un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Despre vanzarea eMag-ului

20 Nov 2008  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Am citit la Zoso un post astăzi despre posibilitatea că magazinul online emag.ro să fie de vânzare, mai ales că cifra de afaceri a acestui an va fi mai mică decât se aşteptau iniţial. Am citit sursele menţionate: News from Romanian net vorbeşte despre o stagnare în comenzi, dar estimările şi calculele pe care se bazează mi se par prea fanteziste. Pur şi simplu nu se poate stabili un număr mediu de comenzi pe zi pentru că nu se ştie câţi oameni comandă telefonic şi câţi se duc direct în showroom şi cumpără de acolo. În plus, chiar dacă există o stagnare, mi se pare o consecinţă normală a faptului că preţurile au crescut şi eMag-ul este mai scump decât alte magazine online. Majoritatea lumii comandă acolo pentru că au o gamă largă şi un comportament mai profesionist decât al altor magazine online, dar pentru comenzi mici/neimportante mulţi apelează la alte surse (de ex eu iau de la shopit o grămadă de chestii, pentru că sunt în drumul meu). Calculul ignoră complet şi vânzările corporate, unde eMag stă destul de bine pe piaţă. Ştiu destule firme care cumpără în volum mare echipamente IT de la eMag şi probabil contribuie substanţial la cifra de afaceri.

Iar articolul din Business Standard mi se pare o consecinţă normală a creşterii şi dezvoltării unei afaceri profitabile. Pe scurt, se zice că acţionarii principali caută să vândă pachetul majoritar către un fond de investiţii. Ce e rău în asta? Aşa se fac majoritatea afacerilor. Dezvolţi un model profitabil de afacere, un brand, ai profit şi creştere constantă, iar ajutorul unui investitor cu mulţi bani te poate duce mult mai sus într-un timp mult mai scurt. Eu cred că asta este ţinta oricărui om care începe pe cont propriu o afacere şi are succes cu ea, ca la un moment dat cineva cu mulţi bani să i-o cumpere şi să investească în ea pentru a o mări substanţial. Câştigi mulţi bani pe loc, îţi păstrezi ceva acţiuni şi un cuvânt de spus în conducere, ai responsabilităţi şi sarcini mai reduse şi deci timp să te bucuri de acei bani pentru care ai muncit până acum. E o manevră obişnuită în capitalism, nu un semn de probleme atunci când vrei să îţi vinzi o parte din afacere unora cu bani. Când nu e nimeni interesat de ea… atunci e semn rău.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Emag a avut/are ceva probleme, dovadă concedierea a numeroşi angajaţi. Dacă lucrurile mergeau ca pe roate cu siguranţă nu s-ar fi ajuns la acest pas…
    Nu zic că Emag e pe ducă dar cu siguranţă nu se mai simte aşa cum se simţea anul trecut şi nici nivelul de creştere nu mai e cel anticipat. Exista o poveste cu laptele ţiganului: pune un ţigan laptele pe foc şi la un moment dat vede că începe să se umfle; ţiganul bucuros începe să strige dă Doamne, dă Doamne dar laptele trece de buza vasului şi se varsă tot.
    Emag şi multe alte afaceri au fost puse pe foc s-au umflat dar la un moment dat au începu să dea pe afară, depinde de ei dacă mai rămîn cu lapte în oală sau dacă reuşesc să-l vîndă altuia care-l va pune pe foc.

      (Citează)

  2. @Stefan, nu emag-ul are probleme.. este afectat indirect de criza. Criza financiaro/economica care se prefigureaza, miile de persoane care si-au pierdut locurile de munca si schimbarea regulilor de creditare, toate contribuie la scaderea vanzarilor. Iar emag-ul a concediat ( probabil ) o parte din oamenii angajati pentru periada sarbatorilor, cand toti se asteptau la cresteri serioase ale vanzarilor.

      (Citează)

  3. Stefan, nu stiu de ce au dat afara oameni. Aceste concedieri pot fi facute insa si din alte motive, precum imbunatatirea sistemului informatic, micsorarea magaziilor si lucrul direct cu furnizorii, fara stoc propriu, etc. Pur si simplu nu mai ai nevoie de angajati, asa cum si fabricile au dat afara o gramada de oameni atunci cand si-au instalat linii de productie robotizate. Au dat afara oameni desi produceau mai mult. Bogdan are dreptate, nu exista firma acum in Romania care sa nu fie afectata de criza, iar posibilii clienti sunt mai reticenti in a cheltui banii mai ales pe produse IT, care la urma urmei nu sunt absolut necesare.

      (Citează)

  4. Au dat afara oameni vechi si buni care au ridicat firma asta. nici vorba sa fie din cei angajati pentru perioada sarbatorilor. Majoritatea i-au dat afara, incepand din august, de la corporate, cand nici nu era vorba de criza… chestie de management nou in stil pur romanesc, platit gras cu idei mai bune decat concurenta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus