un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

100 carti SF

28 Nov 2008  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Pe Amazon am văzut un Top 100 cărţi SF ce trebuie citite. Foarte bun top-ul (am mai scris despre alte asemenea inițiative, dar cel de pe Amazon pare cel mai legitim), sunt complet de acord cu această listă, am auzit numai de bine de toate aceste titluri, deşi îmi dau seama că am citit destul de puţine din ele (Dune, Fundaţia, Jocul lui Ender, Caves of Steel, Ringworld, Neuromancer, Ubik, Rendez-vous cu Rama, Odiseea Spaţială 2001, Contact, Andromeda, Domn al Luminii, toate de Jules Verne din listă). N-am citit nimic de Kurt Vonnegut şi nici de Ursula K. LeGuin, iar la capitolul Philip K Dick stau destul de prost. Culmea e că acum îmi aduc aminte cât de multe din ele am văzut pe rafturile târgului de carte Gaudeamus, unde am fost săptămâna trecută (şi cât de scumpe sunt… să mai strângi în zilele astea o bibliotecă plină de cărţi a început să devină motiv să apelezi la bănci pentru creditare).

Mă gândeam recent de ce sunt aşa atras de cărţi SF şi fantasy, în detrimentul romanelor normale (exceptându-le pe cele despre războaie; tot fac liste şi nu mă apuc niciodată să le citesc, deşi acum, de când dorm tot mai puţin noaptea şi mă trezesc la cele mai bizare ore şi stau cu ochii pe tavanul negru până când vine dimineaţa, poate ar fi cazul să investesc într-o veioză şi să mă apuc de citit). Cred că este pentru că îmi place să citesc despre alte lumi şi să văd cum şi le-au imaginat autorii şi de ce au ajuns celebri pentru ce au scris. Cum văd alţii viitorul, trecutul, evoluţia ştiinţei, extratereştrii, dacă omenirea se va distruge sau va cuceri spaţiul, cum se va trăi (de ex mi s-a părut logic ceea ce zice Asimov în multe din cărţile sale, despre cum oamenii îşi vor construi oraşele viitorului tot mai adânc sub pământ, pentru că sunt mai sigure, mai calde, mai ferite de vreme; alţii văd exact opusul, creşterea pe verticală), pentru ce se va lupta… acestea sunt datele pe marginea cărora îmi place să văd cum se dezvoltă diversele cărţi SF. Şi cu atât mai mult îi admir pe autorii care au investit timp în a înţelege fizica şi a introduce în cărţile lor legi bine definite şi explicaţii logice pentru cum funcţionează tot felul de obiecte din viitor, de exemplu ca în Ringworld sau Rama sau Odiseea Spaţială, faţă de bazaconiile de prin Star Trek, să zic.

Trebuie neapărat să iau Fahrenheit 451, Brave New World şi 1984, peste tot le văd mereu primele în topuri, plus diverse titluri ale celor trei autori pe care îi numeam mai sus.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Impartasim aceeasi pasiune. Consider ca a fi scriitor de SF este o munca foarte dificila pe care nu multi o pot face. Daca scrii un roman de razboi, de dragoste, de actiune mai e cum mai e… ai pe ce te baza. Ele sunt ancorate in realitate. Insa, a contura o lume peste 50,100, 1000 de ani sau poate mai mult este absolut fascinant. Nemira are o colectie SF foarte intereseanta: The Year’s Best Science Fiction. O antologie de proza scurta care costa undeva in jur de 60 de lei si are pana acum 4 volume. E ceva mai ieftin decat sa cumperi toata Fundatia sau toata seria Dune.

      (Citează)

  2. Da, trebuie sa le cumperi :P

    Imi place topul.. poate pentru ca am citit foarte multe dintre ele si nu ma oftic :D Secondez sugestia cu Year’s Best, sunt niste antologii misto. Daca vrei sa ti le iei da un semn pe messenger sau pe mail, am o reducere de 35% pe care n-am la ce s-o folosesc…

      (Citează)

  3. As vrea sa citesc cat mai multe dintre ele in engleza. Nu pot generaliza la toti autorii, dar cred ca as fi pierdut o mare parte din farmecul unor carti, precum cele scrise de Zelazny sau Tolkien, daca citeam direct in romana si nu intai textul in engleza. Sunt multe cazuri in care nu doar intriga e bine facuta, ci si cuvintele sunt foarte bine alese. La Gaudeamus mi-a placut ca am vazut foarte multe titluri in engleza (si American Gods asa l-am luat), sper ca le pot gasi pe undeva prin Bucuresti la fel, inainte sa ma uit dupa traducerile in romana.

      (Citează)

  4. O multime de carti Sf se gasesc pe net. A fost o mare bucurie pentru mine sa pot citi ce-mi lipsea din seria Fundatiei de Asimov fara sa mai dau banii. E si mai ecologic de altfel, nu mai consumam hartia.

    Uite, din ce ai mentionat mai sus:
    Fahrenheit 451
    http://www.scribd.com/doc/4455136/Ray-Bradbury-Fahrenheit-451
    LeGuin, Ursula K: 6 carti
    http://www.scribd.com/people/documents/1255019-stefan?page=11
    Cu putin efort se gasesc si celelalte, insa Scribd.com are o cautare foarte proasta. In engleza se pot gasi chiar mai usor. Ar fi frumos daca si altii ar aduce o contributie postand in format electronic din ce mai au pe acasa. Nu-ti trebuie mare lucru, doar o camara digitala sau un scanner si ultima versiune de AbbyFine Reader. Si ceva timp liber pe deasupra.

      (Citează)

  5. @loks: Stiu, am citit multe asa, luate ca PDF de pe net. E o solutie in lipsa alternativei de pe hartie si a banilor. Dar cand e vorba de calculator, mereu gasesc ceva mai interesant de facut la el… cartea reala ar fi o solutie pentru momentele cand ma satur de privit ecranul.

      (Citează)

  6. E interesant de imaginat cum vor arata cartile intr-o lume SF…peste 50-1000 de ani. deja loks le citeste pe net, dar trebuie sa te cam doara ochii si sa obosesti foarte repede.
    Nu am fost fun SF pana de curand cand am realizat ca de multe ori e vorba de viziuni asupra viitorului, de multe ori foarte aproape de realitate.
    Va recomand formatul clasic de Carti SF, in engleza sau romana, daca nu e in lista se poate intreba din cate stiu.

      (Citează)

  7. Zilele acestea vorbeam cu niște prieteni despre lipsa creativității și spuneam că o sursă foarte bună de ”creativitate” sunt aceste cărți SF. La fel cum spuneai și tu, motivele sunt evidente și partea frumoasă este că sunt la îndemâna oricui.

    Cărțile pe care le căutai, le găsești în librăria online Okian.ro
    Ți-am selectat și link-urile aferente:

    http://www.okian.ro/shop/product/index.php?product_id=645099 (Fahrenheit 451)

    http://www.okian.ro/shop/product/index.php?product_id=187630 ( Brave New World)

    http://www.okian.ro/shop/product/index.php?product_id=697889 (1984)

    Dacă te gândești la o colaborare, aștept un mail de la tine :)

    Succes!

      (Citează)

  8. semiingeri si demoni

    27/01/2012 la 12:27 AM

      (Citează)

  9. Literatura sf mi-a construit mintea intr-un fel in care nici un alt gen literar nu o putea face: deschisa catre explorare, catre o curiozitate stiintifica, catre creativitate, umanism profund, si etic si moral, psihologie. Deparre de ochelarii de cal pe care societatea (inclusiv scoala, dar si familiile si grupurile diverse) se straduiesc sa-i puna pe ochii fiecarui nou venit in lumea asta. Ochelarii de cal ai prejudecatilor, al interdictiei de a indrazni noul, ai intolerantei, obscurantismului si chiar al fanatismului cotidian( caci ce ce altceva pot fi extremismul, dogmatismuli, ura, etc?). As adauga aici cativa autori si opere ale lor ce dupa 10, 20, 30 si chiar mai multi ani de la prima lectura, tot extraordinare imi par, chiar daca am adunat intre timp multa expetienta de viata si profesionala in nai multe domenii si stiibta s-a dezvoltat mult ibtre timp. Daniel Keyes “Flori pentru Algernon”, Ursula K Leguin “Lumii ii spuneau padure”, Horia Arama ‘Verde Aixa”, Doru Davidovici “Zeita de oricalc”, Herbert Franke “Reteaua gandurilor”; imi scapa pe moment autorii : “A de la Andromeda”, “Germenul Andromeda”, “Regii nisipurilor”; Philip K Dick “Sfarsitul copilariei”, Asimov “Zeii insisi” si “Soarele gol”, fratii Strugatki ‘Picnic la marginea drumului” , Stanislav Lem “Solaris”. Pentru mine, Zeii insisi si Picnic la marginea drumului sunt cele mai bune ca si idei avansate, ca si stimulare a deschiderii mintii. Iar intrigilie si derularea actiunii sunt de inalta clasa, te tin cu sufletul la gura. Nwradu, imi regasesc si eu propriile motivatii in cele enumerate de tine. Cu cat mai multi ar citi sf , cu att oamenii ar fi mai deschisi catre ceilalti si mai toleranti, ar fi mai frumosi si mai luminosi. Punctul meu de vedere. :).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus