►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mai nou fostii mei colegi de facultate apar in ziare. Ma refer la acest articol din EVZ intitulat “Sefa de promotie a Facultatii de Electronica refuza sa emigreze“. Se refera la Alina Buleandra, sefa de promotie a generatiei mele, care in loc sa se duca la vreun salariu mai bun la o firma vestita, a preferat sa ramana asistent universitar la Facultate, pe un salariu de 500 de lei (care mai tarziu in articol se transforma in 1000 de lei pe luna).
Tipa era la alta serie decat mine, dar aveam ore comune. Imi aduc aminte in anul 3 cand i-a zis profesorului sa ma dea afara de la curs, pentru ca vorbeam cu un coleg de banca si o deranjam si pe ea. Asa ca parerea mea despre ea nu este tocmai obiectiva, sau buna. Nu mi se pare ceva de lauda sa te chinui pe un salariu mic de profesor, daca poti mai mult. Datoria in viata este in primul rand fata de tine, de eventuala familie, etc, sa faci tot ce e mai bun cu putinta. Salariile din invatamant sunt mici, sistemul e la pamant, si atunci de ce sa-l accepti asa si sa nu cauti alt loc de munca.
Trecand peste aspectele filosofice, din articol reiese ca Alina ar fi cumva o profesoara model, o eroina a Electronicii, o martira pe altarul invatamantului. Doar ca zice si ea in interviu, ca dupa ce termina doctoratul vrea sa lucreze in domeniul telecomunicatiilor, si nu sa ramana profesoara in continuare, din ce inteleg eu. Si atunci care e faza? Faci doctorat, cativa ani ca asistent, e o rampa de lansare buna, ai dreptul sa stai si in camin in timpul asta in loc sa platesti 200 de euro chirie in alta parte… Nu e un traseu asa rau, pt ca salariul mai mic se compenseaza prin statul in camin, daca esti din alt oras.
Vroiam sa zic ceva (de rau) si despre ea in particular, ca ma cam enerva in facultate. Dar nu are rost, s-a terminat facultatea si prefer sa-i urez mult noroc in viata. Totusi, nu pot sa nu observ comentariul foarte amuzant de sub imaginea din articol, si anume “Alina nu a vrut sa lucreze pe echipamente moderne, ca sa le predea studentilor pe vechea aparatura a facultatii“. O persoana care vrea sa faca sateliti la NASA nu a vrut sa lucreze cu aparatura noua a facultatii? Cam bizar. Eu cred ca nu avem aparatura noua. Totul era vechi de vreo 20 de ani si reparat de 300 de ori de diversi asistenti si profesori, am mai scris eu pe aici parerea despre Electronica si cu alte ocazii, le gasiti sub eticheta scoala pt cine e curios.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
16/02/2007 la 11:03 AM
“Alina nu a vrut sa lucreze pe echipamente moderne, ca sa le predea studentilor pe vechea aparatura a facultatii”
Cred ca ai inteles gresit. Tocmai aia spune, ca in loc sa proiecteze sateliti la NASA a ales sa lucreze cu studentii, unde tot ce are este vechea aparatura a facultatii
PS: citeste cu intonatie, respecta virgula :D
seba18(Citează)
16/02/2007 la 11:53 AM
E posibil si ce zici tu, si sa fi citit eu in graba. Dar induce si poza in eroare, cu aparatul ala in prim plan.
nwradu(Citează)
17/02/2007 la 4:01 PM
1. Daca iti atragea atentia sa nu vorbesti in timpul unui film, si nu al unui curs, era altceva ?
2. Daca sistemul de invatamint este la pamint, nu inseamna ca ar trebui ca cineva sa puna umarul si sa-l ridice ? In tarile civilizate, scoala este respectata. Aici, daca vrei sa lucrezi in scoala si sa faci ceva bun unii zic ca esti prost/nebun.
3. Si in UE/USA salariile din industrie sint de 2-3-4 ori mai mari decit in invatamint. Inseamna ca si la ei daca esti profesor esti un prost si-ti consumi viata degeaba ?
4. Cei care lucreaza strict pentru salariu si nu inteleg conceptul de cariera au EI o problema. As putea intreba, ce mare satisfactie iti aduce ca instalezi niste camere video/sisteme de securitate, sau ce-oi fi facind exact acolo, la o firma despre care toata lumea stie ca merge pe contracte obtinute pe pile, nu pe valoare ? si mai ales, de ce ai pierdut vremea in facultate sa studiezi teoria semnalelor, circuite integate, microunde s.a.m.d. din moment ce nu le vei folosi niciodata? stiai ca la orice facultate de electronica din lume se fac astfel de materii. Ca la ei se fac mai bine, este alta problema, oricum astea se fac. Majoritatea absolventilor de la electronica au facut degeaba aceasta facultate desi stiau sau se puteau informa din timp ce se face acolo. Facultatea este prin conceptie gindita sa te pregateasca sa poti lucra in cercetare/proiectare. Asta e conceptul international de facultate, nu putem sa-l schimbam in Romania doar pt ca la noi nu-s asa multe oportunitati de R&D. Lasa oamenii care vor sa-si urmeze vocatia pe care [macar cred ca] o au daca tu nu ai nici o vocatie si orice job e bun daca aduce ceva bani.
5. In rest, intr-adevar articolul din ziar e scris prost, suna a propaganda ieftina.
Anonymous(Citează)
19/02/2007 la 3:51 AM
Ei bine:
1. Daca imi atragea MIE atentie, oriunde, incetam, evident, pt ca nu doresc sa deranjez alta lume.
2. Nu faci ceva bun lucrand in scoala. Nu se ridica astfel sistemul. Doar ii prelungesti agonia. Sistemul se ridica prin fonduri, legi, gestiune buna, prin ministri care nu-si iau un Audi A6 si nici nu dau 26.000 de euro pe un microbuz de 17.000 de euro. Ia sa nu mai vrea nimeni sa lucreze in invatamant, sa vezi cum s-ar mai schimba ceva… lucrand acolo, in conditii proaste, doar le dai pretext celor care chiar au puterea sa schimbe ceva sa zica “lasa ca merge si asa, in continuare tinerii isi doresc sa fie profesori”.
3. Poate sunt mai mari salariile, dar si cele din invatamant sunt decente. Si la noi sunt, de altfel, dar doar la profesorii mari de tot, pe cand la asistenti, la profi de liceu, de scoala generala, e tragic.
4. Am ales facultatea aceasta pt ca eram mai inclinat spre acest domeniu decat spre oricare altul. Nu sunt de acord ca facultatea te pregateste pt cercetare/proiectare, pt ca altfel nu s-ar mai cere “Absolvent de studii superioare” la orice slujba. Si la fel cum medicii nu tb sa lucreze in cercetare, ci pot si sa vindece oamenii, la fel nici inginerii nu sunt obligati sa lucreze doar in cercetare/proiectare dupa ce au terminat facultatea.
Nu vad legatura cu mine, dar pt curiozitatea ta, la angajare am pus pe primul loc conditiile de lucru si tipul slujbei, nu salariul. M-am interesat in primul rand ce trebuie sa fac, unde e sediul, cum e locul efectiv de munca, ce posibilitati de avansare am, ce facilitati mi se ofera (telefon, laptop, masina), si nu salariul in sine (care nu e grozav).
Sa proiectez sisteme de securitate este mult mai bine decat alte slujbe care se ofera inginerilor, de ex sa lipesti circuite, sa intinzi cabluri, sa fii operator call-center sau alte tampenii. Cum isi desfasoara firma aceasta activitatea nu e problema mea, si nu cred ca isi poate permite un proaspat absolvent sa aleaga locul de munca si pe baza unor considerente morale. Din partea mea sa-si faca autoritatile competente treaba si sa cerceteze cum se obtin contractele si unde sunt pilele.
“Am pierdut vremea” studiind acele materii in facultate pt ca asta faceam atunci, eram student si aia era responsabilitatea mea. Acum abia daca 2 cursuri se dovedesc a fi utile, si la un nivel de “wikipedia”, nu in detaliul facut la scoala. Dar nu de asta ma plang, e normal sa te invete cate putin din toate, ca nu stii unde ajungi (dovada ca altii lucreaza in microunde, altii in microprocesoare, etc), ma plang ca sistemul e prost facut, ca nu se fac lucruri practice, ca nu te invata ceva util pt o eventuala slujba, pt tehnologia de azi.
Asta e marea tampenie, ca termini facultatea si devii profesor imediat. Si continui sa predai aceleasi baliverne inutile pe care ti le-au zis si tie profesorii, in acelasi stil de predare si notare, in aceleasi laboratoare inutile. Ce-ar fi sa afli intai cum e lumea reala, ce se cere, ce ar trebui sa invete studentii pt a fi pregatiti pt ce urmeaza, si apoi sa te duci sa le predai si sa fii mandru ca formezi noi generatii?
Cel mai bun profesor e cel care lucreaza undeva, in domeniu, il cunoaste bine, si vine si mai preda cate ceva si pe la facultate. De la un astfel de profesor ai cu adevarat ce invata, si am intalnit in facultate astfel de cazuri, iar cursurile acelea erau excelente si profesorul stia exact pe ce sa puna accent. Nu vreau sa spun ce profesor si unde l-am intalnit apoi, dar se cunostea diferenta de gandire.
nwradu(Citează)
20/02/2007 la 2:44 AM
Salutare coleg electronist, adevarul despre facultatea asta este ca nu te invata nimic; trebuie sa te inveti tu daca te intereseaza ceva. Iar ca sa ramai in invatamant e o porcarie. Daca faza de care ziceai, ca i-a zis profului sa te dea afara e adevarata inseamna ca tipa e o distrusa.
Ionut Popa(Citează)
20/02/2007 la 6:22 AM
am inteles ca familia tipei este destul de instarita…asa ca isi permite sa stea in romania pe un salariu de asistent, pentru ca nu traieste doar din acel salariu
Alex(Citează)
22/03/2007 la 8:48 AM
Tocmai mi-a zis un coleg ca o are la seminar la microunde (face microunde cu Petrescu). A zis ca e o scorpie si jumatate si ca nimeni nu o sufera. Noroc ca eu nu fac cu ea. :D
PS: Am citit ceva interesant prin comentariile articolului din EVZ: http://www.evz.ro/comment.php?artid=292382&commentid=440559 Romanisme de-ale noastre.
Stefan(Citează)
22/03/2007 la 11:21 AM
Heh. Aia ca ar fi ruda cu decanul nu e adevarata, din cate stiu eu, si am avut multi prieteni in acea grupa plus profesori care in mod sigur ar fi aflat astfel de zvonuri si le-ar fi confirmat. Chiar daca ar fi ruda, notele le-a dobandit pe merit, pt ca a invatat si stia toate materiile care s-au predat. In plus, ca sa ramai asistent nu trebuie cine stie ce pile… e foame de asistenti si e destul sa zici ca vrei sa ramai in facultate ca sa te ia vreun prof. Prin ultimul an si pe mine ma intreba un profesor daca nu ma intereseaza sa raman, pe un salariu de vreo 13 milioane zicea el.
Am citit acum majoritatea comentariilor are au mai fost adaugate intre timp. Vad ca a postat pe EVZ si Adrian Popa, caruia noi ii ziceam G.H., si care intr-adevar a fost sef de promotie, si nu Alina. Alina era la bursa in Franta atunci, GH a fost numit sef, a luat diploma, a mers pe scena, etc.
nwradu(Citează)
20/05/2009 la 9:28 AM
Salutare dragi colegi electronisti (si vechi colegi bizoni :P). Colegii de servici mi-au adus la cunostiinta acest blog (ce-i drept cam tarziu), asa ca profit de ocazie sa va salut!
Cat despre articol – sa o lasam pe Alinuta sa isi repete ca a fost sefa de promotie, ca oricum nu conteaza. Important e sa fim noi sanatosi!
Adrian Popa (GH)(Citează)
15/01/2010 la 3:06 PM
Exista o vorba:”Unde e multa scoala e si multa prostie”, iar din experienta mea proprie aceasta zicala se adevereste. O medie de 9.75 nu demonstreaza foarte multe abilitati tehnice. Este aproape imposibil sa fii un expert in toate domeniile electronicii, iar aceasta medie demonstreaza eventual ca are o memorie foarte buna. Alinutza va avea un mare soc cand se va lovi de realitate…
Alunel(Citează)
15/01/2010 la 7:44 PM
9.75 inseamna ca a invatat si in primii doi ani toate prostiile. Credeti ca profesorii aia batrani si senili(gen Draghici – CID) care ies din facultate numai cu picioarele inainte apar din neant? Candva au fost si ei tineri.
Mai avea si Ceapa un asistent tanar si batut in cap cu aere de intelept electronist care analiza un CAN in doua ore de seminar dar dadea 5 de analizat in colocvii de o ora. Imi scapa acum numele lui…
nashu_mare(Citează)
15/01/2010 la 9:52 PM
Ceapa avea doi asistent foarte tari, unul fiind Udrea, al doilea are un nume care imi scapa si mie, dar amandoi stiau orice i-ai fi intrebat din domeniul electronicii. Am tot respectul pentru ei si sunt sigur ca peste cativa ani vor fi profesorii de frunte ai facultatii.
Intre timp o mai fi avut altii mai ciudat… Draghici mai preda? Nu se da batut, nu? Si mai era unul foarte batran, Stanomir parca.
nwradu(Citează)
15/01/2010 la 10:54 PM
Cred ca Ceapa a avut mai mult de doi asistenti. Cel putin, la mine la serie, nu a predat niciodata personal. Eu nu il stiu pe niciunul pe care sa il cheme Udrea. Cred ca pe asta il chema Bucur, dar nu sunt sigur. (Cel mai tare asistent tot Petrescu il avea)
Altfel, Stanomir avea 82 de ani atunci cand eram eu in facultate (si sunt, vorba aia, sunt inginer de vreo doi ani si ceva si am facut SCS cu el in anul trei), deci probabil ca mai preda si acum. Stiu ca si taica-miu l-a avut profesor si imi povestea de ticurile lui si eu “daaaaaaaaaaaaa, exact asa face. Uimitooor!”. Cica a fost boxer in tinerete si secretar UTC sau ceva pe la comunisti, tot pe vremea lui taica-miu.
PS: Draghici este etern. Draghici e in contact cu alienii si cu karma pozitiva. Probabil si cu flacara violet. El stie de ce vor sa ne cucereasca extraterestrii si nu ii era teama sa ne povesteasca in mijlocul proiectarii unui automat Moore.
PPS: Cel mai tare a fost pe la TV, era un prof antic si batran, director la Sigma (iar am un lapsus cu numele) care mergea in baston si l-a speriat pe un coleg ca ne tot ameninta “va pic pe toti, va pic pe toti, o sa vedeti”. Eu, ca sa il imbarbatez ii zic aluia “ba, uita-te la el, daca nu moare pana in examen, moare sigur pana in restante”. Si ghici ce s-a intamplat! mwahahaha!
nashu_mare(Citează)
15/01/2010 la 11:41 PM
Al doilea asistent de care vorbeam eu avea prenumele Serban, dar numele nu mi-l pot aminti nici daca ma rapesc extraterestrii lui Draghici si ma interogheaza.
TV am facut cu Voicu, un profesor excelent cu care apoi m-am intalnit intr-o structura a SRI-ului :| Era secondat de Burlacu, alt profesor atotstiutor la capitolul televiziune.
nwradu(Citează)
15/01/2010 la 11:45 PM
Serbu (Sherbu) il chema pe ala de la Televiziune. La examen imi aduc aminte ca a venit Burlacu, a cerut cursul sa vada ce ne-a predat mosul, i-a dat careva toate cele 10 pagini care existau, a facut ala o fata… dupa care a dat foile inapoi si a zis “luati platforma de laborator, invatati teoria de la primul experiment si vin intr-o ora sa va dau examenul”. Am trecut toti, mai ales ca eram doua serii si ceva si a dat doar pe doua numere.
Daca Voicu era ala mai tanar (maxim 40), ala era om ca lumea si se vedea ca ii place sa predea materie pentru ingineri. Am facut cu el TV2.
Ah, Stanomir isi petrecea pauzele ducandu-se pana la birou si inapoi. Avea viteza melcului turbat.
nashu_mare(Citează)
15/01/2010 la 11:49 PM
Cred ca Serban era celalalt, ala mai … bland, ca nu stiu cum sa ii spun.
nashu_mare(Citează)
16/01/2010 la 6:59 AM
Mie mi-a placut Draghici, era fun :D Bine, trebuia sa am mereu servetele la mine, asa, de bun simt, sa incerc macar sa ascund ca sunt toata rosie de ras cand incepea cu povesti ca aia despre cum a primit mail de la fecioara Maria =)) Altfel, a fost printre cei mai ok profi pe care i-am avut. Explica fain omu’ si o dat subiecte faine la examen, chestii pe care trebuia sa le gandesti, nu chestii de toceala. Auzisem tot felul de povesti despre el inainte de inceputul semestrului si majoritatea asta au fost, povesti. Iar eu chiar am incercat sa fiu enervanta, e drept, in anumite limite. Cea mai exagerata chestie a fost ca am cazut cu tot cu banca…desi nici n-a fost vina mea, era banca rupta. Am venit imbracata in negru ca auzisem ca face urat cand vede studenti in negru… nimic! Pe vremea aia nu ma lasasem inca de carbogazoase si am venit la fiecare curs cu sticla de Pepsi (plantata pe banca, in fata lui). Nici la asta nu mi-a comentat nimic, desi de alti colegi stiu ca s-a legat cand i-a vazut cu cola sau chipsuri. In general se lega de cei pe care ii vedea ca vorbesc despre altceva la ore, mie nu mi-a zis vreodata ceva de rau, desi nu exista ora la care sa n-auda cel putin cate un “da’ se mai poate si altfel” sau un “da’ de ceee?” de la mine.
brontozaurel(Citează)
16/01/2010 la 9:07 AM
@Brontozaurel, care e povestea cu Fecioara Maria? Show me yours and I will show you mine. :D L-ai auzit vorbind in engleza?
Eu am dat examenul ala de 5 ori, desi intre timp facusem ce preda el la munca si aveam automate care chiar functionau pe la clienti. CID-ul cred ca e singura materie pe care chiar am inteles-o cum trebuie. Mi-era prea greata de el sa ma cert. Atat de greata incat, la ultimul examen, unde stiam eu ca facusem totul bine, nu l-am trimis in ma-sa cand a zis “da, acum esti veteran, asa ca iti dau examenul asta!”
nashu_mare(Citează)
13/02/2010 la 4:10 PM
foarte bine ai scris aici……si eu m am saturat de astfel de oameni
beheader(Citează)
27/11/2013 la 11:11 PM
Buna tuturor,
Sunt constient ca nu ma cunoasteti, dar eu am ajuns sa o cunosc pe Alina si trebuie sa va dau dreptate in aproape tot ce s-a subliniat aici.
Ne-am intalnit in zona Sydney AU. si pot sa spun ca a fost o adevarata experienta pentru mine (referitor la remarca de scorpie am realizat ca a trebuit sa sap mai adanc si sa realizez ca din pacate altcineva incearca sa traiasca prin ea).
Numai bine si succes tuturor!
Eu(Citează)
28/11/2013 la 1:11 AM
da, şi eu confirm că Drăghici, cît era el de sony, preda bine ceea ce preda… doar că rămăsese cam în urmă, unele chestii la CID s-au mai schimbat. Dar în nici un caz nu l-aş băga în categoria “cei mai proşti profi din facultate”.
alias(Citează)
28/11/2013 la 9:55 AM
@alias: nu preda bine, își spunea doar poezia lui, dar era dificil și nu explica bine. Dacă-i cereai lămuriri suplimentare de multe ori se enerva. Nu știa să facă o analogie, să explice prin cuvinte simple. N-a fost cel mai strălucit curs.
Eu parca am făcut și cu Udrea ceva la Ceapă, dar uite că nu mai țin minte.
nwradu(Citează)
28/11/2013 la 1:12 AM
Serban Obreja vreţi să spuneţi
Celălalt era Adrian Păun
Mihnea Udrea nu a fost niciodată la Ceapă, a fost la Ciochină. Mici detalii :-)
alias(Citează)