un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Micii comercianți față în față cu imperiile corporatiste

13 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Mi-am cumpărat anul trecut două sacouri și ambele au venit prea largi pentru mine, dar acceptasem acest risc pentru că oferta era foarte bună pentru niște haine de calitate. Așa că în data de 4 aprilie le-am dus la o croitorie pentru a fi strâmtate, iar lucrurile fiind egale pentru mine în acest domeniu, le-am dus la un croitor din cartier, primul care mi-a ieșit în cale.

4 aprilie a fost într-o zi de luni. “Veniți peste trei zile!”, adică joi.

M-am dus tocmai marțea următoare, că uitasem de ele. Nu erau gata. “Mai lăsați-mă până vineri! Atât îmi trebuie, trei zile! Știți când? Veniți sâmbătă sau luni, dacă nu-i prea târziu!”.

N-am mai întrebat cum am ajuns de la marți plus trei zile la sâmbătă sau luni. Nu era vreo urgență, oricum stătusem cu sacourile o jumătate de an în dulap înainte să le duc la croitor.

Am uitat să trec luni, așa că m-am dus marți, pe 19 aprilie. Nu erau gata. “Mai lăsați-mă până vineri! Sâmbătă sigur sunt gata! Sâmbătă, veniți sâmbătă!”

L-am întrebat de ce face așa. Dacă nu are timp de câte comenzi primește, să nu mai ia. Decât să ai clienți nemulțumiți care nu vor mai veni niciodată la tine, nu mai bine iei cât poți lucra într-o perioadă rezonabilă sau măcar zici de la început termenul real de execuție? M-am lovit de multe ori de astfel de oameni care nu pot spune Nu, acceptă o lucrare și apoi nu o pot duce la bun sfârșit. Nu avea o explicație.

Mă duc vineri. Nu-i gata. Ma duc miercurea următoare. Nu-i gata, să vin peste trei zile! Vine 1 mai, uit și de ele, în curând se termină primăvara.

Cam pe 9 mai mă duc pus pe scandal, să-mi cer sacourile și banii înapoi. Are loc următorul dialog:

“- Mi-ați spus trei zile și sunt sacourile aici de vreo 6 săptămâni, dați-mi hainele și banii!
– Stați domnule, că nu sunt 6 săptămâni! Uitați aici, scrie în catastif când le-ați adus, stați să căutăm data!
– Bine, căutați-o!

– Cum vă numiți, Dumitru? Stați că nu vă găsesc…
– Păi nu vă uitați unde trebuie, mai dați două pagini în spate. V-am zis că sunt vreo 6 săptămâni!
– V-am găsit! E 4 aprilie! Vedeți, nu sunt 6 săptămâni!
– Nu! Sunt doar 5 săptămâni! Și ați spus 3 zile!”

(ocazie cu care am aflat că le-am adus pe 4 aprilie, că nu mai țineam minte)

Hainele mi le-ar fi dat, dar banii nu, că trebuie să aduc bonul pe care mi l-a dat inițial, că trebuie să aibă explicație pentru de ce a scos banii din casă, ceea ce sună logic. Problema este că eu știam că nu mai am acel bon, că deja îl căutasem prin toată casa. Așa că am rămas în continuare în purgatoriu, cacialmaua mea de a recupera totul fără bon n-a mers.

Trei zile mai târziu, primul sacou era gata. Al doilea “mai durează trei zile, veniți luni! Stau și sâmbătă, ba chiar și duminică aici, până e gata!”.

Mă duc miercuri. Nu era gata. “Mai lăsați-mă două zile! Vineri e gata! E gata! Vineri! Sau sâmbătă dimineața!”

Mă duc luni. Nu era gata, dar lucrase la el. “Mâine e gata”. N-a fost gata. “Mâine e gata”, îmi spune din nou. N-a fost gata.

“- Mai am doar o oră de lucru la el!
– Păi lucrează atunci o oră și termină-l”, spun, adăugând în mintea mea și un pzdmt.
“- Veniți vineri seara!”

Apoi are loc următorul dialog care le-a întrecut pe toate:
“- Stau până le termin, nici nu mai iau alte comenzi, că nu mai pot. Păi știți ce rușine am pățit zilele trecute? Vine o doamnă și-mi zice că acum două luni a lăsat niște pantaloni la colega mea și-i vrea înapoi. Colega mea și-a dat de mult demisia, i-am dat doamnei telefonul de la sediu, să-i confirme ăia că nu mai lucrează la noi, că nu mă credea.
– Păi și-a dat demisia și n-a lăsat marfa oamenilor?
– Nu, a plecat cu tot! Și doamna aceea s-a supărat pe mine, deși nu am nici o vină! Nu-i de lucru aici domnule, nu-i bun cartierul ăsta!“, încheie cu o grimasă de dezgust.

M-am dus vineri seara, nu era gata. Sâmbătă dimineață tot nu era gata, “dar pe la prânz sigur este”. La prânz am fost la cinema, la X-Men. Pe Apocalypse nu l-ar fi dus cu zăhărelul croitorii, mă gândeam în timpul filmului.

L-am ridicat pe 30 mai, după două luni fără câteva zile.

Să tot preferi afacerile mici, nu companiile mari, nu? Că sunt oameni din zonă și trebuie sprijiniți, sunt bătrânei care încearcă să facă un lucru bun, sunt oameni de treabă cu experiență de o viață, care pun trupul și sufletul în ceea ce fac!

Da? Mi-a ajuns. Dacă există vreo croitorie mare cât Google, cu lanț de magazine în toată lumea, la ăia mă duc. Nu de alta, dar poate respectă termenele. De obicei așa se întâmplă.

Ah, tot la un chioșc de aici o doză de suc costă 2,5 lei. La Mega Image, vizavi, este 1,89 lei și pot plăti contactless.

asus s5507

    19 comentarii

  1. macar, a meritat ?
    ma refer la calitatea “lucrarii” ?
    sau la cat a durat, nici nu mai conteaza ?

      (Citează)

  2. E si vina ta. Dupa 5-7 zile intarziate de la termenul initial trebuia sa le iei si sa mergi in alta parte. Probabil ai fi avut si bonul ala inca nearuncat.
    Croitorii bune exista prin mai toate cartierele. La preturi omenesti sau astronomice.

      (Citează)

  3. Un lant mare de spalatorii din Constanta, dupa ce m-am ratoit putin la ei ca au intarziat o zi si hainele nu erau gata cand am venit sa le iau, mi-a facut pe loc o reducere de 10% din cauza neajunsului asta. Poate nu e mare lucru, dar i-am iertat, fie doar pentru ca incearca macar sa mimeze respectul pentru client.

      (Citează)

  4. Tocmai la companiile mari gasesti abuzurile grosolane. Exemplul tau este cu un nesimtit si atat, insa magazinele mici sunt mai atente cu clientii pentru ca la ei un client reprezinta un procent mult mai mare din totalul de clienti, deci si interesul de a multumi clientul este mai mare. Sa ne amintim de companiile de telefonie mobila, cate reclamatii la anpc au anual?

      (Citează)

  5. Si eu imi duc hainele la o croitorie de cartier.
    E drept, pentru retusuri mai mici, dar de obicei, daca le duc pe la 8 dimineata, pana in 13-14 sunt gata. Preturile nu stiu cat sunt de bune, nu ma duc in alta parte. 7 lei de pus un petic, 15 lei cand am avut de scurtat blugi (refacut tiv) si inlocuit buzunare.
    Ah, nu e in Bucuresti, e in Rm Valcea… (noroc ca am drum pe-acolo)

      (Citează)

  6. De fapt, croitorul tău este angajat la cea mai mare corporație din țara asta, nu-i asa? E o firmă de stat.

      (Citează)

  7. persona,l am o mare satisfactie ca marii retaileri au falimentat dughenele de cartier, cu patroni si vanzatori nesimtiti si preturi marisoare. cat despre produse, le prefer mai degraba pe alea din afara, stiu ca am calitate constanta, spre deosebire de cele de la noi. incerc pe cat de mult sa evit made in China, nu neaparat pt ca ar fi proaste, dar nu imi place ideea ca o singura natie sa produca “totul” pe planeta.

      (Citează)

  8. Eu am inteles ca nu trebuie sa te bucuri de chilipiruri aparente.
    Daca era vorba de scurtat niste pantaloni, ok.
    Achizitia a doua sacouri de calitate cu un pret bun, care trebuiau stramtate, ascundea de fapt doua luni de nervi si blesteme.

      (Citează)

    • Lunile de nervi si blesteme ar fi contat in decizia de achizitie daca ar fi incercat sa le stramteze singur.

        (Citează)

  9. Eu am cumparat o data un telefon DECT de la un mare hypermarket si cand am ajuns acasa in pachet erau firele, alimentatorul si prospectul, telefon ioc. Bonul in aruncasem #truestory asa ca am ramas cu paguba. Nu mai cumpar in viata mea de la modern retail -wha?!

      (Citează)

  10. Lenea e cucoana mare

      (Citează)

  11. Eu zic sa se dea o lege prin care sa fii obligat ca minim 50% din sacouri sa le duci la stramtat la croitori autohtoni, nu la marile corporatii puse numai pe capatuiala si pe subminarea economiei nationale… :)

      (Citează)

  12. Cine-mi recomanda si mie o croitorie buna in zona Tineretului/Timpuri Noi?

    Mersi!

      (Citează)

  13. am avut si eu niste pantaloni prin tineretului, probabil la acelasi nene, ca maine a fost o saptamana. Tu ai avut ghinion.
    In unirii mi-au facut asta pe ffwd. 2 ore. Problema cu lucratul pe rapid inainte este ca nu au grija la detalii.

    dar. sa zici ca micii comercianti sunt de cacat datorita unui exemplu…Plm, chiar vrei sa traiesti intr-o lume in care totul e unitar?

      (Citează)

  14. am avut si eu niste pantaloni prin tineretului, probabil la acelasi nene, ca maine a fost o saptamana. Tu ai avut ghinion.
    In unirii mi-au facut asta pe ffwd. 2 ore. Problema cu lucratul pe rapid inainte este ca nu au grija la detalii.

    dar. sa zici ca micii comercianti sunt de cacat datorita unui exemplu…Plm, chiar vrei sa traiesti intr-o lume in care totul e unitar?

      (Citează)

  15. 2 luni la acelasi mos ? drumuri la 5 zile acolo ?

    pai cred ca tu ai timp de pierdut nu gluma

      (Citează)

  16. Am si eu o intrebare de ce ai platit pentru servicii de la inceput ? adica oricum i-ai dat sacourile si trebuia sa platesti cand sunt gata.

      (Citează)

  17. E croitoria de pe Radulescu Motru de pe colt? Ca asa mi-au facut si mie …. Pe viitor iti pot recomanda eu o croitorie buna langa Piata Norilor (fix pe colt, vis-a-vis de intrarea in piata), nu au depasit niciodata termenul de executie (care in general e de 2 maxim 3 zile) si lucreaza si foarte bine :) De la draperii si perdele pana la rochii de seara sau paltoane de iarna.

      (Citează)

    • Raluca:

      Raluca, executa si rochii la comanda sau doar modificari?

      Cat despre nenea, am nimerit si eu acolo, aveam de facut exact 4 cusaturi, pe care le faceam si singura daca nu era un material mai anevoios. Mi-a zis vino maine. Maine nu era gata, si a doua zi plecam si aveam nevoie de produs, asa ca l-am pus sa mi le traga atunci si am stat pana le-a terminat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus