un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Premiile Android

30 Aug 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Google a organizat o competiţie şi a premiat cele mai bune programe scrise pentru Android, softul lor pentru telefoane mobile şi pe care îl arătăm prezentat aici într-un emulator. Bună strategia, primul telefon, un HTC Dream, se va lansa în curând pe piaţă şi va avea nevoie de programe cât mai şmechere pentru a intra şi în Windows Mobile şi în iPhone.

Mă uitam pe descrierile aplicaţiilor premiate şi m-am decis să scriu un pic despre ele, mai ales citind şi postul lui Zoso despre producătorii ce scot clone de iPhone (referitor la aspect şi interfaţă) în loc să se concentreze pe terminale mai bune. Cred că deşi există modele prea apropiate de iPhone (sunt câteva terminale LG care parcă au copiat cu nesimţire produsul Apple), HTC cel puţin chiar încearcă să ofere lucruri mult mai bune. iPhone-ul e cool şi inovativ, dar nu suficient pentru a acoperi cerinţele pe care le am eu de la un astfel de apărat. Şi atunci nu mă supăr dacă alţii fac unele mai bune, mai performanţe, împrumutând de la Apple câteva idei ce s-au dovedit de mare succes la public, precum ecranul tactil în loc de stylus. E la fel ca atunci când s-a inventat mouse-ul şi l-au preluat şi alţi producători, la fel ca atunci când s-a inventat live view-ul sau filmatul cu aparatele foto digitale şi le-au integrat toţi producătorii. Ideile bune se propagă, normal ca prin copierea lor, dar asta nu e ceva rău, ci e numai de bine pentru noi care dăm bani pe produse.

Pornisem totuşi de la câteva softuri premiate de Google, ce vor fi disponibile pe HTC Dream şi alte telefoane cu Android. Mă uitam pe descrierea lor şi mi se par o dovadă suplimentară a faptului că telefonul mobil standard (acela făcut de Nokia sau Samsung sau Sony-Ericsson) e pe cale de dispariţie iar viitorul e al terminalelor complexe, cu multe funcţii şi un sistem de operare pt care există aproape orice program ai vrea (şi nu, Symbian-ul nu îl bag în această categorie). Unul din softurile premiate (şi cu 275.000 de dolari, nu vreun mizilic) îţi cheamă un taxi folosind informaţiile pe care le ia de la GPS, de pe net, din agenda ta şi din hărţile Google Maps. Nici măcar nu trebuie să dai telefon sau să ştii numărul vreunui serviciu de taximetre, doar apeşi pe ecran locul în care vrei un taxi şi softul face tot, inclusiv comunicaţia cu dispeceratele. Un alt soft, numit GoCart, îţi permite să scanezi codul de bare al unui produs folosind camera foto a telefonului, şi caută automat pe net preţuri mai mici pentru acel produs, în zona în care te afli. Vă daţi seama ce libertate şi ce câştig potenţial îţi oferă dintr-o dată prezenţa unui telefon mobil în buzunar şi faptul că poate rula un astfel de soft? Locale îţi permite să modifici profilul telefonului automat, funcţie de locaţia în care te afli. Cu alte cuvinte pot să-l configurez că atunci când vede că am ajuns acasă (bazat pe GPS sau localizarea bazată pe puterea semnalului GSM de la turnurile din zonă, ca la primul iPhone) să deschidă automat WiFi-ul, să facă o sincronizare cu PC-ul, să descarce pozele, să dea volumul la minim, etc. Direct, doar pentru că intru în casă. Un alt soft, câştigător a 100.000 de dolari, un client de Google Talk dar şi editor de posturi pentru cei cu bloguri pe Blogger, pare a fi făcut de un român. Pe LinkedIn scrie că a terminat Universitatea din Timişoara, deşi locaţia actuală e San Francisco. Bravo lui! FreeFamilyWatch te ţine mereu informat despre locaţia familiei tale, ce fac, cu ce viteză circulă, unde sunt acum. Şi o grămadă de alte idei geniale. Google aruncă o grămadă de bani pe premii, dar dovedeşte că aplicaţii complexe şi utile sunt uşor de scris şi că Android-ul e de viitor.

Un singur regret am la toate aceastea: că majoritatea nu vor funcţiona în România. Dispeceratele noastre de taxi-uri nu ştiu de comenzi online. Google Maps nu are harta Bucureştiului şi nici puncte de interes. Chiar şi un simplu serviciu de localizare, în care introduci o listă de prieteni şi aparatul îţi arată pe unde e fiecare acum, ar fi foarte util. Vezi că un amic e pe lângă tine şi îl suni să mâncaţi împreună sau să te ajute cu ceva. Mare păcat că la noi aparatele sunt aceleaşi ca în ţările vestice, dar infrastructura nu s-a dezvoltat pentru a permite utilizarea lor la potenţialul maxim.

asus s5507

    6 comentarii

  1. te inseli, atat timp cat maicamea o sa trebuiasca/vrea sa vorbeasca la mobil se vor vinde terminale gen 1100. Atata timp cat eu nu folosesc toate prostiile dintr-un smartphone se vor vinde si nokii gen 5300.

      (Citează)

  2. Cand un Telefon-PDA e la aceiasi bani ca un telefon standard, de ce nu sa alegi modelul mai bun? Plus ca eu nu vorbeam chiar de toata piata… evident ca Nokia va face telefoane in continuare si se vor vinde, dar pe un segment marisor de piata se vor dori aparate in genul celor descrise de mine. Sony deja a facut primul pas cu XPERIA, Samsung cu Omnia, LG scoate modele cu de toate in ele in afara de Windows Mobile. Nu cu 1100 se castiga piata si nu asa creste profitul.

      (Citează)

  3. Mircea Blogovenia

    31/08/2008 la 4:42 PM

    N-as alege un PDA phone pt ca se buseste mai repede.

      (Citează)

  4. O rly ?!? Si pe ce vasta experienta in terminale mobile cu functii de asistent personal iti bazezi aceste afirmatii ?

      (Citează)

  5. Eu sau cel care a scris inaintea ta?

      (Citează)

  6. blogovenia…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus