un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Un ziar de acum 18 ani

29 Dec 2007  ·

Uncategorized  ·

6 comentarii

Am prin casă câteva ziare luate de ai mei la Revoluţie. Un exemplar din Libertatea, luat chiar atunci când se aruncau pe gratis din tractoare, în primele zile ale revoluţiei. Şi am mai găsit azi câteva, şi le-am răsfoit cu plăcere, pt că atunci nu mă interesau.

Am un Studenţimea Democrată, “săptămânal al studenţilor români“, anul I, numărul 2, ediţie specială, 8 pagini, vineri 29 decembrie 1989, 2 lei. De acum 18 ani. Pe prima pagină e scris mare “Teroarea s-a întors pentru totdeauna în întunericul pe care l-a apărat!“. E un articol despre ce s-a întâmplat la Timişoara, între 16 şi 22 decembrie, deoarece nimeni nu ştia clar pt că dezinformarea lucrase până atunci. Poze cu armata, şi o poză mai bizară, a unui om cu un porumbel în mână (cred că e porumbel, rezoluţia şi hârtia sunt foarte proaste) şi sub ea scrie “Şi păsările au fost cu noi“. wtf? Un îndemn adresat fraţilor studenţi romani, de a nu dă nici un pas înapoi de la cuceririle obtnute prin sânge şi de a nu crede în ultimii diversionişti ai clicii ceauşiste ce încercau probabil să oprească revoluţia.

În pagina 2 este un articol întitulat “N-au avut destule cătuşe“, ce povesteşte cum o femeie numită Mădălina Dacia Mutulescu, anul 1 la Muzeologie, a maninfestat pe Magheru, a fost arestată şi dusă la Jilava, bătută, eliberată după câteva zile din mila iubitului conducător. E semnat de Ioan T. Morar. Pe femeia asta de ce nu o vedem niciodată la televizor, atunci când se comemorează Revoluţia? Că de Băsescu depunând coroane m-am săturat. De ce nu apar niciodată oameni care au fost acolo în stradă, care pot povesti nişte lucruri inedite? Un alt articol spune că în acea perioadă, în Spitalul de Urgenţă era internată şi mama Elenei Ceauşescu. De Crăciun ceruse banane şi tort de ciocolată, muşchiuleţ de porc şi carne de fazan. Chiar o fi cerut asta o babă de 97 de ani, sau aşa s-a dus vorba? Un etaj mai jos, era cadavrul unui student la Politehnică, Electronică şi Telecomunicaţii. Ca mine.

Libertatea – anul I, nr. 15, 4 pagini 50 de bani, miercuri 10 ianuarie 1990. Pe prima pagină este şi un articol întitulat “SIDA: o politică bestială ce periclita viaţa tuturor“. Mai jos e un articol care se întreabă “Există sau nu carne în Bucureşti?“, semnat de Sorin Roşca Stănescu, cu o investigaţie jurnalistică prin diverse alimentare din oraş. Doamne ce vremuri. Acum mă bucur că le-am prins, aşa un pic, pt că doar citind despre ele n-aş fi crezut niciodată că s-a putut trăi astfel pentru atâţia ani. Îmi aduc aminte cozile la care stăteam cu orele, şi cartelele pe care luam pâine şi ouă şi benzină, pt că dacă nu le-aş fi văzut cu ochii mei şi dacă n-aş fi stat la ele, alături de părinţii mei, aş fi crezut acum că astfel de articole au fost ficţiune.

România Liberă – nr. 14052, serie nouă nr. 18, sâmbătă 13 ianuarie 1990, 6 pagini, 50 de bani. Deasupra scrie mare “De moartea eroilor noştri – nimeni nu ne va mângâia. De libertatea pe care ei ne-au dăruit-o – nimeni nu se va atinge!“. O pagină mare de ştiri internaţionale, despre Gorbaciov, Helmut Kohl, Le Figaro. Pe 12 decembrie, cu o zi înainte, fusese zi de doliu naţional, organizată inclusiv la unele ambasade din străinătate. Îmi lipseşte exact pagina desre înmormântările în masă din Bucureşti şi Timişoara. Pe margine sunt numai fotografii cu persoane decedate în timpul revoluţiei. Un număr trist.

Am o pagină din Adevărul din 28 decembrie 1990, la un an după. La anunţurile de mică publicitate, este şi unul despre o fetiţă numită Marta, care în timpul revoluţiei s-a separat de părinţi şi cine o creştea atunci încearcă să le dea de urmă. Avea 3,5 ani dar între timp a mai crescut cu unul, spune anunţul. Nu-şi aduce aminte decât că avea o soră Violeta şi că stătea la bloc. Mă întreb ce s-o fi întâmplat cu ea.



asus s5507

    6 comentarii

  1. Ai 4 comentarii la postul cu premiile si 0 la asta.
    Oare asta nu spune nimic? Pe cine mai intereseaza oroarea de acum 18 ani? Cine se mai intreaba ce s-a intamplat cu adevarat si de ce vinovati care se afla printre noi nu au fost si nu vor fi pedepsiti? Mai simte cineva arsuri in ochi cand vede imaginile cu cadavrele unor tineri care erau atunci mai putin in varsta decat suntem noi acum?

    M-am uitat acum cateva zile la imaginile de la executia lui Ceausescu. M-am simtit prost ca am avut aceeasi ura ca si atunci, pe 25 spre 26 decembrie noaptea cand le-a vazut, copil fiind prima oara. Unde sunt oare acum cei care ma contrau cand am zis ca Ceausescu si comunismul de import sovietic a fost cea mai mare plaga din viata romanilor din ultimul secol?

      (Citează)

  2. Adevarul e ca despre Revolutie nu prea mai are lumea ce zice, pt ca toti sunt ocupati cu problemele de acum. Nici eu n-as fi scris nimic daca nu gaseam ziarele astea in casa. Mi s-au parut inedite prin articolele care erau atunci, in primele zile. Poate unii sunt curiosi sa le vada, sau ii intereseaza istoria si ce s-a intamplat atunci. La multe posturi nu prea ai ce comenta, le citesti, poate afli ceva interesant, poate nu, si asta e. Nu e neaparat un semn de dezinteres (desi statisticile facute pe tineri arata ca habar n-au ce-a fost la revolutie si cum se traia inainte, desi intr-un fel ii inteleg, pt ca si pe mine m-a lasat rece tragedia lui Moromete si disparitia taranilor clasici asa cum o prezinta Preda, de ex)

      (Citează)

  3. Stiu, ai dreptate la faza cu tinerii. Totusi eu la 28 de ani ma consider tot tanar. Poate faptul ca am studiat putin domeniul (Stiinte politice) sa ma faca sa fiu un pic mai constient de ce s-a intamplat acum. Dar totusi e o chesiune umana. oameni morti pentru anumite idealuri si, sigur, necesitati. Ma frustreaza nu atat necunoasterea, ci indiferenta…

      (Citează)

  4. da-i pozele lu’ igu pentru latrecut ;)

      (Citează)

  5. Ce comentam eu pe-aici acum 6 ani!…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus