►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 20 mai 2016
Am fost să văd primul Airbus A321 al Wizz Air ajuns la București »
Google a avut ieri anuala conferință I/O și a anunțat multe îmbunătățiri și chiar produse noi, dar nimic care să te entuziasmeze foarte mult. Să le luăm pe rând.
Inspirat de succesul Amazon Echo, Home este un difuzor cu funcții de asistent personal, că-ți recunoaște vocea și comenzile. Îmi place ideea, Echo are mare succes pe piață și un dispozitiv de la Google s-ar putea integra mult mai bine cu serviciile lor, pe care eu le folosesc.
Din păcate, puteți intui deja cum se va termina toată treaba asta pentru România. Recunoașterea vocii în română încă stă slab (faceți un test pe Google Docs dacă nu mă credeți, încercați să dictați ceva), probabil nu se va vinde aici șamd.
Unu la mână, poți sugera nume pentru Android N aici, că nu sunt foarte deciși cum îi va spune. Ne așteptam cu toții la Android Nutella, dar probabil că nu s-au înțeles la sponsorizare. Așa că mergeți pe android.com/n și sugerați denumiri ce încep cu N, câtă vreme este un desert sau o delicatesă.
Android N va fi mai rapid, mai stabil, va include suport mai bun pentru multitasking și ferestre multiple pe ecran, update-uri mai rapide (de firmware, am înțeles eu, nu de programe) șamd. Nimic crucial pentru utilizator, ci mai degrabă îmbunătățiri sub capota telefonului.
Asta e o ciudățenie și mai mare. Google vrea să utilizezi aplicații fără să le instalezi. Dacă intri pe vreun site pentru a face o acțiune posibilă și în vreo aplicație oficială de Android (de exemplu rezervi niște bilete de avion pe site-ul companiei, dar aceasta are și aplicație în Google Play), atunci site-ul îți poate descărca automat un modul al aplicației respective în care să termini treaba, fără nici o instalare și fără a o păstra.
Ideea este bună, de obicei aplicațiile sunt mult mai bine realizate decât site-urile și permit artificii mai mișto (de exemplu să te corecteze în timp real că n-ai introdus bine datele, nu când dai Send). În practică, Google a tot anunțat noi posibilități pentru dezvoltatorii de aplicații și aceștia nu s-au grăbit să le implementeze, de exemplu cererea permisiunilor pe măsură ce ai nevoie de ele sau update-uri modulare.
O veste foarte bună, dacă chromebook-urile ar fi ceva mare pe piața noastră, unde momentan puteți cumpăra un singur model HP. Aplicațiile de Android vor putea fi rulate pe chromebookuri (era și timpul), ceea ce va deschide noi posibilități și va crea, practic, laptopuri Android.
Wear este platforma lor pentru ceasuri și alte gadgeturi inteligente și va primi un upgrade important, în primul rând, de interfață. Culori mai multe, notificări mai inteligent arătate utilizatorului, recunoașterea activității șamd – cum ar fi, funcții îmbunătățite care să-ți facă viața mai ușoară.
Lucrurile se complică apoi cu tastatură pe ecranul ceasului și posibilitatea de a rula aplicații direct pe dispozitive, câtă vreme ai și conexiunea de date pe care o cer acestea (poate ai ceas cu SIM). Toate astea vor complica mult Android Wear și pe termen lung l-ar putea transforma într-un gigant cu multe nevoie de compatibilitate inversă.
Mie oricum ideea lui Android Wear mi se pare din start dificilă. Un singur program care să poată susține orice gadget? Ce-i asta, inelul suprem al lui Frodo? Fiecare producător de gadget oricum face propria lui aplicație, că știe mai bine ce se pună în ea.
Google lansează un fel de WhatsApp făcut de ei. Spun WhatsApp pentru că logarea se face pe baza numărului de telefon, iar dincolo de asta este un sistem de mesagerie bazat pe text, trimitere de imagini șamd.
Șmecheria pe care o propune Google este un sistem deștept de răspunsuri automate. Allo va detecta că cineva te-a invitat la o bere și îți va sugera trei răspunsuri predefinite, de exemplu. Aici apare și problema: dacă treaba asta nu va funcționa în toate limbile, adopția nu va fi foarte mare, iar apoi oamenii s-ar putea simți jigniți că le răspunzi cu texte predefinite. Unul dintre exemple era cu o fotografie cu un câine, Allo detectează că este un câine și-ți sugerează “So cute”. Mai sunt și alte șmecherii, dacă cineva te invită la un restaurant, programul îți va arăta automat ce știe despre acel loc, ca să te informezi rapid.
Practic, este o micșorare a interacțiunii umane, nu o creștere a ei. Cu WhatsApp și FB Messenger având aproape un miliard de utilizatori fiecare, mă întreb dacă mai este loc și pentru Allo.
Încă un messenger! De data aceasta un competitor pentru Skype (dar și WhatsApp și FB Messenger), axat pe video, cu performanțe bune inclusiv pe rețele mai slabe. Din nou, cred că e greu să scoți oamenii din programele pe care deja le folosesc. Credeam că Google+ a demonstrat asta bine.
Este o cască VR. Este clar că VR-ul este puternic împins pe piață, dar ar trebui întâi să ne axăm pe creat conținut 360 și apoi pe cum îl putem vedea prin diverse soluții de căști.
Android Auto va rula direct pe telefon, nu-ți mai trebuie mașină compatibilă cu asta. Pare o idee bună, deși în practică nu cred că mulți vor comuta telefonul pe acea interfață imediat ce se urcă în mașină. Soluția pe termen lung rămâne integrarea direct în bordul autovehiculului pentru a face mașina inteligentă, nu telefonul.
Android Pay avansează și asta e o veste bună, deși până va ajunge și în România vom fi bunici. La străini se vorbește despre eficientizarea fluxului de comandă inclusiv online, nu doar de plătit cu telefonul prin magazine, și de retras bani de la bancomate folosind telefonul, nu cardul.
Trăgând linie, nu pot să zic că am reținut ceva din toate cele de mai sus și abia aștept să apară. Este o perioadă de plafonare și pentru Google, încearcă în continuare foarte multe lucruri, testează apele, dar aș prefera să se concentreze pe făcut doar câteva lucruri, dar bine.
Citiți mai multe detalii pe Engadget.
« Știri despre tehnologie – 20 mai 2016
Am fost să văd primul Airbus A321 al Wizz Air ajuns la București »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
20/05/2016 la 11:29 AM
Nigga. Android Nigga.
Anghel T(Citează)
20/05/2016 la 1:43 PM
Ma bucur ca ai înțeles și tu ca degeaba tot scoți tehnologii pe banda rulanta numai sa anunți ceva și sa umpli piața și cu “aia”.
o sa ai aibă un mic succes în US și cam atât.
MICU(Citează)
20/05/2016 la 2:21 PM
Dar ce, înainte nu știam asta?
nwradu(Citează)
20/05/2016 la 2:03 PM
Salut Radu! Imi place rezumatul tau. Sunt de acord cu faptul ca Google Home si Allo vor avea functii limitate in Romania. Asta si pentru ca partenerii lor (http://thegadgetist.ro/wp-content/uploads/2016/05/partners.jpg )inca nu au ajuns la noi pe cai oficiale. Aici ma refer in special la Pandora si Spotify. Deci cred ca cel mult vei putea sa asculti muzica prin Google Music sau TuneIn, si poate chema un Uber . Sunt curios daca Google Home va fi mai scump de 180$ cat e acum in SUA.
TheGadgetist(Citează)
20/05/2016 la 2:30 PM
am omis sa scriu…180$ cat e acum Amazon Echo in SUA
TheGadgetist(Citează)
20/05/2016 la 2:54 PM
O ardeai prea naspa la MWC ;)
micu(Citează)
20/05/2016 la 10:27 PM
Cam slabut… Instant apps pare folositor, restul cam greu sa “penetreze” adanc in piata
ps.: comentul din articolul “Știri despre tehnologie – 18 mai 2016” te-a deranjat atat de profund ca nu l-ai aprobat? Te deranjeaza cand ti se atrage atentia ca promovezi ca stirea zilei O TEAPA (a se citii minciuna)? Esti atat de orbit de mega marile reduceri in cat nu vezi ca cititorii tai nici macar nu ti-au mai dat nici macar 1 coment la articolul cu TEPELE EMAG? … oups, my bad, cica era oferta buna la prezervative, vazuse mormaila…
pps: cred ca cineva din blogosfera romaneasca vinde adresele de mail….
pew(Citează)
23/05/2016 la 8:43 PM
Nu, doar că de obicei nu văd comentariile în moderare. După ce-ți aprob câteva se vor publica direct. Nu știu exact la ce te referi, dar discuțiile despre “reducerea e țeapă, magazinul ăla are prețuri mari” mi se pare inutilă când există comparatoare de prețuri și o grămadă de magazine. Eu iți spun oferte de unde cumpăr eu, că supraveghez vreo 5-6 magazine.
nwradu(Citează)
20/05/2016 la 4:14 PM
Pai in primul rand majoritatea chestiilor astora sunt US only, urmand sa se extinda in “tarile civilizate” in perioada urmatoare (adica acolo unde exista si Google Stores – Romania nu este in aceasta lista, nu exista interes, preponderent romanii vor content pe gratis si sa nu vada reclame + alte motive). Deci nu avem pretentii sa le vedem in Romania, unde orice chestie oricum apare dupa x ani. Dar este fascinant ce anume se intampla cu unele din aceste chestii, pentru ca au venit cu o abordare foarte ambitioasa.
O sa imi las mai jos opinia personala despre subiectele din articol, dupa ce am vazut si keynote-ul de 2 ore si am vazut multa dezinformare pe net (mai ales in RO). Cine are chef sa citeasca, bine, cine nu, iarasi bine:
Home
Cu Google in spate, Home va intrece Echo in foarte scurt timp, nu cred ca e vreo problema aici. Echo s-a vandut fiindca a fost singura solutie disponibila pe piata, nu fiindca a oferit prea multe chestii utile, fiind destinat in principal clientilor ‘hardcore’ ai Amazon din US, insa sa nu uitam ca abia dupa 2 ani au fost in stare sa-i adauge suport pt cumparaturi de pe Amazon, iar asta spune multe despre cat de “amatori” au fost Amazon in toata situatia asta si nu au stiut sa profite de faptul ca sunt primii (ar fi putut face multe in timpul asta cat au avut exclusivitate pe piata). Asteptam sa intre si Apple in jocul asta si atunci vom vedea concurenta adevarata. Au si precizat ca in US, 20% din *toate* search querries ale Google se realizeaza prin voce – ceea ce reprezinta o cifra uriasa – cel mai probabil va urca spre 50% peste cativa ani, datorita acestui Home (si Android Auto) si a progresului facut pe partea de recunoastere vocala in ultimul an (au ajuns la un fail-rate la recunoasterea cuvintelor, inclusiv in mediu zgomotos, de doar cateva procente, pt engleza si au inclusiv recunoastere vocala offline, chestii care acum cativa ani pareau imposibile dpdv tehnic). Impreuna cu cealalta chestie pe care au anuntat-o la I/O si anume conversational AI, care de fapt vor schimba fundamental interactiunea cu tehnologia pentru toata omenirea si, indirect, va schimba fundamental si search-ul asa cum il stim noi azi (directia este ca search sa nu mai furnizeze “10 link-uri drept rezultat”, ci sa iti comunice exact raspunsul, indiferent care e el). Plus, Home (zic ei) stie sa interactioneze cu majoritatea dispozitivelor sau senzorilor smart home de pe piata (plus termostat/AC, smart bulbs, wireless speakers, Chromecast) si cu serviciile de continut audio/video – nu e doar un device cu care sa faci voice searches, ci se vrea a fi hub-ul unic de unde sa controlezi everything (de la ce vezi pe tv, ce asculti la boxele multi-room, pana la apeluri telefonice) – este practic pasul catre era “post-smartphone” pe care ei vor deja sa il faca acum (iar spre comparatie, Amazon Echo/Alexa pare ceva empiric, cu capabilitatle actuale).
Android N
Pe langa cele anuntate deja acum cateva luni si care nu sunt deloc chestii ‘banale’, au mai anuntat cateva chestii f. misto. Sporul de perfomanta de la compiler-ul nou din N l-au anuntat a fi intre 30-600% in CPU benchmarks, asta la un consum mai mic de baterie si spatiul de stocare necesar aplicatiilor (partea de cod) redus la 50%, app instals vor fi mai rapide cu 75%, “android is updating – optimizing apps” va disparea complet. Daca astea nu sunt chestii remarcabile, atunci nu stiu ce ar putea fi, la nivel de sistem de operare – e ca si cand ti-au cumpara un device nou, mult mai performant si cu baterie mai mare, insa primesti asta printr-un simplu update de OS, gratuit. Din pacate, unii vor primi update-ul la Android N atunci cand deja vor exista informatii despre Android P.
Mai e o chestie foarte misto pe care au anuntat-o – dual system image, se va face traditionalul monthly system update fara sa existe vreun downtime – update-urile lunare de OS se vor downloada si instala in background, pe o copie a imaginii OS-ului, iar dupa un restart, deice-ul va boota de pe aceasta partitie ce are aplicate deja update-urile (apoi va sterge imaginea veche). Zero downtime – genial de simpla solutia! Genul de chestie pe care te intrebi de ce nu a fost asa de cand au intrat computerele in mainstream. As vrea asa ceva si pe pc, sa nu mai am surprize de genul “updating windows, please don’t turn off your computer” exact cand inchid lapop-ul si sa plec, iar data viitoare cand il pornesc sa nu trebuiasca sa astept “windows is updating” pana sa il pot accesa. PS: Chrome OS avea de mult asa ceva si practic asa functioneaza si Chrome, nu vezi vreun mesaj cu “updating”, efectiv te trece pe versiunea noua instant.
Instant apps e ceva fascinant, o sa auzim de asta curand (mai ales ca e retro-compatibil de la Android 4.2 in sus). Ganditi-va cum va afecta asta industria de advertising – practic aplicatia o ai direct cand dai click pe o reclama, o poti incerca pe loc si instant! Catalogul Ikea? Nu trebuie sa iti instalezi aplicatia, pur si simplu dai click pe link si imediat poti vedea canapeaua respectiva in 3D in aplicatia Ikea. Facem pariu ca site-urile mari vor include automat in fiecare articol un link pentru a incerca aplicatia lor? (in loc de eternul annoying banner cand vizitezi un site “try our mobile app, go to the store, download and install the app” acum vei da un singur click si vei fi deja in aplicatie ca sa o testezi). Ceva ce ar fi parut SF acum cativa ani, acum e practic realitate. E un potential urias aici, fiind ceva atat in interesul user-ilor, cat si in interesul app devs.
Despre comparatia cu implementarea permisiunilor de la Marshmallow in apps, te inseli. Asta e un feature exclusiv in avantajul userilor, pe app devs nu ii avantajeaza cu nimic, ba dimpotriva, dupa implementare vei putea da deny la accesul la contacte, locatie etc, ceea ce evident ca e in detrimentul app devs, care vor sa iti ia datele. Cu timpul insa, vor trebui sa se adapteze, fiindca este o cerinta obligatorie pentru cei care vor sa targeteze in aplicatia lor API-urile de Android M, iar sooner or later va fi very common, asta – a fost genul de masura long-term, nefiind ceva popular pentru app devs. In schimb asta cu instant apps e ceva in avantajul tuturor si cu multe potentiale idei de implementare/promovare.
Wear
Pai normal ca vor complica situatia – Wear este o intreaga platforma cu OS distinct, nu doar un addon pentru afisat notificari, cum cred unii. Va oferi cross-apps interaction, inclusiv pe watch face (ca la Apple Watch), asta deschide drumul pentru multe chestii cool. E un pas necesar, ca sa aiba producatorii de unde alege, daca ei vor sa lanseze un device independent de telefon, sa o poata face (pana acum, Samsung a facut asta cu softul lor propriu, dar totusi e ceva Samsung-only – Wear e ceva universal disponibil si evident ca se doreste compatibilitate universala, pentru ca ai un app store comun pana la urma). Nu inseamna ca tot ce e Wear va functiona fara telefon.
Apoi, sistemul a fost gandit sa fie controlat de Google tocmai ca sa poata primi update-uri imediat, ca la Nexus-uri, rezolvand una din cele mai importante critici ale Android, unde doar o foarte mica parte din useri are acces la cea mai recenta versiune de Android… si au oferit update-uri cu functii noi, multe, in primul an. De exemplu, daca fiecare producator si-ar fi facut propriul firmware (ca la Android), atunci probabil toti cei care ar fi cumparat ceasul de la Samsung cu Android Wear ar fi ramas cu versiunea 1.0 de soft si lumea s-ar fi plans ca nu primeste update-uri la versiunea noua de OS, ceea ce nu a fost cazul, ca update-urile au fost impinse direct de Google pentru toata lumea.
Allo
Aplicatia in sine e doar o mica parte din ‘schema’, ideea este ca ei incep sa isi incordeze muschii pe partea de Artificial Intelligence si implicatiile pe care le poate avea AI in viata de zi cu zi, deci implicit si in messaging. E important de retinut ca fiecare tasta/cuvant in acea messaging app este practic un google search, la care AI-ul, folosindu-se de datele pe care le cunoaste despre tine si despre interlocutor, va actiona diferit la fiecare situatie: constant iti sugereaza cate 2-3 smart replies pentru fiecare mesaj primit, stiind sa lucreze inclusiv cu emoji, stickers dar si cu poze (poate si gif-uri?), aproape ca un om real (sooner or later, AI-ul lor va ajunge si apoi va depasi capabilitatile unui om). Fiind vorba despre AI / machine learning, la o luna de utilizare va fi mai util decat in prima zi cand il folosesti, peste inca o luna va functiona si mai bine and so on. E de fapt o incercare ambitioasa de a schimba fata messaging-ului asa cum il stim noi azi si pariez ca peste 5 ani asa vor face toate messaging apps pe care le folosim, chiar daca azi, vad, e privit cu reticenta sau considerat “neimportant” acest pas al Google. Incearca si Microsoft si Facebook cu ai lor “bots” ceva similar, doar ca acei bots ai lor sunt de-a dreptul empirici, cu generatii in urma fata de AI-ul prezentat de Google. Google zice ca al lor e “an order of magnitude ahead” vs concurenta. Eu din ce am vazut a Microsoft si Facebook, botii lor sunt cam cum erau trivia bots pe mirc/dc++ (utili doar in anumite situatii, de genul automatizarea procesului de cumparare sau customer service), in timp ce asta prezentat de Google arata ca ceva cu care poti sa conversezi si care si invata in timp din interactiunea cu tine.
Un alt aspect foarte important aici e ca ei prevad ca, pe termen lung, sa se renunte la search-ul “traditional”, practic pentru search vei “discuta” cu AI-ul Google – efectiv in lista de contacte in aceasta messaging app vei vorbi cu contactul “Google” – iar abordarea va fi ca la un search querry de-al tau, nu iti va oferi o lista de 10 link-uri drept rezultate, ci, avand acest AI in spate, iti va oferi ‘exact ce cauti’. Ramane de vazut in practica ce va fi, pare un proiect mult prea ambitios fata de ce avem acum pe piata.
Duo
Din cate inteleg, se vrea un sistem pentru video calling mainstream, utilizabil pe orice tip de retea, cu un codec deosebit de eficient. Un fel de FaceTime, insa multi-platform Android-iOS, utilizabil fara a crea un cont (doar in baza numarului de telefon). Ulterior poate fi transformat inttr-o aplicatie pentru live-streaming exclusiv de pe telefon.
Daydream
Va fi sistemul prin care VR-ul va fi vandut catre mase, dincolo de Cardboard (care a vandut deja 25 de milioane de bucati si a declansat o isterie de a oferi “free VR headsets pe la mai multe brand-uri). Oculus Rift / htc Vive / PSVR / Gear VR sunt niste sisteme de nisa, destinate unor anumiti utilizatori (e adevarat, mult mai performante, dar si exagerat de scumpe) in timp ce Daydream este gandit ca o patforma universala, unde poate intra orice producator. Are un sistem de certificare, device-urile vor trebui sa indeplineasca anumite specificatii tehnice, unele destul de riguroase (ex: very small pixel-to-photon response time, obligatoriu ecran AMOLED, hardware capabil sa ruleze perioade lungi de timp fara sa ia foc/sa se inchida in “sustained performance mode” si altele). In prezent exista un singur Daydream VR certified device pe piata – Nexus 6P, dar deja producatorii mari de telefoane au anuntat ca au device-uri in lucru.
Auto
Anuntul cu rulatul Android Auto pe telefon e foarte important, pe scara larga – numaru de utilizatori Android Auto practic nu va mai fi limitat doar la cei care isi cumpara o masina cu Android Auto preinstalat (sunt putine si oricum, costa sa iti schimbi masina), ci iti folosesti propriul device pentru asta, iar aici piata de potentiali clienti e de ordinul sutelor de milioane, vz cateva sute de mii care s-au gandit sa isi cumpere o masina cu Android Auto. Cine vrea sa se uite in telefon in timp ce conduce, fara sa utilizeze apicatia Android Auto, o face pe barba lui (si probabil, cu costul vietilor altora), insa aplicatia e conceputa pentru a obtine certificarea de ‘safe to use while driving’, ceea ce inseamna less distractions, interfata usor glance-able si concentrarea pe comenzi vocale si integrare de continut – ceea ce te va scuti de o amenda and so on. Evident ca esti limitat la un ecran mic, in intervalul 5-6 inch, insa avantajul de necontestat este ca nu mai dai bani pe echipament suplimentar, ceea ce in mod garantat va duce la o explozie a numarului de utilizatori AA. La un moment dat, oricum vom face pasul catre o masina cu Android Auto inclus, fiindca toti vor oferi asa ceva standard sooner or later. Dar pana atunci, in anii urmatori o sa asistam la o explozie de device-uri ieftine (telefoane/tablete) vandute pentru a fi folosite exclusiv in masina, pentru cei care nu vor sa isi utilizeze propriul telefon, anyway.
Ai omis o chestie si mai importanta, totusi – au aratat (in parteneriat cu Maserati) viitorul Android Auto – integrat direct in masina, pe un ecran de 15-17 inch – ca la Tesla, stie sa lucreze si cu functiile masinii, in loc de butoane dedicate, controlezi totul de pe touchscreen, ca la Tesla. Practic prima versiune de Android Auto a fost doar pasul initial gandit pentru a semna parteneriate cu toti producatorii auto si a ii atrage in sistem, pasul 2 fiind acesta pentru care au oferit doar un prototip acum – practic producatorii auto isi vor oferi produsul facut de ei (masina) si toate datele tehnice/masuratori/statistici aferente catre Google si probabil vom asista la un scandal in anii urmatori pe tema asta, unii producatori dorind sa iasa din joc, alti acceptand ca datele sa treaca prin Google. Nu va fi in interesul niciunui producator sa iasa din alianta, daca publicul isi doreste un astfel de sistem – si, sa fim seriosi, cine nu isi doreste un sistem inteligent de control ca la Tesla?
Ar trebui vazut keynote-ul, au avut exemple/demo-uri misto pentru fiecare chestie anuntata, iar un filmulet cu un demo face mai mult decat o mie de cuvinte. Per total, a fost un huge push spre AI si machine learning, care ne va invada, incet-incet (sau, oare, accelerat?) vietile si va pune mana pe si mai multa informatie din viata noastra.
Daeveren(Citează)
23/05/2016 la 8:41 PM
Mulțumesc pentru comentariu!
nwradu(Citează)