un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ai calculat vreodată cât timp pe an îți ocupă treburile casnice?

11 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Dacă petreci 20 de minute în fiecare zi spălând vase, pe an se strâng 5,06 zile petrecute cu această activitate. Vorbim de zile de câte 24 de ore, nu din cele “de muncă”, iar 20 de minute pe zi nu-i exagerat, te poți cronometra ca să vezi realitatea.

5,06 zile pe an înseamnă aproape cât un concediu. Să calculezi că petreci 120 de ore pe an spălând vase, cu mâinile în grăsime și detergenți, este deprimant. Calculul acesta aproape că m-a făcut să cumpăr o mașină de spălat vase și să câștig 5 zile din viață înapoi, dar n-am făcut-o pentru că mașinile de spălat vase sunt prea mari, de 9-12 seturi, ceea ce în două persoane ar însemna să stăm chiar și 3-4 zile cu farfuriile murdare în ele înainte de a porni spălarea. Poate în viitor…

Iată alte calcule:

Dacă stai zilnic în trafic 40 de minute, pe an se strâng 7,22 zile petrecute în mașină, așteptând să se miște coloana pentru a înainta ca melcul. Am calculat că faci asta doar în zilele lucrătoare ale săptămânii.

Dacă petreci 10 minute pe zi călcând rufe, pe an se adună 2,54 zile.

Dacă faci 2 ore curat prin casă în fiecare săptămână, pe an înseamnă 4,33 zile.

Tot 4,33 zile înseamnă și dacă faci cumpărături câte 2 ore în fiecare săptămână. Dacă pui câteva ieșiri la magazin prin cartier și una mai mare la hipermarket, eu zic că trec mai mult de 2 ore pe săptămână. De shopping de haine, cadouri, electronice și altele nu mai zic.

Dacă plătești facturile pe la diverse ghișee sau bănci, fără a fi coadă, s-ar putea să-ți ia 30 de minute pe lună, adică 6 ore pe an. Nu-i mult, dar e ca și cum ai lipsi o zi de la muncă.

Concluzie? N-am una clară în minte. Poate doar faptul că, vorbind de zile întregi din viață consumate pe treburi casnice, trebuie să devii tot mai eficient. Plătește facturi online, că-i mult mai rapid. Setează plăți automate. Cumpără online inclusiv de la supermarketuri. Plătește pe cineva să-ți facă ordine, să calce și să spele vase. Dacă-ți permiți, câștigă cât mai mult din propria viață înapoi.

Bine, apoi putem calcula salarii. Știți cum se vorbește pe la televizor de șpăgi de milioane de euro primite pentru câte o intervenție acolo unde trebuie?

Salariul mediu în România a crescut la 414 euro. Ar trebui să muncești 201,2 ani pentru a încasa 1.000.000 de euro. Ca să-i și ai în cont, disponibili pentru a face ce vrei tu cu el, e altă treabă și altă discuție, că din salariul acela ai și cheltuieli lunare și probabil nu-ți rămâne nimic.

La un salariu de o mie de euro lunar, ceea ce cam 2% din forța de muncă declarată are în România, muncești 83 de ani pentru a strânge milionul de euro.

euro

asus s5507

    25 comentarii

  1. Sunt mașini de spalat vase mai mici de 6 seturi. Noi am avut de la Bosch. Nu iti dai seama cat de mult ajuta.

      (Citează)

    • Thanks, but no thanks. 5 zile dintr-un total de 365 e o nimica toata pe langa zecile de zile pierdute prin online. Pefer sa salvez cei 1000+ de lei si curentul electric consumat la fiecare spalare, si sa spal vesela la mana cu un consum de apa mult mai mic.

        (Citează)

    • Online oricum stai, dar ieși mai câștigat decât spălând vase.

        (Citează)

  2. Da, dar stii cata apa consuma o masina de spalat vase? Dar curent electric? Pai alta data ne vorbeai despre ecologie si despre cat de important este sa nu risipim apa si resursele naturale…
    De fapt in realitate este vorba mai mult despre confortul personal si mai putin despre cele 10 sau 20 de minute dedicate spalarii vaselor.

      (Citează)

    • Bineînțeles că știu, am undeva pe blog un ditamai ghidul de ales o mașină de spălat vase. Consumă în jur de 11 litri de apă pe ciclu, ceea ce este mai puțin decât consum eu spălând de mână, că stau cu robinetul deschis.

      1000 de litri de apă costă vreo 4,5 lei. Sper să-mi permit.

      Curentul electric e ceva mai important la buzunar, dar nu cu mult. Probabil cam cât o mașină de spălat rufe. O fi vreo 15-20 de lei pe lună.

      Vorbeam despre ecologie și risipă de apă? Cum am putea risipi apa în acest caz? Dacă nu spăl eu vase la mașină, ajunge apa aia la africanii care nu au?

        (Citează)

  3. sa-ti pun o poza cu masina mea de spalat vase de 2 persoane ? best shit ever.

      (Citează)

  4. Eu am masina de spalat vase de 9 seturi si suntem tot 2 persoane.in 2 zile umplu masina cu vase.daca obisnuiesti sa mai gatesti acasa..cum am vazut ca.o faci..iti garantez cae cea mI buna investitie..nu e deloc inutila.chit ca o folosesti doar cand ai invitati la masa si tot isi scoate banii.

      (Citează)

  5. Eu am calculat până şi cât timp îmi ia să îmi leg şireturile. Drept urmare, le ţin mereu legate şi mă descalţ de pantofi aşa.

      (Citează)

  6. Pentru doua persoane, o masina de 45cm latime si 9 seturi spala cam o data pe zi, presupunand ca mananci macar o data pe zi acasa. Daca mai vine cineva la tine, speli de 2 ori.

    Daca gatesti, mai ramane o oala, o tigaie, pe langa farfurii, boluri si pahare. Pe toate le pui in masina. Daca ai storcator de fructe, blender sau alte treburi, si alea se pot spala in masina.

    Asta ca sa nu zic ca asa cum se spala paharele in MSV, nu le speli de mana in vecii vecilor. Pe incercate.

      (Citează)

  7. E buna tare masina de spalat vase. Noi suntem doi si spalam cam la 2-3 zile.

      (Citează)

  8. Exista masini cu optiunea “incarcare la jumatate” – consuma mai putin si spala exact cat ai nevoie. Daca primesti oaspeti regulat sau te gandesti sa contribui la crestere demografica, o masina de spalat vase de 60cm pentru 11-14 seturi cu optiunea respectiva se va face utila de pe acum, dar si pe viitor.

      (Citează)

  9. Eu am masina de spalat vase de 45 cm latime si de multe ori regret ca nu am avut spatiu pentru una mai mare. In general spal la doua zile, suntem doua persoane si gatim. Oalele nu le spala grozav dar farfuriile, canile, paharele ies perfect ; stiind ca sunt si dezinfectate chiar e o bucurie in plus.

      (Citează)

  10. Chiar si cu o masina mare sau medie, sa zicem de 6 seturi, nu stai cu oalele nespalate 4 zile pentru ca pe langa minim 2 farfurii la o masa, plus pahare, cutite, linguri, furculite, un castron de salata, plus o oala de ciorba, o tigaie, tava de friptura care sunt mari, ocupa mult loc, plus alte ustensile de genul linguri mari, polonice, cutit de paine, fund de plastic, si mananci de minim 2 ori pe zi (daca nu si 3 ca mai ai un mic dejun) etc, uite cum ai facut o masina pe zi si ai castigat o gramada de timp. Nu mai zic daca faci o prajitura, sa vezi atunci ce repede se umple.

    Bonus, masinile de spalat se pot programa la ciclu rapid, incarcare la jumatate, pui mai putin detergent (lichid sau praf, chiar si cu mai putin spala bine), daca ti-e frica de miros, exista deodorante.

    Masinile alea mici, mici, de 2 persoane sunt bune daca chiar nu gatesti f mult, nu ai oale mari, etc. si nici nu ocupa mult loc, arata cam ca un cuptor cu microunde un pic mai mare.

    Altfel eu nu calc sau daca e musai, imi pun un film, altfel ma si plictisesc. Drumul pana la munca imi ia 40 de minute, am vreo 50km de facut, incerc sa reduc timpul pierdut cu chestiile adiministrativo-casnice la minim: plati doar peinternet ptr utilitati, cumparaturi de pe internet ptr chestii mari gen pampersi, lapte, sucuri, cumpar o data la o luna doua si asta e. Pentru curatenia in casa, aveam o femeie la un momentdat, plateam vreo 3.5 euro pe ora si in 2 ore pe saptamana aveam casa curata, ora mea costa mai mult de atat.

      (Citează)

  11. gigi:
    Thanks, but no thanks. 5 zile dintr-un total de 365 e o nimica toata pe langa zecile de zile pierdute prin online. Pefer sa salvez cei 1000+ de lei si curentul electric consumat la fiecare spalare, si sa spal vesela la mana cu un consum de apa mult mai mic.

    Dupa ce pleaca musafirii, pui vasele in masina si ii dai drumul, iar tu te poti pune linistit la un film. Misto senzatie.

    Sau, daca vrei, le speli de mana :-))

      (Citează)

  12. gigi:
    Musafirilor le dau sa manance din farfurii de plastic (unica folosinta) :)

    Bravo

      (Citează)

  13. Eu pierd timp si cu schimbatul de haine. Acum mi-am luat o uniforma cu care si dorm, merg si la serviciu si fac cumpărături. Trebuie sa eficientizez cumva sa nu mai pierd timp sa ma dezbrac la dus.

      (Citează)

    • Fă ca Jobs sau Zuckerberg, cumpără 20 de tricouri identice și poartă aceeași ținută zilnic. Nu mai pierzi timpul cu gândit la asortare.

      BIne, ale lui Jobs erau făcute de Issey Miyake…

        (Citează)

  14. 20 de minute ca sa speli vasele dupa 2 persoane? Pai atunci fa calculul pentru o familie cu 2 copii.

      (Citează)

  15. Problema la mine e următoarea: am dulapuri de bucătărie de 60 cm. Trebuie să elimin unul și să pun o mașină tot de 60, că una de 45 ar arăta dubios. Alea de 60 sunt de 12 seturi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus