►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
De ceva vreme mă bate un gând. Că ar trebui redus programul de muncă la 6 ore/zi (acum prin lege şi contract colectiv naţional, este de 8 ore/zi). De ce spun asta? Pentru că nu e important doar să munceşti, ci trebuie să şi apuci să te bucuri de ceea ce obţii prin muncă, şi să îţi rămână timp pt familie, copiii, prieteni, plimbări, şi alte activităţi relaxante. Gândiţi-vă şi răspundeţi sincer dacă nu aţi putea face în 6 ore ceea ce faceţi acum în 8. Desigur, ar fi un ritm mai alert de muncă, ar “trage mai tare” lumea, dar în loc să începi munca la 9 şi să termini la 18 (8 ore plus pauză de masă), s-ar termina la 15 (n-ar mai fi nici pauză, se dă doar pt 8 ore de muncă). Păi când ziua de muncă se termină la 3 PM, poţi să te duci să mănânci, rămâne timp destul de cumpărături, de odihnă, de familie, de mers la o expoziţie de fotografie, de băut şi o bere seara la terasă, fără să stai pe beznă acolo.
E normal să se reducă perioada. Pe la începutul secolului 20, era undeva pe la 10-11 ore de muncă pe zi. Dar acum, există tehnologie rapidă, există automatizări, există calculatoare care preiau multe sarcini şi le fac rapid, există comunicaţii instantanee. Desigur, unele persoane vor trebui să lucreze în continuare 8 ore, de ex cei care muncesc în ture, firmele care asigură servicii pe toată durata zilei, etc, dar ar fi un procent minor. Şi eventual în loc să lucrezi cu două ture de 8 ore, de ex la farmacii, ca să acoperi intervalul 8-22, s-ar putea băga două ture de câte 6 ore, ar fi un 8-20, dar ar fi ok, pt ca şi clienţii ar termina munca la ora 15 şi au mai mult timp să ajungă la o farmacie, n-ar mai veni seara târziu.
Diverse statistici care au apărut de-a lungul vremii prin presă îmi dau dreptate: cel mai mare număr de ore lucrate anual este la români şi greci, 1840 de ore fiecare, în medie cu jumătate de oră pe zi mai mult decât în alte ţări. Asta în timp ce concediul la suedezi, danezi şi nemţi este de peste 30 de zile pe an, în timp ce la români de 24 de zile, noi fiind la mijlocul clasamentului “concediilor”. Ca sărbători legale în majoritatea ţărilor sunt cam 10-12 zile pe an, în timp ce la romani doar 7 zile, fiind codaşi (Gândul). Adunând timpul petrecut la servici, pe drum şi la treburile casei, romanii sunt ocupaţi cam 71 de ore pe săptămână cu aceste activităţi, în timp ce nemţii doar 53 de ore (Compact). Şi am citit recent că probabil viitorul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, promite alegătorilor că va reduce programul zilnic de muncă, deşi nu ştiu dacă nu cumva se înşelau aia din Compact, având în vedere că în Franţa deja este de 7 ore pe zi.
Sau hai, măcar 7 ore pe zi să fie şi la noi, nu 6, şi tot ar fi mult mai bine.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
26/03/2007 la 1:46 AM
energia consumata e cam aceeasi. la servici poti sa incluzi si partea de socializare, daca te gandesti bine, deci exista si servicii conexe, benefice. standardizarea cu 8 ore este rezultatul indelungat al evolutiei. teoretic, odata cu aparatia robotilor si tehnologiilor, studiului eficientei, aceasta perioada ar trebui sa scada. dar pretentiile cresc cu o rata mult mai mare. asa incat… balansul e pe la mijloc. poate o varianta dinamica ar fi cea mai potrivita, in sensul ca ai putea lucra intre 4-10 ore dupa plac dar sa fii platit in concordanta cu timpul/calitatea prestat/a.
koma(Citează)
26/03/2007 la 5:23 AM
Ma, sunt joburi si ..joburi. Cunosc o gramada de prieteni/cunostinte etc.. care nu reusesc sa termine treaba nici in 10 ore.Problema la noi nu este timpul de lucru ci salariile disproportionate fata de volumul de munca si mentalitatea de kkt a romanului, atat a angajatorilor cat si a angajatilor.
Chiar vorbeam cu un prieten (admin de retea la o societate italiana din craiova) cate imi zicea ca ii ramanea timp in fiecare zi dupa ce le rezolva problemele alora cu reteaua asa ca ce credeti ca s-au patronii ce s-au gandit Patronii? Sa ii dea un bonus ca era totul perfect, sa ii scurteze programul? Nuuuuu….i-au zis ca tre sa mai lucreze 4 ore pe zi si la call center ca sta degeaba. Asa ca nu e mai bine sa stai linistit 5 ore pana sa instalezi un windows Xp decat sa copiezi imaginea in 3 minute ? Nu e mai frumos sa te prefaci ca muncesti decat sa muncesti?
Popeye(Citează)
26/03/2007 la 6:08 AM
Pai de asta zic eu ca s-ar putea face in 6 ore aceeasi treaba ca si in 8. Energia consumata ar fi aceeasi. In loc sa o freci sa instalezi in 5 ore in loc de 3 minute, ai face-o rapid si bine, cu gandul ca dupa 6 ore pleci acasa.
Lumea ar munci mai cu spor daca ar avea un salariu mai mare, de acord. Dar cred ca ar munci cu la fel de mult spor si daca in loc sa maresti salariul, micsorezi perioada de munca. Banii sunt buni daca ai cand sa-i cheltui, ca altfel stai si te uiti la ei.
nwradu(Citează)
26/03/2007 la 10:01 AM
nu ai idei rele,
hawke(Citează)
26/03/2007 la 11:32 AM
Ai dreptate, referitor la sarbatorile la vestici. Cand mi-e lumea mai draga ma trezesc ca nu pot sa iau legatura cu ei. Sunt in Bank Holiday :D.
waven(Citează)