un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

800 de kilometri prin tara

20 Apr 2007  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Update: am pus 13 fotografii pe net în galerie. Am adaugat si mici comentarii. Ultimele două îmi plac cel mai mult. Toate au ieşit surprinzător de bine, deşi le-am făcut la zoom maxim şi din mişcarea maşinii. Nu înţeleg cum pot să trăiască oamenii ăia în Sibiu, cu ditamai stâlpii de electricitate la 3 metri în faţa blocului… se auzea şi bâzâitul staţiei. Luni plec in Anglia pentru 3 zile.

Ieri am fost într-un fel de excursie până la Mediaş. Nu am condus eu, aşa că am avut ocazia să mă bucur de peisajele frumoase ale ţării şi de vremea superbă pe care am prins-o, plus să văd obiective precum Valea Scroafei sau Pârâul Netotului. O oră a durat să ieşim din Bucureşti, aglomeraţia fiind generalizată. Pe DN1, spre Ploieşti, nu prea mai calcă lumea pedala, de când cu radarele. Poate mai bine aşa. În Ploieşti nu mai e fabrica Coca-Cola? Că parcă se vedea fabrica de pe drumul spre Valea Prahovei. Kaufland din Ploieşti e cât Carrefour de la noi.

Valea Prahovei m-a dezamăgit. Parcă ar fi fost toamnă. Majoritatea copacilor nu aveau frunze, iar cei care aveau, aveau o culoare roşiatică închisă. Staţiunile mi s-a părut că arată groaznic. În afară de Sinaia care e mai îngrijită, celelalte sunt în paragină. Gunoaie, case vechi şi în prăbuşire, urât. Munţii se vedeau superb, i-am văzut de când am ieşit din Bucureşti, pt că atmosfera era foarte limpede. Drumul între Predeal şi Braşov a fost mai frumos. Prin Braşov am trecut rapid, incredibil cât de mult s-a extins oraşul, e la intrare acum un Megamall, tot felul de hipermarketuri, etc.

Drumul între Braşov şi Sighişoara este iarăşi foarte frumos. Se urcă nişte dealuri, se văd câmpuri frumos colorate. E şi mult mai pustiu, abia dacă vedeai alte maşini pe şosea. Un biciclist se agăţase de un camion şi a urcat aşa dealurile din zonă, nebun rău ăla mai ales când imediat în spatele lui stăteau 5 maşini care doreau să-l depăşească. Sighişoara e ok, n-am trecut prin centrul istoric dar se vedea frumos de jos. Oraş curat, plin de flori, părea lipsit de poluare. Am fost acum multă vreme şi nu-mi mai aduceam aminte. De acolo a mai fost un pic până la Medias, iarăşi un oraş frumos, dar parcă doar în unele zone. Centrul istoric este de fapt un mare parc, cu un turn lângă. Din acest parc pornesc în stea cam 5-6 străzi, cu case vechi şi viu colorate. Era aer curat, lumea părea mai lipsită de stres decât în Bucureşti, nu se grăbea nimeni, nu am auzit nici un claxon, nici o înjurătură. Nu prea mi-a plăcut că aici, în loc să fie terase şi restaurante, cum e în Braşov prin zona pietonală, erau sedii de bănci, farmacii şi alte firme care sunt prezente în toată ţara. După o scurtă plimbare pe acolo, am luat-o spre casă, şi am vrut să ne întoarcem pe Sibiu şi Valea Oltului, de care îmi este dor şi pe care vroiam să o mai văd.

Nu s-a putut. Din Mediaş am ieşit rapid, am trecut prin Copşa Mică (tot poluare), am ajuns în Sibiu. Cel mai nasol oraş văzut ieri a fost Sibiu. Cele mai proaste drumuri, pline de gropi. Mizerie mare la marginea drumului, gunoaie aruncate peste tot, praf mult, aglomeraţie şi trafic aiurea. Nu erau indicatoare spre Rm. Vâlcea. Doar vreo 2. De câteva ori am greşit drumul şi ne-am întors după ce am întrebat diverşi cetăţeni pe unde să o luăm. Si cică e capitală culturală europeană. La ieşirea din Sibiu a fost cel mai mare şoc. Un blocaj cât vezi cu ochii, cred că peste 200 de TIR-uri, oprite pe două benzi. Vine Poliţia şi anunţă prin megafon că Valea Oltului e blocată, să o luăm spre Braşov şi să mergem pe contrasens cu avariile aprinse, pe o bandă. Evident că au ocupat oamenii ambele benzi de pe contrasens, plus unii care o luaseră pe arătură. Aia de veneau spre Sibiu nu mai puteau să înainteze. Până n-a venit iar Poliţia să desfacă nodul, nu s-a mai înaintat. În sfârşit, am luat-o spre Braşov.

Drumul Sibiu – Braşov e cel mai nasol drum din ţara asta. Plin de gropi, denivelări, spărturi… zici că a căzut ploaia de meteoriţi acolo. În plus, este în reparaţie în multe locuri, şi acolo se circulă doar pe o singură bandă. Aşa că s-au pus peste tot semafoare, stai 5 minute la roşu ca să treacă cei dintr-un sens, apoi ţi se pune verde şi treci tu. Vreo 40 de semafoare. Am făcut 2 ore şi jumătate. Treceai de un semafor şi după 100 de metri era altul, deloc sincronizate. Plus vreo 20 de sate pe drum. Cred că şi dacă ne întorceam prin Mediaş şi de acolo spre Braşov, ajungeam mai repede. Totuşi, aici a fost şi cel mai frumos peisaj. Munţii Carpaţi, văzuţi acum de pe partea dinspre Transilvania arătau superb, cu zăpadă multă pe ei. Apoi soarele a apus, dar era multă lumină şi peisajul era aşa cum îmi place mie, de dealuri cu parcele colorate în diverse moduri. Treceai peste unul şi apărea altul, şi mereu munţii albi în dreapta, luminaţi de un cer roz. Maşina gonea frumos (între două semafoare), muzica era plăcută, era aer curat şi cald. Apoi s-a înnoptat de tot, şi era o beznă totală, nici măcar ocazionala lumina de la vreo casă distantă sau vreun bec de la vreun releu sau stâlp nu se vede pe acolo.

În Braşov, pe la 21:30, ne-am rătăcit iarăşi. Indicatoare spre Bucureşti sunt doar în centru, nu de cum intri în oraş. Până la urmă ne-am fi descurcat, că eu ştiu Brasovul binişor, dar am preferat să oprim de la început şi să întrebăm un poliţist. Oameni şi maşini pe stradă vedeai doar în centru, în rest oraşul pare la fel de pustiu precum au fost şi Sibiu, Copşa Mică sau Sighişoara (doar în centru vedeai câţiva oameni), şi toate satele de pe traseu. Poate se uitau toţi la ştiri despre Băsescu. Drumul la întoarcere prin Valea Prahovei a fost cam pustiu şi el. Puţine maşini, abia spre Comarnic au început să apară. Pe aici însă erau indicatoare de pericol şi marcaje reflectorizante, şi puteai să mergi mai relaxat, în timp ce între Făgăraş şi Braşov curbele te luau prin surprindere, când deodată cotea drumul din faţa ta. Crucea gigantică de pe Caraiman se aprinde noaptea. Prima oară când am văzut-o am rămas uimit, o beznă totală prin munţi, şi doar o cruce luminoasă pe cer, mult deasupra noastră. Apoi DN1, cu puţine maşini la ora aia, dar cu radarele tot funcţionale. În Bucureşti, la 12 noaptea, erau prin centru mai multe vehicule decât am văzut în total în drumul Sibiu-Brasov, prin Braşov şi pe tot DN1. După 800 de km şi 16 ore, am ajuns iar acasă.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Frumoasa excursie! E prima oara cand aud despre Sibiu ca e un oras murdar.. Chiar ma gandeam.. poate alte orase importante sunt mai curate decat Bucurestiul..

    Apropo.. ce marca era masina care “gonea frumos”? :-D

      (Citează)

  2. Sibiul cica ar fi frumos in zona centrului istoric, aia a fost pregatita pt vizitatori. Dar in rest, pe la periferie sau chiar pe alte bulevarde, era naspa rau. Din toate orasele prin care am trecut ieri, in Sibiu era cel mai murdar, cel mai anost, cel mai mult praf si cel mai haotic trafic.

    Era un Logan cu motor de 1.6. Gonea mult mai frumos decat a mea :P Oricum, s-a comportat foarte bine, e masina cu care poti pleca la orice drum fara grija sau piese de rezerva.

      (Citează)

  3. Da, in Ploiesti mai e fabrica de imbuteliere Coca-Cola, este dupa pasarela de deasupra Cardinal Motors, spre vest. Nu stiu daca de pe centura (varianta) se vede, pentru ca mai e o fabrica, Efes parca.

    Kaufland de la noi nu stiu cum e fata de altele, da’ mie-mi place ca-i aproape. Fac 5 minute pe jos de la mine de-acasa. :)

      (Citează)

  4. Acum mi-a picat fisa – daca ai ajuns in Kaufland sigur ai trecut pe langa fabrica Coca-Cola. :)

      (Citează)

  5. Am facut si eu un drum asa, am mers 2000 de kilometrii si nu am vazut nici un accident, la Sibiu, brusc, 3, unu langa mine. Nu am gasit in Sibiu carne de pui proaspata, magazinele alimentare sunt de tot rasul. Orasul e dezamagitor. Intradevar

      (Citează)

  6. Nu stiu cum poate cineva sa compare Sibiul cu Bucurestiu..sau cum poate un om care stie cat de cat Bucurestiu sa spuna ca Sibiu e nashpa..Ori e incuiat la minte, ori e mandru de orasu imputit care e Bucurestiu…Si nu, nu sunt din Sibiu….dar am umblat si eu prin tara, si Sibiul, Brasovul, Mediasul, Sighisoara, intreaga zona centrala a Transilvaniei e mult peste Bucuresti , mai ales la capitolele curatenie si civilizatie.

      (Citează)

  7. Moshule, blocul din Sibiu e internatul Liceului Energetic iar asa-zisul transformator e “terenul de practica”al liceului. Chestiile alea n-au functionat niciodata. Asa ca las-o mai moale cu asta. Iar mizeria din Sibiu e facuta pe arterele de tranzit(pe unde ai fost si tu), inclusiv de miile de bucuresteni care tranziteaza orasul si arunca de pe geamul masinilor gunoaie (ambalaje, continutul scrumierelor, etc). Nu incerca sa ma contrazici ca tocmai pregatesc o expozitie cu imagini in care se vede clar nesimtirea miticilor. Si faptul ca Sibiul n-are inca o centura ocolitoare si se cirula haotic, cui crezi ca se datoreaza? Cine ia deciziile astea si unde? A?

      (Citează)

  8. Imaginea Sibiului a fost dezamagitoare, tocmai pt ca ma asteptam ca un oras mai mic decat Bucurestiul sa fie mai curat si mai bine organizat decat capitala, dar este invers.

    Am fost de multe ori in Sibiu, centrul vechi este foarte frumos, dar in rest parea nasol. Asta cu Bucurestenii care trec pe acolo si fac mizerie e tare rau, as fi curios sa vad si eu acea expozitie. Statistic vorbind, e imposibil ca cei in tranzit sa faca mizerie mai multa decat localnicii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus