►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
12 Apr 2018 ·
GÂNDURI ·
Mă sperie un pic discursul pe care l-am auzit după căderea balconului din Centrul Vechi peste niște mașini.
Dacă nu știți situația, pe 6 aprilie câteva bucăți mari din balconul unei clădiri din Centrul Vechi (la Club A) au căzut, producând pagube importante unor mașini parcate dedesubt. Dacă ar fi fost oameni acolo, poate că și mureau.
Asta era de așteptat. Nu știu dacă respectivul bloc are bulină (cred că nu), dar o mulțime de clădiri din București au balcoanele foarte degradate sau tot felul de elemente de decor sau simpla tencuială stă să cadă peste ghinioniști.
Ce mă îngrijorează este modul în care a fost tratată problema. Primarul Firea a declarat, pe un ton care transmitea că nu-i problema ei, că blocul este retrocedat proprietarilor și este sarcina lor să întrețină fațada și să consolideze clădirea. Proprietarii au declarat că ei au vrut să reconsolideze, dar așteaptă de multă vreme avizul Ministerului Culturii pentru a face acest lucru deoarece clădirea, fiind veche, este încadrată ca monument istoric; avizul n-a apărut. Între timp, proprietarii au fost amendați de câteva ori de Poliție pentru că n-au consolidat clădirea.
Am mai auzit de-a lungul timpului și de alte probleme: afaceri închise pentru că se găseau în blocuri cu bulină, proprietarul particular al parterului voia să reconsolideze, dar etajele 1 și 2 aparțin statului și nu sunt bani pentru asta.
Mă tem că așa vor arăta lucrurile după un cutremur major. Zeci de mii de oameni vor muri, se vor prăbuși clădiri, vor cădea stații de metrou, iar vina pentru tot felul de nereguli va fi plimbată de la o primărie la alta, de la un minister la altul, un hățiș și/sau un vid legislativ făcând imposibil de determinat cine ar fi trebuit să ia acțiune primul.
Nimeni nu-și va da nici măcar demisia. Dosarele și procesele vor tărăgăna, precum cele ale Revoluției, vreo 30 de ani. Probabil se va da vina pe consilierii USR sau pe Soroș.
(“după cum vedeți, mașina este distrusă în totalitate”, a spus reporterul Digi24 prezentând acest autovehicul)
Ironic, tencuiala cade inclusiv din clădirea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, sediul central. Într-un fel, mi se pare normal, ei protejează natura, nu mediul urban. Ce este căderea tencuielii dacă nu efortul naturii de a-și recăpăta teritoriul?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
12/04/2018 la 7:58 AM
In caz de cutremur mare nu stiu care cladire din Bucuresti mai ramane in picioare. Blocurile noi cad primele la cat de prost sunt construite iar cele vechi au structura de rezistenta afectata de toti care s-au apucat sa sparga peretii prin apartamente sa-si mareasca bucataria sau livingul dupa bunul plac. Si bineinteles, de vina or sa fie altii.
Dorin(Citează)
12/04/2018 la 8:54 AM
Asta ai dat-o din puțul gândirii
Bogdan(Citează)
12/04/2018 la 1:23 PM
Si tu stai intr-un bloc facut de armata, corect? Am mai auzit asta de atat de multe ori incat ma plictisesc teribil cand o aud.
alexEAT(Citează)
12/04/2018 la 6:58 PM
Blocurile de după 77 s-au construit foarte bine, iar cele noi ar trebui să reziste ok și ele, dacă sunt pe structură metalică sau dacă nu s-a furat la construcție. Probabil vor apărea și surprize, dar nu multe.
Eu am fost în subsolul unui bloc cu bulină roșie. Grinzile erau deformate, cărămida se sfărâma rapid. Te uitai la o fereastră și părea un perete foarte gros, dar în realitate era gol în interior.
nwradu(Citează)
12/04/2018 la 9:01 AM
M-am saturat pana peste cap de cliseul obosit ca “blocurile noi sunt construite prost”. Normativele de constructie s-au schimbat semnificativ si s-au inasprit, iar blocurile noi (cu ceva exceptii) sunt construite mult mai bine ca cele comuniste. Ma refer strict la structura, nu la partea de finisaje. Acolo e alta poveste, cu putin efort si implicare totul poate sa iasa bine. Eu mi-as face griji serioase pentru blocurile care au fost construite inainte de 1977. Blocurile interbelice nu au nevoie de un cutremur major sa cada, oricum sunt praf si pulbere.
Deea(Citează)
12/04/2018 la 10:57 AM
Normativele de constructie s-au schimbat, pacat ca nu nimeni nu verifica daca se respecta normele. Calitatea materialelor s-a schimbat, totul e mai bun acum, pacat ca “Dorel” de santier fura materialele sau schimba din burta compozitia. In plus, anumite cladiri primesc autorizatii de “n” etaje dar la final iese ca prin minune un “n+1” sau “n+2” (doamne fereste de un “n+n”). O buna modalitate de a verifica daca un bloc in constructie este facut “ca la carte” este sa mergi pe santier si sa vezi daca muncitorii au casca de protectie, manusi, haine/echipament special si corzi de asigurare daca sunt la inaltime. Daca nu au asa ceva (vazut des prin Bucuresti) atunci e jale de blocul respectiv.
Danyzus(Citează)
12/04/2018 la 7:02 PM
Cum le fură? Grinzile metalice vin deja fabricate, doar se montează sub formă de bloc. La ce fură, la beton? Pleacă zilnic de pe șantier cu câte zece saci și nu-l vede nimeni? Nu sapă până la adâncimea necesară pentru că-i este lene și nu observă nimeni asta?
Nu e așa ușor de furat chestii importante, sunt acolo și oamenii sponsorului care supraveghează totul.
nwradu(Citează)
12/04/2018 la 9:12 AM
Sunt sigur ca vor fi probleme si la anumite blocuri noi, dar procentual tot cele vechi vor fi mai afectate, mai ales constructiile anterioare 1977
Catalin Tanase(Citează)
12/04/2018 la 9:13 AM
Amenzile de la politie pentru fatada nerefacuta trebuie contestate in instanta, “exista dosar ca sa o refacem, nu s-a aprobat de Minister, trimiteti amenzile la ei”. Este aberant ca tu proprietar sa respecti legea si sa primesti amenda pentru ca o respecti.
In caz de cutremur similar cu cel din ’77 eu pot sa stau linistit, sunt la etajul 1 in bloc construit cu raspundere dupa. Sor’mea e la etajul 9 din bloc construit dupa ’77, e mai extrem leganatul la inaltimea aia.
Spitalele din Bucuresti au aratat clar ca nu pot face unui aflux de 200 de raniti dupa Colectiv, daramite la 2.000.000 de raniti dupa un cutremur la nivelul celui din ’77.
Ideea asta cu rezidentialele construite bine este o tampenie colosala, ia vedeti blocurile alea turn construite in mlastina de la Vacaresti. Daca era bun terenul, punea Ceausescu niste blocuri acolo pentru muncitori, sa ii tina aproape de uzine si fabrici.
Gaelex(Citează)
12/04/2018 la 10:11 AM
De obicei blocurile se prabusesc pe verticala. Nu stiu cat te ajuta faptul ca stai la etajul 1.
gigi(Citează)
12/04/2018 la 7:00 PM
Da, etajul în sine nu contează.
nwradu(Citează)
12/04/2018 la 7:47 PM
Conteaza daca este etajul 1 din 4, blocul rezista mai usor. De la etajul 1 cazi mai putin decat de la etajul 7. De la etajul 1 sari mai usor afara pe fereastra in caz de incendiu dupa si iesire blocata.
Gaelex(Citează)
12/04/2018 la 9:16 AM
Recomand articolul celor de la Decat o revista – Cutremur in orasul vulnerabil
http://www.decatorevista.ro/cutremur-orasul-vulnerabil-dor-28/
Cristi(Citează)
12/04/2018 la 9:19 AM
Apropo de blocurile interbelice si riscul seismic, recomand un reportaj interesant: https://www.youtube.com/watch?v=Vp2HrNoC3I0
Deea(Citează)
12/04/2018 la 9:40 AM
Cred ca vrei sa spui “ar trebui sa fie”.
Realitatea din teren e mult diferita, stiu ce vorbesc.
vladutz(Citează)
12/04/2018 la 10:40 AM
Dacă știi ce vorbești, te rog să ne și spui!
Mihai(Citează)
12/04/2018 la 10:53 AM
Nu are sanse sa fie gasit usor.
cineva(Citează)
12/04/2018 la 3:39 PM
@Mihai: cred că vladutz se referă la faptul că nu se respectă proiectele și toleranțele de execuție și nici nu se fac pe bune verificările necesare. E destul de simplu de urmărit pentru cei implicați, dar complicat de explicat pentru cineva care nu e în domeniu, probabil de-asta nu s-a grăbit să dea prea multe detalii. În plus unii și-au făcut deja scenariile lor (vezi mai sus la ce zice Danyzus) și nu știu dacă are rost să continue la un alt nivel discuția.
dam167(Citează)
13/04/2018 la 12:14 AM
eu as vrea sa imi consolidez casa dar din pacate nu am gasit pe cineva sa faca asta ;((
George(Citează)
13/04/2018 la 6:31 PM
trebuie sa fii idiot sa ai incredere intr-un dezvoltator decat ce a facut ceausescu dupa 77, daca da va meritati soarata cu apartamentele la porumb
ahahaha(Citează)
14/04/2018 la 8:11 AM
Nu se mai fura la privat…patronii nu sunt ca statul, au interesul sa-si faca treaba muncitorii, doar ca ei fac proiecte proaste ca sa faca economie, deci fac blocuri proaste in structura, ce ii intereseaza ? Au vandut si au plecat, nu mai e problema lor. Ei doar vor sa vanda, sa fie pe afara misto si atat.
De unde ideea ca ar fi bune ? Cine verifica ? Normele sunt mai sus insa..am auzit ca nici nu aveam destui inspectori ptr controale, asa ca…asta e.
Se dau avize de construire pe spaga de la primarie, deci e mai rau ca inainte.
De ce sa nu bage el fier de 6 in loc de 8 (e doar un exemplu), ca sa faca economie.
De ce le-a crapat instalatia sanitara la multi la 10 ani de cand e blocul ?!
De ce la blocurile ceausiste rezista si dupa 40 ani multe din ele ?!
De ce la unii acuma le-a cazut tavanul in cap…iar la celelalte nu ?!
De ce la multe blocuri cu 10 etaje noi NU au ghena de gunoi ?! Cum e posibil sa cobor 10 etaje sa duc gunoiul ?! Asa ceva nu era inainte.
Am vazut bloc de 25 ataje, cum rezista ala la un cutremur de 7,4 pe richter ?!
Se va rupe in 3 secunde la balansare.
Dan(Citează)
17/04/2018 la 1:42 PM
a zis cineva ceva de aia de bagau peturi cu apa ca sa intre mai putin beton, prin Bucurestii noi?
alalalt(Citează)