un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Google Maps pentru mobil

14 Jan 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Ieri am avut o surpriză plăcută. Am instalat pe Touch HD versiunea curentă de Google Maps, luată de aici (vedeţi jos unde scrie download binary pentru Windows Mobile, că e direct fişierul .cab). Eu vroiam ca după ce îşi ia poziţie de la GPS-ul telefonului să îmi arate unde sunt pe o poză din satelit, ca în Google Earth.

Surpriza a fost când mi-a arătat unde sunt fără să activeze GPS-ul. Google Maps e făcut să lucreze în principal în alt mod, anume să vadă la ce antene GSM e conectat telefonul în acel moment (fiecare turn GSM are un ID propriu, iar în funcţie de ID-uri şi de puterea semnalului primit de la fiecare turn din zonă se poate face o triangulaţie nu foarte precisă, dar satisfăcătoare). La americani, când s-a lansat prima oară iPhone-ul, cam aşa mergea, în funcţie de antenele GSM te plasa pe hartă cu o precizie de vreo 300 de metri. La noi nu mapase nimeni antenele (e nevoie ca Google să ştie ID-ul antenei şi poziţia ei exactă înainte de a face triangulaţii), dar acum au început să se mişte lucrurile. Ieri eram pe la Delfinului şi m-a găsit ok. O oră mai târziu, în altă zonă, n-a putut să mă localizeze, iar seara l-am mai încercat o dată de acasă şi m-a plasat într-o zonă cu raza de vreo 2 km, dar centrată pe blocul de lângă mine (Tineretului). Atenţie însă că Google Maps nu are hărţi vectoriale pentru Bucureşti, ci trebuie apelat la vederea din satelit, mod în care downloadează o fotografie mică ce reprezintă zona în care eşti. Dar tot mănâncă în jur de 200 kB de trafic dintr-un foc, pentru un singur grid, aşa că atenţie la traficul făcut. Cam ăsta e dezavantajul, dacă vrei să vezi unde eşti pe o imagine luată din satelit, trebuie să fii afară din clădiri ca eventual să te conectezi şi la GPS, dar asta înseamnă ca la Internet să fii conectat prin 3G.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Asta e ceea ce se numeste A-GPS (A de la assisted). Nu este foarte precis, dar avantajul este ca scurteaza durata de stabilire a pozitiei, pana sa se logheze la satelit.

      (Citează)

  2. Mergea si pe K800 / K850 in modul asta, doar ca in Bucuresti avea o precizie de 500-2000m si nu mergea mereu.

    Mai interesant ar fi ca o data la 2-3 zile sa-si downloadeze de pe Internet pozitiile satelitilor ca la unele PNA-uri ASUS (programul e ASUS GPS Catcher), asa s-ar “conecta” in cateva secunde mereu.

      (Citează)

  3. Assisted GPS nu are legatura cu treaba asta. Este o simpla triangulatie efectuata pe baza puterii semnalului emis de antenele telefoniei mobile. A-GPS-ul presupune un server specializat la care te conectezi si de la care fie tragi anumite informatii cu viteza mare, ca sa nu astepti sa iti vina de la sateliti (care transmit la un bitrate foarte mic), fie face acel server anumite calcule pentru tine, fie alte metoda. Dar Google Maps asta merge, asa cum zice si Melk, inclusiv pe telefoane care nu au nimic de GPS in ele. Iti trebuie doar un sistem de operare compatibil si conexiune la Internet ca sa poti comunica la Google ce turnuri “vede” telefonul.

      (Citează)

  4. hehe, stiam demult de asta. l-am testat odata si in tren, si culmea ca avea o precizie destul de buna chiar si intre localitati, unde antelene GSM sunt mai putine.

    PS: nici nu ma mir ca iti ia 200kB dintr-un foc, la ce rezolutie ai pe HD :P noua, celor cu rezolutii mai normale (240×320) ne ia doar vreo 50-70 kB :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus