un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Începe instalarea contoarelor inteligente de energie electrică

6 Aug 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

smart_meter_1Am văzut că v-a plăcut subiectul contoarelor inteligente de energie electrică și al rețelei energetice moderne pe care o au italienii, așa că iată o veste bună și pentru România: a început procesul de montare a 30.000 de astfel de contoare inteligente, un prim pas către proiectul de înlocuire a contorului pentru toți cei 2,7 milioane de clienți Enel din țara noastră (dacă aveți alt furnizor de energie electrică, nu știu nimic despre planuri similare).

Reiau pe scurt avantajele unui smart meter:

  • comunică serverelor Enel în mod automat consumul tău și face asta cu frecvență mare, deci consumul tău real este înregistrat aproape în timp real. S-a terminat cu estimări și regularizări, vei plăti pe factură exact cât ai consumat.
  • compania își reduce costurile, nu mai este nevoie de verificarea contoarelor pe teren, iar scăderea costurilor operaționale se raportează la ANRE, care micșorează tariful kilowattului.
  • debranșarea și rebranșarea se fac de la distanță, printr-o comandă trimisă contorului, în timp foarte scurt.
  • în funcție de ce informații va pune la dispoziție Enel, clienții ar putea afla consumul lor pe zile și ore.
  • contoarele vechi permit doar două planuri tarifare, cele inteligente pot reține până la 24 de planuri, adică pot apărea abonamente noi cu prețuri diferite în funcție de ora la care consumi energia.

Comunicația între contor și servere se face chiar prin cablurile de curent electric până la punctul zonal de distribuție, iar de acolo prin fibră, 3G sau ce altă metodă preferă ei, funcție de zonă și situație. Contorul se înlocuiește rapid, e treabă de câteva minute, iar cei de la Enel spun că vei fi informat când se va face înlocuirea (în caz că-l ai în casă, dacă-l ai pe scara blocului sau la poarta casei bănuiesc că te informează mai mult de formă, să știi de ce rămâi fără curent vreo 15 minute).

În acest proiect pilot, contoarele inteligente vor fi instalate astfel în banat (Arad, Deva și Timișoara), Muntenia (București, zona de est) și Dobrogea (Mamaia, Constanța, Călărași și Modelu). Numărul de contoare instalate în fiecare localitate îl găsiți pe site-ul lor, dar fără mai multe detalii.

Tot aceste contoare sunt un prim pas către introducerea de energie electrică în rețea, dacă ai panouri solare sau eoliene prin curte. Pe site scrie:

Dacă utilizezi panouri solare sau turbine eoliene și ai contor inteligent, acesta va înregistra separat cantitatea de energie consumată și pe cea generată.

Astfel, cu ajutorul contorului inteligent, vei ști când există un surplus de energie ce poate fi vândut rețelei sau când trebuie să folosești energia regenerabilă.

După ce se trag concluzii din proiectul pilot și se testează sistemul, se va trece la instalarea lor pe scară largă.

smart_meter_2

asus s5507

    32 comentarii

  1. Am auzit ca pretul contorului va fi pus in abonament defalcat pe o perioada mai mare. Acum intreb, pretul integral va fi suportat de abonat sau e 50-50 cu enel. Care e rationamentul ca pretul sa fie suportat de abonat, pana la urma primul beneficiar e enel.

      (Citează)

  2. N-are de-a face furnizorul în această schemă. Distribuitorul e gestionarul acestor contoare. El le schimbă. Poți avea furnizor Electrica Furnizare, în zona de distribuție Enel Muntenia, și tot o să ți-l schimbe dacă ești pe listă.
    Avantajul cu deconectarea e doar al Distribuitorului, care nu mai trebuie să deplaseze în teren un om. În cazul clientului rău platnic e un dezavantaj. Nu mai vine nimeni la ușă să le spună să-și oprească aparatura sensibilă din casă, ci doar se oprește.

      (Citează)

  3. sper sa poata monitoriza si calitatea :D

      (Citează)

  4. degeaba e inteligent daca nu are si optiune de plata contactless.

      (Citează)

  5. UPDATE : Contoare inteligente pentru ei, nu pentru noi.Costurile lor vor fi suportate tot de catre consumatorul final.
    Despre taxe precum cea de cogenerare sau accizele plătite la un curs uriaș față de cel oficial, nicio vorbă ! Doar facturi mărite ! Potrivit unor calcule ale economica.net, costurile colaterale reprezintă nu mai puțin de 70% din prețul final plătit de consumatori. Dintr-o factură de 100 de lei, doar 30 de lei este preţul efectiv al energiei. 25 de lei este componenta tarifului de distribuţie de joasă înălţime, 24 de lei tva-ul. Din toate aceste taxe, statul ia partea leului, susţin analiştii economici.
    De pierdut, pierd doar consumatorii.
    Potrivit unui studiu european, fără taxe, prețul energiei electrice ar fi cel mai mic din europa, susține economica.net.
    România la nivelul uniunii europene are unul dintre cele mai mari niveluri de taxe, iar acolo unde nu avem suntem în situaţia de a liberaliza preţurile în perioada următoare.
    Pe de alta parte, In Romania zonele de distribuite si alimentare cu energie electrica au fost impartite ca pe feliile de tort, astfel incat nu exista concurenta, consumatorul fiind captiv in retea.Tarifele şi preţurile aferente de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii captivi sunt reglementate prin ordine ANRE, nu de fiecare furnizor in parte.
    Avantaj ei !

      (Citează)

  6. add:
    si enel de unde ia banii, nu tot de la tine?

    Asa si? Cred ca o componenta din pret este tocmai pt instalatii/defectiuni/contor etc, pe care o platim deja. Mie sintagma ca banii vor fi platiti de consumator imi suna un frumos o sa marim putin componenta asta, ceea ce nu e tocmai corect pt ca cheltuiala cu angajatii care citesc contoarele se reduce.

      (Citează)

    • DonIon: Cred ca o componenta din pret este tocmai pt instalatii/defectiuni/contor etc, pe care o platim deja. Mie sintagma ca banii vor fi platiti de consumator imi suna un frumos o sa marim putin componenta asta, ceea ce nu e tocmai corect pt ca cheltuiala cu angajatii care citesc contoarele se reduce.

      Din ce mi s-a spus, e cum zici tu, o componentă a costului e deja inclusă în facturile lunare, nu vei plăti nimic în plus la schimbarea contorului și nici nu vor crește tarifele din această cauză.

        (Citează)

  7. Nu va mai merge faza cu “reversul” contorului pentru cei ce produceau energie si-l bagau in retea.
    (Youtube.com Cum sa opresti contorul electric?
    Revo Solar)

      (Citează)

  8. Uite asa creste media de inteligenta/familie.
    Si in sensul ca vor trebui gasite alte metode de fraudare. Desigur, in scop de cercetare, stiintific.

      (Citează)

  9. Nu era oarecum mai simplu o platforma online, unde fiecare client sa-si faca cont si sa poata furniza lunar consumul? Nu era mai simplu c-o aplicatie, asa cum au Vodafone, Orange sau Digi unde de pe telefon lunar treceai consumul de pe ceas?

      (Citează)

    • au asa ceva

        (Citează)

    • Nu e mai simplu cu “aplicaltia”. Aplicatia era disponibila si pana acum – si folosita- mai mereu. Trebuia doar sa nu uit sa citesc cad trebuie contorul. Si sa fiu acasa in ziua cu pricina.
      In plus modemul ala – sau lispa lui – va trasnmite automat cand contorul a disparut “dintr-o eroare” si deci consumul utilizatorului este o pierdere de ditributie pe care noi ceilalti trebuie s-o platim si apoi sa ne plangem ca avem cele mai mari costuri de distributie…

        (Citează)

    • zetu: Nu era oarecum mai simplu o platforma online, unde fiecare client sa-si faca cont si sa poata furniza lunar consumul?

      Există MyEnel, acolo îmi trec periodic cu mâna mea indexul contorului și plătesc online facturile. Recent am schimbat titularul abonamentului doar din interfața online, fără să ies din casă, ceea ce a fost un miracol în sine.

      Dar chiar și așa, se făceau controale pe teren, ca să vadă că raportez bine indexul. Plus că eu sunt printre puținii care fac asta online, marea majoritate a clienților habar n-au de această posibilitate, nu se pricep șamd, cam ca la plăți online, ghișeul.ro, SMS pentru podul de la Fetești etc

        (Citează)

    • A, ok, nu stiam, nu-s client enel, aici in vest nu-s ei, aici e electrica si nu exista asa ceva. Nici macar plata online nu avem pe aici.

      Cat despre clienti, cel putin in mediul urban eu apreciez ca undeva la 50% si-ar putea trece singuri citirea contorului cu ajutorul unei aplicatii care sa-ti impinga niste notificari in perioada in care ar trebui sa-i dai citirea. Fireste anul ar trebui sa treaca un angajat enel pe la toti abonatii pentru a verifica daca citirea data e cea corecta.

        (Citează)

  10. Si daca eu injectez energia mea regenerabila in retea, o sa platesc componenta Tg iar apoi primesc certificate verzi pentru fiecare MWh produs? :)

      (Citează)

  11. Excelent!
    Ma intreb cat va dura pana cand intreg Bucuresti va in avea montat pe blocuri panouri solare care sa faca umbra?
    De exemplu: Cat ar costa vreo 100mp de panouri solare (care sa poata fi instalate pe marginea blocului ca sa eviti mai problemele cu infiltratia apei in planseu)?
    In cat timp ar fi amortizata investitia?
    Si o intrebare SF: Are de gand primaria sa faca un parteneriat cu administratiile de proprietari ( suportand chiar si partial) investitia initiala?

      (Citează)

    • tudor: Ma intreb cat va dura pana cand intreg Bucuresti va in avea montat pe blocuri panouri solare care sa faca umbra?

      Niciodată, ar fi prea complicat să faci un sistem electric pentru fiecare bloc în parte. E mai simplu să faci o fermă de panouri solare lângă oraș și gata. În România, însă, merge mai bine energia eoliană și am putea avea rezultate la fel de bune și verzi cu cea hidro.

      Panourile solare pot fi definite prin mai multe costuri: 9 eurocenți pe kWh generat, pe întreaga durată de viață a unui panou (în 2050 va costa doar 2 cenți să generezi un kWh raportat la durata de viață). Un alt cost este de 230 euro pe metru pătrat de panou solar, atât te costă instalarea. Alt mod de a exprima costul este 1,70 euro/watt putere instalată.

      Citeștea asta https://www.nwradu.ro/2015/06/daca-am-pune-panouri-solare-pe-acoperisul-blocurilor-din-bucuresti/

        (Citează)

  12. Daca nu mai vine nimeni sa citeasca contoarele, sa vezi atunci gramezi de bransati ilegal (direct din firida, etc).

      (Citează)

  13. Avantajele sunt doar de partea companiei. Utilizatorul final are doar un avantaj ca plateste exact cat consuma si evita estimările și regularizările. Ce ai in casa pana in contor apartine de tine , din contor pana la centrala electrica e treaba lor sa intretina reteaua .
    Multi dintre clienti vor avea facturi mai mari pentru ca au contoare vechi de 40-50 de ani. Contoare care inregistreaza cu eroari foarte mari pe cand cele noi nu stiu ce precizie trebuie sa aiba dar banuiesc ca 0.5-1% maxim.
    Legat de debranșarea nici nu vreau sa ma gandesc cate erori pot fi si te trezesti fara curent acasa dintr-o greseala in sistem.

      (Citează)

  14. Distribuitorul schimba contoarele, nu furnizorul. Sunt doi operatori care fac lucruri total diferite. Costurile se regasesc in tariful de distributie, care se modifica doar de autoritatea in domeniu si este o componenta a pretului energiei. Vom vedea daca in zona Enel va creste tariful de distributie de la 01.01.2016, asta daca nu s-a prevazut deja de la 01.01.2015. La mijlocul anului nu s-a modificat nimic anul acesta.
    Una peste alta, e un pas inainte, dar asa… mai inpins de la spate ;)

      (Citează)

  15. Aceste contoare sunt un musthave. Eon-ul a inslalat deja astfel de contoare în Moldova, acum vreo 6 luni au ajuns și la mine în zonă și le-au schimbat.
    Nu am simțit diferențe mari la factură, dar cred că prin instalarea acestora vor reduce mult din pierderile de pe rețea cauzate de furturile de curent.

    Chiar sunt curios dacă nu există niște date despre consumul de curent înregistrat înainte de montarea acestor contoare și după montarea acestora. :)

      (Citează)

  16. Ei da, in sfarsit spargatorii de locuinte vor putea afla online cand sunteti acasa sau nu, cand sunteti in baie, in vacanta, etc. In plus, puteti fi jefuit chiar de Enel online, nu mai puteti contesta index-ul oricat l-ar “incarca”.

      (Citează)

  17. Nu acceptati asa ceva ,vedeti documentarul de pe youtube LUATI-VA ENERGIA INAPOI…CUTREMURATOR .EVITATI ACEASTA MIZERIE LA NIVEL PLANETAR ,GENOCID/INFORMATI VA NU ACCEPTATI ORICE RAHAT AL SISTEMULUI,TREZITI VA DIN SOMN
    https://www.youtube.com/watch?v=zvoNq_0yO9o
    – A inceput campania instalarii contuarelor inteligente.
    DIABOLIC DE INTELIGENTE. …Vizionati-l si trageti concluzia pe care o credeti de cuvinta.
    – Exista si protectii validate biologic : http://protectie-electromagnetica.ro/
    https://www.youtube.com/watch?v=1WlrT..

      (Citează)

  18. nwradu:
    În Italia, unde s-au instalat 32 de milioane de contoare, scăderea costurilor operaționale generată de acestea a dus și la scăderea tarifului pentru consumatori, am explicat aici mai în detaliu.

    https://www.nwradu.ro/2015/07/expo-2015-cum-arata-o-retea-electrica-moderna-si-cand-se-va-implementa-si-in-romania/

    1. echipamentele nou – instalate se considera investitii ale firmei si pretul lor se scade din profit ( prima manevra )
    2. pretul echipamentelor este platit de consumator sub forma de taxa de mentenanta, dar si sub forma de facturi umflate ; contorizeaza mai mult decat consumam efectiv )

    italienii ( enel ) castiga din 2 parti ( de la stat si de la consumator )

    4. doar nu va asteptati ca in Italia sa plateasca mai mult ? logic ca platesc mai putn ; restul il suporta romanii

      (Citează)

    • De ce trebuie să plătească consumatorul prețul echipamentului? Poate îl plătește firma pentru că-și micșorează costurile operaționale prin introducerea unor tehnologii moderne.

      Oricum, m-ai pierdut la facturi umflate.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus