un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Asus Zenfone 3: îmbunătățiri mari în noua generație

5 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

asus_zenfone_3

Noua generație Zenfone scapă de aspectul ușor grosier al celei anterioare și propune un design plăcut ochiului, rotunjit, finuț și cu suficiente îmbunătățiri hardware pentru a arăta clar că este următorul pas în evoluția gamei Asus de telefoane. Unele obiceiuri mor greu, așa că bloatware-ul încă este o problemă, dar dincolo de ea, telefonul este foarte bun.

Specificații Asus Zenfone 3:

  • ecran 5,2 inchi sau 5,5 inchi, rezoluție Full HD, luminozitate 600 nits, Gorilla Glass
  • chipset Snapdragon 625 octa-core, 3 sau 4 GB RAM
  • stocare internă 32 sau 64 GB, slot microSD
  • dual-SIM, al doilea slot fiind și cel de microSD
  • cameră foto 16 megapixeli, F/2, filmare 4K, stabilizare optică de imagine, focalizare cu laser, cameră frontală 8 megapixeli
  • baterie 2650 mAh nedetașabilă
  • Wifi 802.11ac, 4G LTE cat 4 150 Mbps, Bluetooth 4.2, USB-C
  • dimensiuni 146 x 74 x 7,7 mm, greutate 144 grame
  • Android 6.0

Preț: între 1.378 lei și 1648 lei, în funcție de stocare și diagonală, la PC Garage.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Cutia conține încărcătorul (5 V cu 2 A) și căști hands-free cu protecții siliconice suplimentare. Primești și o agrafă pentru extragerea capacului de la cartelele SIM.

asus_zenfone_3_01asus_zenfone_3_02

CONSTRUCȚIE

Ai putea fi scuzat dacă, văzând Asus Zenfone 3, ai crede că te uiți la un Samsung Galaxy S6. Aspectul general este același, sticlă pe ambele părți, bine rotunjită la îmbinarea cu carcasa, ceea ce-i dă un aspect foarte elegant. Zenfone 3 arată foarte bine!

asus_zenfone_3_11asus_zenfone_3_13
asus_zenfone_3_12asus_zenfone_3_14

Aspectul este suplimentar complementat de o ramă argintie cu o ușoară textură și butoane laterale la fel de argintii și proeminente care, zic eu, contribuie pozitiv la aspectul general.

Partea frontală are butoane capacitive sub ecran. Partea din spate are modulul camerei plasat central și ieșit în relief, iar sub el se află cititorul de amprente. Asus a renunțat la butoanele amplasate pe spate, toate fiind acum în partea dreaptă. Jos avem portul USB tip C, cel reversibil, iar sus jack-ul audio. În partea stângă se află doar sertarul dual-SIM combinat cu cititorul microSD: prima zonă acceptă o cartelă SIM, a doua suportă SIM sau microSD, dar nu simultan.

Telefonul este disponibil în patru culori: alb, negru care-i ușor albastru închis, auriu și bleu. Îmi pare rău să văd că au scos din gamă roșul închis care arăta atât de spectaculos la generația Zenfone 2, dar poate va fi adăugat în viitor.
zenfone_3_culori

Pe total, calitatea telefonului este superioară versiunii anterioare, cu amendamentul că acum are sticlă și pe spate, iar bateria nu este detașabilă. Telefonul este subțire (7,7 mm), stă bine în mână și arată foarte bine. Calitatea materialelor și a asamblării este cea pe care te aștepți să o vezi abia la telefoane cu 50% mai scumpe.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Încep cu camera foto/video, care s-a comportat peste așteptările mele. Modulul foto folosește un senzor de 16 megapixeli cu un obiectiv F/2 și integrează stabilizare optică de imagine, din nou o funcție pe care nu o vezi de obicei în acest segment de preț.

Iată fotografii făcute în lumina zilei. Sunt plăcut impresionat de modul în care au fost capturate texturile, observați piatra cubică de pe jos sau peretele clădirii. Culorile au o saturație realistă, dar roșul și albastrul mi se par un pic diferite față de realitate, deși acest lucru ar putea fi un efect al HDR-ului automat ce era activ.

Performanța camerei în lumină slabă, noaptea, este satisfăcătoare spre bună și cu siguranță peste ceea ce găsiți de obicei în acest segment de preț. Telefonul are un mod automat Low-Light în care face fotografii de 3 megapixeli, iar acestea sunt mult mai luminoase decât în modul normal.

Iată o comparație în care îl bate bine de tot pe LG G5-ul meu:
comparatie_noapte_zenfone_3_1

Când îl forțez să nu utilizeze modul Low-Light, Zenfone 3 iese sub LG G5 (care costa dublu la lansare, da?), deși s-ar putea să fie înșelătoare diferența. Fotografia cu LG G5 este ușor mișcată, semn că telefonul a ales un timp de expunere mai mare.

comparatie_noapte_zenfone_3_3

comparatie_noapte_zenfone_3_2

Acum uitați o fotografie făcută pe Calea Griviței, în noapte. Mie îmi place mult mai mult imaginea obținută de Zenfone 3. Urma aceea a automobilului în mișcare îmi spune că am avut un timp de expunere ceva mai mare, dar detaliile clare din restul scenei spun că stabilizarea optică și-a făcut bine datoria. În plus, am apreciat lipsa de blooming de pe Zenfone 3.

comparatie_noapte_zenfone_3_4

Ecranul este bun. Culori plăcute din orice unghi, luminozitate suficientă în soare, nimic rău de raportat.

Sunetul este satisfăcător. Conectivitatea este bună, am prins 250 Mbps pe wifi, iar pe 4G telefonul integrează un modem de 150 Mbps.
screenshow_asus_zenfone_3_45

Chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 625, octa-core la maxim 2 GHz și cu un chip grafic Adreno 506. Seria de chipseturi 6xx este inferioară doar celei pentru flagship-uri, seria 8xx, iar Asus a integrat 3 sau 4 GB de memorie RAM, în funcție de stocarea internă aleasă, 32 GB sau 64 GB.

Atenție și la coduri:

  • Zenfone 3 ZE520KL – modelul de 5,2 inchi.
  • Zenfone 3 ZE552KL – cel de 5,5 inchi.

Din păcate, modelul Asus Zenfone 3 ce va fi adus în România, cel mai probabil versiunea worldwide, nu va suporta banda 38 pe care oferă Digi Mobil servicii 4G.

Am făcut testele uzuale de benchmark și rezultatele sunt următoarele:

  • 58.092 puncte în Antutu
  • 466 puncte în 3D Mark Slingshot ES3.1

Ambele rezultate sunt bune.

Laserul pentru focalizare rapidă la distanță mică mai permite o altă funcție: măsurarea distanțelor. O aplicație specială preinstalată îl folosește pentru a calcula distanța dintre telefon și obiectul din dreptul camerei foto de pe spate, până la o distanță de 30 cm. Asta nu-i ceva crucial, nici măcar n-am cercetat dacă e bine calibrat, dar e amuzant de arătat prietenilor.

Autonomia este de o zi. Din păcate, deși Snapdragon 625 integrează tehnologie QuickCharge 3.0, Asus nu a activat-o, iar încărcarea se face în regim normal la 5 volți și maxim 2 Amperi, că atât poate duce încărcătorul inclus, fără opțiunea de a încărca la 9 sau 12 volți sau măcar la 5 volți cu 3 Amperi, cum prevede USB-C ca maxim.

INTERFAȚĂ ȘI SOFTWARE INCLUS

Dacă până aici Zenfone 3 pare genul de telefon care face mai mult decât plătești pe el, pe partea software Asus n-a redus deloc turația motoarelor de bloatware, că altfel nu-l pot numi. Au trecut și alții prin astfel de etape, au fost flagship-uri LG și Samsung pline de programe preinstalate și interfețe complicate, dar după vreo doi ani le-au redus mult, probabil ascultând feedback-ul oamenilor. Poate că Asus încă n-a simțit aceeași presiune.

Sunt o mulțime de programe preinstalate, dar nevoie n-am avut decât de vreo 2-3 dintre ele, precum Lanternă, Meteo, Instagram. Situația este însă complicată cu MiniMovie, cu care îmbini clipuri, Photo Collage, Puffin, Mobile Manager, My Asus, Do It Later, Quick Memo, Share Link, Themes, WebStorage, ZenCircle, ZenFone Care și Zen Talk.

Simt cum au gândit producătorii: să le arătăm oamenilor cât de multe lucruri pot face cu telefonul nostru, de la jocuri la programe business! Problema este că oamenii nu vor să facă “de toate” cu telefonul lor și, după atâția ani de Android, știu și ei ce să instaleze dacă au nevoie de notițe, teme sau colaje de fotografii (de exemplu, aplicația oficială Instagram pentru așa ceva!).

Mai mult, unele nu au sens: există Audiowizard pentru reglajul sunetului și Splendid pentru reglarea temperaturii de culoare și a saturației ecranului. Eu ce să înțeleg de aici, că nu a venit reglat din fabrică? Că trebuie să știu eu ce-i temperatura de culoare și care e cea mai potrivită? De câte ori ați reglat așa ceva la un telefon?

Și apoi, găsești modificările Asus chiar și în programele Androidului. Am intrat în clasicul Gallery și am fost întâmpinat de câteva mesaje despre ce pot face cu dublă apăsare și alte combinații, pentru că este un Gallery modificat de Asus. La fel și dialerul, la fel și meniul de notificări, unde este obligatoriu să ai 4 scurtături către utilitare (precum lanternă) și 9 scurtături pentru setări. Nu vrei 4+9? Ghinion, e obligatoriu!

Singura chestie mișto adăugată telefonului este funcția de teme, unde sunt disponibile mai multe ce sunt frumos făcute. Și, cel puțin pe versiunea cu 4 GB memorie RAM, măcar nu le simți că-ți consumă din resurse. Eu tot sper ca Asus să analizeze bine în ce măsură toate aceste sunt utilizate și, în loc să-și spună “să facem și mai multe, poate le vor utiliza pe acelea”, să decidă eliminarea lor. Zenfone 3 este un telefon bun, dar cu un Android mai curat ar fi fost excelent pentru prețul său.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Cameră foto bună.
  • Calitate foarte bună a carcasei.
  • Aspect plăcut, finisaje bune.
  • Mult bloatware.
  • Fără încărcare rapidă.

CONCLUZIE

Zenfone 3 are un aspect foarte plăcut, este foarte bine construit și finisat, iar hardware-ul este mai bun decât mă așteptam pentru nivelul său de preț. Asus a făcut un telefon foarte bun, care, dacă ar fi tăiat din software-ul preinstalat, ar fi fost excelent. Chiar și așa, e genul de dispozitiv despre care simți că ar fi trebuit să fie mai scump decât este.

Preț: între 1.378 lei și 1648 lei, în funcție de stocare și diagonală, la PC Garage.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Ce o fi grosier la Asus Zenfone 2, zau daca ma prind…
    In rest, fain 3-ul.

      (Citează)

  2. Nu-mi place designul modulului camerei și cititorului de amprente..

      (Citează)

  3. Detin acest telefon si sunt multumit il am de o luna si merge perfect nu am gasit minusuri

      (Citează)

  4. Foarte ieftin pentru cum arata si ce hardware are, bravo Asus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus