►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
BookBlog a avut un chestionar online mai demult, şi parcă ţin minte că l-aş fi completat şi eu, probabil ajungând acolo via Jen. Azi m-am uitat mai atent pe rezultate.
Eu am o problemă cu faptul că “mai mult de jumătate ar fi dispuşi să plătească pt acces la conţinut ce conţine informaţii despre evenimente culturale”. 28.3% ar fi dispuşi să plătească un abonament lunar, iar alţi 22,7% au declarat că se mai gândesc. Aceste rezultate nu mi se par relevante şi nici nu-mi place ideea de a plăti:
1. Puşi în fata întrebării “ai fi dispus să dai o sumă de bani pt conţinut de calitate“, indiferent de conţinut, majoritatea celor chestionaţi ar răspunde “da”. În mintea lor (sau măcar a mea când sunt întrebat asta) are loc următoarea secvenţă logică: “dacă ar fi ceva super mişto, aş da bani > e doar o întrebare, nu-mi scoate nimeni bani din portofel dacă răspund DA > dacă e prea scump, nu dau şi gata, dar în principiu pare o idee bună”. Puşi însă în faţa faptului împlinit (“ca să accesezi site-ul, trebuie să plăteşti o taxă”) majoritatea nu acceptă. Caută altă sursă, gratuită. Se descurcă altfel. E un fel de lege nescrisă a Internetului, de câte ori un serviciu bun devine cu taxă, apare altul care să facă acelaşi lucri şi să fie gratis. La fel cum dacă nu ai chef să cumperi Microsoft Office, poţi folosi OpenOffice sau Google Docs. La fel cum după ce a dispărut Napster, lumea a găsit alte metode de a lua muzică de pe net.
2. Accesul la orice tine de cultură ar trebui să fie gratis. Aici treaba e mai complicată şi ar trebui să pornească de la statul român. Să fie gratis totul, muzee, expoziţii, Ateneu, orice se poate considera cultură. Plătim suficient la stat, încât se pot oferi aceste lucruri pe gratis. Site-urile care ţin de cultură ar avea probleme cu întreţinerea proprie, dar poate ar putea şi statul să le dea nişte fonduri, sau ar putea trăi din reclame, sau vânzând cărţi, bilete, din donaţii, din ceva. Nu e uşor, dar sunt convins că dacă un site va băga taxă, va apărea alt site care să ofere cam aceleaşi informaţii, pe gratis.
De la o vreme am impresia că toată lumea vrea să facă un ban pe Internet. Lucru admirabil şi complet normal, dar parcă nu aşa de practic în România. Lipsesc investitorii, lipsesc reclamele care să aducă bani, aşa că se speră ca utilizatorii să plătească. Recent am completat alt chestionar, în care prin 20 de întrebări diferite eram întrebat acelaşi lucru: “cum ai reacţiona dacă bloggerul pe care îl citeşti ar începe să scrie posturi plătite de către o firmă?“. Mai bine mă întreba direct asta şi aş fi răspuns direct ca dacă bloggerul respectiv scrie şi altceva interesant pe lângă acele posturi, le ignor complet pe cele plătite (pt că nu cred că sunt obiective) şi citesc restul. Dacă nu are nimic interesant de zis şi mai băgă şi reclame agresive sau posturi plătite, e doar un motiv în plus să nu mai citesc deloc. Îmi aduc aminte de cei cu gizmodo.ro, care sperau să traducă nişte articole străine despre gadgeturi şi să facă bani din reclame. Păi dacă tot trebuie să suport reclame pe site, măcar le suport pe site-ul celor care chiar au acces direct la acele gadgeturi, care le testează, care au informaţii directe, nu pe site-ul celor care traduc ce spun primii.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj