►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 22 mai 2017
Primarul sectorului 4, Băluță, fumează fără nerușinare în interiorul restaurantelor »
Asus RT-AC53 este un router gigabit cu suport wireless inclusiv pentru standardul 802.11ac și un preț mic, fiind cel mai ieftin model Asus cu aceste caracteristici. L-am testat pentru topul routerelor gigabit și îl puteți găsi deja în lista de acolo, împreună cu alte modele despre care voi scrie în perioada următoare mai pe larg.
Specificații Asus RT-AC53:
Preț: în jur de 220 de lei la eMAG și PC Garage.
O alternativă mai bună, dar mai scumpă, este Asus RT-AC1200G+, îl găsiți la eMAG și PC Garage.
Routerul este făcut din plastic negru, ușor texturat în stilul deja caracteristic Asus, și este foarte mic și ușor, fiind potrivit și pentru montare rapidă pe perete.
Asus a făcut diverse compromisuri pentru a produce routerul la un preț scăzut: are doar două porturi LAN, iar cele trei antene externe nu sunt detașabile, ci pot fi doar rotite și orientate în direcția dorită.
Porturi USB nu are, iar în rest nu sunt multe de zis, pe spate are conectorul de alimentare, butoane On/Off, WPS și reset, portul WAN albastru și cele două porturi LAN galbene.
Mic și ieftin, dar rezultatele sunt bune. Pe cablu am obținut 933 Mbps, aproape de limita practică de top, iar pe torrente am tras cu o viteză medie de 77 MB/s, un rezultat foarte bun. Repet, medie, viteza incluzând și momentele mai lente de la începutul și de la finalul downloadului.
Nu știu dacă să consider prezența a doar două porturi LAN, în loc de cele patru uzuale pentru routere, un punct negativ. Două mi se par suficiente pentru cei care au un desktop și poate încă un echipament gen NAS sau Smart Home; cei care vor mai multe se vor duce spre alt model, iar Asus are destule în gamă.
Capacitatea wireless este împărțită între cele două benzi clasice astfel:
Pe banda inferioară am obținut 134 Mbps pe 802.11n, iar pe cea superioară 227 Mbps pe 802.11ac. Rezultatele sunt normale, proporționale cu valorile maxime din teorie.
Singura problemă a routerului este că interfața nu-i foarte bine optimizată. Modificarea oricărei setări se face cu un timp lung de așteptare pentru reinițializarea firmware-ului, pe când alte modele fac aproape instantaneu schimbările (ce-i drept, alte modele mult mai scumpe). Este posibil și ca routerul să mai necesite câte un restart din când în când; eu, schimbând des setări de canale și benzi wireless, am reușit să-l încui de câteva ori.
Interfața are funcțiile de bază, adică poți crea o rețea guest, poți activa un control parental cu blocarea unor URL-uri și un QoS incipient cu limitare de bandă.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
RT-AC53 este cel mai ieftin model Asus din gama “router gigabit cu suport 802.11ac”, dar ceea ce promite, face bine. Performanța procesorului intern este bună, iar vitezele wireless obținute în teste au fost cele așteptate. Totuși, capacitatea wireless mică îl recomandă pentru acele scenarii simple de acces la Internet.
Preț: în jur de 220 de lei la eMAG și PC Garage.
O alternativă mai bună, dar mai scumpă, este Asus RT-AC1200G+, îl găsiți la eMAG și PC Garage.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
« Știri despre tehnologie – 22 mai 2017
Primarul sectorului 4, Băluță, fumează fără nerușinare în interiorul restaurantelor »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
22/05/2017 la 11:23 AM
Nu te-ai plictisit sa testezi toate petardele astea? Zici ca te-au pus astia la QC.
L!nuX(Citează)
23/05/2017 la 10:35 PM
Eu l-am cerut. Mă interesează să testez routerele pe care le cumpără lumea, iar cele mai vândute sunt până în 300 de lei.
Stai pe aproape, am testat și routere pe care am prins 850 Mbps pe wireless. Urmează să scriu.
nwradu(Citează)
22/05/2017 la 11:41 AM
tu nu stii daca sa consideri faptul ca are doar 2 lan-uri ca fiind ceva negativ, eu in schimb nu inteleg de ce routerele au maxim 4 lan-uri, ca loc ar mai fi.
eu nu inteleg cum se descurca lumea fara porturi LAN, ca eu tocmai am comandat un switch pt ca nu mai am loc, desi am deja un router mai vechi pe care-l folosesc pe post de switch.
si nici unul din lan-urile astea nu e ocupat de vreun computer, nu sunt IT-ist nu nimic, doar pt media
Robo(Citează)
22/05/2017 la 11:49 AM
Lumea vrea sa scape de cabluri si tu nu stii cum sa ai mai multe. Eu am toata casa pe wireless.
L!nuX(Citează)
22/05/2017 la 12:14 PM
pai la mine toate cablurile sunt in acelasi loc, adica in comoda pentru TV/media unde am toate aparatele pentru care am nevoie de LAN-uri (media player, nas, etc) deci pe mine nu ma deranjeaza, ca nu le vad.
avantajul major este ca transferul datelor pe cablu (intre media player si NAS de exemplu sau Netflix pe tv etc) este fara cusur, intotdeauna.
eu ma enervez cand nu pot sa ma uit la un film pt ca e wireless-ul prea incarcat.
si la mine e incarcat, am si camere ip si laptopuri si telefoane etc
tu ai media player-ul si NAS-ul pe wireless? sau cand zici “toata casa” te referi la laptop si telefoane?
Robo(Citează)
22/05/2017 la 12:28 PM
Am un NAS care e langa router si legat cu un cablu, in rest totul este pe WIFI de la TV pana la Media player, vitezea este mai mult decat suficienta pentru un streaming video indiferent de coding.
L!nuX(Citează)
22/05/2017 la 1:04 PM
na daca te descurci, atunci foarte bine.
eu am 6-7 clienti permanent pe wireless si seara cand ne adunam acasa inca 3-4, deci total 10-11.
daca as pune si restul echipamentelor care au wireless si acum sunt pe cablu, as avea vreo 13-14, dar astea 3 sunt media playerul, receiverul si tv-ul, deci ar ocupa semnificativ.
e cam mult chiar si pentru Archer C9.
Robo(Citează)
23/05/2017 la 10:37 PM
Asus RT-AC88U are mai multe: https://www.nwradu.ro/2016/02/review-asus-rt-ac88u-un-alt-router-nou-si-foarte-performant/
Totuși, cine vrea mai mult de 4, ia un switch, care-i ieftin. Sau un alt router, aș recomanda eu, și face și un fel de prelungire a rețelei wifi cu această ocazie.
Majoritatea oamenilor nu mai au nimic pe cablu în casă. Folosesc laptopuri, tablete și telefoane, televizorul e pe wifi, poate doar un NAS să fie bun.
Cu NAS și poate un gateway smart home ocupi două porturi. Ce pui mai mult? Pe televizor am prins 90 Mbps pe wifi și pare a fi un maxim, nu văd cu ce m-ar avantaja un cablu.
Dacă s-ar putea elimina și HDMI-ul în favoarea a ceva wifi, ce bine ar fi.
nwradu(Citează)
24/05/2017 la 1:05 PM
Ai uitat si de vecini, cu care imparti acelasi eter, ca sa zic asa.
nashu_mare(Citează)
22/05/2017 la 1:43 PM
De el să ai parte!
Anghel Rababoc(Citează)
22/05/2017 la 2:18 PM
Observ că mai sunt și persoane care încă nu au renunțat la cabluri. De curând m-am apucat să-mi cablez și eu prin apartament (dezvoltatorul nu a vrut să tragă cabluri UTP). Pe TV-uri deja nu prea mai funcționează cum trebuie streaming-ul de pe NAS din cauză că s-a aglomerat rețeaua wifi în apartament.
Radu ai putea face și un ghid pentru tras cabluri prin apartament / casă (ce cabluri de calitate știi, ce switch-uri de calitate sunt recomandate, cum să ascunzi cablurile inteligent, etc).
Mă gândesc că ar fii lumea interesată de așa ceva.
Emilian(Citează)
22/05/2017 la 3:02 PM
mie si-acum imi pare rau ca nu am pus cablu UTP in fiecare camera, m-am luat dupa constructor, ca wireless ca nu stiu ce.
probabil voi avea nevoie de repetoare in camerele copiilor, cand vor avea fiecare calculator.
si uite asa stam si ne prajim creierele ani la rand de la wireless, cand totul se putea rezolva cu niste cabluri trase prin perete.
da, stiu ca wireless-ul nu e periculos, dar totusi: stam cu telefoanele langa noi 24/24, stam in wireless 24/24, zeci de ani… n-o fi toxic dar aici e vorba de expunere continua toata viata (si pt noi dar mai ales pt copii) deci as fi preferat sa nu.
Robo(Citează)
23/05/2017 la 10:38 PM
Nu mă descurc dincolo de sfaturile clasice “trage cablul prin plintă” sau “pe sub parchet” sau prin canal de cablu. Eu aș elimina cât mai mult cablurile, însă.
nwradu(Citează)
24/05/2017 la 1:15 PM
Glumesti, nu? Radu e un vrajitor al ascunderii cablurilor: https://www.nwradu.ro/2015/04/renovare-lampa-led-pentru-blatul-de-bucatarie/
Mai avea si un articol in care se vedea cum si-a tras cablul pentru frigider printr-un canal de cablu aparent (din ala de plastic rectangular), desi tocmai isi renovase complet bucataria.
:D
nashu_mare(Citează)
24/05/2017 la 3:51 PM
Da, corect. Dacă nu le ascunzi de la început, după aceea este foarte dificil.
nwradu(Citează)
22/05/2017 la 5:13 PM
https://wikidevi.com/wiki/MediaTek_MT7620
TP-Link Archer C2 are hardware identic + inca 2 porturi Gigabit LAN.
Avand in vedere ca e mai tot timpul la promotie pe la 160-180 lei, modelul de la TP-Link ramane in continuare cea mai buna optiune pentru un router AC entry level.
Tudor(Citează)
23/05/2017 la 10:39 PM
Da, cred că Asus nu reușește să scoată routere atât de ieftine pentru că e o companie mult mai mare și asta se vede în costuri.
nwradu(Citează)
24/05/2017 la 10:00 AM
nu stiu, eu am vreo 18 clienti, 4 nu au wi-fi, deci raman vreo 14, si daca-i pun pe toti pe wireless se reduce semnificativ citeza interna, desi am Archer C9 (am testat); probabil e si din cauza ca 5 din acei 18 clienti sunt camere IP si alea omoara reteaua, mai ales cand inregistreaza (ziua)
clientii fara wi-fi sunt NAS, smarthome, dvd si tv;
bine, dvd-ul si tv-ul nu e neaparat sa stea conectate, dar problema nu e ca nu as putea sa pun mai multi clienti pe wi-fi, problema e ca scade semnificativ viteza interna daca pun mai multi clienti pe wi-fi
am testat asta si pe speedtest si copiind fisiere de pe un laptop pe altul
oricum mie imi vine greu sa-i cred pe cei care spun ca au media player-ul pe wi-fi… poate nu se uita la ce ma uit eu
am avut 4 media playere si toate au mers prost pe wi-fi, la ultimul nici nu am scos antena din cutie
Robo(Citează)
03/06/2017 la 7:37 PM
Pentru o casa pe 2 nivele cu o suprafata de 200 mp2 ( parter + etaj) cu 4 camere, baie,bucatarie si terasa, ce este mai onorabil: ASUS RT-AC53 sau un TP-LINK 1043ND V4 ? Abonamentul actual este de 300MBps. In viitor ( next year) se doreste trecerea la de cel de 500Mbps, nu mai mult pentru ca nu duc aparatele din casa.
O sa fie plasat la casa parintilor, deci sa fie usor de configurat,resetat in caz de ceva.
Mihai DMT(Citează)