►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Traian Băsescu a declarat câteva chestii despre sistemul nostru medical într-un interviu la Radio România Actualităţi. Citez niște idei întâi, via Hotnews:
Oricand, diagnostice eronate, solutii eronate, alaturi de nepasare, sunt prezente
Am adus oameni din alte generatii decat cei care au facut legislatia in sanatate, care au dat solutii indraznete de oameni tineri. Cazurile in care oamenii mor in spitale fara sa fie vazuti de un medic sunt mult mai raspandite decat se vede la televizor.
Diferenta intre un spital romanesc si unul din Viena o reprezinta procedurile. Aici, presedintele Romaniei a stat opt ore in Elias pentru ca medicii n-aveau unde sa-l opereze. Cand SPP m-a urcat in avion, eram amortit de la mijloc in jos. Un medic i-a spus sotiei: Plecati acum, nu mai stati pana miine, orice poate sa-i sectioneze pachetul de nervi.
Este preşedintele României dar totuşi nu face nimic pentru îmbunătăţirea sistemului medical, deşi chiar el vorbeşte despre criza în care se află acesta. Mai mult, a trecut personal prin această criză, a simţit-o pe pielea sa când a fost nevoit să se opereze la Viena (nu prea cred asta cu medicii de la Elias care nu au avut ce face; eu dacă aş fi avut puterea şi posibilitatea să mă tratez în străinătate, aş fi făcut-o chiar şi dacă la noi în spital erau toţi medicii liberi şi toate saloanele goale). Nu înţeleg de ce nu face mai mult. OK, Ministrul Sănătăţii e numit şi se subordonează guvernului, dar lumea nu l-a votat pe Nicolăescu sau pe Tăriceanu, l-a votat pe Băsescu. Ai drepturi mai mari când eşti ales chiar de popor. Sau măcar ar trebui să te zbaţi să faci ceva pentru popor, nu doar să vorbeşti demagogic la radio despre probleme pe care nu le corectezi, deşi ai cea mai înaltă funcţie în stat. Nu ai posibilitatea legală, constituțională? Măcar te apuci și spui la modul “ăla ar trebui concediat, spitalul acela ar trebui închis, acela ar trebui controlat la sânge, ar trebui o lege despre șpaga prin spitale, ar trebui aplicate sancțiuni pentru ignorarea bolnavilor, ar trebui analizat de ce ambulanța a sosit după 5 ore”. Poate se sesizează cineva care are autoritatea să le pună în practică. Dacă nici măcar preşedintele ales nu încearcă ceva, atunci cine?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
28/01/2009 la 11:21 AM
Basescu a fost operat in Viena pentru ca in Romania ar fi trebuit operat undeva pe la miezul noptii. Moment in care profesorii care se presupunea ca urmeaza sa il opereze erau obositi dupa cele 7-8 operatii zilnice. Erau indisponibili :). (Da, nu putea astepta pana dimineata, operatia chiar era o urgenta, risca sa ramana paralizat de la mijloc in jos). Si deh, nu ma astept ca presedintele Romaniei sa vrea sa fie operat de oricine. Noi, poporul, ne putem multumi si cu altcineva decat “cel mai cel” dintr-o anumita ramura.
Cat despre situatia sistemului sanitar… Tiriac a zis acum multi ani o chestie care m-a socat si m-a facut sa il urasc, desi mai tarziu mi-am dat seama ca are dreptate. Nu citez, dar era ceva de genul “un medic nu poate avea salariu mare intr-o societate in care salariul minim e 100 euro si salariul mediu e 200 euro”.
Nu poti avea sistem sanitar competent in aceleasi conditii, cand ai populatie imbatranita si fara cultura medicala, extrem de bolnava si care uneori traieste la limita subzistentei.
Nu poti face medicina competenta cand alergi zilnic pentru o bucata de fasa si un catgut in plus. Sau cand ti se comunica de la farmacia spitalului ca nu mai este medicamentul X sau medicamentul Y, si nu ai cu ce sa il inlocuiesti.
Asa e, sunt multe locuri in care se uita de juramantul lui Hipocrate sau de bun simt, sau de omenie. Dar nu chiar atat de des pe cat se crede.
De prea multe ori se vede insa din prisma pacientului, care are doar pretentii.
Cu siguranta insa sunt mult prea plictisitoare toate discutiile privind proasta salarizare a personalului sanitar (bugetari, sa nu uitam). Audienta mai buna se face cu scandaluri.
Si da, poate sunt partinitoare, dar o spun: juramantul lui Hipocrate nu pune o paine mai buna pe masa, si nu cumpara casa. Si sincerele multumiri ale unui pacient cu siguranta nu iti cumpara haine mai bune sau o masina, chiar daca iti fac ziua un pic mai luminoasa.
Sunt multe de spus si multe de corectat.
Morrighan(Citează)
28/01/2009 la 2:47 PM
Problema este ca Romania, presedintele are rolul reginei Marii Britanii, mai mult sau mai putin. Nu poate sa “sugereze” cine sa fie demis deoarece intra sub incidenta separarii puterilor in stat. Adica, premierul ar putea face o asemenea declaratie tinand cont ca el si-a numit cabinetul si este seful executivului. Multe s-ar schimba in bine, daca presedintele ar avea si la noi libertatea pe care o are in SUA, Franta, Rusia sau premierul UK, cancelarul Germaniei etc. Ori eliminam functia de premier si ii dam prerogativele acestuia presedintelui, ori eliminam functia de presedinte si o lasam doar pe cea de premier. Alta solutie nu exista din punctul meu de vedere.
Arthur(Citează)