un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

50.843.782.690 de lucruri mai importante decât like-urile președintelui

19 Feb 2016  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Mai mare rușine nu putea păți președintele Iohannis: a pierdut câteva zeci de mii de fani pe Facebook, în ceva mai mult de o zi! Nu mă pot gândi la ceva ce i s-ar putea întâmpla mai rău unui politician decât să piardă like-uri.

De fapt mă pot gândi.

Mi-aș dori ca toți cei ce au alocat mai mult de un minut situației de pe Facebook a președintelui României să facă un pas în spate și să vadă situația de ansamblu, că aparent din cauza câtorva copaci nu pot zări pădurea.

Țara nu merge deloc mai bine, în opinia mea. Oriunde te uiți, vezi numai incompetență, întârzieri, nerealizări din motive ridicole și bani cheltuiți aiurea, indiferent de domeniul pe care l-am alege pentru studiu. Uitați-vă numai la Parlament, de unde ar trebui să plece reforma țării, și observați cum aproape toate legile au nevoie de clarificări ulterioare sau de retragerea totală din motive de “aoleu n-am știut că de fapt asta votăm, iertați-ne!”. Asta nu i-a oprit să-și voteze pensii suplimentare imense, că doar le merită.

Nici o instituție a statului nu funcționează la nivelul de bază. Nici una nu este în stare să apere cetățeanul, să-l trateze, să-l protejeze de abuzuri, să-l sprijini în viața de zi cu zi, să elimine corupția șamd. Nu cer SF-uri, nu mă aștept să meargă totul ceas ca-n Star Trek. Nu, eu vreau doar să funcționeze într-un mod rezonabil, cât să nu te simți umilit sau luat de prost pe banii tăi. De exemplu englezii au produs în 1923 o locomotivă pe aburi ce a prins 160 km/h; în 2015, viteza medie a trenurile CFR a fost de 43 km/h.

Ca și o clădire lăsată în paragină, totul în statul român se distruge încet, dar sigur. Încet-încet ruginește totul, se macină, se retrage, devine tot mai mic și mai firav, putrezește din interior și din exterior, este mai anemic, mai atacat de mediul ce l-a modelat în acest fel până când fiecare fir de legătură, fiecare element de normalitate și decență este distrus și, din nepăsare, incompetență și corupție nu este niciodată întărit, niciodată reconstruit.

Dacă un om ar putea avea dintr-o dată cancer în toate organele corpului, în toate formele posibile, ar fi aidoma statului român în acest moment, un bolnav slăbit și tot mai aproape de momentul când nici un tratament nu-i va mai schimba evoluția. Sau poate s-a și trecut de acel moment, cine știe.

Și în mijlocul acestei situații, ieri s-au vărsat zeci de pagini pe tema scăderii numărului de like-uri date lui Iohannis după ce-a avut niște declarații profund greșite și dezamăgitoare la adresa ANAF. A fost un subiect principal până și la televiziuni, s-au făcut animații pe net, s-au pus clipuri cu momentul click-ului pe butonul Unlike, s-au făcut grafice. Mă aștept ca cineva să-și facă doctoratul în acest subiect, după vreun an.

Iohannis ar putea avea 52 de milioane de like-uri sau zero și acest aspect în particular nu va schimba cu nimic situația din jurul nostru. Discuția despre evoluția paginii de Facebook este la fel de inutilă precum like-urile date pentru salvarea delfinilor din Danemarca sau cele date pentru ca o organizație să doneze câte 10 dolari copiilor săraci din Africa sau cele date pentru a câștiga unul dintre cele 1000 de iPhone-uri pe care Apple le va da cadou în România cu ocazia împlinirii a zece ani de la revopsirea parcării din fața sediului.

Atâta energie din partea oamenilor irosită pe cel mai nesemnificativ amănunt din tot ce ține de România în acest moment! Ce bine ar fi dacă aceeași energie s-ar canaliza spre lucruri mai importante sau măcar spre înțelegerea avansată a situației țării!

Năstase i-a invitat cândva pe oameni să-i numere ouăle și toți s-au revoltat. Aparent trebuia să-i invite să numere like-uri, n-ar fi refuzat nimeni.

Dacă vă întrebați de unde vine titlul, porcisme.ro contorizează 50.843.782.690 de euro din bani publici furați prin diverse metode în ultimii ani.

 

asus s5507

    23 comentarii

  1. Mi se pare motiv sa fie demis faptul ca a iesit in fata natiunii si s-a opus aplicarii legii si unei decizii judecatoresti.

      (Citează)

  2. Tot aștept momentul când o să înceapă să fie președinte… It’s been over an year… Încă nu a făcut mai nimic… Poate poate nu ne va mai dezamagi atâta…

      (Citează)

    • E greu de zis ce putea face, atribuțiile unui președinte fiind destul de limitate. Noi doream un “primar” la Cotroceni, dar nici sistemul politic nu permite asta.

        (Citează)

  3. As spune ca e o dezamagire ca presedinte, dar am stiut pe cine votez. A fost, ca de obicei, raul mai mic.

      (Citează)

  4. Perfect adevarat,avem reactii foarte prompte la chestii marunte,pe care le rezolvi rapid cu un (un)like,dar chestiile mai ample,mai complexe,mult mai importante care ne iau mai mult timp de analiza+efort intelectual ,sa mai astepte,ca nu prea avem timp/chef acum,ca pierdem ultimele postari pe facebook.Si chiar te sperii cati incompetenti/hoti au ajuns in posturi de conducere.Daca mai vine cineva si mai spune ca suntem un popor ales,care se trage din bubuli,trimiteti-l la plimbare.iar dupa parerea mea,singura calitate a lui Johannis este ca l-a batut pe Ponta.

      (Citează)

  5. Pentru un presedinte care comunica 90% pe facebook cu un electorat facut pe facebook e un semn important de care trebuie sa tina cont.
    Iohannis a fost ff slab pana acum dar in la capitolul gafe nu a facut de cand a fost ales cate facea ponta intr-o saptamana

      (Citează)

  6. Salut, Radu.

    Trei idei:

    1. Noi la Facebrands nu am facut nimic special, doar am raportat cifrele pe care le urmaream oricum pe facebrands.ro, din ora-n ora pentru cele peste 32.000 de pagini romanesti pe care le monitorizam permanent.

    2. Intr-adevar, gestul asta de unlike colectiv, cel putin la nivelul asta, este unul minor, cu rol nesemnificativ in ecuatia de rezultate a paginii de facebook a lui Iohannis, insa cu un rol de gest simbolic, ca un raspuns politic daca vrei. A fost cea mai vizibila reactie pe care poporul asta sau macar o parte a lui a putut s-o dea in acest moment si poate din perspectiva asta e bine ca a fost cat mai vizibila posibil, macar am avut o reactie, nu am ramas, ahem, muti. Iar presa a amplificat reactia asta. Puteau fi si alte reactii la fel de vizibile sau chiar si mai? Sigur ca da. Au fost? N-am vazut. Merita sa fie pe viitor? Sigur ca da si o sa le sustin pe cele care merita.

    3. Sunt de acord si ca e un gest nesemnificativ in directia reconstruirii tarii, doar ca acolo e nevoie de efort permanent si individual de la fiecare din noi si de lucru cot la cot cu altii si pe termenul cel mai lung posibil, si nu vor putea fi rezultate uriase imediat, ci doar in pasi mici. Ce putem face, fiecare din noi, este sa ne gandim la probleme, sa analizam ce e gresit si mai ales ce ar putea fi reparat si cum, sa ne alegem niste lucruri de reparat si sa punem umarul la popularizarea, propunerea si sustinerea solutiilor, cu formele de organizare pe care le avem la dispozitie: ong-uri, firme, asociatii, samd.

    Niciunul din noi nu se poate lua singur la tranta cu Sistemul, insa putem sa ne alegem fiecare cate o zona in care sa incercam sa schimbam ceva in bine. Votul periodic nu e suficient la noi, e nevoie de implicare, in orice forma posibila. Si orice implicare ar trebui sa fie apreciata si nu criticata pe modelul “Eu cred ca sunt alte probleme si mai importante”. Crezi asta? Perfect, apuca una din problemele mai importante si implica-te cumva in rezolvarea ei. Nu e un concurs.

      (Citează)

    • Facebrands își face treaba, e normal să monitorizeze Facebook-ul.

      Eu am o problemă strict cu energia cheltuită de alții pentru discutarea acestei probleme, dar nu și a altora mai mari. Până la orice formă de implicare și rezolvare, analizez întâi ce anume se discută.

        (Citează)

    • Ionut, era interesant ca Facebrands sa aiba o rubrica si pentru “Top Scaderi” nu numai “Top Cresteri”. Ce zici, va ganditi? Din anumite puncte de vedere ar fi la fel de interesanta ca si cea cu cresterile. Ce zici?

        (Citează)

    • @motanes: E gata pagina Top Scaderi: http://www.facebrands.ro/top_down.html Am adaugat cu ocazia asta posibilitatea de a ordona si Top Cresteri si Top Scaderi atat dupa variatia procentuala cat si dupa cea absoluta in nr de fani. Enjoy! Si daca mai ai si alte idei, scrie-ne la contact arond facebrands punct ro.

        (Citează)

  7. Nu cred ca trebuie minimizat un astfel de semnal.FB este un spatiu viu o extensie a noii generatii,un loc in care comentezi si ai pareri.Aici apar idei si de aici vor apare si liderii.Nu am timp sa privesc televizorul si a3, stirile le filtrez din internet si pot sa imi fac o parere personala despre un eveniment citind reactiile societatii.Nu am asteptari de la actualul presedinte dar ma uimeste raspunsul rapid si surprinzator in apararea unui condamnat si impotriva unor institutii care aplica o lege teoretic valabila pentru toti.Votam mereu raul cel mai mic si suntem oripilati de tradarile politicienilor.

      (Citează)

  8. mircea (primul)

    19/02/2016 la 11:01 AM

    Noua generatie e mai inapta decat vechea pt simplu fapt ca beneficiaza de mai multe modalitati de informare si totusi alege sa fie autista.

    Eu simt ca tara merge mai bine, doar l-ati dat jos pe ponta ca a dat foc tineretului si pe oprea ca a injunghiat politaiu. Uniti salvati!

    Un link spre hotararea judecatoreasca?

      (Citează)

  9. Subscriu la ideile exprimate de tine, foarte bine ai pus problema, atat de mult se discuta despre like-urile pierdute de Iohannis si neglijam probleme mult mai grave. Sa mai iesim de pe Facebook din cand in cand si sa privim in jur, sa luam contact cu lumea reala.
    Unii votanti se declara chiar tradati de Iohannis, alti analisti spun ca el cauta capital electoral. Primilor le-as spune asa: K.I. nu e omul providential, nu e Dumnezeu, este un om ca toti oamenii, si-au depus increderea in el sa-l voteze, asta e!
    Cert este ca putea sa nu se pronunte pe aceasta tema.

      (Citează)

  10. nwradu:
    Semnalul este slab. -30.000 de like-uri din 1,7 milioane înseamnă 0,2%

    matematica asta…

      (Citează)

  11. Mai bine raspundea standard:”urmaresc cu antentie evolutia acestui aspect. Cristi! Ma, Cristi…”.

      (Citează)

  12. motanes:
    Ionut, era interesant ca Facebrands sa aiba o rubrica si pentru “Top Scaderi” nu numai “Top Cresteri”. Ce zici, va ganditi? Din anumite puncte de vedere ar fi la fel de interesanta ca si cea cu cresterile. Ce zici?

    Da, e o idee buna, o adaugam pe lista si dau un semn cand e gata.

      (Citează)

  13. Salut,
    Punctul de vedere este corect dar hai sa faci tu cu ceva adevarat pentru tara. Daca ar fi sa prioritizam doar un subiect care ar ajuta cel mai mult sa crestem ca si tara pe termen scurt si mediu, cred ca subiectul ar fi: AUTOSTRAZILE.
    Bucuresti-Viena, Oradea-Bucuresti – via Cluj, Brasov, Brasov-Iasi- Chisinau sau Bucuresti-Chisinau, Bucuresti-Calafat
    Am fi mult peste Ungaria, Bulgaria, etc daca acum am avea aceasta infrastructura.
    Poti sa faci ceva in acest sens ? Sau macar finalizarea Buc-Ploiesti ?
    Daca NU, restul sunt ganduri frumoase, intr-o meserie de blogger, jurnalist, etc care iti asigura traiul de zi cu zi.
    Continua sa scrii cum si eu continui sa ma duc in fiecare zi la munca fara sa pot face nimic pentru ceea ce mi se pare asa de evident.

      (Citează)

    • Dupa cum ai conceput prima propozitie,ai plecat cu stangul.Dupa parerea ta,toti cei care scriu,indiferent ce,romane,poezii,articole despre sport,moda,bucatarie,etc.si nu pun mana sa care o roaba cu pietris nu isi au rostul.Si mai castiga si bani.Ce curva e viata asta…

        (Citează)

  14. un titlu din ZF-ul de azi si astfel de titluri se gasesc in fiecare zi.

    “Ioan Deac, Compa: Piaţa este pregătită de venirea unui nou constructor de maşini, însă trebuie rezolvată problema legată de infrastructură”

    Ce ar inseamna inca un constructor de masina pentru RO ? Foarte mult … si nu este vorba de roaba si pietris :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus