►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Intreaga galerie de poze e aici.
M-am chinuit sa ajung si aici, pt ca nu mai aveam ocazia altadata. Si a meritat efortul. Inauntru e foarte frumos. Multa marmura, mult alb cu decoratiuni aurii, spatii mari, usi imensi de lemn. Mi-a placut foarte mult Sala Unirii, cea mai mare, foarte lata, foarte inalta… e ca in cartile de aventuri, cu cavaleri si printese, cand mergeau la baluri si petreceri. Sala Unirii e una din cele mai mari pe care le-am vazut vreodata intr-un palat. Si are tavanul de sticla ceea ce e un bonus. Interesante si sala de plen a Camerei Deputatilor, unde pe biroul lui Bogdan Olteanu se afla un plan al salii avand fotografia fiecarui deputat si numele scris (e in poze), probabil ca sa-i recunoasca mai usor si sa li se adreseze pe nume. Din nou un tavan-cupola de sticla, scaune de piele, mobilier de lux… traiesc bine deputatii. In rest coloane albe, multe ornamente, marmura. Niste tapiterii oribile, de-a dreptul oribile pt asa un loc. Interiorul pare cam golas, e prea mare si prea putin decorat, se vad locurile in care se dorea a fi picturi sau tapiterii dar sunt goale acum. Mi-a placut privelistea de pe balconul din partea frontala a Palatului.
Am vazut destule palate si castele, prin Europa, inclusiv Schonbrunn, Versailles, Luvru, Neuschwanstein, Palatul Dogilor si alte cateva prin diverse capitale si orase, si pot zice fara nici un fel de influenta patriotica subiectiva ca Palatul Parlamentului se poate aseza oricand intre ele, fara sa fie mai prejos. E drept ca unele din palatele straine beneficiaza de picturi, dar in general cele mai mici au astfel de decoratiuni. Si unele au interiorul mai bine aranjat, cu sali de arme, de tablouri, mobilier antic, etc… dar ca spatiu, arhitectura, ornamente, al nostru nu e cu nimic mai prejos, ba chiar conduce. E drept ca alea sunt facute acum sute de ani, dar sa trecem peste asta.
Intreaga galerie de poze e aici. Daca aveti un download manager precum FlashGet, puteti da un Download All. Maine adaug si 3 filmulete, facute la rezolutie 640, care merita luate desi au vreo 10 MB fiecare. Tot maine voi schimba si un pic galeria de poze, sa adaug niste denumiri la unele dintre ele. Nu pot acum ca sunt prea obosit.
Update: am modificat imaginea 4339 ca sa arat masina mea, pt ca o vedeam in parcare de la terasa mare a Palatului. Am adaugat si 3 filme. Daca v-a placut palatul in imagini, luati si filmele cu Save Link As… si uitati-va. Sunt facute in Sala Unirii, pe terasa si in Camera Deputatilor. Le gasiti sub thumbnails-urile de la poze, la adresa de mai sus a galeriei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
04/01/2007 la 5:30 PM
bai radule, ma dezamagesti.
cum poti spune asa ceva despre kitschul suprem al tarii?
nu discut ce este pe afara, o catastrofa totala la nivelul orasului, oribil ca arhitectura si ca scara.
dar interiorul…… un amestec oribil de stiluri si materiale, o scara imposibila, brutala, probleme functionale imense (intretinere, incalzire, circulatii).
citezi exemple celebre de palate. doar ca acest “palat” a fost facut in sec xx, in anii `90 si nu in secolul 15….18. cuvantul hidos nu poate decat sa descrie aceste spatii de care esti asa incantat. un simbol al bogatiei unui megalomaniac care acu este plin de alte animale, mai rele.
si nu uita ca toata aceasta “opera minunata” a fost facuta cu pretul distrugerii unei parti importante din centrul bucurestiului, cu pretul multor vieti omenesti si cu niste costuri IMENSE. este de altfel principalul motiv pentru care orasul arata asa cum arata azi (si nici tie nu iti place).
dupa revolutie s-au investit MILIOANE DE EURO pentru a fi terminat, exact spatiile astea de care esti asa incantat. bani cu care se puteau renova mai toate blocurile din Bucuresti + inca ceva cladiri noi.
din pacate cladirea ramane un simbol pentru bucuresti si romania cat si pentru incultura specifica acestor vremuri
stefan tuchila(Citează)
04/01/2007 la 5:41 PM
as mai adauga ca este ceva totusi ceva de vazut. un loc unde merg cat pot de des cand sunt la bucuresti. MNAC – muzeul national de arta contemporana, o insertie in partea din spate.
unele din cele mai bune expozitii de arta din bucurestii ultimilor ani au fost facute acolo
stefan tuchila(Citează)
04/01/2007 la 6:30 PM
Pot sa te preiau ? … de fapt sa preiau o poza ? :) tare rau … :)
trebuia sa ma gandesc sa ma duc si eu …
Piticu(Citează)
04/01/2007 la 6:59 PM
:(( De ce nu ai zis că veneam şi eu
InnOcente*(Citează)
04/01/2007 la 11:26 PM
Pai Stefane, crezi ca palatele straine s-au facut altfel? Nu cu distrugeri, nu cu taxe luate cu japca de la oameni, nu cu munca prost platita si in conditii mult mai rele decat cele de la noi?
Nu stiu ce era inainte acolo si nu mai conteaza. Eu vad doar ce e acum si e ok… daca as putea compara cu ce era inainte poate as regreta modificarea. Amestecul de stiluri e inevitabil la asa o magaoaie (plus un milion de arhitecti lucrand la el).
Tari straine (Franta, Anglia, Austria, Spania) au fost multe secole puteri economice si militare si se cunoaste acum. Au avut lorzi si duci care asupreau si aia poporul, traiau in lux la curte in timp ce oamenii obisnuiti abia aveau ce manca. Dar macar lorzii lor au avut si ideea de a-si construit tot felul de palate si cetati impresionante, cele pe care azi le viziteaza milioane de turisti, desi cu banii aia ar fi putut hrani populatia. Tarile acelea traiesc acum din turism, din astfel de constructii facute prin chin, dar le merge bine acum.
La noi… boierii erau fericiti sa aiba mamaliga si un pui pe masa, si n-au visat niciodata la ceva mai mult, sau mai grandios. Si acum nu avem nimic de vizitat, decat Bran (noroc cu Dracula). Palatul Parlamentului, cum o fi el, ne-a pus pe harta Europei, si am vazut o gramada de turisti straini impresionati. Tu cu ochiul arhitectural e normal sa ai alta parere, se stiau criticile specialistilor la adresa cladirii, dar nu mi se pare dracul asa de negru.
Evident ca puteti lua ce poze doriti, daca au adresa in ele.
nwradu(Citează)
05/01/2007 la 5:53 AM
daca vrei continuam discutia pe particular, ca sa iti raspund la ce ii scris tu mi-ar lua vreo 3 pagini :)). totusi cateva cuvinte :)
pe scurt:
1.constructia asta e contemporana cu multe capodopere ale arhictecturii MODERNE SI CONTEMPORANE. si ea nu este nici moderna si cu atat mai putin contemporana.
2. scara nu implica amestec de stiluri. se poate si mare si tratata cat de cat uniform. am fost ieri la versailles.. la fel de megalomaniac dar facuta cu mult mai coerent si cu mult mai mult bun gust
3. paralela cu alte “palate” este cu totul nepotrivita, mai ales ca dintre toate exemplele citate de tine acesta a distrus cel mai mult, pe toate planurile. si nu uita, a fost acum 25 de ani, nu acum 6oo. omenirea a evoluat. presupun ca nu ai fi de acord si cu o crester a PIB-ului prin reimplementarea sclaviei ? :)
4. grandios nu insemna frumos. uita-te la bisericile romanesti. sunt fiecare in sine o capodopera, chiar daca sunt cu mult mai mici decat suratele europene :).
5. orasul asta este in mare rahat tocmai din cauza disparitiei a tot ceea ce era sub ea, ceva de care tu zici ca nu iti pasa. versailles, schonbrun, …. au fost facute toate in afara oraselor. foarte rar s-au facut expropieri in masa, mai ales cladiri CLASATE istoric.
in fine, discutia e lunga. marea problema in romania este lipsa culturii pe acest subiect. datorita in mare ultimilor 50 de ani inainte de revolutie.
si niste mici exemple de aberatii. care nu o sa le gasesti nicaieri in europa, doar la noi. si care dau aceasta iluzie de neoclasic.
clasicismul se bazeaza pe niste reguli, maj stabilite de greci.
nu o sa vezi balcoane sustinute intre 2 coloane, coloane lipite prin grinzi la mijloc, balustrii prefabricati, decoratii “bogate” din gips, amestec de stiluri cu dif de 4 secole pe acelasi perete.
daca ai fi interesat, ai studia subiectul si ai trece peste impresia zdrobitoare (recunosc, impresioneaza) ti-ai da seama cat de aberanta este aceasta constructie.
stefan tuchila(Citează)
05/01/2007 la 10:25 AM
“orasul asta este in mare rahat”
Eu traiesc in orasul asta si nu mi se pare in mare rahat. Daca nu locuiesti aici mai bine te-ai limita sa descrii orasul in care traiesti.
Am invatat sa accept Casa Poporului (care nu mai poate fi rupta din peisajul orasului) si cu bune si cu rele. Prefer sa ma gandesc la cele bune, si la cele rele care pot fi imbunatatite.
Anonymous(Citează)
05/01/2007 la 10:41 AM
Stefan a locuit aici toata viata, dar meseria de arhitect il poarta acum si in alte orase si de asta spune ca a fost recent la Versailles. Stiu ca parerea lui poate parea radicala de cea a vizitatorului obisnuit, dar asa sunt arhitectii, se uita cu alt ochi, si este alegerea fiecarui om daca ii place ce vede sau nu.
nwradu(Citează)
05/01/2007 la 1:05 PM
Pentru multi romani, constructia numita casa poporului are si o mare semnificatie afectiva, fiindca am trait si am participat la constructia ei, si am platit pentru ea. Pentru cei care s-au nascut dupa 90 poate nu mai conteaza dar pentru ceilalti conteaza foarte mult. Casa poporului e un simbol, si e detestat pentru ca e legat de regimul pe care l-a creat. E ca si diferenta intre un turist oarecare care se duce la Auschwitz ca sa caste gura, si cineva care a suferit acolo (el sau familia lui).
Comparatia e un pic fortata, dar asta e ideea. In curind o sa admire cineva si canalul dunare-marea neagra, care a fost un lagar de exterminare 100%. Stilul in sine este mai putin important. E interesant de stiut ca sint si erori arhitectonice, cum e cea cu balconul, dar chiar si cind nu stiam tot il detestam. Si Hitler avea cam tot aceste gusturi megalomane, si el vroia sa faca un soi de bd. al Victoriei Socialismului care sa strabata Berlinul si sa se termine la Reischtag… dar nu am mai avut timp. Pentru cei mai tineri de aici, poate n-ar strica sa va documentati ce distrugeri incalculabile s-au produs in timpul constructiei casei poporului, ce cheltuieli exorbitante. Am observat portiunea de articol in care tu (nwradu) spuneai de reactia oamenilor in fata hartii Romaniei mari. Nu e o simpla foaie de hirtie cu un desen geometric. E ciudat cum ea conteaza pt sufletul tau, in timp ce cladirea in care se afla ea, nu. Este vazuta doar ca o masina de facut bani de la turistii straini si comparata cu un Versailles. Poate ca acum Versailles e admirat dar nu uita ca la 1789 urmasului direct al celui care l-a construit i-a fost taiat capul tocmai de catre cei peste a caror cadavre a calcat regimul care l-a construit. Oricum in secolul 20 cica aveam carta drepturilor omului, Ceausescu (care construia casa poporului aproape cu aceleasi sacrificii pt popor pe care le-a facut si Ludovic al 14lea) se lauda ca Romania e o tara democrata si prospera, in rind cu tarile civilizate… macar Ludovic al 14-lea nu se lauda, era consecvent, zicea de la inceput ca “statul sint eu” si nu dadea 2 bani pe popor.
Casa poporului ar trebui, daca tot nu putem s-o mai darimam, desi ar merita, sa ramina o marturie a vremurilor ingrozitoare in care a fost construita. Sa aiba o piatra in fata, precum casa natala a lui Hitler (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/ Hitler_birthplace_memorial_stone). Parintii sa-si duca copiii acolo si sa le arate ce dement a fost ceausescu, sa construiasca asa ceva si in acelasi timp oamenilor sa le dea hrana sub ratia de supravietuire, casele, spitalele si scolile sa nu aiba caldura, si asa mai departe. Si copiii sa nu uite. Nu sa fie ridicata in slavi, doar pt ca e asa de mare. Ca si cind numai “size matters”.
alt bucurestean(Citează)
05/01/2007 la 2:02 PM
Daramata in mod sigur nu ar trebui (desi au fost multi care au venit cu ideea aceasta dupa Revolutie) tocmai pt cat de greu s-a construit si cu ce sacrificii. Daca nu un palat, sa ramana macar ca un monument al acestor lucruri. Ca o dovada a faptului ca Ceausescu era dus cu pluta si pana unde a putut merge in a-si impune propriul cult si propria imagine in orice lucru din Romania.
Problema se pune si altfel: pe termen lung ne aduce mai mult bine sau mai mult rau? Peste 100 sau 200 de ani oamenii o vor vizita si le va placea, sau vor mai sti si ce s-a daramat pt ea? Pt ca acum ce spui tu despre Versailles si Ludovic sunt doar curiozitati pt noi, chestii zise de ghizii palatului si turistii rad si se gandesc cum o fi fost atunci, dar atunci, pt francezii din acel secol, a fost un chin si o cheltuiala imensa si s-a cunoscut apoi prin colapsul monarhiei. Dar dupa un timp (adica acum) toate astea sunt trecute si cu siguranta Parisul e mai frumos cu Versailles decat fara, si ar fi fost o pierdere pt cultura europeana si pt istorie daca nu ar fi fost construit. Poate peste multi ani la fel se va zice si despre Palatul Parlamentului, trebuie sa ne gandim si la modul acesta, nu doar pe termen scurt.
nwradu(Citează)
07/01/2007 la 6:24 AM
Domnul Stefan m-a dezamagit profund prin comentariile dumnealui. Macar de n-ar fi arhitect…
Anonymous(Citează)
29/10/2007 la 9:06 AM
Salut Radu!
Uite eu vreau sa iti scriu ca mi-au placut tare mult pozele tale, dar mi-ar face o si mai mare placere, daca ai reusi sa scri si tu cate un titlu sub fiecare poza, caci am vizitat eu Palatul, dar sincer nu am prea retinut care sala este care.
Scuza-mi te rog ignoranta si te rog accepta multumirile mele anticipate!
Raluca(Citează)
29/10/2007 la 10:57 AM
Nici eu nu mai tin minte ce am vazut exact, pt ca se intampla acum aproape un an si nu prea exista un ghid al turului, ci mai mult mergea fiecare dupa un traseu.
Stiu ca sala mare, goala, de bal este Sala Unirea, iar cea cu multe scaune si cupola frumoasa este Sala de plen a Camerei Deputatilor. In rest nu mai stiu.
nwradu(Citează)
28/12/2007 la 8:35 AM
Imi cer scuze ca sunt un piq off topic, dar o sa spun cateva lucruri.
Am 20 de ani, nu am trait in regimul ceausist si nu sunt un sustinator.
In ciuda chinurilor, cheltuelilor uriase, erorilor de pe timpul regimului, nu pot decat sa apreciez tot ce a construit dictatorul. Ai nostri din prezent au cheltuit dak nu mai mult si au chinuit poporul roman cred ca mai mult decat in regimul comunist fara vreun impact vizibil ( pentru ei, desigur toate deturnarile de fonduri din bugetul de stat). Din ce am auzit , viata in fabrica, chin, conditii mizere, ratie la mancare, aveai bani dar nu prea aveai pe ce sa ii cheltui, dar aveai o casa, eu unul ca si alti studenti, nu imi permit nici makar sa imi platesc chiria dar alte cheltuieli care vin. Beneficiam de reteaua hidrografica care o avem din cauza lui Ceausescu, de statiunile balneare care nu le modernizeaza nimeni, tot de la el, de blocurile in care stam, tot de la el ( biserici daramate, case, stadioane, etc. toate din dorinta de a urbaniza si de a crea conditii fiecare etapa evolutiva cerand sacrificii) pe cand acum stagnam si toate mintile creative ale romanilor migrand in tarile “calde”. Cred ca niciunul din actualii conducatori democrati ai tarii nu ar fi vrut prea curand sa construiasca o statie de biogaz cum ar fi vrut “tovarasul”, strazi prin tara facute cu chinul si sudoarea rudelor noastre obligate de regin, nu ca acum, 2 mil de dolari milimetrul de autostrada. Tin sa precizez ca nu sunt sustinator, dar mie personal, regimurile postdecembriste nu mi-au adus nici un avantaj sau satisfactie mai mare dekat faptul ca pot parasi tara.
Cat pentru arhitecti contemporani, ce cauta turnul Montparnasse in Paris si d c nu se mai construiesc zagarie-nori in Paris (vorbind de erori arhitecturale contemporane) cand tot orasul avea limita de constructie de 45 metri, cum a construit Haussmann. Dac nu darama aproape tot Parisul (ca si tovarasu’) sa bage canalizare erau toti niste leprosi. Fiecare pas evolutiv cere sacrificii. Si greseala e omeneasca. In spitale (ex Coltea, camera de garda nu avea ata sa coasa o taietura) inca exista aparatura folosita de pe timpul lu’ impuscatu’. Noi nu aveam centrale nucleare, cate facultati de stat au construit actualii?? Multe de discutat, putina cerneala ;)
Imi cer scuze inca o data pentru comportamentul meu si discutia din afara topicului si poate naivitatea, va doresc sarbatori fericite.
Anonymous(Citează)
23/02/2008 la 2:19 PM
Casa Poporului e grandioasa,mareatza si misterioasa in felul ei…e un monument in intregl sau inteles…e facut in asa fel incat sa te sperie,iti apare deodata de printre blocuri…e ca piramida lui keops…numai casa parlamentului e mormantul unui suflet istoric al Romaniei..a lui Ceausescu… .Ceausescu a vrut sa faca pt tara lucruri marete…chiar daca o saracea…dar casa parlamentului a fost cel mai maret lucru…nu va putea fi distrusa niciodata…ea va ramane pt totdeauana amintindune mereu de Ceausescu…poate ne va lasea un zambet pe fatza poate ne va lasa o amintire neplacuta…insa niciodata no sa putem sterge aceasta amintire…daca te gandesti putin iti dai seama ca asta a vrut si Ceausescu…sa ramana in istorie ani peste ani…ca un rege,un faraon maretz care el controla tot..dar absolut tot…dadea dintro mana se darama un cartier intreg…dictactor,ce mai…oricat am vrea sa stergem aceasta amintire so inlocuim cu altceva no sa putem…mereu ne va aminti casa poporului de Ceausescu…spiritul lui este in insusi in Casa Poporlui……
Anonymous(Citează)
16/03/2008 la 1:20 PM
Bravo…Radule…nota 10….in sfirsit este cineva care gindeste si incearca sa puna in valoare marile valori pe care le-am “mostenit” si cu care ar trebui sa ne mindrim…chiar daca sunt din perioada pe care toti o condamna. Dar, dragii mei, acum, cind traiti in democratie ce Doamne iarta-ma au mai facut “actualii preaslaviti” ,in afara ca ne-au vindut toata tara?????? Ahhh…am inteles….au bagat netul si la tara (pardon, provincie) si isi dau si ei cu parerea ca s-au urcat pe acoperis si au vazut si ei ceva mai mare decit dealul cu vaci din fata casei. In alte tari fac un maaaaare punct turistic dintr-o cocioaba de pescar, spunind ca acolo s-a prins prima stridie, iar noua ar trebui sa ne fie rusine??????????? Rusine cu ce??? Rusine fata de cum gindesc niste neaveniti, niste frustrati si complexati ai sortii. Ar trebui expulzati cit mai repede peste hotare…oriunde… numai in tara pe care o hulesc sa nu mai fie lasati sa consume aerul. Sa se duca la straini sa se simta “bine”…ca si asa ii pupa in fund ca pe idoli.
BRAVO inca o data nota 10+++
Sa se afle in lume ca Romania nu e o tara de handicapati si tigani, cum crede o lume intreaga din cauza unora ca cei care ti-au scris. Sa se afle ca avem si valori, ca avem istorie si suntem o tara frumoasa si plina de cultura.
raluca(Citează)