►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, nu are notorietatea altor antreprenori digitali ai vremurilor noastre, deși ar merita-o pe deplin pentru ceea ce a construit: o enciclopedie aproape nelimitată de cunoștințe și informații despre aproape orice subiect din lume, disponibilă oricui în mod gratuit.
Îmi aduc aminte cu plăcere momentul când mi-am spus “băi, dar francezii ce istorie au, ce-a făcut mai exact fiecare rege al lor?”. Și am intrat pe Wikipedia, am citit despre primul, am apăsat “followed by” la final de articol și am citit despre toți regii și împărații lor. Câțiva ani mai târziu, după vizita în Istanbul, făceam același lucru despre toți sultanii otomani, ocazie cu care am înțeles mai bine mărirea și decăderea imperiului lui Osman.
Cum funcționează o centrală nucleară? Funcțiile Riemann zeta? Lista comparativă a chipseturilor Qualcomm? Cum se desfășoară convențiile democratice și republicane la alegerile prezidențiale din SUA? Lista accidentelor aeriene din 1966 în Europa? Vezi pe Wikipedia!
Jimmy Wales a fost zilele trecute la București, la o conferință organizată de McCann / Thiess și sponsorizată în principal de Vodafone. L-ai recunoaște pe stradă? Știi cum arată? Wales a urcat pe scenă cu o mică glumă, “it’s scary to walk out under a giant picture of me”, pentru că pe ecranul de cinematograf din spatele său asta era proiectat, și a prezentat care-i filosofia din spatele Wikipedia, cum stă varianta de România și ce alte proiecte are în plan.
Un om îmbrăcat într-un costum ce părea cu două măsuri mai mari, cu o voce liniștită, dar destul de obosită (la cât călătorește, nu mă mir), genul cu care ți-ar plăcea să stai de vorbă oricât de mult despre toate felurile de subiecte. Wales a creat unele dintre cele mai mari site-uri din lume ce conțin informația disponibilă gratuit oricui, cu în total aproape 100 de milioane de articole.
Wikipedia are în prezent peste 37 de milioane de articole și adună mai mult de 400 de milioane de vizitatori unici în fiecare lună. Există 240 de limbi cu mai mult de 1000 de articole.
De ce există acel prag de 1000 de articole? Dincolo de acest număr, spune Wales, apare o comunitate a editorilor și wikipedia în acea limbă prinde tracțiune, oamenii dialoghează între ei, scriu articole mai mari, mai bune.
În total:
Proiectul a pornit de la ideea că Internetul poate pune la dispoziția fiecărui om toate cunoștințele adunate până acum de omenire. Asta vrea să fie Wikipedia, iar toate articolele sunt scrise de voluntari, din pasiune. Numărul de articole în fiecare limbă depinde și de gradul de alfabetizare din acea țară, de accesul la Internet de mare viteză, uneori chiar și de condițiile meteo – motiv pentru care țările nordice au cel mai mare număr de editori wikipedia raportat la populație.
Editorii chiar sunt neplătiți. Toți fac asta pentru că vor să contribuie cu ceva la lumea din jurul lor sau, cum a zis Wales, la final de zi poți să te joci o oră pe calculator sau să scrii o oră niște articole pentru Wikipedia, ceea ce pentru mulți aduce un sentiment mult mai mare de împlinire.
Wales a spus că este și foarte mândru de comunitățile editorilor Wikipedia. În general sunt oameni inteligenți, cu studii superioare, așa că sunt capabili să rezolve cu vorba bună orice probleme apar. A dat exemplu chiar conflictul dintre Ucraina și Rusia, unde pe Wiki Ucraina apărea o versiune a evenimentelor, pe Wiki Rusia altă versiune, iar cum ambele popoare înțelegeau ambele versiuni, s-au întrebat cum se poate așa ceva. Rezultatul a fost că editorii din Ucraina au făcut o conferință împreună cu cei din Rusia, au stabilit de comun acord care-i varianta mai bună sau cum vor structura anumite articole, nu s-a înjurat nimeni de mamă.
O problemă apare însă la datele demografice despre editori: 87% sunt bărbați cu vârsta medie de 26 de ani. Asta are impact asupra calității unor articole pe subiecte mult mai apropiate femeilor, care sunt ceva mai rudimentare în acest moment. În total sunt aproape 80.000 de voluntari, dar nucleul Wikipedia este făcut din 3000-5000 de editori care sunt foarte activi.
În cuvintele mele:
Wikipedia este o enciclopedie. Asta a fost stabilit de la început și se referă la structura ei. De exemplu, zice Wales, pe la început cineva pusese operele de Shakespeare pe Wikipedia, să fie și acolo, dar apoi au decis să nu meargă în direcția asta. Un articol despre Hamlet este bun, textul integral Hamlet se poate consulta la bibliotecă sau în alte site-uri, nu într-o enciclopedie.
Punct de vedere neutru. Toate articolele trebuie scrise într-un ton neutru, arătând de câte ori este posibil toate variantele și posibiltățile. Uneori, spunea chiar Wales, acest lucru nu este posibil, mai ales în subiecte legate de istorie, de la conflicte la “cine a inventat avionul”. Pur și simplu editorii scriu despre ce știu ei, ce au fost învățați ei, iar Wikipedia din altă țară poate oferi informații diferite.
Licență gratuită. Asta înseamnă că tot ce s-a scris pe Wikipedia trebuie să fie creație proprie, nu copiat din altă parte. În același timp, toate informațiile de pe Wikipedia pot fi preluate de oricine, modificate, vândute, reutilizate șamd. Dacă cineva vrea să tipărească articolele și să le vândă, are voie să facă asta. În cuvintele lui Wales, doar pentru utilizarea logo-ului Wikipedia ar trebui să fie și ei informați, ca să știe pe unde ajunge.
Ton civilizat. Asta nu trebuie explicat. Mi-a plăcut însă exprimarea lui Wales, nu dorea ca oamenii să vină pe Wikipedia cu “battleground mentality”.
Ignore all rules. Oarecum în contradicție cu celelalte de mai sus, acest principiu spune că nu există reguli clare și că site-ul este într-o continuă evoluție. Este un fel de a spune editorilor “dacă aveți o idee mișto, hai să o vedem”, nu că poți face ce vrei.
Asta a fost o întrebare din public, la final. Wales a spus că elevii trebuie învățați cum să utilizeze Wikipedia. Dacă tot ce le cere profesorul ca temă poate fi luat copy/paste din Wikipedia și gata, atunci vina este a profesorului pentru că nu le cere ceea ce trebuie.
Problema nu trebuie pusă dacă ai voie sau nu să consulți Wikipedia, ci cum folosești informațiile de acolo.
Peste 360.000 de articole, sute de editori activi, vreo 30-40 foarte activi. Dacă aveți timp, contribuiți și voi la respectivele articole, oricine o poate face.
Wikipedia trăiește din donațiile primite de la cititori. Doar 10% din fonduri vin de la donatori mari, iar Wales nu vrea să crească procentul pentru a păstra independența enciclopediei.
Wikipedia are 250 de angajați în sediul din San Francisco, oameni care în principal se ocupă de servere, dezvoltare software, contabilitate, partea juridică șamd.
În țările subdezvoltate, smartphone-ul este primul PC pe care pun mâna oamenii. În țări din Africa și alte zone, engleza nu este cunoscută și deci nu este suficientă, iar pe acolo Wikipedia a făcut niște chestii mișto, precum programul Wikipedia Zero, unde în colaborare cu operatorii de telefonie a asigurat trafic de date necontorizabil pentru accesul pe Wikipedia. Asta a încurajat atât citirea cât și scrierea de articole.
Un alt exemplu dat de Wales este de acum câțiva ani, când Congresul american voia să introducă o lege dubioasă, iar Wikipedia și-a făcut pagina neagră pentru o zi, în semn de protest. 10 milioane de oameni și-au contactat reprezentanții din Congres într-o singură zi, cerând eliminarea acelei legi, care a fost imediat respinsă. 10 milioane!
Numit “cel mai mare site de care n-a auzit nimeni”, Wikia este un alt proiectal lui Wales, un site adresat fanilor jocurilor video, serialelor și filmelor. Poți găsi acolo fiecare episod povestit, articole, teorii, analize șamd despre aproape orice.
Wikia are peste 40 de milioane de pagini, mai multe și decât Wikipedia.
Apropo, Wales a spus că stă în Florida și are acasă o conexiune foarte rapidă de 150 Mbps, vorbind despre cum unele țări din Africa nu aveau în total atât acum câțiva ani. A și dat un exemplu de test de pe mobil, 9 Mbps în New York pe stradă versus 9 Mbps în Africa într-un loc cu cel mai bun net. Mi s-a părut amuzant, mi-ar fi plăcut să-i pot spune că acasă am 1000 Mbps la orice oră, iar pe mobil recordul meu personal a fost de 196 Mbps în oraș, pe 4G+ de la Vodafone.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
25/03/2016 la 2:57 PM
O sa las asta aici http://kingofromania.com/2016/03/08/genius-jimmy-wales-is-coming-to-romania/
Mihai(Citează)
25/03/2016 la 3:38 PM
Nu ma inteles de ce este o problema faptul ca “87% sunt bărbați cu vârsta medie de 26 de ani”. Dupa aparerea mea sexul contributorilor nu ar trebui sa conteze atat timp cat “articolele trebuie scrise într-un ton neutru”. Poate fi privit doar ca o curiozitate, faptul barbatii sunt mai inclinati spre astfel de activitati.
Valentin(Citează)
25/03/2016 la 4:22 PM
Nu-i vorba de misoginism sau ceva de genul acesta, ci de faptul că bărbații nu pot scrie articole competente despre subiecte la care femeile se pricep mult mai bine. De exemplu femeile se pricep mult mai bine la modă feminină, să zicem, așa că momentan nu are cine să scrie despre ea.
Wales a dat exemplul cărților, unde autorii femei sunt citiți mai mult de femei decât de bărbați, iar articolele despre cărțile scrise de femei sunt mai slabe calitativ pentru că nu a avut cine să le scrie.
nwradu(Citează)
25/03/2016 la 5:22 PM
e un tip foarte destept si foarte modest. dar stie sa dea o replica acida cand trebuie.
il urmaresc de mult timp pe Quora
Giovani(Citează)
25/03/2016 la 6:44 PM
Esti sigur de Florida? Stiam ca sta in Londra…
mihai(Citează)
25/03/2016 la 11:16 PM
Nu sunt, poate am reținut greșit. Adică de ce n-ar sta în SF, dacă acolo este sediul?
nwradu(Citează)
25/03/2016 la 8:18 PM
Sigur știa ce internet este in Romania!
conspicuous(Citează)
25/03/2016 la 10:19 PM
E ca si cum ne-ar spune cei din Turkmenistan ca ei au cea mai ieftina benzina, cam asa suna comparatia ta :)
Madalin(Citează)
25/03/2016 la 10:51 PM
Eu am avut o experienta neplacuta cu Wikipedia România, acum vreo 7 ani și nu vreau sa mai aud de ei. Mi-au fost furate vreo doua poze de pe un blog si urcate pe Wikipedia. Le-am scris ca-s pozele mele. Am vorbit singur. Ba le-am văzut pe alte site-uri, unde ca autor se cita Wikipedia. Dezamăgitor. Poate o fi altceva acum…
motanes(Citează)
26/03/2016 la 4:53 PM
Uiti ca cei mai mari creatori de moda sunt barbati, editorii marilor reviste de moda sunt barbati. Nu vreau sa par misogin, dar noi, barbatii stim sa punem in valoare o femeie mult mai bine decat se pun ele insele pe ele :)
Bogdan(Citează)
27/03/2016 la 12:00 AM
Brilianta ideea. O librarie gratuita la care ai acces in doar cateva secunde la orice informatie ai nevoie. Cu toate astea consider ca poate fi putin schimbata interfata wikipedia in mai bine, sa fie putin mai user-friendly. Dar macar stii ca acolo gasesti informatiile corecte. Mereu trimit linkuri la mine in website catre wikipedia cand am ocazia si este necesar. Dupa google, desi este o platforma de tip motor de cautare consider ca este cel mai important website din lume.
Flavius Tech(Citează)