►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
70 de echipe s-au prezentat la startul Innovations Labs 2016, etapa din București, iar cu alte etape în Cluj, Timișoara și Sibiu în următoarele zilei, vom avea parte de cea mai mare ediție a programului de până acum. Am fost sâmbătă și duminică pentru câteva ore la “locul faptei”, campusul Politehnicii din București, pentru a vedea ce proiecte sunt propuse în acest an și pot spune că am văzut mai multe idei interesante (năstrușnice chiar) decât în alți ani, așa că sunt cu atât mai curios să văd cum vor arăta acestea la marea finală din mai, după perioada de mentorat.
Ediția 2016 se desfășoară în jurul a patru teme mari: Agricultură, Retail, Sănătate și Securitate cibernetică, iar sponsorii principali sunt Orange, Carrefour și Romanian-American Foundation. Sunt trei mari puncte în desfășurarea programului
Iată câteva fotografii făcute de mine sau luate de pe pagina oficială Innovation Labs, ocazie cu care am intrat și eu în noua bibliotecă din Politehnică, o clădire modernă, dar cam întortocheată:
24 de proiecte au fost incluse în program, iată ce propun respectivele echipe din ce-am înțeles eu vorbind cu fiecare și ascultându-le prezentările:
Interface – vor să facă o pereche de ochelari speciali destinați nevăzătorilor. Ochelarii vor fi dotați cu o cameră video ce va recunoaște textul, culorile și tot ce se mai poate recunoaște într-o imagine, urmând apoi să-i vorbească persoanei nevăzătoare în ureche. Este un proiect foarte mișto (sper să-i numească ochelarii Geordi La Forge) ca idee și tehnologia necesară există prin tot felul de motoare Microsoft și Wolfram disponibile public.
Ludicon – o altă idee care mi-a plăcut mult, Ludicon va fi o aplicație tip rețea socială pentru găsit jucători de diverse sporturi. Să zicem că vrei să joci un fotbal sau un baschet ca-n vremurile bune din liceu și n-ai suficienți prieteni dornici de același lucru. Aici intervine Ludicon, care-ți va arăta ce jocuri/evenimente sunt în zona ta la început pentru 8 sporturi populare și te vei putea alătura respectivilor cu un simplu “hai că vin și eu la fotbal”.
Personal sper să le iasă bine și să o dezvolte dincolo de cele 8 sporturi. De exemplu la karting e mult mai mișto cu multe mașini pe circuit în același timp, așa că ar fi bună o aplicație care să zică “băi, cine-i interesat de karting e poftit vineri la ora 18 la circuitul X, să fim cât mai mulți”.
Fish Buzz – personal nu pescuiesc, dar cei din echipa Fish Buzz o fac și se jură că dispozitivul pe care-l proiectează ei va fi de mare ajutor pescarilor ce-și petrec ziua pe baltă. Pe scurt, este un sistem de avertizare că trage peștele, cu un senzor montat pe plutitorul acela mic din apă și un dispozitiv de alarmare vizuală și sonoră pus pe suportul lansetei de pe uscat.
Cum mulți pescari pun câte 5-6 lansete pe mal, acest dispozitiv îi va ajuta să nu mai stea non-stop cu ochii pe ele, ci le va spune când este nevoie să tragă. Bineînțeles că aplicația cu care vine dispozitivul poate să facă statistici despre câți pești ai prins, să te lauzi cu asta, să pui fotografii șamd.
Squired – este prima în topul meu de aplicații pe care le-aș instala după Innovation Labs. Squired este o aplicație mobilă pentru a face rezervări la restaurante direct din telefon, cu două clickuri pe ecran, iar în ea poți vedea și meniul, condițiile localului (câte locuri, orarul, dress code șamd). Componente pentru restaurante include o tabletă pe care personalul are schema meselor și-ți confirmă rezervarea, eliminând nevoia de a da telefon și a aștepta până răspunde cineva.
Squired era într-un stadiu foarte avansat de dezvoltare, față de celelalte aplicații din concurs. Echipa a accesat deja fonduri europene pentru dezvoltarea ei și au deja multe lucruri puse la punct, inclusiv o interfață ce arăta foarte bine, au deja 4 restaurante în sistem și mai multe urmează să fie adăugate în următoarele zile, au și prezentat foarte bine ce vor să facă, având un plan de afaceri bine pus la punct.
Track My Vibe – ei fac o pereche de brățări pentru monitorizarea pacienților cu Parkinson. Boala este nasoală și principalul medicament care o ține sub control, numit levodopa, are efecte adverse puternice, așa că trebuie dozat cu mare atenție. Brățările echipei Track My Vibe vor monitoriza “tremuratul” pacienților în perioada inițială de stabilire a tratamentului și apoi periodic pentru ajustarea dozei.
De ce două brățări? Pentru că boala se manifestă asimetric, uneori tremuri mai tare cu o parte a corpului. Echipa are și ajutor de la un medic neurolog de la Universitar, iar membrii par a fi tobă de carte atât în ce privește hardware-ul necesar, accelerometre pentru diverse tipuri de mișcări, detectare și monitorizare, cât și despre Parkinson în sine și ce particularități are.
Smart Bike Rental – o aplicație de închiriat biciclete folosind doar telefonul mobil, care va funcționa și ca o unealtă pentru a debloca bicicleta din rack-ul ei stradal. Poate ați văzut în străinătate sute de rack-uri montate prin orașe, unde bicicletele pot fi luate pe baza unui abonament lunar folosind o cartelă ce le deblochează. Ei vor să facă același lucru folosind telefonul.
Dificultatea principală, după cum o văd eu, este că cineva trebuie să monteze și bicicletele prin oraș. Primăriile noastre nu par dornice.
AlertPlus – un dispozitiv tip brățară gândit pentru bătrâni. Va detecta dacă aceștia cad și va transmite altcuiva alerta și coordonatele GPS, va avea buton de panică și posibilitatea de a trimite SMS-uri și chiar apeluri.
Cum văd eu lucrurile: momentan AlertPlus este “cu de toate”. Dă și apeluri, are SIM integrat și nu se bazează pe telefonul din buzunar, are un mic ecran pentru a-i vedea starea și a-l configura șamd. Asta va însemna autonomie mică. Eu l-aș face foarte simplificat, poate doar cu SMS și posibilitatea de a fi interogat prin SMS privind locația curentă, plus alertă la cădere. Vedem ce le zic și mentorii, poate îi vor îndruma pe o astfel de cale.
BipTrack – ei plănuiesc o aplicație pentru spitale, o interfață ce va aduna datele de la toate aparatele de monitorizare a pacienților și le va afișa în același ecran, într-un format ușor de citit și interpretat. În final, medicii vor putea monitoriza semnalele vitale ale mai multor pacienți pe același ecran sau vor putea vedea datele de la multiple aparate coenctate la un pacient fără a mai merge până în rezerva acestuia.
Proiectul este mult mai dificil decât pare. Fiecare producător de aparatură medicală folosește protocoale proprii pentru date, iar acestea vor trebui cumva extrase și transmise securizat mai departe (au un echipament CISCO cu criptare pentru asta). În plus, din ce știu eu multe companii mari încearcă să impună pe piață diverse platforme proprii de “Internet of Things” în sistemul medical, concurența este mare, iar soluții de dispecerat sau telemonitorizare există deja, însă costă mult.
ENTy – un dispozitiv pentru medicii ORL cu care aceștia să testeze mai rapid și mai precis pacienții. Se pare că pentru multe meserii se solicită testarea periodică a urechii interne, iar testul este scump și greoi. Dispozitivul ENTy va testa urechea internă în alte moduri folosind tehnologie de ultimă oră, cu rezultate mai precise. Mai multe detalii nu am.
AM Nanny – este o bonă ce te trezește dimineața devreme. Glumesc, este un dispozitiv pentru motocicliști, are detecție la cădere, sună singur la 112, are coordonatele GPS, are și o aplicație de monitorizare. Pare a fi un sistem e-Call pentru motociclete.
Book-A-Book – este o soluție de digitalizare a gestiunii bibliotecilor. Nu a cărților, din ce-am înțeles eu, ci a fișelor și restul formularelor de gestiune a unei biblioteci. Se bazează pe crowdsourcing folosind captcha pentru a cere oamenilor să recunoască textul din imagini.
Virtual Assistant – o aplicație care să te ajute să găsești produsele căutate într-un supermarket. Știți cum este uneori, nu dai de raftul cu roșiile tăiate cubulețe, varianta bio. Dacă ai noroc te ajută un angajat, dar dacă nu, bați vreo 3 rafturi în căutarea lor.
Ideea nu-i rea. De exemplu în Mega Image-urile mari există deja angajați care, dacă te văd nelămurit pe la rafturi, te întreabă ce cauți și, dacă nu știu ei pe de rost unde se află produsele, au în mână o tabletă care le arată imediat asta.
UrbanWallet – ei chiar fac un portofel normal, unul cu un design pentru “geeks”, inspirat din diverse teme de gaming sau anime, cu ecranare electromagnetică pentru carduri astfel încât să nu-ți fure nimeni banii de pe cardurile contactless. Să vedem cum o rezolvă cu drepturile de autor, că nu poți să faci ce produse vrei tu cu personaje din jocuri fără a plăti pentru asta.
Asteria – una dintre cele mai bune idei din program, Asteria vrea să te ajute să găsești un avocat. Aplicația lor iți va spune unde-i cel mai apropiat avocat pentru situația ta sau poți vedea o listă a lor și ce onorariu are fiecare, într-un sistem care face mai ușoară compararea lor. Un fel de Uber sau Freelancer.com pentru avocați?
HotVision – o altă aplicație de asistență la cumpărături în hipermarketuri, dar aceasta instalează beacon-uri de localizare pe coșurile de cumpărături. Nu știu exact cum ajută asta, probabil magazinul va putea aduna mult mai bine date despre ce trasee au clienții prin magazine și deci unde să le pună în cale mai multe oferte sau puncte de promovare.
Larvatron – un aparat care produce larve. Serios. Nu-i o idee nouă și poate avea mare succes în agricultură, iar partea de tehnologie intervine în monitorizarea proceselor și a mediului intern pentru a asigura o producție cât mai bună. De larve.
Pe scurt, Larvatron-ul este un fel de container unde pe o parte bagi resturi alimentare, iar înăuntru se dezvoltă un anumit tip de larve de la o muscă inofensivă, larve ce sunt mari și bogate în proteine. Poți răsufla ușurat, larvele respective vor fi utilizate doar pentru a hrăni alte animale precum păsările sau peștii, deoarece în prezent 60% din producția de cereale la nivel mondial este folosită pentru hrana animalelor. Oferindu-le și o altă sursă de hrană, una naturală și bogată în proteine, ajutăm ecosistemul pe toate planurile.
Beenocular – este un sistem de monitorizare a stupilor de albine folosind analiza sunetului produs de albine. Apicultorii pierd mult timp verificând fiecare stup în parte de probleme de hrană, sănătate, suprapopulație șamd, iar un sistem care să le spună “albinele bâzâie fericite în acest stup” le-ar eficientiza munca.
Ironia faptului că un sistem de analiză a sunetului este denumit după un sistem optic (binoclu) le-a scăpat, chiar dacă numele este bun.
GreenLeaf – aplicația oficială a lui Legolas. Glumesc din nou, este un dispozitiv de control a serelor și a altor culturi de la distanță. Mai știți când am testat eu un Parrot Flower, un dispozitiv pe care-l bagi în pământul unei flori și-ți spune când are nevoie de apă, câtă lumină ajunge la ea șamd? GreenLeaf și produsul lor Ghost (acronim la ceva) face același lucru, dar pe scară largă, cu un dispozitiv protejat la intemperii și cu panouri solare pe el, utilizând o comunicație LORA pentru a bate la mai mulți kilometri distanță șamd. Sună foarte bine, gândiți-vă cât timp s-ar economisi și ce eficientă ar fi agricultura dacă ai putea ști în orice moment unde este nevoie de irigații sau cât de bogat în nutrienți este solul din fiecare seră. În plus, echipa a cerut acces și a primit la Flexibile Computing, un sistem de procesare în cloud pus la dispoziție de Orange din postura de sponsori principali.
TRusT – o platformă în care micii fermieri se pot înscrie cu produsele pe care le pot furniza ei, centralizând astfel opțiunile unui cumpărător sau ale unui manager zonal. Managerul le poate transmite prin aplicație fermierilor “avem o comandă de 3 tone de cartofi” și fiecare vine și aduce cât are la dispoziție. Se pare că niște hipermarketuri deja folosesc ceva asemănător pentru a dialoga cu furnizorii din teritoriu, dar Trust vrea să fie o soluție universală, deschisă oricui.
Serafim – încă o aplicație de agricultură de precizie pentru creșterea eficienței culturilor. Serafim va folosi tot felul de senzori și drone pentru a analiza câmpurile, iar un soft de analiză le va spune fermierilor când și unde să planteze, recolteze, ude șamd. Și aplicația log va folosi Flexible Computing de la Orange. Nu vă mirați, când eram pe la Bordeaux spuneau niște viticultori de acolo că uneori au acces la imagini din satelit pentru a decide în ce zile să culeagă strugurii din fiecare parcelă.
M4Security – criptare de voce pentru dispozitivele hands-free bluetooth.
Nemesis – o altă aplicație ce dorește să integreze date din multe surse într-un singur loc, ideea lor este despre a măsura diverși parametri ai utilajelor dintr-o fabrică și de a prezenta datele într-un format unitar, arătând o situație de ansamblu.
Intact – o soluție industrială de comunicații machine-to-machine pentru a conecta diverse dispozitive și sisteme răspândite cine știe unde prin oraș sau teren. Astfel de soluții există de mult și operatorii telecom sunt principalii vânzători, dar rămâne de văzut la marea finală exact prin ce se va diferența ideea celor de la Intact.
Amadeus – o aplicație pe partea de smart home, care colectează date de la utilități (gaz, apă, electricitate), un fel de contor inteligent. N-ar fi rău să poți vedea grafice de consum, cât ai de plată și chiar să faci plățile din aceeași aplicație, nu? Datele și reprezentarea lor ajung în cloud, tot prin Flexible Computing de la Orange momentan, pentru scopuri demonstrative.
Acestea sunt cele 24 de proiecte intrate în programul Innovation Labs propriu-zis. Acum începe, după cum vă spuneam, o etapă de sfătuire cu mentorii pentru a rafina ideea proiectului, în paralel cu seminarii ce-i vor învăța cum să facă prezentări mai bune, cum să prezinte planul de afaceri, pe ce elemente să insiste șamd.
Pentru hardware sau în general acces la tehnologie, Orange, care-i sponsor principal, le pune la dispoziție cam tot ce au nevoie în materie de comunicații și inclusiv putere de procesare în cloud. Puteți vedea aici o listă exactă, include lucruri precum Orange API for interconnecting with the SMS Gateway și inclusiv acces la sistemul de hot-spot-uri wifi mobile instalate pe autobuzele din Cluj, în caz că vreo echipă intenționează să dezvolte un astfel de proiect.
Ce mi-a plăcut mie? Ludicon, Squired, Track My Vibe, Asteria, Larvatron și GreenLeaf.
Iată și câteva idei care mie mi s-au părut bune, dar juriul nu le-a trecut mai departe:
Au fost și multe idei care doar ar fi concurat nume mari din piață, idei care ar fi necesitat input uman constant de la o echipă mare de consultanți, ceea ce-i greu de realizat, tot felul de aplicații sau gadgeturi care nu făceau nimic crucial, ci doar erau gândite pe principiul “alții fac deja asta, e cool, hai să facem și noi”, nu pe “cum am putea avea și succes pe piață”. În principiu, cred că juriul de vreo 20 de oameni din aproape toate marile companii din piață a ales bine.
Aștept Demo Day din 24 mai pentru a vedea evoluția lor. În fiecare an sunt uimit de această evoluție, progresul este vizibil, în condițiile în care acum majoritatea echipelor au fost întrerupte pentru că și-au depășit timpul alocat sau au avut probleme în a explica ce idee au și de ce este specială.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
09/03/2016 la 7:21 AM
În loc de prispa se poate folosi și whatsapp. Dacă știu să folosească un smartphone, colocatarii, știu să folosească și whatsapp. Asta dacă nu aveau ceva în plus înafara de pur și simpla comunicare și fotografiere (spre exemplu că nu e curată scara), cei de la Prispa.
Leo(Citează)
09/03/2016 la 8:59 AM
Mi-a placut aia cu pescuitul.. parca vad lansetele zbarnaind in suporti pe malul apei in timp ce pescarii stau linistiti pe scaun uitandu-se la telefon si asteptand sa se sincronizeze aplicatia.. Sau poate ii anunta prietenii pe facebook “Ba, vezi ca-ti trage la aia din stanga !!!”
2Du(Citează)
09/03/2016 la 9:36 AM
“Poate ați văzut în străinătate sute de rack-uri montate prin orașe, unde bicicletele pot fi luate pe baza unui abonament lunar folosind o cartelă ce le deblochează.”
Am vazut, avem in Timisoara. :)
Bogdan(Citează)
09/03/2016 la 10:17 AM
Ludicon suna foarte foarte tare, chiar as plati pentru o astfel de aplicatie. Pe cuvant. Caut mereu sa ies la fotbal undeva, dar niciodata nu reusesc sa gasesc o gasca stabila. Sper sa le reuseasca proiectul!
Cezar Firicel(Citează)
09/03/2016 la 10:26 AM
As adauga ceva la titlu: (in Bucuresti)
Poate se promoveaza si hackathonlu de la Cluj/Sibiu/Timisoara.
Patrick(Citează)
09/03/2016 la 10:45 AM
GreenLeaf – Un furnizor de sere traditional iti poate oferi o solutie complet automatizata, sau care presupune control de la distanta pentru ce vrei tu:
– umiditate
– nivel de nutrienti
– lumina
– deschidere trape pentru aerisire
– temperatura
– ceata artificiala pentru a reduce temperatura din sera pe timp de vara
+ alte nebunii care imi scapa acum
Stiu pentru ca lucrez la un proiect de genul acum. Unde e inovatia?
alxzen(Citează)
09/03/2016 la 2:47 PM
robofun ?
user(Citează)
09/03/2016 la 2:49 PM
grrrrrrrrrr
robofarm.
am adunat si eu destule pentru automatizarea solarului, in cateva saptamani incep sa asamblez.
user(Citează)
09/03/2016 la 7:10 PM
Salut,
Numele meu este Ilie-Ablachim Denis si sunt unul dintre co-fondatorii echipei Green Leaf. In primul rand, as dori sa mentionez faptul ca exista o diferenta intre o sera automatiza si o sera automatizata inteligent.
Ei bine, cand vorbesc de o sera automatizata inteligent ma refer la urmatoarele aspecte:
-unde si cat trebuie sa irig (o subzona a serei)
-in ce subzona este nevoie de anumite conditii (lumina, nutrimente,aer, caldura, etc.)
-implementarea unor algoritmi de tip predictiv
In ultimele 2 luni impreuna cu colegii mei de echipa am luat legatura cu diversi producatori de sere si beneficiari si am observat faptul ca acest sistem nu este inca comercializat sau chiar implementat. In majoritatea serelor si solariilor in care am fost, se facea doar masuratoarea ANUMITOR parametrii si asta doar intr-un singur loc al serei, lucru destul de nefavorabil. Noi dorim sa populam o sera cu module “GHOST” (pe tot spatiul serei) astfel incat sa vedem unde apar modificari de parametrii si unde este nevoie de o interventie.
De asemenea, utilizatorul va putea sa interactioneze cu sera sa prin intermediul unei aplicatii grafice, avand posibilitatea sa vada evolutia pe tot parcursul timpului. Datele furnizate de modulele “GHOST” sunt stocate in Cloud de unde pot fi accesate de utilizator, dar si folosite de noi pentru a analiza si implementa algoritmi de tip predictivi, pentru a evita viitoarele “catastrofe”.
O alta problema pe care au intampinat-o utilizatorii ar fi lipsa de experienta in agricultura. Multe persoane se avanta in acest domeniu, dar fata a stii exact in ce anume se avanta. Aici intentionam sa venim iar cu o solutie si anume: prin intermediul aplicatiei dezvoltate sa avem un “Live Assistant” – un fel de indrumator pentru utilizator.
Sper ca informatiile furnizate sa clarifice situatia si mentionez faptul ca cele relatate mai sus sunt doar o parte din ideile abordate de echipa Green Leaf.
PS: GHOST (acronim la ceva) = GreenHouse Overseer with Sweeping Technology
Cu stima,
Ilie-Ablachim Denis
Denis(Citează)
09/03/2016 la 1:49 PM
Ce mai inovație, să vezi pe telefon care lansetă a prins peștele… da’ cîte un clopoțel pe fiecare lansetă, ce-are ? :-)
alias(Citează)