un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

ETA-uri precise cu Waze

6 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Am început prin a utiliza Waze ca să fiu avertizat de poziția Poliției prin oraș sau la drum lung și am ajuns să-l folosesc mai ales pentru celălalt mare avantaj al său, găsirea traseelor rapide.

Uneori mă bagă pe tot felul de străduțe sau trasee ce par să ocolească mult, dar de câte ori nu am ascultat de indicațiile Waze am ajuns să-mi pară rău, rămânând blocat în cine știe ce ambuteiaje și întârziind mai mult decât pe traseul recomandat, oricât de întortocheat ar fi. Și am observat că traseul recomandat chiar diferă de la o zi la alta și de la o oră la alta, de exemplu uneori îmi recomandă Piață Romană – Piața Victoriei – Aviatorilor – Ambasada Chinei, alteori de la Romană mă bagă pe Căderea Bastiliei – Dorobanți – Primăverii sau chiar Mircea Eliade și ies tot acolo.

Cel puțin zona Bucureștiului sunt acum suficienți wazeri încât s-a ajuns la masa critică ce aduce utilitate programului, câtă vreme și lumea raportează (corect) problemele din trafic. Am rămas însă chiar impresionat acum câteva zile de precizia estimării timpului de deplasare inclusiv pe distanțe lungi.

waze_estimare

Am plecat din Moara Vlăsiei, undeva la 30 km de București pe lângă Snagov, cu Waze pornit. Am pus destinația acasă, zona Tineretului. Waze spunea că voi face 46 de minute, ceea ce m-a făcut să râd un pic, având în vedere că era ora 17 și urma să trec Bucureștiul de la Nord la Sud la ora de vârf.

Ei bine, am făcut 48 de minute. Am întârziat două din cauza mea, că la un semafor la târgul Vitan m-am pus pe banda care s-a blocat în intersecție. Dacă aș fi stat pe banda 2, nu pe 3, treceam și ajungeam la țanc.

Traseul a fost chiar complex, autostrada A3, centura orașului până la Splaiul Unirii, cu tot cu zonele unde este în lucru și intersecția de la ieșirea din Pantelimon. Acolo Waze mi-a spus din timp că voi sta 8 minute în trafic rău și 8 minute am stat. Erau momente când stăteam pe loc și contorul Waze tot scădea spre zero, dar am mai mișcat, am mai stat, am mai mișcat iar și până la urmă am trecut de intersecție exact cum zicea Waze că voi trece. Splai – Vitan – Mihai Bravu a decurs conform estimărilor.

Și să nu credeți că s-a actualizat în mers estimarea de timp. Știu că se actualizează, dar m-am uitat încă de la plecarea din Vlăsiei la cifre și când am parcat acasă am constatat că le-a estimat perfect. Am mers, desigur, legal sau în ritm cu celelalte mașini din jurul meu.

Dacă nu folosiți Waze, instalați-l, e gratuit, și utilizați-l pentru navigare. Nu doar că vă recomandă trasee și vă spune unde e Poliția (și alte chestii, într-o zi am fost avertizat că e o groapă pe banda 1, am fost mai atent și da, era o groapă făcută probabil chiar de meteoritul care a omorât dinozaurii, atât de adâncă părea), dar prin utilizarea programului contribuiți și voi la îmbunătățirea sistemului raportând probleme din trafic și chiar și automat, că vede Waze cam ce viteză aveți. E bine să aveți încărcător auto pentru telefon, că are un consum măricel.

Download: Android și iOS.

waze_report waze_trafic

asus s5507

    32 comentarii

  1. Are un algoritm excelent… de 3x ori m-a dus distante peste 300 km cu o eroare de cateva minute…ceea ce este incredibil.
    Genul de aplicatie ce ar trebui integrata in fiecare masina by default.

      (Citează)

  2. E de mentionat si consumul redus de date. Totusi, la un drum de circa 11 km prin Bucuresti, la ore de varf, eroarea e destul de mare (30-40%). Ca si scurtaturi propuse e bestial!

      (Citează)

  3. Totul depinde de cati waze-ri sunt prin zona, nu stiu cat de mult l-as folosi in alte tari (cel putin pana nu va deveni costul de roaming zero), insa in romania am renuntat la alte soft-uri in favoarea lui, tocmai pentru informatiile realtime pe care le ofera.
    Din pacate multi marcheaza aiurea, mai trebuie si cultura pentru folosirea acestui program. Insa suntem in drum spre mai bine :P

      (Citează)

  4. Am bagat si eu Waze duminica, incercand sa ocolesc maratonul. M-a dus bine pana intr-un punct, unde credea ca o anumita straduta nu e blocata de politie. Dupa ce am trecut a reconfigurat traseul si a mers totul OK. Cam intr-o ora cat am stat in trafic cu Waze S6 edge+ incepuse sa arda si a consumat cam 20 % din baterie. Daca il bagam si la incarcat cred ca lua foc.

      (Citează)

  5. Mie mi-a gresit cu vreo 2 minute estimarea de la Turda /jud Cluj pana in parcarea din fata blocului. Jaf de software.

      (Citează)

  6. La un drum de 2-300 km consuma 1-2MB trafic de date ceea ce mi se pare incredibil. La fel ca si tine delay-ul este de maxim 1-2minute chiar si pe distante foarte mari.

      (Citează)

  7. De când a apărut Waze, nu mai înţeleg utilitatea grupurilor gen “Radar Bucureşti şi Ilfov”. Am scris asta într-un articol, s-a găsit unu’ care să-mi spună că e articol plătit. Win.

      (Citează)

  8. Waze este foarte bun pe rutari si ETA. Nu mai folosesc de vreun an iGO. Singurul mare minus este ca nu stie puncte intermediare pe traseu si se pare ca nici nu prea sunt interesati sa implementeze asa ceva…
    PS In spate este de fapt Google, pardon… Alphabet ;).

      (Citează)

  9. Waze e genial dar are și ceva bube. Una din ele este că nu permite eliminarea evenimentelor duplicat. Când pe traseu apare un eveniment, de exemplu un radar, unii utilizatori, deși văd evenimentul deja marcat, îl adaugă și ei (deh, spiritul creator al românului) în loc să apese pe “like”. Astfel iconița cu polițistul apare de 6-7 ori, de câte ori a fost creată. Apoi, când radarul dispare și vrei să apeși pe “nu este”, o poți face o singură dată, și nu pentru fiecare din cele 6-7 iconițe.

      (Citează)

  10. Eu îl folosesc de peste un an, am făcut cam 17000km în statistica lui. Depinde mult de câți wazeri ai în zona. Harta e foarte buna în România. În străinătate l am folosit fără a avea datele pornite tot timpul. Diferența în Bulgaria intre ruta waze și ruta de GPS ul mașinii (harta de 3 ani) a fost de … 250 km (Balcic – Makaza, 550 km waze vs 800 km vw). Evita ferry boturile, deși sunt opțiunile ii permit sa le folosească (Brăila Constanța și vroia neapărat pe autostradă, pana nu am trecut în județul Tulcea nu a vrut sa arate ruta respectivarespectiva la rute, am verificat harta și era pus bine feribotul).

      (Citează)

  11. Pentru soferi incepatori in Bucuresti, Waze-ul e sfant. Doua chestii am observat – problema cu virajele la stanga si tendinta waze-ului de a zice denumirile strazilor ceea ce e debusolant.

      (Citează)

  12. ce nu mi-a placut mie la waze (nu stiu daca s-a remediat intre timp) este ca nu poti sa raportezi ceva care nu e pe drumul tau. adica, mergi pe mosilor si vezi ca pe traian e masina de politie (pentru aia care fac stanga :D). sau vezi o groapa :P. nu poti pune evenimentul pe strada respectiva, numai pe traseul pe care mergi tu. vine altul din urma, vede ca ai raportat politie (sau o groapa) pe mosilor, nu e acolo, evenimentul se sterge…

      (Citează)

  13. Mie nu-mi place la drum lung faptul că nu prea îți dai seama de cât de strânse sunt curbele, ceea ce noaptea cam e de folos pe un drum necunoacut, google arată mai ok drumul în sine și știi la ce să te aștepți. În rest jos pălăria pt waze, te ajută în multe situații.

      (Citează)

  14. E bun , true. Si la trasee si la obstacole si la politie ( oarecum).
    Dar de consumat consuma in nestire curent. Nu stiu daca am folosit o aplicatie care sa omoare bateria intr-un hal mai mare decat asta . Si da , daca nu e bateria prea obosita sau incarcatorul prea lesinat , faci fata cu incarcatul, dar daca folosesti telefonul 3 luni zi de zi pe waze , cred ca iti trebuie baterie noua .

    Am un sistem media cu android la masina , sunt curios daca pot sa imi instalez aplicatia asta pe el. Asta ar fi vis…

      (Citează)

  15. add:
    eu nu reusesc sa-l incarc in masina pe cat consuma.

    Incarcator mai mare. Eu am unul de in masina cu doua mufe – 1A si 2A. Pe 1A se descarca, iar pe 2A se incarca :)

      (Citează)

  16. Il folosesc pe alte meleaguri, e foarte bun la estimat pe distante mari si pe trafic. La distanta de peste 300 de km cateva minute. Consuma bateria dar se poate opri ecranul si merge doar sonorul, in special la distante mari.

      (Citează)

  17. add:
    eu nu reusesc sa-l incarc in masina pe cat consuma.

    Sigur nu folosesti un incarcator auto original, iti spun din experienta cu HTC Desire (stiu, e foarte vechi), Samsung S3 si S5.

      (Citează)

  18. Groapa era cumva la intersectia cu Vatra Luminoasa mergand spre Iancului ? :) Este acolo o groapa adanca ce creste de la zi la zi.

      (Citează)

  19. nwradu:
    Nu se încălzește așa tare, doar devine cald. Pe termen lung, ia-ți suport de telefon cu montare pe gura de ventilație din bord și-l vei răci automat cu instalația de climatizare.

    Poti sa-mi recomanzi ceva de calitate ? Am luat unul (Vetter) de la emag si e prost rau de tot, are piciorusele prea scurte si cade la fiecare groapa sau denivelare mai accentuata.

      (Citează)

  20. catalinx:
    Am un sistem media cu android la masina , sunt curios daca pot sa imi instalez aplicatia asta pe el. Asta ar fi vis…

    Merge sigur, eu sunt momentan în perioada în care mă mânâncă să iau așa ceva :D

      (Citează)

  21. Am incercat și eu waze, dar mi s-a părut prea încărcată fereastra pe ecranul meu de 5. Pe google maps am avut aceeași senzație plăcută când am urmat trasee întortocheate propuse de el. N-am urmărit era.

      (Citează)

  22. Probabil ca Waze foloseste datele de localizare si de alte dispozitive cu Android, nu doar de la Waze-uri, avand in vedere ca din 2013 Waze e detinut de Google.

      (Citează)

  23. Cosmin:
    Waze este foarte bun pe rutari si ETA. Nu mai folosesc de vreun an iGO. Singurul mare minus este ca nu stie puncte intermediare pe traseu si se pare ca nici nu prea sunt interesati sa implementeze asa ceva…
    PS In spate este de fapt Google, pardon… Alphabet ;).

      (Citează)

    • Stie sa te ducă si la puncte intermediare. Setează adresa unde vrei sa ajungi si apoi Introdu punctul intermediar, te va întreba daca vrei o noua destinație sau este un punct intermediar…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus