un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Un proiect de lege greșit gândit ar putea elimina antenele telecom din oraș

8 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

45 comentarii

Dacă vrei încă o dovadă că suntem conduși de oameni ce n-au nici o legătură cu condusul țării, uită-te la propunerea L33/2016 de modificare a legii privind rețelele de comunicații mobile din România. Inițiatoarea propunerii, deputata PNL Diana Tușa, vrea ca antenele telecom să nu mai poate fi montate la mai puțin de 500 de metri de orice școală sau spital.

De ce? Pentru că antenele produc cancer, desigur! O mulțime de oameni ce se informează din site-uri paranormale sau cred lucruri scrise în glumă cred asta, așa că de ce n-ar crede și cineva din Parlament asta? Iar dacă întâiul neurolog al țării este convins că porumbul pus între două telefoane mobile se transformă în popcorn, luând de-a bună o glumă veche de pe net (complet falsă), de ce nu s-ar găsi și un deputat dornic să devină eroul tuturor românilor speriați că ceea ce nu poți vedea sau înțelege fără niște noțiuni de fizică în mod sigur este nociv?

Proiectul a fost deja adoptat de Senat și acum se duce spre Camera Deputaților, care este cea decizională.

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a avut o reacție amuzantă, spunând recent că, dacă acest proiect va fi adoptat, România va ieși din topul țărilor cu cea mai mare viteză de net. Asta e cea mai mică problemă! La un moment dat, chiar nu mai contează că ai pe mobil 10, 30 sau 130 Mbps, performanța respectivă fiind mai degrabă o discuție inginerească decât un factor decisiv în viața noastră.

Nu, implicațiile sunt și mai mari. Am luat harta zonei mele din Google Maps și am trasat câte un cerc cu raza de 500 de metri peste toate școlile și liceele din zonă, ba chiar și peste Policlinica Vitan. Iată cum arată rezultatul:

antene_telecom_tineretului

Din Vitan până în Tineretului, Văcărești, Budapesta și Unirii am rămâne fără telefonie. Ar trebui scoase toate antenele, pentru că școli sunt foarte multe. Grădinița intră la unitate de învățământ? Dacă da, situația este și mai rea.

Rămân câteva zone în care s-ar putea instala antene telecom. S-ar face asta? Păi ce, oamenii din respectivele blocuri sunt nebuni să mai permită instalarea, din moment ce există o lege care spune că antenele sunt nocive?!

Se introduce un nou alineat, alin 3-1, cu următorul cuprins:
Amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanță de minimum 500 demetri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrâni

Având în vedere aceste lucruri, aș putea ridica următoarele subiecte de discuție:

1. Doamna deputat Diana Tușa a făcut Facultatea de Drept și apoi un masterat la ASE. Având în vedere acestea, poate ar trebui să ne spună cu ce experți s-a consultat înainte de a face respectiva propunere legislativă. Vorbim de niște ingineri specializați în transmisiuni radio sau de alde Loris Furtună sau Cocoon.ro?

Pentru că tare aș vrea să înțeleg pe ce se bazează când spune, în expunerea de motive, că “autoritățile trebuie să protejeze cetățenii de riscurile și prejudiciile cauzate de expunerea la câmpurile electromagnetice” și cum a ales distanța de 500 de metri. E scoasă din burtă sau a rezultat din vreun calcul ce spune că, de exemplu, la 500 de metri puterea semnalului a scăzut cu, nu știu, 20 de decibeli, ceea ce ar fi suficient să-l facă inofensiv? Și de ce este acum nociv?

Pentru că, momentan, cei 500 de metri dezactivează telefonia mobilă în București și alte orașe, probabil și în orice sat din țară. Și nu numai telefonia mobilă! În Franța, de exemplu, iar francezii sunt mult mai maniaci cu normele de protecție a cetățenilor, a existat acum mulți ani o recomandare, nu o lege, ca antenele să nu fie la mai puțin de 100 de metri de școli, iar ulterior s-a renunțat și la această recomandare.

2. Lumina este o undă electromagnetică. Lumina are caracter dual, flux de fotoni dar și undă electromagnetică. Întrucât proiectul de lege în forma adoptată de Senat nu precizează clar că vorbim de rețelele de telefonie mobilă, același proiect ar elimina și fibra optică din zonă, deoarece acolo se transmite lumină prin niște tuburi.

3. Curentul electric este și el, până la urmă, un semnal electromagnetic cu o frecvență de 50 Hz. Îl eliminăm și pe acesta, ne întoarcem la lumânare?

4. Înainte de a adopta proiectul de lege, oare Senatul a cerut și opinia unui expert în telecomunicații? Sau au zis în cor senatorii “da, telefoanele fac cancer, să limităm antenele”? Oare a calculat cineva ce înseamnă 500 de metri în oraș sau doar li s-a părut o distanță rezonabilă?

Oare au aflat că, dacă antena telecom este mai departe de tine, atunci telefonul din buzunar sau de la urechea ta emite mult mai puternic, trecând de la un tipic 100 mW (miliwatti, adică) la 1000 sau chiar 2000 mW, atât cât prevede maxim standardul? Propriul tău telefon te “iradiază” mai puțin atunci când ești în zona “antenei”, a BTS-ului, pentru că se comunică la o putere mică, decât atunci când ești la depărtare, precum la munte sau alte zone cu semnal slab. Iar telefonul tău, pentru că-l ții la ureche sau în pantaloni, este mai degrabă o posibilă problemă, nu antena de pe stâlp.

Sau că, în viitor, tehnologia 5G va utiliza frecvențe mult mai înalte (se vorbește de 39 sau 60 GHz), ceea ce înseamnă că probabil va fi nevoie de mai multe antene prin oraș? Multe și slabe, o rețea distribuită.

Adică nu înțeleg cum lucrează Senatul. Oamenii de acolo, atunci când au de luat astfel de decizii, nu cer întâi opinia unor experți în respectivul domeniu?

5. În 2012, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte din Organizația Mondială a Sănătății, a clasificat gazele de eșapament ale motoarelor diesel ca fiind sigur carcinogene, incluzându-le în grupa 1 (cum, nu știai?). Țigările produc cancer, fără drept de apel aici, la fel și fumatul pasiv. Știi deja cum stau lucrurile la interzis aceste lucruri. De când sunt antenele telecom o prioritate, în momentul în care nu doar că nu există rezultate concrete ale unor studii despre influența lor asupra sănătății, dar cum străinii au telefonie mobilă de zeci de ani, ai fi zis că deja ar fi murit copiii pe capete dacă ar fi fost cazul.

Vezi tu, râdem toată ziua de oamenii de pe Facebook care dau share la orice tâmpenie, care știu că plantele udate cu apă de la microunde se usucă rapid, care cred că uscătorul de păr este nociv, că există semne secrete pe pasta de dinți care arată dacă-i naturală șamd.

Problema este că acești oameni ajung și în posturi cu putere mare de decizie și acolo, împreună cu alții care habar n-au ce fac și care votează fără să le pese, bagă niște prostii din astea. Mi se pare incredibil cum pentru Guvern, pentru companii, până și pentru scara blocului vrem să fie numiți la conducere niște oameni cât de cât pricepuți, dar în Parlament acceptăm să intre oricine și, odată ajuns acolo, să facă ce vrea, fără vreo consiliere.

Mă aștept ca, dacă este aprobat, proiectul să aibă aceeași soartă ca vreo alte 4 adoptate recent. Vor apărea șefii de partide și șefii camerelor parlamentare la televizor văitându-se că nu știau ce s-a votat, că roagă președintele să nu o promulge, Curtea Constituțională să o refuze, pe Dumnezeu să apară pe cer și să le spună “băi, dar tâmpiți mai sunteți!”. Totul în timp ce, desigur, își votează salarii și pensii mai mari, că le merită.

Tu îți dai seama că alte țări apropiate nouă au creat un soare în laborator și cercetează fuziunea nucleară, în timp ce la noi oamenii de la putere decid, din burtă, că 500 de metri este distanța la care ar trebui să fie o antenă și fac asta printr-o exprimare ce-ar putea interzice și curentul electric de la priză?

Am lucrat vreo 4 ani în domeniul ecranării electromagnetice pe incinte TEMPEST și alte asemenea. Am măsurat, de multe ori, radiația și ecranarea eletromagnetică a unor dispozitive împreună cu cei de la ICMET Craiova, Institut National de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnica, printre puținii din România ce dețin, în afara serviciilor de informații, un set de echipamente foarte sensibile pentru a măsura câmpurile electromagnetice. Vorbim de receptoare și antene de mii sau zeci de mii de euro. Fiecare.

Și îmi spunea respectivul om că deseori este chemat pentru a măsura câmpul electromagnetic produs de diverse antene GSM și mereu rezultatul este același, radiația este în limitele legale și nu reprezintă vreun pericol. Mai mult, spunea dânsul, dacă ar avea de ales ar prefera să fie o antenă pe blocul său, nu pe blocul vecin. Antenele emit ca o umbrelă și comunică între ele punctual, prin fascicule bine țintite, așa că dpdv al radiației stai mai bine sub antenă decât vizavi de ea. Nu că diferențele ar fi importante, desigur.

asus s5507

    45 comentarii

  1. Nu are voie sa iasa legea dar orice e posibil in rRomania. Acum nu mai fumam in spatiile inchise dar nu ne tine mult. Dar pana la urma si asa suntem cu 50 de ani in urma altora daca ne mai intoarcem cu inca 30 de ani ce are? :p

      (Citează)

  2. Mircea cel Vechi

    08/04/2016 la 7:00 AM

    Votați nwradu la primăria capitalei!

      (Citează)

  3. Astia nu mai stiu ce legi sa mai dea si ei..

      (Citează)

  4. Uite o idee pentru Diana Tușa: Telefonul mobil din poseta ei, sau de la ureche, nu o sa radieze de 1000x mai mult decat antenele telecom, care odata scoase din oras il vor obliga sa transmita tot timpul la putere maxima pentru a compensa distanta mai mare?

    Ce e mai rau? Antena telecom de bloc sau telefonul din buzunar transmitand cu putere maxima la 2cm de cap.

      (Citează)

  5. Tu acum te-ai prins cine conduce tara?

      (Citează)

  6. bai ce tonti.

      (Citează)

  7. @nwradu mai, eu sint impotriva antenelor GSM plasate pe blocuri. Punct. SI in apropiere mai mica de 500 m fata de orice locuinta.

    Fara suparare, insa in Suceava intr-un bloc cu citeva antene pe el in decurs de 10 ani cam o treime din locatari au facut cancer. Si restul aveau probleme cu somnul.
    Si asta nu e fantezie de-a mea. E doar un exemplu.
    Una e curentul electrica la 50Hz si alta e o antena GSM care merge in cu totul alt spectru.
    Inca am in cap un reportaj de pe discovery cu unuii care reparau ceva la antele de pe Empire State Building. Spuneau ca daca nu se oprea alimentarea la ele si te duceai acolo in 10 minute aveai toate organele interne fierte si facute piure. Pentru mine asta e de ajuns. Inteleg ca la 5m cum era dat exemplul in reportaj e una si 20 m e altceva. Dar totusi, presupunind un factor de iradiere la 5 m de 100 de unitati, la 20 m el poate ajunge la 50 de unitati. Si tot asa. Desi nu cred ca diferenta pe distante scurte e atit de mare. SI chiar daca e mai putin, e constant pentru cineva care locuieste sub acea antena.
    Nu m-am nascut ieri, am ceva notiuni, dar totusi legea e gresita pentru ca in loc de gradinite si scoli ar trebui sa spuna locuinte.
    Undele GSM au alte frecventa si lungimi de unda. De unde si alte efecte.

      (Citează)

  8. Ia mânuţa sus cine vrea și niște calcule legate de antene și radiaţii & shit ca să putem vorbi și în cunoștinţă de cauză. Poate face Radu un articol și pe tema asta. Chiar dacă el crede că ar fi prea tehnic pt public.

      (Citează)

  9. Salut! Nu sunt specialist si habar nu am daca antenele ne afecteaza sau nu. Acum vreo 7-8 ani aveam un prieten care statea in Militari, Bucuresti la ultimul etaj al unui bloc de 10 etaje. Avea o antena pe bloc de la una din firmele de telefonie mobila si dadea vina pe antena aia, ca de cand o instalase avea problemele astea. Habar nu am care. El tot zicea ca in momentul in care ajungea acasa il durea capul. Faza e ca si eu de fiecare data cand ajungeam, ma apuca si pe mine. Nu ma bazez pe studii, eu ma bazez doar pe ce am simtit. Poate ca de atunci s-au mai modernizat si antenele astea si nu mai e asa.

      (Citează)

  10. pentru cei care n-au înțeles sau nu vor sa înțeleagă legea a fost data pentru ca operatorii de telefonie mobila sa folosească un singur pilon, o singura antena pentru toate rețelele existente ( orange, Vodafone, telekom digi etc.

    In prezent fiecare operator are propria antena. Sunt operatori care s-au Înțeles sa folosească piroane comune.

      (Citează)

  11. Radule, tanti aia zice “Amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic”
    Deci retele de comunicatii … pe suport electromagnetic. Asta inseamna ca lumina e interzisa doar daca iti place sa te joci de-a codul Morse cu o lanterna :D. Sau daca esti in pas cu tehnologia si investesti in LiFi. Si propunerea devine din ce in ce mai stupida. Iti interzice routerul WiFi. Sau blutusu din masina.

    In fine, o alta mica problema e relatia intre puterea antenei si acoperirea ei. Practic daca vrei sa dublezi acoperirea trebuie sa cresti puterea de emisie de 4 ori. Daca maresti acoperirea de 10 ori cresti puterea de 100.

    Unii oameni ar trebui sa primeasca un manual de fizi ca si un dildo. Sa faca si ei ceva util cu viata lor, nu propuneri de lege si explicatii cu organe fierte.

      (Citează)

  12. Chiar daca s-ar adopta o astfel de lege exista solutii iar una dintre ele este Kathrein se cheama Street Connect – https://www.youtube.com/watch?v=xqlAFHHyYME

      (Citează)

  13. După ce mi-au interzis fumatul în cafenele, acum îmi interzic și routerul wi-fi de acasă. :(

    Gata, e de emigrat. Mă apuc să fac bagaje și o iau spre est…

      (Citează)

  14. Pt cei care au antenele pe blocul lor trebuie sa stie ca, acestea au un raport fata spate de 90 si ceva%, asta inseamna ca radiaza undeva la 10% in spatele lor ceea ce este foarte putin pentru a afecta, asa cum spunea cineva e mai bine sa ai antenele pe blocul tau decat pe blocul vecin
    Statistic in ro batranii se plang de tot felul de dureri dupa ce se instaleaza antenele pe blocurile lor, nu e de vina varsta ci antenele, cred ca vor sa prinda 100 ani fara reparatii capitale
    Toti cei care aveti telefon mobil trebuie sa intelegeti ca exista un compromis, aveti o sursa de radiatie la voi in buzunar zi de zi, care, aproximativ la 30 min isi actualizeaza pozitia. Sigur putem reveni la telefoanele pe fir
    De 11 ani sunt in domeniul telecom, 4 ani am fost zi de zi printre antene de telefonie cat si transmisiuni si, nu am nimic eu, cat si alti cunoscuti care lucreaza in telecom
    Ca si concluzie: nu sunt sanatoase dar sunt necesare, este cunoscut ca dauneaza dar nu sta nici unul dintre voi lipit de ele 24h/24h si, toti vreti mobile, facebook,…, sa vorbiti cu cei dragi.
    Ar trebui sa deschideti gura dupa ce va informati nu sa mancati tot ce zboara
    Cu respect..

      (Citează)

  15. Am o idee: ce ar fi daca toata lumea care a comentat sau citi acest articol sa-i trimita linkul tutei pe Facebook? Poate se desteapta.

      (Citează)

  16. Radu:
    Am o idee: ce ar fi daca toata lumea care a comentat sau citi acest articol sa-i trimita linkul tutei pe Facebook? Poate se desteapta.

    O doare in cot de cetateni…

      (Citează)

  17. Un film franţuzesc din 2015, care demonstrează totuşi cât sunt de nocive aceste unde:
    https://www.youtube.com/watch?v=XVx7LgVQabg

      (Citează)

  18. Poate acest buletin de masurare, impreuna cu concluziile si recomandarile acestui prestigios institut va vor pune un pic pe ganduri:
    http://cursdeguvernare.ro/proiectul-legii-anti-antene-gsm-ministrul-comunicatiilor-avertizeaza-ca-internetul-mobil-va-pierde-viteza-daca-se-voteaza-proiectul-dianei-tusa.html

      (Citează)

  19. Nu eu i-am creat antetul, mai ” nasu’ mare” . Ai invatat si metrologie la scoala aceea de grad doi pe care ai absolvit-o, sau numai cum sa ascunzi ” chiorii” ?

    Da, sunt cetatean moldovean si ma mandresc cu asta!

      (Citează)

  20. ” Deci” , pana sa te specializezi in metrologie si in retele de telecomunicatii mobile, uite aici un link sa te cultivi:
    http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis006deci.htm .

      (Citează)

  21. Indiferent daca era concluzie sau altceva violarea maicii noastre, limba romana, ramane un ” delict” .

      (Citează)

  22. de ce nu amplasati antenele de telefonie mobila pe blocurile sau imobilelele in care locuiti sau in imediata lor vecinatate si transformati-va in proprii vostrii cobai daca tot aveti interese deosebite in acest domeniu ? (tu, ce -l care ai scris acestea clar ca esti interesat si lucrezi in domeniu).Citeam mai acum cativa ani in presa ca o consumatoare de produse Danone din SUA a dat in judecata si a castigat in fata concernului pe motiv ca au utilizat componente cancerigene in elaborarea anumitor produse(asta dupa 30 de ani de utilizare aprodusului respectiv).Sa revenim la antene GSM ,clar ca este foarte greu de demonstrat efectul lor foarte nociv asupra snatatii (in special persoane cu sistemul imuitar compromis),cand o sa-l vedem (peste aproximativ 25-35 ani ) o sa fie tardiv si fara ajutor si importanta pentru ce-i direct afectati.De ce oare Romania este printre tarile cu cea mai mare viteza de internet din lume? ptr. ca noi romaniii suntem cobaii number one in lume,nu vreau sa intru in detaliu.

      (Citează)

    • Păi la ședința de bloc când s-a discutat instalarea unei antene telecom pe propriul meu bloc eu am votat pentru.

      Da, am interese în domeniu, se numesc diplomă de inginer în comunicații și ceva experiență în electromagnetism și semnale de radiofrecvență. E mai bine să ai antena deasupra ta decât pe blocul vecin pentru că acestea emit în plan orizontal, ca niște umbrele, deci sub ele ești cel mai sigur.

      Tu ce experiență ai în domeniu?

        (Citează)

  23. Posibil sa ai idee ce vorbesti dar la vecinii tai nu te gandesti. De aia ne ducem de rapa. Atat timp cat esti tu bine restul……..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus