un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cand incerci prea multe

16 Feb 2008  ·

Uncategorized  ·

4 comentarii

Cât de greu poate fi să povesteşti un singur episod din Lost? Foarte greu, ne demonstrează cei de pe TvBlog. Ultima astfel de compunere liberă pare mai degrabă eseu filosofic scris sub influenţa absintului. Citiţi aici. Câteva fraze sunt în special amuzante:

Cheia contactului cu restul lumii şi diferenţele orare aduc în fata ipoteza situării într-un continuum spatio temporal cu alte rapoarte spaţiu-timp.” Aaah, vechea ipoteza a continuumului spatio-temporal cu alte rapoarte spaţiu-timp. Simplu, se învăţa în gimnaziu la fizică. Parcă ar spune “durerile de gât şi temperatura crescută aduc în faţă ipoteza unei gripe”. Doar că gripa (sau orice altceva la care poate conduce o ipoteză) este un fapt clar, bine definit şi stabilit, sau măcar teoretizat. Continuumul spaţio-temporal e o invenţie din filmele SF, la fel ca şi cavalerii Jedi.

“Şi am impresia că racheta cu ceas intern a venit din altă parte decât se aştepta expertul Faraday (Mynsc – deşi numele lui Dan e ales pe felie – cuşca lui Faraday – Michael Faraday a trăit între 1791-1867 şi nu a avut copii)“. Pe un fizician nou introdus în serial îl cheamă Dan Faraday, asemenea marelui fizician Michael Faraday la care se face referire. Problema e că adevăratul Faraday probabil acum se răsuceşte în mormânt când vede că lumea îi asociază cariera şi cercetările cu “cuşca lui Faraday”, o chestie cool dar relativ inutilă, decât dacă vrei o explicaţie pentru de ce n-ai murit dacă te-a lovit fulgerul atunci când eşti într-un automobil sau alte asemenea situaţii. Lui Faraday îi datoram nişte teorii şi descoperiri despre electromagnetism, motoare electrice, inducţie, lumina, şi altele. Unitatea de măsură a capacităţii electrice a fost numită după el, farad. Dar astea sunt detalii la care doar inginerii reacţionează.

Ştiu o grămadă de oameni care nu urmăresc Lost deoarece li se pare prea complicat, “îmbârligat”. În loc să dai peste un site românesc care să-ţi explice simplu ce se întâmplă acolo, eventual de pe care să citeşti un scurt rezumat al episoadelor, în cazul în care ai ratat unul sau un întreg sezon, dai de viitori filosofi. Se mai mira cineva ca cea mai bună sursă pt a afla ce se întâmplă în fiecare episod al multor seriale şi show-uri este în continuare Wikipedia? Uitaţi aici cum se scrie o povestire a unui episod, şi cam la orice serial are Wikipedia astfel de articole

asus s5507

    4 comentarii

  1. Tocmai asta e problema ta logica – TVBlog nu este ‘un site românesc care să-ţi explice simplu ce se întâmplă acolo’, nu este un site in care se ‘poveste un episod’, este unul in care episoadele se analizeaza si se discuta in detaliu, asemeni tvsquad.com si altora, daca ai ajuns acolo se presupune ca ai vazut episodul si vrei sa citesti o interpretare si cateva opinii personale legate de directia serialului, samd.
    Iar continuumul nu e ‘inventat’ in filmele SF, precum cavalerii Jedi, e un concept stiintific real.
    Cat despre asocierea lui Faraday cu unul din experimentele sale, si nu o teorie ilustra, e bine macar atat, ca doar multi nu stiu nici macar pentru ce a luat Einstein premiul Nobel (nu, nu e E=MC2).

      (Citează)

  2. Mai cristy, decat sa faca legatura cu Faraday cu ajutorul custii, mai bine se limitau sa atraga atentia asupra numelui.

      (Citează)

  3. Si te mai intrebi de ce nu ma uit la acest serial, pai daca nici fanii nu inteleg nimic din el…

      (Citează)

  4. Cristy, e un concept real, dar fara nici o legatura cu serialul asta. Exista teorii mai bune despre dilatarea timpului si motive sau conditii in care acest efect poate fi observat.

    Totusi, ce vrei sa analizezi la un episod daca faci referire la astfel de concepte? Astfel de chestiuni se dezbat intre fizicieni si matematicieni, nu intre fanii unui serial. Iar o dezbatere mult mai buna putea incepe de la un rezumat mai normal si de la niste intrebari clare si simple puse cititorilor pt a incepe o discutie, nu prin referiri abstracte la sisteme de referinta sau la fenomene relativistice.

    Citeste postul de pe tvsquad.com despre acelasi episod si observa cat de mult mai bine scris este, direct si la obiect, in timp ce sublinieaza si curiozitatile din acest episod si le aduce in discutie. Nu vorbeste de continuumul spatiu-timp, nu vorbeste de print si cersetor sau de cusca lui Faraday… in schimb noteaza chestii mai bune precum bratara lui Naomi, diferenta de 31 de minute intre ceasuri pt cei care nu au facut calculul sau au ratat scena, arata ironia intre momentul in care Sayid zice ca “ziua in care va avea incredere in Ben va fi ziua in care isi va vinde sufletul” si destinul sau viitor si alte astfel de lucruri REALE, pe care scenaristii chiar le-au SCRIS in episod si au vrut ca cei atenti sa le observe.

    TVBlog in mare doar ia stiri de pe aceste bloguri straine care sunt acolo, in miezul filmarilor si au acces la informatii. OK, nu ai cum sa ocolesti acest lucru. De asta le citesc direct pe acelea, ca sunt prima mana in lantul propagarii informatiei. Daca incerci sa faci ceva bun si aici in Romania, si in limba romana, fa-o intr-un mod normal, nu cu aiureli.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus