronică şi Telecomunicaţii, care în 1953 devine facultate independentă. Denumirea de “Universitatea Politehnica din Bucureşti” e utilizată abia din 1992.
O grămadă de alte informaţii pe acel site, pentru cine mai e interesat.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj