un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday: eMAGOtterMABOFlipFinestoreBest ValueFashion DaysPC GarageDysonAVstoreevoMAGLibrisF64PhotosetupAltexFlancoVodafoneOrangeDigiSevensins ◄◄

asus s5507

Încă două idei despre shaorma sexy

14 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Prima: m-a contactat o domnișoară pentru a-i elimina fotografia din articolul despre concursul sexy kebab, cel prin care Divan Express dă un premiu celei mai sexy femei care se fotografiază mușcând dintr-un kebab. Am eliminat fotografia, bineînțeles, și le-am blurat suplimentar pe celelalte.

Scopul meu n-a fost niciodată să râd(em) de respectivele participante, ci de a exemplifica ridicolul scenei ce se cere pentru concurs.

După cum mă așteptam încă dinainte să deschid emailul, domnișoara mă amenință și cu “autoritățile publice” pentru că, apropo de fotografia respectivă, este dreptul ei “de a o folosi sau al persoanelor cărora le dau acordul”.

OK, fair enough. Atenție ce puneți pe Facebook, însă. Odată ce o fotografie devine Public, o vede oricine, o poate folosi oricine. Inclusiv ToS-ul Facebook spune asta: “When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you”, ceea ce nu înseamnă că renunți la orice drept privind imaginea ta, dar nu te aștepta să poți controla ce se întâmplă.

A doua: am citit regulamentul acelui concurs. E o fază la care am murit de râs. Uitați ce zice regulamentul:

5.2. Participarea in Campanie – o concurenta trebuie:
– sa viziteze restaurantul Divan Express, situat pe Franceza, nr. 48, Centrul Vechi, Bucuresti;
– sa se inscrie la concurs, spunand la casa ca vrea sa participe si va primi orice preparat din meniu, la alegere (adica gratis);
– sa faca o poza cu ea muscand din kebab, la ea pe pagina de facebook, mentionand #KebabSexy si #DivanExpress
– sa seteze postarea sa ca fiind publica, pentru a putea fi contorizata ca inscriere cu ajutorul mecanismului #hashtag; doar postarile publice continand #hashtag “KebabSexy” si #hashtag “Divan Express” vor fi validate ca inscrieri in cadrul Campaniei;

Observați partea subliniată ce menționează hashtag-ul #KebabSexy? Ei bine, toate mesajele oficiale Divan Express menționează hashtag-ul #SexyKebab, nu #KebabSexy. Iată un exemplu mai jos:

sexykebab_anunt

Pe hashtag-ul greșit sunt vreo 15 înscrieri. Pe hashtag-ul corect doar trei! Teoretic bătălia se va da între acele trei domnișoare, pentru că acceptarea celorlalte ar fi o încălcare a propriului regulament de concurs, care a fost autentificat în 3 exemplare la un notar public. Dacă se face altfel, e motiv serios de scandal și intervenție cu “autoritățile publice”.

Teoretic Divan Express ar putea să le contacteze pe concurentele înscrise și să le spună să adauge și hashtag-ul bun în postarea inițială, că doar e simplu de editat. În practică, însă, propriul lor regulament interzice corecturile:

Orice neconcordanta fata de regulile de participare mentionate la pct. 5.2 duce la invalidarea concurentului

Că nu poți să-i corectezi doar pe unii, nu? Cineva a uitat să le spună și oamenilor de la social media care este hashtag-ul agreat cu notarul.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Autoritățile publice = internet Police?

      (Citează)

  2. Politia glumelor. Sau a adevărului :p

      (Citează)

  3. #socialmediacudetoate

      (Citează)

  4. Radu, femeia are un temei legal cand ti-a cerut sa elimini poza si este de apreciat ca ai respectat dorinta ei. Este un mit urban faptul ca o poza publicata pe Facebook este la liber. Postarea pe Facebook nu da dreptul tertilor sa foloseasca poza respectiva fara consimtamantul titularului, ci numai Facebook-ului.

    Conform legii drepturilor de autor, orice utilizare trebuie expres prevazuta, or nu cred ca in TOS Facebook se mentioneaza ca nwradu poate folosi imaginea respectiva :).

    In plus, mai este art. 73 din Codul Civil (DREPTUL LA PROPRIA IMAGINE)
    (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
    (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

      (Citează)

    • Problema e ca s-a inscris intr-un concurs in care a fost de acord sa se foloseasca imaginea ei pentru promovare (cel putin a respectivului concurs), deci nu are motive sa se planga.

        (Citează)

  5. Radu, esti cam obsedat de astia de Divan. Ce faci, te-ai pus sa ii monitorizezi, acum? :) Ce legatura are kebab-ul lor cu blogu’ tau de tehnologie?

      (Citează)

    • Când mi-a scris domnișoara de la cazul 1 am citit regulamentul concursului și atunci am văzut chestia de la punctul 2. Mi s-a părut foarte amuzantă situația.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus