un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Final de test Orange Smart Home: concluzie, utilitate și prețuri oficiale

20 Feb 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Eram undeva pe Valea Doftanei când telefonul a început să-mi vibreze în buzunar cu notificări push de la aplicația Orange Smart Home. “Ușă intrare deschisă” și “senzorul de pe hol a detectat mișcare” erau mesajele. Din experiență proprie, notificările push sosesc la 2-3 secunde după eveniment. Am intrat în aplicația de Android pe camera video instalată pe hol și am văzut că “făptașii” erau părinții mei, veniți să hrănească pisicile în lipsa noastră.

În altă zi eram la magazin, prin cartier, la coadă la case, când telefonul a început să dea semnale. Aceeași verificare scurtă mi-a arătat că nu erau motive de îngrijorare, venise Matilda acasă și sistemul, setat în modul Plecat, reacționase conform setărilor.

Acestea au fost două momente când am înțeles de ce sistemul se numește “smart home”. Apartamentul meu a comunicat cu mine și eu i-am răspuns imediat, totul prin intermediul telefonului din buzunar și aplicației dedicate de Android. Sunt genul de momente care te fac să gândești “mișto treabă!”, dar, trăgând linie după 2 luni de utilizare a kitului Orange Smart Home, am descoperit că-mi oferă o liniște interioară, un sentiment de siguranță.

Nu contează unde sunt în lume, știu că totul este în regulă acasă. Am prins încredere în senzorul de uși/ferestre deschise și în cel de detecție de mișcare pentru a-mi asigura siguranța casei. Am testat cu mâna mea (și cu mopul și cu o tigaie în flăcări) senzorii de detecție de inundație și fum și știu că își fac fără probleme treaba, așa că sunt bucuros că-i am pe poziție. Chiar și în lipsa notificărilor de la senzori pot accesa oricând camera video ca să mă uit prin “ochiul” ei electronic și să văd că totul este bine.

orange_smart_home_11_camera

Au fost două luni de testare a sistemului Smart Home, dar mi-a plăcut ce-am descoperit. Și sunt avantaje și pe partea de confort, că ne place cum espressorul se aprinde singur în fiecare dimineață la ora setată de noi (dar l-aș putea face să se aprindă când se luminează afară peste un anumit nivel sau când ies prima oară din cameră dimineață) și-l găsim încălzit, gata de făcut cafea (se recomandă vreo 25 de minute de încălzire, nu doar cele 30 de secunde minim necesare), dar face asta numai în modurile Acasă și Noapte, nu și în Plecat și Vacanță, ca să nu se aprindă de pomană când nu suntem acasă. Iar dacă s-ar aprinde n-ar fi bai, că pot intra de oriunde în unitatea de control și să opresc de acolo priza respectivă.

Cam așa arată, spus ca o poveste, sistemul Orange Smart Home. Cum se compară cu alte sisteme smart home? Nu știu, e primul pe care-l testez în propriul apartament și pe o perioadă îndelungată, dar știu și ce include în plus față de alții:

  • un proces foarte simplu de instalare și configurare, cu interfață în română și ghid pas cu pas despre cum să activezi senzorii. Deși sunt și alte soluții do-it-yourself, Orange a integrat totul într-o unitate centrală proprie pentru a simplifica procedura, iar configurația default a sistemului este bine gândită cu acele patru moduri de lucru și ce senzori sunt activi în fiecare dintre ele
  • suport tehnic bine pus la punct. M-am conversat de două ori cu cei de acolo cu ocazia unor întrebări pe care le-am avut despre sistem (de exemplu am aflat că poți conecta până la 256 de senzori la o unitate de control și că acoperirea wireless este de aproximativ 20-30 de metri, adică suficient pentru o casă normală) și am intrat și în alte detalii, ocazie cu care am concluzionat că oamenii cunosc foarte bine cum funcționează, ce mesaje apar, cum se înrolează sau elimină senzori șamd. Dacă apar probleme, ei le pot rezolva sau vă pot ghida pentru a le rezolva voi.
  • conexiune de backup inclusă în prețul abonamentului. Primești și o cartelă SIM pentru a menține unitatea de control legată la Internet chiar dacă cineva îți taie cablul din fața ușii. Mai ai nevoie doar de un UPS pentru a asigura funcționalitatea sistemului și dacă-ți taie curentul.
  • stocare în cloud pentru înregistrările video. Camera video înregistrează automat câteva secunde la apariția unei alerte, iar clipurile ajung automat în cloud-ul Orange.
  • notificări push în aplicația de telefon, SMS sau email.

orange_smart_home_39_contact_magnetic

Între timp sistemul Orange Smart Home a ieșit din “beta”, a fost lansat oficial și au apărut și prețurile: 15 euro abonament lunar, preț ce include unitatea de control și doi senzori la alegere. Acest preț include aplicațiile de mobil, suportul tehnic, stocarea în cloud a alertelor timp de o lună și, mai important, rămâne fix indiferent de câți alți senzori cumperi și adaugi în sistem.

Nu mă pot pronunța despre preț pentru că n-am cu ce să-l compar. Mai degrabă gândiți-vă cât sunteți dispuși să dați pentru un grad crescut de siguranță a casei și de confort “inteligent”. Este foarte posibil ca 15 euro pe lună să fie un preț excelent atunci când primiți la timp alerta de la senzorul de fum sau de inundație, atunci când vă puteți supraveghea bona sau când primiți notificări că au intrat copiii pe ușă.

Senzori suplimentari sunt disponibili la un preț bun, între 29 și 39 de euro bucata, iar camera video este 69 euro. Cum senzorii sunt fabricați de Fibaro, prețurile le care-i vinde Orange mi se par bune față de ce-i în restul pieței, unde costă aproape dublu.

Dacă vă gândiți pe care doi senzori să-i alegeți la început, eu vă recomand soluția de securizare cu o cameră video și un senzor de mișcare sau o cameră video și un senzor de ușă deschisă pe care-l montați pe ușa de la intrare.

Aș extinde apoi sistemul cu unul sau mai mulți detectori de inundație (sub mobila de bucătărie, pe lângă mașina de spălat rufe, pe sub cadă etc, în funcție de casa fiecăruia) și măcar un detector de fum pus în bucătărie (sau unde știți că poate fi un punct sensibil al casei, că poate construiți în secret o poartă stelară în sufragerie și aveți o instalație electrică improvizată acolo). Priza inteligentă este pentru confort și estimez că sunt necesare mai multe pentru a face niște scenarii complexe.

Kit-ul de bază cu o cameră video și un detector de mișcare vă pot conecta însă casa pentru a o supraveghea de oriunde din lume, așa că începeți acolo. Mai multe detalii găsiți pe orange.ro/smarthome, urmăriți și Întrebările frecvente de la final.

asus s5507

    35 comentarii

  1. e chiar urata tetiera de la scaunul de birou …

      (Citează)

  2. Salut, pentru a beneficia de ofertă trebuie să fi client Orange?

      (Citează)

  3. Revenire: se poate și fără să fi client Orange, dar nu mai primești notificările prin SMS ci doar prin email.

      (Citează)

  4. Ok, de acord, foarte fain sistemul, dar nu extrem de util. Sentimentul de siguranta e unul fals. Daca intra cineva fortat in casa, ok, primesti notificare. Si cam atat, oricum nu ai ce face daca omul se misca rapid.

      (Citează)

    • Serios?? Pai dacă nu trebuia să nimeni acasă și văd pe camera ca e un hoț ce mă ține să sun la poliție ???

        (Citează)

    • In cat timp ajunge politia si cat crezi ca sta un hot in casa? Partea se security cred ca esti mai ok cu o senzori si abonament la o firma. In schimb suna frumos partea de prize inteligente. Controlezi cat stau copiii la tv sau pe internet :)

        (Citează)

  5. Salutare! In testele tale ai incercat sa incluzi si alti senzori, in afara celor inclusi/vanduti de Orange? Ar fi util de stiut daca poti integra orice senzor compatibil cu Fibaro HCL, de exemplu un termostat (DANFOSS CONNECT Z).

      (Citează)

  6. Era misto ca detecția la miscare si alarma sa se facă de pe camera, magnetul de la usa si senzorii de miscare se anuleaza relativ usor

      (Citează)

  7. Scuze, dar cine are interes sa te viziteze face in felul următor:
    Plan A – versiunea ieftina
    – cagula
    Plan B – categoria semi si profesionisti
    – porneste aparatul de bruiat semnalul gsm
    – taie sarma de net si . . .voila

      (Citează)

  8. Cat timp piuie alarma? Vecinii mei sunt cam sensibili.

      (Citează)

  9. ce autonomie au senzorii + camera? inteleg ca functioneaza pe baterie.

      (Citează)

  10. Daca nu ma insel in primul articol pe tema asta spunea ca autonomia este de 1 an.

      (Citează)

  11. Ce se intampla cu inregistrarile daca umbli gol prin casa sau daca faci sex pe masa din bucatarie? ;)

      (Citează)

  12. thundermar:
    Sunt pastrate in siguranta pe XTube

    Si se trece pe video-blogging!

      (Citează)

  13. Nero:
    In cat timp ajunge politia si cat crezi ca sta un hot in casa? Partea se security cred ca esti mai ok cu o senzori si abonament la o firma. In schimb suna frumos partea de prize inteligente. Controlezi cat stau copiii la tv sau pe internet :)

    Daca voiai sistem de securitate iti luai si pana sa lanseze Orange. Pe de alta oarte la bgs e 4000 lei one shot la inceput si 100-120 lei pe luna. Un pic diferit :-)

    Internetul taiat de la usa nu are efect ca e sim de backup pt alerte.

    Din perspectiva omului caruia i-a spart casa de doua ori, crede-ma ca senzatia imediat cand intri in apartament e horror. Ca sa nu mai zic teama zilnica pe care o simti in fata usii de fiecare data cand vii acasa.

    M-am documentat un pic si senzorii zwave sunt wow. O sa imi comand de pe net si non orange sa vedem cum merg.

      (Citează)

    • La Cluj e mai ieftin. 2500 de lei echipamente si instalare si apoi 60 de lei pe luna. E mai bine decat sa patesti ca un prieten care in noaptea de revelion a primit mesaje si stia exact unde sunt hotii in casa. Doar ca el era la Brasov :)

        (Citează)

  14. Ideal, senzorii de inundatie trebuie sa fie conectati la o electrovalva care inchide apa. Cam asa ar trebui sa functioneze senzorii astia: https://youtu.be/Er3b04ykexg?t=2h12m40s
    In rest, bravo Orange pentru solutia Smart la indemana maselor si cu interfata de control prietenoasa cu omul.

      (Citează)

    • pai chestia asta e posibila cu Orange SmartHome, e suficient sa setezi un scenariu in care atunci cand senzorul de inundatie este activat, sa comande unei prize inteligente sa porneasca alimentarea cu curent a unei electrovalve.

      am vrut sa-mi pun eu acasa dar nu am loc suficient pe teava master a apartamentului pentru electrovalva.

        (Citează)

    • Da, dar între timp au apărut electrovalve cu senzor inclus.

        (Citează)

  15. UIte aici alternativa:
    http://www.gearbest.com/smart-home/pp_197862.html

    Ca si calitate sunt peste oferta prezentata de tine.

      (Citează)

  16. Cam inestetici senzori astia si cu 15EU iei abonament la firma de paza, bat aia cum bat senzori tau, eu cred ca nu.

      (Citează)

    • cat te costa KIT-ul standard la firmele de paza? inainte sa platesti cei 15 EUR pe luna care de fapt sunt 20-25 :)

        (Citează)

  17. Cand te gândești ca mai sunt si de-ai noștri baietii ce-au dezvoltat soluția orange Smart home, parca altfel cumperi, nu?

    http://www.mios.com/orange-selects-mios-smart-home-services-platform/

    Vezi unde au Mios Developmentul ;-)

      (Citează)

  18. Nu vad de ce doamne iarta-ma as vrea sa dau 15euro pe luna si sa iau niste senzori de la orange, cand pot foarte bine sa iau un pachet Samsung Smartthings fara sa platesc un abonament imbecil si fara rost care face fix acelasi lucru sau chiar mai bine :|

      (Citează)

  19. dat fiind faptul ca Testarea a luat Sfarsit,astazi au fost anuntati si Castigatorii Pachetului Orange Smart Home cu 2 senzori la alegere(de data aceasta) pentru 24 de luni moka,si da unul din Castigatori sunt eu :D
    Acum daca tot am avut ocazia sa testez Serviciul 2 Luni,si in final sa si Castig … eu il accept :P ca doar si asa 24 de Luni e moka.
    @Radu,tu esti printre finalisti? :)

      (Citează)

  20. se poate integra sistemul orange si cu o camera IP wifi existenta sau smart controlerul suporta doar camera din kit?

      (Citează)

    • Doar pe cea din kit. În general, însă, camerele wifi funcționează singure cu detecție de mișcare, înregistrare pe server șamd. Nici asta din kit nu are vreo mare integrare, de fapt.

        (Citează)

  21. nwradu:
    Doar pe cea din kit. În general, însă, camerele wifi funcționează singure cu detecție de mișcare, înregistrare pe server șamd. Nici asta din kit nu are vreo mare integrare, de fapt.

      (Citează)

  22. merci de raspuns.

    mai am ceva camere wifi si speram sa le pot vedea pe toate grupate in acelasi loc.

    nwradu:
    Doar pe cea din kit. În general, însă, camerele wifi funcționează singure cu detecție de mișcare, înregistrare pe server șamd. Nici asta din kit nu are vreo mare integrare, de fapt.

      (Citează)

    • Teoretic ei zic ca merge, dar practic nu merge, eu am incercat cu Foscam.
      Adica parerea mea e ca cei de la Orange nu recunosc ca nu vor sa dea drumul la chestia asta, pt ca Mios-ul, adica platforma soft care gestioneaza echipamentele permite sigur asa ceva.

      Dar pentru ca imi place sistemul foarte mult, nu ma supar din cauza asta, pentru camere aveam oricum alta solutie de inregistrare.

        (Citează)

    • Pacat.. in cazul in care ai si alte camere extra pe care vrei sa le folosesti de ce sa nu te lase… setup e basic si ptr camera lor.

      De asemenea, legat de senzorul de miscare – f greu actualizeaza temperatura. Iar legat de datele furnizate, la producatorul Fibaro solutia lor de smart home parea f interesanta, aici Orange cred ca au mult de lucru sa ne arate toate info. de ex Partea de intrerupator si managementul sau e o gluma :)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus