un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am fost acolo: ziua porților deschise la MApN

5 Apr 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Duminică dimineața ne beam liniștiți cafeaua când o știre pe la televizor a spus că-i ziua porților deschise la Ministerul Apărării Naționale, iar vizitatorii pot vedea tot felul de mașini și echipamente ale forțelor armate române.

OMFG mergem!“, am spus, scuipând cafeaua ca-n filme și ducându-mă să mă îmbrac.

Matilda n-a fost deloc impresionată. Eu am fost gata în 3 minute, apoi când să ies pe ușă descopăr că ea era tot în fotoliu, cu cafeaua în mână. “Credeam că glumești…”. Nu glumeam!


MApN-ul are sediul în clădirea de lângă Marriott, vizavi de Palatul Parlamentului. Turul de ziua porților deschise te conducea prin câteva încăperi, iar la final în parcarea instituției, unde militarii îți arătau tehnica militară pe care o aveau la dispoziție, cu toate gadgeturile lor, așa că am pus și eu mâna pe un pistol cu amortizor, pe un MP5 sau un scut ca-n Counter-Strike.

Am mai fost la MApN cu alte ocazii, dar niciodată pe intrarea din față, așa că iată o relatare pas cu pas a vizitei. Ca să îți faci o idee, din vreo 200 de oameni ce erau acolo, noi doi eram singurii adulți ce nu însoțeau un copil, deși din toate punctele de vedere aș fi putut fi considerat eu unul.

După o verificare de securitate cu raze X, detector de metale și copierea datelor din buletin, am intrat și am fost direcționați spre tur, care a început pe la intrarea principală. În fața ei se găsește un monument al armatei și câteva plăci de marmură notează operațiunile militare unde au participat și forțe românești. În partea dreaptă sunt trecute și numele celor decedați în astfel de operațiuni, majoritatea în Afganistan.

Am intrat prin față într-o sală mărișoară, frumos decorată în același stil ca și Palatul Parlamentului. La intrare este un panou cu foști miniștri ai apărării, apoi o vitrină cu cupele clubului Steaua. În partea de sus, cu toarte mari, puteți vedea Cupa Campionilor Europeni câștigată pe 7 mai 1986.

mapn_ziua_portilor_deschise_06mapn_ziua_portilor_deschise_07

La etaj se află o pictură impresionantă, 14 metri lungime cu 4 înălțime, înfățișând intrarea lui Mihai Viteazu’ în Alba Iulia în anul 1600. A fost pictată prin 1994 de Valentin Tănase, timp de 9 luni, tema aceasta fiind aleasă după ce înainte de Revoluție, când clădirea era încă în lucru, acolo ar fi trebuit să fie o pictură pe tema “Epoca Ceaușescu – Epoca de Aur a României”.

mapn_ziua_portilor_deschise_11mapn_ziua_portilor_deschise_10

Camera următoare avea tot felul de “amintiri” de la operațiunile militare unde a participat României, uniforme de paradă, o fotografie cu Gabriel Oprea lângă Traian Băsescu la summitul NATO de la Lisabona, suficient cât să te umpli de rușine când iți dai seama ce țăran coclit și corupt ne-a reprezentat acolo. Dragă MApN, dă-le jos, nu te mai lăuda cu fotografiile tuturor corupților din țară!

Observă acum figura Matildei în dreapta fotografiei. Ea intrase deja în camera următoare, apoi s-a întors să mă omoare pentru că fotografiam un manechin.

mapn_ziua_portilor_deschise_17

În camera următoare deja începea expoziția de tehnică militară. Poți vedea mai jos un M4 A2, iar în plan îndepărtat este un UMP cu patul rabatat. Am pipăit un MP5 și un Glock cu amortizor lung cât întreg pistolul. Știi cum în filme scoate banditul câte un amortizor micuț și-l înșurubează din 3 gesturi pe țeava armei? Acesta era lung cât un castravete și am înșurubat trei minute la el.

mapn_ziua_portilor_deschise_19
mapn_ziua_portilor_deschise_20

mapn_ziua_portilor_deschise_21
mapn_ziua_portilor_deschise_22

La parter, aproape de ieșirea din spate, puteau fi văzute diverse aparate și dispozitive dezvoltate în România, majoritatea la ACTTM (Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologie Militară  – îi găsiți la Clinceni lângă aerodrom). Câteva drone aeriene, câteva mini-tancuri făcute cu un arduino și o cameră video în bot, ce pot fi trimise în recunoaștere prin tot felul de zone înguste, un sistem anti-seismic.

Vezi placa aceea neagră? Are câteva kilograme și se introduce în vesta anti-glonț, în față, fiind cea mai groasă protecție disponibilă pentru acel model.

mapn_ziua_portilor_deschise_28

Și apoi am ajuns afară, unde am văzut și mai multe mașini și roboței și tehnică de luptă sau dezamorsare bombe.

mapn_ziua_portilor_deschise_33mapn_ziua_portilor_deschise_34

Două autospeciale de intervenție CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear) construite pe Dacia Duster și dotate cu tot felul de truse și echipamente de investigare și testare, plus un minivan similar.

Un M249, o mitralieră portabilă, cunoscută din filme.

mapn_ziua_portilor_deschise_44

O pușcă semi-automată M107, cu o rază efectivă de peste 1,8 kilometri.

mapn_ziua_portilor_deschise_45

mapn_ziua_portilor_deschise_46

Un HMMWV militar cu mitraliere instalate pe posturile spate. Observă distanța uriașă între cele două locuri din față. Mitraliera principală, cea din centru, era demontată și pusă lângă. Apropo, dacă un astfel de vehicul ți se pare mare, ar trebui să-l vezi lângă un Renault Sherpa 4, când dintr-o dată pare o jucărie.

mapn_ziua_portilor_deschise_43

mapn_ziua_portilor_deschise_47

O pușcă M110 fabricată de Colt, gândită tot pentru lunetiștii din pluton. Nu știam ce-i sistemul cu ecran de pe ea, s-a dovedit a fi un calculator balistic Barrett ce-ți zice, în funcție de informațiile primite de la o stație meteo portabilă, cum să corectezi focul pentru a compensa vântul, temperatura, gravitația șamd. Am învârtit-o un pic în mână, avea vreo 8 kilograme.

mapn_ziua_portilor_deschise_48

O autospecială a Poliției Militare cu motor de 6 litri și masă de 8 tone. Cuștile acelea din spate nu sunt pentru câini, ci pentru prizonieri, conțin câte un scaun și doar picioarele ies din cușcă.

mapn_ziua_portilor_deschise_53

Cel mai impresionant vehicul a fost MRAP Cougar, o autospecială de 17 tone, cu capota mai înaltă decât capul meu, blindată pe toate părțile și utilizată aici de trupele EOD (Explosive Ordonance Disposal – cei cu dezamorsările). Părea genul de vehicul cu care puteai să treci printr-o casă și nu ai fi observat decât o mică zdruncinătură.

mapn_ziua_portilor_deschise_57
mapn_ziua_portilor_deschise_56mapn_ziua_portilor_deschise_59

Erau prezentate apoi foarte multe echipamente de la unitățile EOD. Aparat portabil cu raze X, unelte nemagnetice, roboți EOD Caliber și Talon, detector de mine, disruptor fără recul (acela cu aspect de praștie orizontală). Disruptorul este dispozitivul care trage cu ceva într-o bombă sau un pachet suspect și face ferfeniță acel pachet înainte ca bomba din el să apuce să explodeze.

Cel mai mare costum EOD cântărește 35 de kilograme. Nu știu de ce avea papucii aceștia, poate pentru situațiile când sunt bălți și nu vrei să te murdărești pe picioare.

mapn_ziua_portilor_deschise_73

Un scut de intervenție.

mapn_ziua_portilor_deschise_74mapn_ziua_portilor_deschise_78

Vamtac-ul produs de spanioli seamănă foarte bine cu un Humvee. Tare am impresia că nu are aer condiționat, nu cred că-i deloc ușor să mergi cu el pe căldură.

mapn_ziua_portilor_deschise_71mapn_ziua_portilor_deschise_83

Acesta este un Volkswagen Crafter pentru analiza spectrului electromagnetic, are tot felul de antene pentru a detecta ce și de unde se emite. Cea mare se înalță până la 10 metri.

Și am încheiat cu o autospecială Falcon construită pe un Chevrolet Tahoe, o mașină ce asigură comunicațiile pe teren. Astea cred că sunt ale STS-ului.

mapn_ziua_portilor_deschise_89

asus s5507

    16 comentarii

  1. Salut,
    Cand vedem si noi un review pentru electrocasnice mari (combine frigorifice)? :-)

      (Citează)

  2. Prima data am avut impresia ca ai fost la muzeul national de istorie. ;D

      (Citează)

  3. N-ai putut si tu sa zici ca e evenimentul?

      (Citează)

  4. misto articol si vizita, vezi ca e o fraza care nu functioneaza prea bine :)
    “frumos decorată în același stil ca și Palatul Parlamentului”

      (Citează)

  5. PS: “papucii” aia nu erau cumva pentru deminaj?

      (Citează)

  6. Cand vedem si noi un review la M249?

      (Citează)

    • Eu nu m-aș băga nici dacă aș avea ocazie, că nu mă pricep, dar sunt pe YouTube o grămadă care fac review-uri la aproape orice armă vrei.

        (Citează)

  7. Trebuia sa anunti si tu man..pff, ce ma oftic.

      (Citează)

    • Trebuia să anunțe MApN-ul cu câteva zile înainte, că de asta are pagină de FB și site. Astfel de ocazii chiar sunt irosite dacă nu le promovează, stau toți militarii aceia în picioare cu orele pentru puțini vizitatori.

      Dacă știam mai din timp, ziceam cu siguranță, dar când am văzut la televizor reportajul nu era clar ce mă așteaptă acolo.

        (Citează)

  8. Ultima masina este a armatei. Dupa cum spui si tu, asigura comunicatiile pe teren radio si de date folosind diferite tehnologii, inclusiv salt in frecventa.

      (Citează)

  9. Stai sa ni le testeze Putin nitel, sa vezi ce praf si pulbere se alege din armata noastra de generali gusati

      (Citează)

  10. Falcon-urile sunt ale Comandamentului De Comunicatii si Informatica din Statul Major al Fortelor Terestre (fostele unitati de Transmisiuni, rebranduite la intrarea in NATO). Nu au treaba cu STS-ul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus