►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am vizitat weekendul trecut Casa Ceaușescu, numită și Palatul Primăverii, adică vila în care familia Ceaușescu a trăit în București. Construită încă de pe vremea lui Dej, dar utilizată direct de Ceaușescu, este acum într-o stare foarte bună, cu aproape toate obiectele interioare originale, și poate fi vizitată de marți până duminică, orar 10-17, dar ar fi bine să vă faceți programare online pentru asta.
Casa se află în capătul bulevardului Primăverii, aproape de intersecția cu Mircea Eliade. Are peste 3.600 de metri pătrați și peste 80 de camere, din care se vizitează vreo 60 (spunea ghidul, eu nu le-am numărat), inclusiv apartamentele cuplului Ceaușescu și ale fiecărui copil, grădina de iarnă, piscina, diversele saloane, spa-ul din subsol șamd.
(fotografierea este permisă, filmarea nu. Sper să mă ierte cei de acolo că am filmat pe ascuns pentru micul clip video de mai sus, eu zic că-i pentru un scop bun.)
Dacă nu vreți să dați banii pe o vizită (35 de lei biletul), puteți intra gratuit în curte și merge la cafeneaua/shop-ul din spate, unde puteți lua cu 3 lei o cafea pe care o puteți bea în curtea interioară a casei. Dacă vă întâlniți cu păuni, să știți că sunt urmașii celor pe care-i avea Ceaușescu. Cică a fost cândva în Japonia, i-au plăcut păunii și a importat câțiva, plus că unele mozaicuri din casă înfățișează astfel de păsăroi.
Interiorul este frumos, foarte frumos chiar, deși eu n-am căzut în admirația extremă pe care o vedeam pe fețele altor turiști din grupul la care am fost alipiți. E o chestiune de gust, îmi plac mai mult vilele cu o arhitectură modernă, mai deschisă, cu ferestre mari, cu un stil ceva mai minimalist (stilul Casei Ceaușescu este Ludovic al 14-lea, care-i foarte încărcat), dar pentru anii 80 sunt sigur că era ceva extraordinar.
Motivul principal pentru care ar trebui să vizitați casa sunt decorațiunile. Ghidul a făcut o treabă bună în a le prezenta pe toate: candelabre de cristal făcut la Mediaș, lambriuri de lemn produse undeva pe lângă Obor, marmură românească, sticlă românească șamd. În unele locuri veți găsi sticlă de Murano, în altele tot felul de obiecte primite de Ceaușescu de la alți lideri mondiali precum Kim Ir-Sen, regina Elisabeta, șahul Iranului șamd.
Mozaicul din toate camerele este superb. De obicei fiecare cameră are mozaic de altă culoare, pus manual, grupat în jurul unor fântâni decorative ce făceau tranziția între cameră și terasa de mari dimensiuni. Piscina interioară este și ea o operă de artă. Practic, puteți vedea aici ce a fost mai bun din design-ul interior românesc în aproape jumătate de secol.
Ghidul n-a insistat pe asta, dar pe pereți am văzut majoritatea tablourilor expuse la Art Safari. Uitați-vă și la ele, sunt lucrări ale marilor pictori români.
Personal n-am înțeles niciodată de ce oamenii sunt atât de uimiți când văd robinete aurite. Țin minte că am vizitat, acum mulți ani, și o casă de-a lui Ceaușescu de pe la Olănești și reacția era aceeași: “are chiuveta aurită!”. Cât aur consumi să aurești niște obiecte sanitare, câteva grame? În zilele acestea mâncăm prăjituri cu foiță de aur, iar lumea se mai miră că un dictator avea robinetul suflat cu aur.
Băile, în general, mi s-au părut urâte în vilă, dar așa o fi fost stilul românesc de a pune faianță roz și cu multe “brâuri”.
Oricum, merită vizitată de bucureșteni și, dacă aveți străini în vizită, duceți-i acolo; toți pe care îi știu eu sunt fascinați de comunism și cum erau lucrurile atunci. Noi ne-am programat online pe site pentru un tur, iar odată ajunși acolo am găsit un grup mărișor ce avea programare pentru aceeași oră. Înaintea noastră a intrat alt grup, cu ghid de limbă engleză. Unor turiști care veniseră gură-cască li s-a spus că abia la ora 17 mai e ceva disponibil, atunci fiind ora 13; de asta zic că mai bine mergeți cu programare făcută, dacă e zi de weekend.
Eu i-aș duce acolo și pe toți cei ce regretă comunismul. “Ia, zi-ne ce bine trăiai tu atunci, cu cartela de rație, față de ce aveau cei de la putere!”
Casa Ceaușescu se află pe Bd Primăverii 50, aproape de colțul cu Eliade, orar M–D 10–17. În weekend găsiți parcare pe străzile din zonă. Site-ul oficial este CasaCeausescu.ro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
01/06/2018 la 8:28 AM
Îmi place nota de final.
Curios sunt cum o duc ăștia de la putere acum în comparație cu po(pulimea)
alex(Citează)
01/06/2018 la 9:05 AM
E suficient să te duci în Rep Moldova și să stai câteva zile acolo. Îți dai seama ce-a fost, chiar dacă băieții au mai evoluat un pic, între timp.
Marius(Citează)
01/06/2018 la 8:49 AM
Majoritatea lucrarilor – mozaic, corpuri de iluminat, ornamente, mobilier si decoratiuni, samd sunt facute de catre Trustul Carpati, prin UPA Carpati si Heliade Carpati. Azi este imposibil sa se mai reproduca asa ceva, meseriasii sunt de multa vreme plecati prin tari cu apa calda si wc in casa. Secondo, obiectele sanitare nu sunt poleite cu aur, ci sunt din alama, lustruite, apoi protejate cu un lac special. Idem corpurile de iluminat si alte alamuri. Sa nu uit, cristalul de pe la aplice, lampadare, lustre si candelabre este din Cehia, prin import special pentru toate obiectivele foste de protocol, azi in patrimoniu RAPPS, lucrate in Pipera, la UPA.
Doc(Citează)
01/06/2018 la 10:00 AM
Cu suficienți bani, poți face orice tip de decorațiuni și lucrări, chit că imporți și meseriașii.
Nu mă mir de Trustul Carpați, erau singurii care construiau chestii importante atunci.
Obiectele sanitare parcă sunt poleite cu aur într-o singură baie, o zice ghidul când se ajunge acolo. Dar am auzit treaba asta cu poleitul și cu alte ocazii, pare a fi o obsesie locală.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 9:42 AM
Bai cat ma enerveaza preturile astea pentru bilete in Ro.
Ma duc si vizitez in Germania ditai castelele si muzeele porsche/mercedes cu 8 euro de adult, dau aceeasi bani pentru cocioabele lu Ceausescu sau daramatura de Bran. Nici Peles nu merita 50 lei. In afara de dat cu mopu si sters cu prafu nu se mai face nimic pe acolo. Romanul intreprinzator.
Shack(Citează)
01/06/2018 la 11:03 AM
Ălea de la Casa Battlo din Barcelona or fi ieftine?
gabi(Citează)
01/06/2018 la 9:45 AM
Îți recomand Muzeul Hărților(strada Londra nr. 39). Cred că îți va plăcea, nu am găsit vreun articol despre el.
David(Citează)
01/06/2018 la 10:01 AM
Sună interesant, voi încerca să merg. Mă gândeam să fac un fel de tur al muzeelor din București, că sunt destule interesante.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 12:19 PM
Adrian Nastase atiu ca se implicase foarte mult pentru sustinerea acestui muzeu. Vezi ca au si pagina de facebook. Chiar e misto.
Florian(Citează)
01/06/2018 la 10:16 AM
La Palatul Primaverii, kitsch-ul si prostul gust sunt la ele acasa.
gigi(Citează)
01/06/2018 la 10:51 AM
Practic, puteți vedea aici ce a fost mai bun din design-ul interior românesc în aproape jumătate de secol.
NU :)
Nu e asa rau, nu e la nivelul de rau “Casa Poporului” dar e fff departe de nivelul “design bun”.
stefan(Citează)
01/06/2018 la 10:58 AM
Asta e după gustul fiecăruia. Nici eu nu mi-aș decora casa cum am văzut aici, dar în vremurile acelea asta era moda și asta se putea face.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 11:15 AM
In vremurile acelea asa era gustul de ghertoi al lui Ceasca, de aia s-a facut asa. Anii `80 nu sunt o perioada stralucita in istoria designului si arhitecturii dar se putea face clar mai bine.
stefan(Citează)
07/06/2018 la 9:28 PM
Crezi că Ceaușescu a decis amenajarea? A apelat la designeri specializați și asta a ieșit.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 12:19 PM
Bine ca v-ati gasit sa criticati gusturile lui Ceasca. Sa nu uitam ca vorbim de o casa din anii 70-80. Ia uitati-va in pozele cu voi de cand erati mici, nu vi se pare ca se aseamana (mai putin piscine interioare si chiuvete suflate cu aur)? Pentru vremurile alea era ceva wow, IKEA nu era la moda pe atunci.
GabrielG(Citează)
01/06/2018 la 2:06 PM
Criticati un design interior de acum 40-50 de ani, fara sa mentionati ca beneficarul era unul atat de idiot incat nu putea sa-si citeasca discursul de pe foaie. Iar doamna academician ….
Foarte bine ca i-au impuscat. Cred ca daca din cand in cand am mai impusca pe cate unii si ajutati de bogatiile naturale ale tarii am putea prinde Europa de Vest din urma. Nu chiar in ziua de Craciun, dar macar pe 1 decembrie cu ocazia centenarului.
Floo(Citează)
01/06/2018 la 5:14 PM
ajutati de bogatiile naturale ale tarii…hahahahahahahahahahahha
animaloo(Citează)
01/06/2018 la 3:49 PM
Mie pozele îmi dau impresia de tristețe. Interioarele sunt încărcate artificial și sunt poate pe gustul unor oameni în vârstă înconjurați tot de oameni de vârste apropiate. Cântarul și scaunul de lângă bideu aduc o atmosferă de cabinet medical, posibil în relație cu diabetul de care suferea “mărețul locatar”.
Dan(Citează)
07/06/2018 la 9:29 PM
Să vezi spa-ul, arată ca zonă de tratament de bătrâni. Dar nu încearcă să-ți vândă o vilă, ci să-ți arate cum trăia Ceaușescu acolo, cu tot cu cântar. E ok.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 4:45 PM
cum adică era la modă în anii 80 ? ce modă e aia, cînd o singură persoană (sau un grup extrem de redus de persoane) dintr-o țară întreagă își permite așa ceva ?
la modă în anii 80 erau casele și apartamentele din anii 80. De ex la modă în anii 80 era tapetul (care acum nu mai e la modă) lipit pe perete.
Stilul Ludovic al 14-lea și baia aurită nu erau la modă în anii 80. Punct.
alias(Citează)
07/06/2018 la 9:29 PM
Tapetul se folosește și acum foarte mult.
nwradu(Citează)
01/06/2018 la 9:08 PM
cauta pe youtube ghidurile din coreea de nord si ai sa vezi ce bine seamana si cum ar fi fost romania in 2018
ahahaha(Citează)