►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Merida este un orăşel mic, pe drumul între Madrid şi Lisabona. Mie mi s-a părut o greşeală să pierdem timpul prin el, mai bine făceam un ocol spre Toledo sau altceva mai interesant, dar asta a fost excursia.
Construit de un împărat roman (de fapt romanii au pus bazele cam tuturor oraşelor din Spania şi Portugalia) pt veteranii războaielor, a luat numele Merida de la “merituos”. Oraşul are câteva ruine romane, dar am fost cândva chiar în Roma şi am văzut acolo ruinele imperiului, acestea nefiind cu nimic mai speciale. În rest un muzeu de arheologie care din nou nu mă interesa, multe străduţe cu magazine micuţe, centrul oraşului cu câteva terase, rămăşiţele unei cetăţi maure numită Alcazaba, cel mai lung pod roman ever, de vreo 720 de metri, casa în care trăia preşedintele Extremadurei (regiunea în care ne aflăm), o lupoaică cu 2 copii, ca cei de la noi din Piaţa Romană, o arenă mare de coride la marginea oraşului şi cam atât. Şi foarte cald în această zi, cred că a urcat la 35 temperatura (în România erau 45 de grade). Mi-a plăcut foarte mult intrarea într-o casă, frumos decorată (şi prin zona Barcelonei erau astfel de uşi).
Am plecat fără regrete din Merida şi peste puţin timp părăseam Spania şi intram în Portugalia. Nu mai ziceam Gracias, ci Obrigado (femeile zic Obrigada), mai mult de atât n-am reuşit să prind din limba portugheză. Era uşor de citit însă, se vedea că este totuşi o limbă latină. Ţara este micuţă, aşa că timpul a trecut rapid de la graniţă până la podul de 18 km care reprezenta intrarea în Lisabona, oraşul care mi-a plăcut cel mai mult în această excursie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
13/08/2007 la 11:15 AM
stradutele alea din centru orasului seamana binisor cu zona Lipscani de la noi, bine, mult mai ingrijite.
Anonymous(Citează)
13/08/2007 la 11:28 PM
M-am convins acum ceva vreme, dupa ce am vazut Londra si acum si aceste orase, ca zona Lipscani de la noi are un potential turistic foarte mare, cata vreme este curata, plina de terase si magazine frumoase, liniste si pace. Cladirile sunt foarte frumoase, trebuie doar complementate de o infrastructura pe masura.
Vei vedea in Avila asemanare si mai mare cu Lipscani, tot asa plin de stradute in orasul din zidurile cetatii.
nwradu(Citează)
26/10/2008 la 8:34 PM
Am intrat din greseala pe aceasta pagina si nu am sa scriu prea mult pentru ca nu merita sa pierd mai mult de un minut in ea. Daca nu ai stiut sa apreciezi valoarea vestigiilor romane din Mérida este pentru ca nivelul tau de cultura nu-ti permite mai mult. Unde nu exista materie cenusie nu se poate cere mai mult decat se da!! Ce pacat ca sunt multi care, cu aceslasi nivel ca al tau sau chiar mai putin or sa ajunga sa citeasca ce ai scris si nu or sa fie capabili sa isi dea seama de nivelul tau de analfabetism.
Elena(Citează)
26/10/2008 la 8:52 PM
Ca o micuta dovada de analfabetismul tau am sa te lamuresc de unde vine numele orasului Mérida pentru ca citind ca scrii ca vine de la cuvantul “merituos” m-a unflat rasul. Cuvantul Mérida vine din latinul ” Emérita”, primul nume al orasului fundat de catre romani in anul 25 in Spania si caruia nume complet era “Emerita Augusta” si isi are originile in cuvintele “Augusto” , imparatul si “Eméritos” ce erau soldati care se retrageau dupa ce au indeplinit serviciul militar. Cand s-a independizat Spania de Imperiul Roman in anul 409, acest oras a pastrat doar numele de “Emerita”, cuvant care de-a lungul secolelor a pierdut vocala E initial si s-a produs sonorizarea consoanei T in D, formandu-se in acest fel toponimul Mérida. Nu am sa stau sa-ti dau si lectii de istorie si arheologie pentru ca si asa am pierdut destul timp in acest bloc si, cum am mai spus, nu merita osteneala datorita lipsei totala de nivel academic.
Elena(Citează)
27/10/2008 la 8:25 PM
Elena,
Iti multumesc pentru judecatile tale despre nivelul meu de cultura si analfabetism. Cum doua comentarii pe blog inseamna ca imi dai lectii de istorie si arheologie, in ciuda precizarii tale ca nu doresti acest lucru, permite-mi sa-ti raspund cu un citat gasit prin Google:
emeritus (one who has served his time), past participle of emerere (to serve out one’s term), from merere (to deserve, serve, earn).
Prin urmare, daca vine de la “to deserve”, cred ca aveam dreptate in ce ziceam in acest post despre Merida (de fapt relatam ce auzisem de la ghidul care ne-a dus, ma indoiesc ca ei ai putea sa-i dai lectii despre istorie). Evident ca nu stiu nimic despre arheologie (istoria e alta treaba) iar latina nu mi-a placut, dar nu mi se pare sfarsitul lumii. In mod sigur nu voi spune ca tu esti vreo proasta pentru ca nu stii despre, sa zicem, electronica si telecomunicatii. Fiecare cu specializarea si pasiunea sa. Eu zic ca m-am documentat suficient de bine inainte sa scriu, mai ales ca aveam dreptate in ce priveste originea cuvantului Emeritus (si nu Emeritos, apropo).
Daca la etimologia unui cuvant latin reactionezi asa, ce pot sa spun… bine ca n-am uitat vreo cratima sau ceva la fel de grav, cred ca iti crestea tensiunea pana faceai “poc”.
nwradu(Citează)
28/10/2008 la 7:55 PM
Asteptam raspunsul tau…pentru ca asteptam critica ta. Ai dreptate ca am comis o eroare cand am scris “emeritos” in loc de “emeriti” (numarul plural) la fel cum am omis sa specifica ca anul de intemeiere al orasului a fost 25 INAINTE DE CRISTOS. Cat despre lectii am spus ca nu am sa incerc sa iti dau si nici NU am pretins sa o fac. Ceea ce m-a deranjat extrem de mult este comentariul pe care l-ai facut in privinta valorii istorice ale vestigiilor orasului pentru ca o faci in necunostinta de cauza, cum bine ai spus si tu, nestiind nimic despre arheologie si as spune eu ca probabil nici despre istoria imperiului roman. Este adevarat ca nu am nici cea mai mica idee de informatica si telecomunicatii dar sunt suficient de precauta ca sa nu fac afirmatii in acest domeniu pentru ca acestea nu si-ar gasi fundamentul in cunostintele mele si nu as putea argumenta ceea ce as sustine. Este tocmai ceea ce ai facut tu si acesta este aspectul care m-a deranjat. Daca aceste opinii ale tale ar fi fost manifestate intr-un alt mediu la care nu ar fi avut acces la ele persoane care cauta informatii reale dar care poate nu domina criteriile necesare pentru a selecta informatia valoroasa de cea care nu este nu m-ar fi deranjat in absolut.
Elena(Citează)
28/10/2008 la 9:00 PM
Am spus ca mi s-a parut o greseala sa pierd vremea in Merida si sa nu am mai mult timp in Madrid, de exemplu, sau in Portugalia. Asta este parerea mea si cei care citesc blogul stiu ca este doar atat. Cata baza pun pe ea si cata incredere imi dau cititorii este in totalitate alegerea lor. Reactia ta mi se pare mult prea dusa spre extrem pentru cuvintele tale.
Puteai oricand sa optezi pentru cealalta cale, si anume sa lasi un comentariu despre cat de mult iti place tie Merida si de ce merita vizitata. Cei care vin aici cautand informatii despre Merida vad parerea mea si comentariul tau despre etimologia numelui. Mai bine vedeau parerea mea si parerea ta scrisa in comentarii.
nwradu(Citează)
28/10/2008 la 9:13 PM
Total, asa cum ti-am scris si in e-mail, dau finalizata aceasta discutie.
Elena(Citează)