►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Știați că nu există țigle de metal? Cel puțin nu pe acoperiș. Conform dicționarului, țigla de pe casă este o piesă făcută din ceramică sau beton.
Există și țigle de metal, dar se folosesc la frigărui. Exact, al doilea înțeles al cuvântului “țiglă” este “Vergea de lemn sau de metal ascuțită la un capăt, în care se înfige carnea pentru a o frige“. Am fost instruit în tot ce înseamnă țigle pentru acoperișuri, dar acest detaliu mi s-a părut fascinant: mănânc frigărui cu mare plăcere, dar n-am știut niciodată că “bățul” se numește țiglă.
Revenind la cele pentru case, am participat la o lecție ținută de Bramac, producător de țigle de beton. Acestea vin în diverse culori și forme și sunt o alternativă sigură și rezistență la acele acoperișuri metalice pe care le vedeți luate de vânt la aproape orice știre despre o furtună pe cinste.
În general oamenii cred că țiglele din ciment sunt mult mai grele (sau cel puțin eu așa credeam), dar greutatea pe metru pătrat este la fel ca cea a țiglelor ceramice moderne (43 kg față de 42 kg). Apoi, mulți cred că pentru astfel de țigle este nevoie de o structură de lemn mai amplă, dar din nou nu este cazul în marea schemă a lucrurilor. Un acoperiș nu suportă doar greutatea țiglelor, ci și sarcini chiar și de 100 kg/mp la vânt puternic și chiar și 150 kg/mp, poate și mai mult, de zăpadă și gheață în timpul iernii, prin urmare acea structură de lemn duce oricum mult, mult mai mult decât greutatea țiglelor de beton.
Dar să-l las pe Plăpându’ să explice acestea, că avem și clipuri de la orele de Bramatică:
Sunteți în siguranță cu acoperiș din țigle de beton. În plus, acestea produse de Bramac sunt rezistente la intemperii, au o garanție de 30 de ani și o durată de viață de aproape 100 de ani. Le pui pe casă și nu-ți mai bați capul cu ele.
Filmările acelor lecții au fost deosebit de amuzante (le găsiți pe pagina de Facebook și pe bramatica.ro). Am întâlnit acolo toți “eroii” unor clipuri virale de pe net, precum Perversu’ “i-am dat-o ca la Targu Ocna“; Pateu, pe care de fapt îl cheamă Ionuț și a rămas celebru pentru acel clip ce începea cu “am vrut să fac o poză și am apăsat din greșeală pe filmare” și continua cu “plouă afară, e bine, crește porcii, se face pateul“; BRomania și alții. Oamenii aceștia chiar există și sunt la fel de amuzanți și în realitate.
Au durat ceva filmările, s-au făcut cu o echipă foarte profesionistă ce nu accepta nici cea mai mică greșeală. Să vedeți cum era când Perversu’ vărsa o pungă de semințe pe bancă și, când era de filmat o nouă dublă, trei persoane le adunau meticulos și le băgau înapoi în pungă, după care o luăm de la capăt.
Găsiți pe bramatica.ro și în acest PDF informații despre țigle, încărcări, astereală, folii și altele, ca să știți termenii și principiile din spatele acoperișurilor de diverse tipuri.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
22/08/2016 la 10:03 AM
Mie mi se pare o măgărie chestia și am să-ți explic de ce. Oricine ăla nu trebuie să înțeleagă lucrurile astea pentru că plătește un arhitect și niște ingineri care știu și înțeleg lucrurile astea. Un arhitect/inginer îți va expune avantajele și dezavantajele tipului de acoperiș pe care ți-l propune și îți va oferi variante.
Chestia asta cu încărcările și greutățile e scoasă din context. Structura de lemn a acoperișului nu e tot timpul ușor de realizat și trebuie să respecte niște norme tehnice și o legislație, nu e că vânt și 100 de kile de zăpadă. Nu vreau să intru în detalii, dar uneori încărcarea mare și deschiderile mari nu înseamnă că pui mai mult lemn (secțiune mai mare a elementelor, probabil), ci mai pui grinzi sau stâlpi sub planșeu. Faptul că spui omului de rând chestiile astea scoase din context înseamnă arhitecți și ingineri contestați de diverși care au impresia că înțeleg fenomenul. Ce-i drept, pe banii tăi faci ce vrei tu, dar nu când inginerul ăla răspunde 50 de ani pentru acoperișul tău.
În rest, produsele Bramac sunt probabil de referință și nu cred că poate contesta nimeni asta. Păcat totuși că există abordarea asta.
dam167(Citează)
22/08/2016 la 10:27 AM
OK, conteaza numele, ca aia metalica nu e tigla? “What’s in a name?” Sau important este de fapt ce face?
Si ma indoiesc ca un acoperis metalic din asta modern si montat cum trebuie e mai predispus sa fie luat de vant decat niste tigle.
alunelu(Citează)
22/08/2016 la 10:50 AM
Depinde ce vrei și de ce fonduri dispui, dar trebuie proiectat și executat astfel încât să nu-l ia vântul, indiferent ce variantă alegi. Din câte știu eu, învelitoarea metalică e mai ieftină, mai ușor de întreținut, dar zgomotoasă și cu un aspect mai… industrial.
dam167(Citează)
22/08/2016 la 10:35 AM
Să le zici să fie atenţi la Tesla. Viitorul ţiglelor mi se pare un pic incert.
nea_caisă(Citează)
22/08/2016 la 11:42 AM
ca tot vorbeam zilele trecute, e o mare diferenta intre articolul asta si cu ala cu bateriile de generatie noua. acolo se vedea ca iti place subiectul, stii despre el si scrii cu placere, aici bifezi un advertorial. nu imi spune ca pasiunea ta sunt materialele de constructie si urmaresti bloguri de zidari.
bad(Citează)
22/08/2016 la 12:13 PM
Da’ sa le marcheze, domne cu (P)!
nashu_mare(Citează)
22/08/2016 la 5:51 PM
De cand stau la bloc, adica de vreo 30 de ani nu ma mai intereseaza tigla pe casa. Iar tigle pe bloc nu pune nimeni.
Aimee(Citează)