un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cel mai bun router pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps

10 Dec 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

416 comentarii

viteza_932mbpsUltima actualizare: 21 ianuarie 2020 – actualizat tabele, recomandări.

Mai jos găsiți un top al celor mai rapide routere wireless de pe piață, testate în situații reale (test de viteză, download de torrente, wireless pe fiecare bandă și transfer prin USB – în review-urile detaliate) pe o conexiunea Fiberlink de 1000 Mbps de la RCS-RDS/Digi, abonamentul meu personal.

De ce să luați un router separat dacă furnizorul de internet vă dă gratuit unul? Pentru că acel echipament gratuit nu este de obicei foarte performant, nu are funcții avansate și nici nu suportă un număr mare de dispozitive conectate simultan. Dacă aveți un televizor smart, două-trei telefoane, două-trei laptopuri sau o cameră de supraveghere, aveți nevoie de un router stabil și configurabil.

Testez de trei ani tot felul de routere și am grupat toate testele în tabelul de mai jos (ordonați-l după test, dați click pe numele routerului pentru un review detaliat) și în graficele respective. Puteți vedea mai jos și recomandările mele, în funcție de buget și gama dorită.

Mai jos vedeți clasamentul curent și detalii despre modelele testate de mine. Lucrați pentru un producător de routere? Contactați-mă ca să testez și modelele voastre.

CEL MAI BUN ROUTER

Cel mai performant model din testele mele face parte din gama medie și oferă, pe lângă un design inedit cu ecran tactil, o mulțime de funcții utile la casa omului.

  ASUS RT-AC86U

Acest model are de toate: performanțe foarte bune pe cablu, viteze wireless mari, capacitatea de a susține conexiuni de la zeci de dispozitive, foarte multe funcții de monitorizare și securitate incluse în firmware. Dacă bugetul nu este o problemă, acest model este perfect pentru casă și birouri mici și spații publice.

În testele mele am obținut 934 Mbps pe cablu și 749 Mbps pe wireless. Capacitatea totală wireless este de 2900 Mbps și are și un port USB 3.0.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

BEST PRICE: cele mai bune routere sub 350 de lei.

Aceste modele sunt potrivite pentru cei ce vor un router fără funcții avansate, dar ieftin. Acoperirea wireless este suficientă pentru un apartament, iar performanța lor suficientă pentru o familie normală.

Atenție: un model Tenda AC15 costă 399 lei, dar oferă capacitate wireless 1900 Mbps și face parte din următoarea gamă de routere, dar ca preț practic este doar puțin peste aceasta. Are 1900 Mbps capacitate wireless totală și performanță decentă pe cablu. Analizați-l și pe acesta pentru achiziție. Îl găsiți la eMAG și PC Garage.

  D-LINK DIR-842 sau D-LINK DIR-878

920 Mbps în teste și wireless total 1200 Mbps pentru acest model simplu și eficient.

Fără porturi USB, dar cu o formă de QoS pentru a păstra bandă pentru dispozitivele preferate.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

DIR-878 ajunge des sub 350 de lei și este un router din categorie superioară AC1900. Luați-l pe acesta dacă îl găsiți, verificați prețul la eMAG și PC Garage. Citiți review-ul meu pentru detalii.

TP-LINK ARCHER C5

Un model 2018, Archer C5 înlocuiește foarte popularul C2 și oferă o rețea wireless mult mai rapidă, în testul meu trecând de 500 Mbps pe wifi. Este foarte performant pe cablu și vine la un preț foarte bun.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage. Un model mai vechi este Archer C2 (review, eMAG / PC Garage).

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  ASUS RT-AC1200G+

933 Mbps în teste, viteze bune pe torrent, wireless total 1200 Mbps și un port USB 2.0.

Modelul include și funcții Quality of Service pentru prioritizarea traficului, rețele guest, backup de conexiune cu un modem USB, plus interfață în română.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Alte modele ieftine: TP-Link Archer C1200, care-i un C2 mai nou (eMAG, PC Garage), Asus AC53 (fără porturi USB, doar două porturi LAN), Asus AC58 (wifi 1300 Mbps, port USB, mai scump decât celelalte).

BEST BUY: gama de preț 500-700 lei

Pe lângă capacitatea wireless mult mai mare și tehnologie multi-stream, aceste modele pot include și funcții avansate de Quality-of-Service cu prioritizare de bandă, securitate, beamforming, analiză și monitorizare trafic, backup cu modem USB. Routerele sunt mult mai stabile în timp și suportă un număr mare de dispozitive diverse conectate simultan la ele, iar acoperirea wireless este de obicei mai mare.

  D-LINK DIR-2660

Probabil cel mai ieftin model dintre acestea, include beamforming, QoS, are porturi USB, iar în testele mele am obținut rezultate bune pe cablu și wireless, unde are o capacitate totală de 2600 Mbps. Include și protecție McAfee antivirus pentru toate dispozitivele din casă. Odată ce aveți routerul, puteți descărca de la McAfee oricâte licențe aveți nevoie.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Alternativă bună: D-Link DIR-882 este foarte performant. Îl găsiți la eMAG și PC Garage, citiți review-ul meu pentru detalii.

  TENDA AC15

Acest model este foarte performant pe wireless, unde am obținut chiar și 577 Mbps în teste, are un port USB 3.0 și o performanță decentă pe cablu în testele uzuale. Nu-i perfect, dar partea bună este următoarea: costă 399 lei, în timp ce modelele de mai jos încep de la 500 de lei în mod normal.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  TP-LINK ARCHER C9

Archer C9 mi se pare modelul perfect de la TP-Link. Performanță bună în torrente și speedtest (933 Mbps), capacitate wireless 1900 Mbps, acoperire wifi decentă, port USB 3.0, beamforming, interfață rapidă, hardware rapid. Singura problemă este forma, se montează în picioare.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  ASUS RT-AC68U

Acest model Asus oferă, pe lângă capacitatea wifi 1900 Mbps, foarte multe funcții: backup de conexiune cu un modem 4G, QoS automat, analizor de trafic, beamforming, accesarea stocării USB din afara rețelei, ba chiar și Facebook Login.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Fără review, l-am testat și l-am pus direct în top.

  TP-LINK TOUCH P5

Vă spuneam mai sus de el, a avut cel mai bun rezultat în testele pe cablu: 942 Mbps. Are un ecran tactil pe partea frontală, pentru configurare rapidă, și funcții ce includ QoS cu prioritizare, plus un design foarte plăcut.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Alte modele notabile: TP-Link Archer C8 (un fel de C9 cu capacitate wireless un pic mai mică și preț mai bun), D-Link DIR-869 (fără porturi USB). O variantă ieftină, fără așa multe funcții avansate, este Asus AC58.

CEL MAI BUN ROUTER DE TOP

Pe lângă Asus AC86U de care spuneam inițial, rezultate bune în teste au avut și: Synology RT2600ac (citiți review), excelent pe cablu și wireless, cu software complex și configurabil, Asus RT-AC87U (review), TP-Link C2600 (review) și C3200 (review).

ROUTERE DE MARE CAPACITATE

Aceste modele au capacități wireless totale mari, fiind gândite pentru conectarea simultană a multor dispozitive, precum în cazul unor birouri mici sau medii, localuri și alte spații publice. Adună, desigur, funcții complexe și au hardware performant.

  • Synology RT2600ac – model foarte performant, susține până la 100 de dispozitive simultan pe wireless. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
  • Asus AC3200 – best-buy-ul clasei, având un preț foarte bun. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
  • Asus AC5300 – capacitate wireless și mai mare pentru un total de 5300 Mbps în trei rețele diferite. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
  • Asus AC88U – un model mai mare decât AC87, cu câteva funcții în plus și capacitate wifi sporită. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
  • Netgear X6 R8000 – un model de mare capacitate de la Netgear, dar cu o interfață învechită. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
  • Asus BRT-AC828 – un router gândit pentru localuri sau alte spații publice, integrând direct funcții de portal de logare. Citiți review-ul, verificați pretul pe eMAG sau PC Garage.
  • Netgear X10 R9000 – cel mai mare și complex router testat de mine, are inclusiv suport pentru strandardul 802.11ad pe 60 GHz, momentan inutil nouă. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
Căutați un router Gigabit cât mai ieftin? Verificați promoțiile săptămânii. Uitați-vă și pe secțiunea resigilate, unde găsiți modele mai ieftine; un router nu-i genul de echipament unde să conteze să fie nou.

Ideal este să montați routerul în centrul casei sau biroului. Rețeaua wireless poate fi extinsă cu un repetor de semnal. Pentru performanțe maxime, cumpărați unul cu antele externe și rețea 802.11ac.

 

 

Clasament curent routere pe Fiberlink 1000 Mbps

Sortați tabelul după viteza în testul de pe speedtest.net sau după downloadul de torrente. Folosiți căutarea pentru a găsi rapid un anumit model. Review-urile mele, specificațiile complete și prețurile la zi le găsiți prin linkurile respective.
ModelSpeedtest [Mbps]Torrente [MB/s]Vezi prețul la ziSpecificații
TP-Link Touch P594276PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0, touchscreen
Asus RT-AC320094074PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro
TP-Link Archer C540093981PC Garage / eMAGWifi AC 2167+2167+1000 Mbps, USB 3.0 și 2.0, QoS
Asus RT-AC530093877PC Garage / eMAGWifi AC 2167+2167+1000 Mbps în 3 rețele, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, gaming mode, integrare TrendMicro
Synology RT2600ac93677PC Garage / ITdirectWifi AC 1733+800 MBps, USB 3.0, cititor SD, QoS avansat, backup 4G, download manager, securitate rețea, foarte configurabil
Asus ROG GT-AC530093580PC Garage / eMAGWifi AC 2167+2167+1000 Mbps, USB 3.0 x2, QoS avansat, funcții gaming, 8 LAN, TrendMicro
TP-Link Archer C260093483PC Garage / eMAGWifi AC 1733 + 800 Mbps, USB 3.0 x2, QoS
Asus RT-AC88U93477PC Garage / eMAGWifi AC 2167+1000 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, gaming mode, integrare TrendMicro, link aggregation
Asus RT-AC86U93476PC Garage / eMAGWifi AC 2167+750 Mbps, USB 3.0 și 2.0, QoS adaptiv, protecție malware TrendMicro, analiză trafic, funcții gaming, 4G backup
Netgear X6 R800093468PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro
D-Link EXO DIR-266093369PC Garage / eMAGWifi AC 1733+800 Mbps, USB 3.0, protecție McAfee, QoS avansat
TP-Link Archer C320093387PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0
Asus Blue Cave93383PC Garage / eMAGWifi AC 1733+800 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, integrare TrendMicro, Alexa, IFTTT
Netgear XR50093381eMAGWifi AC 1733+800 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, gaming
D-Link DIR-86993378PC Garage / eMAGWifi AC1300+450 Mbps, QoS, acces mydlink
Asus RT-AC87U93375PC Garage / eMAGWifi AC 1734+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro, 8 porturi LAN
D-Link DIR-88293374eMAGWifi AC 1733+800 Mbps, USB 3.0, USB 2.0, QoS, rețele guest
D-Link DIR-87993374eMAG / PC GarageWifi AC 1300+600 Mbps, Smart Connect, QoS
Asus RT-AC1200G+93372PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, backup 4G
D-Link DIR-87893371eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, QoS, rețele guest
TP-Link Archer C993368PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0
Asus BRT-AC82893367PC Garage / eMAGWifi AC 1734+800, funcții portal, QoS avansat, integrare TrendMicro, port M.2 SATA și 2x USB 3.0, backup 4G, LAN avansat
Netgear X10 R900093363eMAGWifi AC 1733+800 Mbps și AD 4600 Mbps, porturi USB 3.0, MU-MIMO 4x4, port SFP+ 10 Gbps, 6 porturi LAN cu agregare, servere Plex, backup Amazon
Asus
RT-AC58U
93362PC Garage / eMAGWifi AC 867+400 Mbps, USB 3.0
TP-Link Archer C293265PC Garage / eMAGWifi AC 433+300 Mbps, USB 2.0
Asus Lyra mesh93244PC Garage / eMAGWifi AC 867+867+400 Mbps, sistem mesh cu 3 unități, QoS
Razer Sila93175PC Garage / eMAGWifi AC 1734+866+400 Mbps, USB 3,0, QoS
TP-Link Archer C230092975PC Garage / eMAGWifi AC 1625+600, USB 3.0, integrare TrendMicro
TP-Link Archer C120092977PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, beamforming
Asus RT-AX88U92869PC Garage / eMAGWifi AX 4804+1148 Mbps, QoS avansat, WTFast, USB 3.1, protecție TrendMicro
D-Link DIR-880L92890PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0 și USB 2.0, QoS, acces mydlink
Tenda AC1592555PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0
Asus RT-AC53U92276PC Garage / eMAGWifi AC 433+300 Mbps, doar două porturi LAN RJ-45
TP-Link Archer C892268PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, USB 2.0
D-Link DIR-84292063eMAG / PC GarageWifi AC 866+300 Mbps, QoS
Linksys WRT1900AC91950PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600, USB 3.0 și eSATA, QoS
TP-Link Archer C691767PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, guest
Trendnet TEW-818DRU91858PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0
Tenda W1800R91165PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0, DLNA, guest
Trendnet TEW-813DRU91048PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, fãrã antene externe
Planet WNRT-63390671PC Garage / eMAGWifi N 300 Mbps
TP-Link Archer C790473PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0
Asus RT-N18U90051PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 3.0, QoS, backup 4G
D-Link DIR-868L89246PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, QoS
TP-Link Archer C58920PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0
D-Link DIR-636L87650PC Garage / eMAGWifi N 300 Mbps, USB 2.0, QoS, fãrã antene externe
Asus RT-AC68U85638PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0, backup 4G, QoS
Asus RT-N56U84844PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 2.0, QoS, backup 4G
D-Link DIR-860L84638PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 3.0, QoS
Asus RT-AC56U84551PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, QoS, backup 4G, fãrã antene externe
D-Link DIR-850L84544PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, QoS
Linksys EA690084147PC Garage / eMAGWifi Ac 1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS
Asus RT-N66U83946PC Garage / eMAGWifi N 900 Mbps, USB 2.0, QoS, backup 4G
Linksys EA640083549PC Garage / eMAGWifi AC 1300+300 Mbps, USB 3.0, QoS, fãrã antene externe
TP-Link TL-WR1043ND82351PC Garage / eMAGWifi N 450 Mbps, USB 2.0
TP-Link TL-WDR430078647PC Garage / eMAGWifi N 750 Mbps, USB 2.0, QoS
Asus RT-AC66U75048PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0, Qos, backup 4G
TP-Link TL-WDR360073853PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 2.0, QoS
Planet WDRT-1200AC68057PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 3.0, fãrã antene externe
Planet WDRT-731U64556PC Garage / eMAGWifi N 300+300 Mbps, USB 2.0

Testul de torrente nu este la fel de edificator precum cel clasic tip speedtest, deoarece este influențat și de sistemul BitTorrent. Totuși, arată capacitatea routerului de a gestiona cu succes foarte multe conexiuni simultane. Testul l-am făcut trăgând pe un SSD torrentul cu cei mai mulți seederi de pe un tracker românesc. Am împărțit mărimea fișierului la timpul de download, obținând astfel o viteză medie în timp, o măsură mult mai bună a performanțelor reale.

TOPUL ROUTERELOR ÎN FORMĂ GRAFICĂ

Dacă vă ajută mai degrabă un indicator vizual al performanței, am făcut un grafic cu viteza obținută pe speedtest și pe torrente. Cea pe speedtest este exprimată în Mbps (din maximul de o mie permis de conexiune și port) și transformată și în MB/s. 1 MB/s = 8 Mbps, se trage de la megabyte versus megabit.

 

 

CUM SE ATING ACESTE VITEZE MARI

Pe wireless este imposibil. Pentru a atinge viteze precum cele de mai sus cu un singur calculator, aveți nevoie de:

  • un router cu porturi gigabit, precum cele de mai sus.
  • PC-ul conectat prin cablu la router, cu cablu mufat corect pentru gigabit.
  • Hardware puternic, un procesor Core i5 sau i7, o placă de rețea bună (cea integrată în placa de bază este suficientă, dacă-i gigabit și placa de bază nu e vreo petardă)
  • hard-disk-urile scriu de pe net (torrente) cam la 25-40 MB/sec susținut. Pentru viteze mai mari, aveți nevoie de un SSD rapid.

METODOLOGIA DE TESTARE

  1. Teste pe site-ul RCS-RDS, unde se găsește un server Speedtest hostat chiar de providerul de Internet.
  2. Teste pe site-ul Speedtest.net, serverul RCS-RDS București.
  3. Download de torrente. Am ales torrentul cu cei mai mulți seederi de pe un site (peste 700), majoritatea fiind tot în rețeaua RDS-ului. Am folosit qBitTorrent, pachetele au fost scrise pe un SSD de mare viteză. Luați acel screenshot mai mult ca un exemplu.

Configurația mea: doar un PC conectat prin cablu la router, PC-ul are un Core i5 Skylake și 32 GB memorie RAM, placă de bază Asus Z170, placă de rețea Intel integrată în cea de bază, placă wireless Asus PCE-AC88, Chrome ultima versiune, testul de torrente îl fac pe un SSD Sandisk Ultra II conectat SATA 3 de 480 GB cu programul qBitTorrent. Am o conexiunea RDS Fiberlink de 1000 Mbps, prin PPPoE, ca orice alt abonat.

asus s5507

    416 comentarii

  1. Nu știu de ce lumea se ferește de Zyxel. E un brand foarte cunoscut în zona echipamentele profesionale. Eu am un nbg-5715 și sunt extrem de mulțumit de performantele sale. As fi curios dacă l-ai lua ca sa ii faci un test.

      (Citează)

  2. are suport pentru IPv6? Stie sa isi ia IPv6 din PPPOE si sa il ruteze astfel?

      (Citează)

  3. Teste METRO pentru viteza cat mai mare se mai pot face si pe http://www.RDSNET.RO/test/ , se pot downloada 2-3 fisiere simultan.

      (Citează)

  4. Ce firmware aveai la Dlink?

      (Citează)

  5. Eu am un D-link Dir-636L si la banda mea de 500 imi sta in 500 constant (+/- 20Mbps), si e la jumate de pret fata AC56u. Nu are asa multe feature-uri, dar pentru aia 200 lei cat costa, ofera mult mai multe peste concurenta (cloud storage, media servers, USB, free ddns, internet management, internet status). Plus, wifi-ul sta in 60mbps constant (intre mai multe device-uri wifi din aceeasi retea).

      (Citează)

  6. Nu mai luati Asus, nu sunt in stare sa scrie un firmware bun. Asta se vede si in alte parti, nu doar la routere. Momentan, suportul ddwrt e experimental, asa ca mai bine cauti un router mai vechi (chiar si Asus) cu suport bun de ddwrt/openwrt. E mai lent, dar e stabil, fiabil si are o groaza de functii interesante.

      (Citează)

    • @Dan: nu fac nici un test pe DDWRT. Fiberlink 1000 este abonament de masă, routerele sunt produse de masă, le testez cu ce pun ele la dispoziție, nu cu tuning suplimentar.

        (Citează)

  7. Am un Asus RT N65U, cumparat mai prin primavara, de care sunt foarte multumit.
    Nu stiu cat de performant ar fi pe Fiberlink 1000 Mbps … mai ales ca il folosesc doar pe wi-fi pentru ca nu-mi plac cablurile insirate prin casa.

      (Citează)

    • @Petre: dacă nu-l folosești pe cablu nu are rost să încerci un abonament mai rapid de 100 Mbps. Puține laptopuri reușesc o conexiune mai rapidă de atât, iar de tablete/telefoane nici nu mai zic. Poate doar dacă ai mulți în casă care stau simultan pe wireless, caz în care trebuie testat cât de bine ține wireless-ul fiecare router în parte.

        (Citează)

  8. Cu Asus RT-N56U (nu AC56U) am prins si eu aceeasi viteza ca tine. Desi nu are antene externe, are cel mai bun semnal dintre toate routerele testate de mine pana acum.

    L-am luat de black friday de la eMag cu 300 lei, care mi se pare un pret foarte bun.

      (Citează)

  9. ala de-l da rds in chirie pentru 10lei lunar sau ceva de genul e bun de ceva?

      (Citează)

  10. Am luat de curind (black friday) un Asus RT-N53 Dual band. Am cele doua retele wifi (una pe 2.4 Ghz si cealalta pe 5 Ghz), insa am urmatoarele probleme/nedumeriri:
    -reteaua pe 5 Ghz nu ‘bate’ foarte mult..adica dupa 2 pereti de gips-carton (si cu ceva mobila pe ei) deja e sub jumatate din nivelul semnalului..ba chiar mai aproape de zero..uneori chiar zero. Stiu ca 5 Ghz nu e la fel de ‘penetranta’ ca si 2.4, insa chiar asa?..Intreb ca sa stiu..sa nu cumva sa aiba routerul meu o problema..si sa-l duc inapoi. Ziceti ca un router cu antene externe ar fi mai bun din pdv al semnalului?
    -Conexiune wired am cam 50 Mbps (abonament Filberlink 2 (de 100 Mbps!! de la RDS)..insa pe wifi totul scade la 10-20…e normal?
    -am vrut sa play-ez un film facut pe telefon via wifi pe un tv smart Samsung si..surpriza..sacadeaza la fel ca pe vechiul D-link DIR-615. Or..asta e chiar ciudat, in conditiile in care routerul stie maxim 300 pe wifi.
    Radu, ajutor, te rog! Multumesc!

      (Citează)

    • @Dan: cu antene externe va fi mai bun, dar nu mult mai bun. Pune-l în centrul casei, ca să acopere mai bine tot domiciliul.
      Vezi că prin meniuri ai undeva o setare pentru puterea wireless, asigură-te că este la maxim.

      Dacă ai Wired doar 50 din 100 Mbps, nu-i bine. Asigură-te în router că ai dezactivat Quality of Service-ul, care uneori rezervă sau gestionează singur banda. Pe wifi e normal să ai 10-20, mai ales dacă ești în altă cameră decât routerul.

      Cat despre telefon si router și smart TV, acei 300 sunt teoretici (cu un laptop de 10.000 de lei am prins și eu 160 Mbps pe wireless N), iar un telefon este mult mai lent de atât. Instalează pe telefon aplicația Speedtest, conectează-l prin wireless la router și fă un test. O să vezi diferența de bandă pe telefon față de laptop.

        (Citează)

  11. Folosind un Asus RT-N56U pot sa vad filme (1080p) pe TV direct de pe PC via WIFI 5 Ghz. Televizorul este la o camera distanta de router.
    Semnalul wifi indicat pe TV este la 3 din 4.

      (Citează)

  12. E super ciudat ca AC68U nu urca peste AC56U, cam peste tot pe internet il da marginal mai bun la toate categoriile, inclusiv transferuri.

    O fi ceva de la PPPOE?

      (Citează)

    • @Ovi: ambele au același procesor și hardware, iar diferența dintre ele (820 vs 840 Mbps) deja e nesemnificativa la astfel de valori. Pe mine mă interesează mai mult să descopăr modelele care se plafonează pe la 300 sau 400 Mbps.

        (Citează)

  13. @RIO: conteaza zi cum iti ‘merge’ netul, presupun, nu? Adica daca ai net prin dial-up (pastrind proportiile, bineinteles) sigur nu te mai ajuta Asus-ul. Corect?

      (Citează)

  14. Teste cu linksys/belkin pe cand? Gen E4200 sau chestii asemantoare.

      (Citează)

  15. @nwradu parca is una si aceeasi companie acum :D

      (Citează)

    • Da, Belkin a cumpărat Linksys, dar nu m-ar mira sa facă partea de comunicare prin agenții diferite, unii să aibă birou în România și alții nu etc.
      Sunt multe ciudățenii aici, de la branduri care lucrează prin 3-4 agenții, fiecare cu partea ei, la branduri care nu vor să se implice decât pentru anumite categorii de produse, nu tot ce au în portofoliu.

        (Citează)

  16. @nwradu: ok..50 din 100 nu e bine..dar eu suspectez RDS-ul ca nu-mi da cit mi-au promis..Daca la FL 2 imi dau 50 doar..la FL 1 (max. 50 contractual) cit mi-ar da?..

      (Citează)

    • @dan: eu aveam înainte FL2 și primeam fix 100. Acum ai văzut cât primesc. Nu poți verifica decât fără router, cu cablul RDS înfipt direct în calculator.

        (Citează)

  17. @Dan fa un PPPOE direct cu firu direct in LAN-ul laptopului.

      (Citează)

  18. Radu, cu setarea de Jumbo Frames de la routerele Asus te-ai jucat?

      (Citează)

  19. Am un RT AC66U, cu firmware-ul pus de tine se misca intr-adevar mai bine, minim 480 mbps pe cablu, minim 150 mbps pe wireless (e conectat la 300 mbps laptopul cu routerul). Am Fiberlink 500, testat cu testul RDS.

      (Citează)

    • @Criz: mă bucur că l-am pus pe net atunci. Totuși, din când în când să cauți dacă nu apare versiunea finală oficială, acesta-i un beta.

        (Citează)

  20. Si eu sunt curios cum merge router-ul pe care il inchiriaza RDS-ul, mai ales ca mi-am comandat serviciul cu router-ul lor. Nu mi-as lua Asus, am avut experiente dintre cele mai neplacute cu routere Asus. Pe cat de fiabile sunt placile lor de baza, pe atat de slabe par routerele lor.
    Si eu as fi interesat de un test cu Linksys, par a fi cele mai ok din ce am vazut in ultima vreme.

      (Citează)

  21. Toate AC-urile de la ASUS sunt routere scumpe. Bune intr-adevar, dar scumpe, prea mult ca sa merite pentru un utilizator obisnuit.

      (Citează)

    • @Tavi: știu, eu de fapt vreau să testez N-urile lor (N66, N53 etc), nu AC-urile. Încă nu cred în rețele wireless ac, abia învață lumea de 802.11n

        (Citează)

  22. Daca faci ceva teste pe TP-LINK, incearca si cu firmware dd-wrt.

      (Citează)

  23. Router performant la un pret ok este Mikrotik 750G

      (Citează)

  24. Cel mai bun(rentabil) este cel de la RDS in custodie 5ron/luna sau 180 roni la casierie TP-LINK wdr3600 . In afara de TPLINK wdr3600 si Asusurile de mai sus restul sunt de aruncat nu fac fara traficului wan>>lan.

      (Citează)

  25. A si la tplink fara firmware custom gen ddwrt deoarece se pierde hardware nat!

      (Citează)

  26. Ati avut dreptate..pe conexiune wired am peste 90 Mbps, cel putin cu serverul RDS Bucuresti (eu fiind in Iasi). Cu Iasi obtin cam 60, iar la Brasov vreo 30. Problema e ca pe wireless am sub 20 cu Bucurestiul, insa uploadul ramine sus, aproximativ 50. De unde sa fie limitarea asta atit de drastica? Testul e facut pe un laptop Sony Vaio, nicidecum pe telefon sau tableta..

      (Citează)

  27. @Dan cate retele vezi pe wireless? Daca sunt multe incearca sa schimbi canalul (undeva catre extremitati). Vezi sa nu ai QoS activat si sa iti rezerve aiurea banda.
    Vezi ce setari ai pe la placa wifi…

      (Citează)

  28. Tin sa te contrazic ca n56u nu are antene.
    Are si sunt direct pe placa de baza si mult mai eficiente decat cele de tip omnidirectionale.

      (Citează)

  29. Ce mi se pare mie tare ironic e ca operatorul (din motive pecuniare presupun) insista sa foloseasca un protocol destinat in special unui mediu de transport dedicat (nepartajat) peste o retea partajata. PPP are sens in cazul unui link dial-up sau DSL, nu in cazul unei retele ethernet. Dar, ce stiu eu…

      (Citează)

  30. Pai imi trebuie IPv6 pentru ca RDS ofera IPv6 :))

    si daca n`ai testat, facebook, google si Youtube are better in IPv6

    There’s BETTER :)

      (Citează)

  31. pai fa o comparatie intre o sarma din antenele obisnuite
    si o placa cu cupru in care fiecare antena are cativa centimetri.
    Sunt asemanatoare cu cele de la laptop, diferenta este ca totdeauna antenele unidirectionale vor fi mai bune decat cele unidirectionale.
    Prin cele unidirectionale se pierde din putere, pe cand in cele unidirectioneaza se distribuie intr-o anumita zona.
    cum majoritatea isi pun routerul intr-o camera, e mult mai eficient sa ai o anumita zona cu putere maxima decat cu putere mica de la unidirectionala.
    Un alt aspect este suprafata de receptie pe care o are routerul.
    O suprafata mai mare fata de o sarma.
    Sunt destule explicatii tehnice pe internet referitoare la antene asa ca nu are rostul sa intru in detalii.
    Dar spun si afirm inca odata, asus n56u inca este cel mai puternic router la capitolul acoperire wireless pe partea de home user.

      (Citează)

  32. @me antenele unidirectionale sunt mai bine decat ce?

    @nwradu eu tocmai m-am “unsubscribat”

      (Citează)

  33. Am lucrat atât cu routere ASUS cât și cu routere D-Link Corporate cu sistem de operare propriu. Recent am configurat un router ASUS pentru un prieten și am avut o surpriză plăcută să găsesc opțiunea TXPower (pentru creșterea puterii de emisie radio) în interfața de administrare. În cazul altor mărci, TXPower e setat la 100mW și nu poate fi modificat.

      (Citează)

    • @Green: majoritatea routerelor mai scump permit reglarea puterii. D-Link-ul meu 655 are opțiune de Low-Medium-High, nu-ți mai zice câți mW bagă, dar există opțiunea.

        (Citează)

  34. @Green – am un router wireless cu Txpower 1000mW si antene 2x2MIMO PIF. Puterea se poate seta manual din meniu, e drept in dBm. Are si CPU Atheros de 600Mhz, 128RAM, 5xGigabit, USB2.0. Pret: 300 lei.

      (Citează)

  35. @nwradu – asa cum am mai spus, performanta (bruta a) unui router se masoara cu un analizor. Calibrat. Restul sunt povesti de marketing – vei obtine anumite rezultate, mai mult sau mai putin favorabile in functie de o groaza de factori pe care nu poti sa-i controlezi, dar, cel mai important – nu vei putea garanta repetabilitatea acestora (a rezultatelor adica).

      (Citează)

  36. Daniel Mitran

    11/12/2013 la 9:28 PM

    Radu, vrei sa iti imprumut si un RT-N66U? Le am blocate intr-un proiect pana pe 17 decembrie dar dupa pot sa-ti imprumut unul (nu am RDS acasa).

      (Citează)

  37. adrian platica

    12/12/2013 la 11:58 AM

    Buna ziua,

    ultimele 2 modele specificate in lista le gasiti si pe site-ul nostru : http://www.kauf.ro

      (Citează)

  38. AC66U, cu ultimul firmware (cel nepublicat de catre Asus, dar usor de gasit) obtin 794Mbps down, 104Mbps up si latenta 0/1ms. Se pare ca merg la fel de bine si unele firmware-uri mai vechi (probabil au stricat ceva in ultimele versiuni). Daca bag cablul direct in calculator merge mai prost :)

      (Citează)

  39. Salut:

    “nwradu: @Piticu21: IPv6 are, dar de PPPoE nu știu. Vezi prin screenshot-uri sau pe site-ul oficial. De ce-ți trebuie IPv6?”

    geez, dacă era vorba de cineva care abia în ultimele luni a dat de Internet atunci iertam întrebarea de mai sus :)

      (Citează)

  40. nwradu ce se întâmplă cu tine de pui asemenea întrebări?

    “De ce merg mai bine pe ipv6? Care e explicația tehnică?”

    E suficientă documentație despre avantajele IPv6, despre defragmentare, structura pachetelor și cum sunt procesate de routerele dual stack, e surprinzător că nu ești la curent,
    sau.. îl trollezi pe Piticu? :)

    Pe de altă parte – într-o notă mai serioasă – bravo Piticu !

      (Citează)

  41. Am si eu o intrebare. Ce SSD ai folosit la aceste teste? Eu am un Kingston V300 120GB, si nu sare de 350 Mbps desi am teoretic Fiberlink 1000.. folosesc un router DLINK DIR-825. Si a doua intrebare: Crezi ca trebuie luat alt router? Sau alt SSD? Sau amandoua?

      (Citează)

  42. Eu am SSD Kingston V300 120gb / Router DLink Dir-825 care e 10/100/1000 / Placa retea tot pe 10/100/1000 de la Intel. Si cu toate astea nu inteleg de ce nu vrea sa imi sara de 200 Mbps cu router si 350 Mbps cu cablul direct in calculator. E adevarat ca SSD-ul are viteze de scriere/citire de maxim 450 MB/s. Asta e problema? Macar sa stiu si eu sa caut ce trebuie.

      (Citează)

  43. @Stefan

    “Eu am SSD Kingston V300 120gb / Router DLink Dir-825 care e 10/100/1000 / Placa retea tot pe 10/100/1000 de la Intel. Si cu toate astea nu inteleg de ce nu vrea sa imi sara de 200 Mbps cu router si 350 Mbps cu cablul direct in calculator. E adevarat ca SSD-ul are viteze de scriere/citire de maxim 450 MB/s. Asta e problema?”

    Vezi unde e b mic si B mare
    450 MB/s = 450 x 8 Mbps = 3600 Mbps

    http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2013/AS-SSD-4K-Q64-Random-Read,2786.html

      (Citează)

  44. Salut! Am si eu o problema si ar fi extraordinar daca m-ar putea ajuta cineva. Mai exact am Fiberlink 500 de la RDS si un router ASUS RT-N53. Cand bag cablul de internet direct in PC, vitezele sunt Doundoad: 500Mb si Upload: 100. Insa, cand conectez router-ul si bag cablul din router in PC vitezele sunt execrabile, adica Download: 70mb si Upload:60mb… I-am contactat pe cei de la RDS si imi spun ca in momentul in care conectez cablul direct la PC apar cu conectiune GIGABIT, iar cand conectez routerul apar cu conectiune pe 100… ma gandesc totusi ca este vorba de o setare a router-ului care nu o nimeresc eu… sper totusi sa nu fi dat 350 ron pe un router care sa nu fie in stare sa imi redea viteza GIGABIT… va rog mult daca imi puteti oferi cateva sfaturi sau un mod cum sa configurez exact routerul (care aveti ASUS si merge ok)…. sper totusi sa nu fie vorba de firmware prost si sa stau “5 ani” dupa o versiune mai buna… Astept parerile voastre si va multumesc mult!

      (Citează)

  45. Multumesc mult pentru raspuns Radu. Dezamagitor totusi pentru ca am platit ceva pe el acum 6 luni cand l-am achizitionat… am citit pe cateva site-uri si intradevar porturile sunt 10/100… m-am pacalit singur cand l-am luat. In afara de routerele testate de tine mai cunosti cumva unele care sa scoata viteza cat mai apropiata de cea directa prin cablu? Am un laptop cu i7 si ssd care la Fiberlink 500 afiseaza 600 mb download si 210 upload… este frustrant sa fi limitat la 70 si repectiv 60 prin router…

      (Citează)

    • @Adrian: am testat recent TP-Link WDR3600 lei, scoate cam 750 Mbps, și WR1043ND, care scoate 800, dar este un model mai simplu.
      Au mai spus altii câteva recomandări aici în articol în comentarii, e posibil să meargă și acelea.

      Poți lua de la magazinele online un router, vezi cum funcționează, dacă nu te încântă ai 10 zile să-l returnezi, câtă vreme l-ai cumpărat prin curierat. La eMAG parcă ai chiar 30 de zile.

        (Citează)

  46. multumesc pentru sfaturi. sunt curios daca sa optez pentru wdr3600 care il ofera rds… cel putin teoretic, daca suporta viteza de 750 mbps pentru abonamentul FB1000, pe FB500 ar trebui sa scoata 500 curati la download si 100 la up… iar cat despre pret… pe net l-am gasit la cel mai mic pret 275 ron, iar rds il ofera pentru 180 ron sau 5 ron pe luna chirie… eventual il cumpar si in 2-3 ani maxim cand il vand imi mai amortizez ceva din investitie…. intrebarea ar fi daca voi sunteti de parere ca wdr3600 ar putea scoate aproape de viteza maxima pe fir? Cat despre Wireless… consultantul rds mi-a spus ca tp-link suporta gigabit (1000) si pe wirelesss, pe cand varianta mai ieftina, un ZTE CPE ZXHN H298N ar scoate tot viteza gigabit pe porturi, insa doar 500 mb si nu 1000 pe wireless (pretul fiind insa 150 ron). o parere?

      (Citează)

  47. Salut, am o rugaminte la tine.
    Poti sa imi trimiti si mie noul firmware pentru Asus RT-AC66U

    Multumesc anticipat !

      (Citează)

  48. mersi mult !
    esti un grande ;)

      (Citează)

  49. Acum este disponibil la PC Garage si modelul RT-AC56U 802.11ac Dual-Band Wireless-AC1200 Gigabit

    http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/asus/rt-ac56u-80211ac-dual-band-wireless-ac1200-gigabit/

      (Citează)

  50. Salut !
    a testat cineva modelul acesta:
    Router wireless Linksys EA6900 Top SMART Wi-Fi Router AC190

    http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/linksys/ea6900-top-smart-wi-fi-router-ac1900/?ref=menu-image

      (Citează)

  51. Eu am un laptop Packard Bell cu procesor i3 2348M 2.30GHz Sandy Bridge 32nm Technology, 6GB RAM Dual-Channel DDR3-665MHz si HDD 500GB-5400rpm, placa de retea pe cablu Gigabyte si obtin in teste la RDS si Ookla intre 470Mbs si 570 Mbs pe download si 100+Mbs pe upload direct prin cablu de retea cu Fiber Link 500.
    As vrea sa stiu ce router wireless si ce placa de retea externa sa folosesc pt viteza buna pe wireless si cu acoperire wireless buna!
    Am incercat Linksys EA6700 si oscila f. mult la semnal wireless, era foarte instabil si se incingea, apoi am incercat Asus RT-AC66U Care nu era cine stie ce la semnal wireless desi are 3 antene externe si am obtinut maxim 177Mbs download prin cablu din router in teste RDS si Ookla, in timp ce direct cablu obtin 480+Mbs download si citea f. greu HDD 1TB(ambele routere cumparate de la PC Garage)
    Dupa ce le-am returnat (cu greu) la PC Garage mi-am luat ceva mai ieftin TP Link WRD4900 (480 lei) si un adaptor wireless Asus N66 (260 lei) de la DC Shop dar tot am rezultate slabe (semnal f. slab la 5metri de router, vede HDD dar nu si fisierele de pe el…).
    Ma chinui de o luna sa gasesc un router bun care sa-si faca treaba pe Fiber Link 500.
    Va rog din suflet,daca ma puteti ajuta cu un sfat bun, faceti-o!
    Din routerele pe care le-a testat Radu doar doua se gasesc pe piata in Ro.

      (Citează)

  52. AC66 cu noul firmware (e link mai sus, în articol) scoate 800 Mbps pe cablu. Îl poți cupla cu un range extender pentru a acoperi toată casa.

      (Citează)

  53. Dar despre Cisco RV220W ce parere ai? Merita banii?
    E un dual band n cu gigabyt pe cablu. La cel.ro (DC Shop) costa 944 lei.

      (Citează)

  54. @nwradu – viteza aia se atinge si cu un computer pe AMD decent.
    Defineste te rog ce inseamna mufat corect gigabit, dupa cate stiu eu mufarea este identica, cablul difera dar si aici mai este de discutat.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabit_Ethernet
    Teoretic merge pe orice cablu cu 8 fire, doar ca unele sunt mai mult sau mai putin ecranate, de aici si limitele de distanta pentru diferite standarde.
    Viteza de net e cam 1000mbits/8 = 120 MBytes , in teorie si conditii ideale, pe net practic mai mult de 80% din valoarea asta nu cred ca prinzi decat in conditii foarte foarte bune. Ce vreau sa zic, este ca si un hard performant, nu neaparat mega-scump, ar face fata la provocare (din testele facute de tine sa zicem ~ 900Mbits/s = approx 90 MBytes/s). Daca mai adaugi softurile de securitate gen AV viteza mai scade putin.
    M-am referit mai sus la conditii normale (day by day) de lucru.
    Pentru pretentiosi sau sa zicem excentrici recomand routerele Mikrotik, eu personal avand un 450G, fara wireless (se poate adauga card pci). Duce mult mai mult decat routerele domestice iar softul este visul oricarui admin de retea.
    Felicitari pentru teste, de apreciat ca testezi si modele mai eftine, nu doar marci consacrate.

      (Citează)

  55. @nwradu vezi aici diferentele intre hardware-ul folosit de routere TP-Link si alte routere de la alti producatori:
    http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices#TP-Link

      (Citează)

  56. @Gaelex – excelent linkul, nu l-am mai vizitat de ani de zile :), e updatat cu modele mai noi.
    Din linkul respectiv eu cred ca este destul de clar de ce e asa de bun 1043ND, are 64 mb ram si mai procesor mai bun decat versiunea anterioara. Se pare ca procesorul de pe el si circuitul de switch este mai performant decat 3600. Din punctul meu de vedere e cel mai bun raport performanta/pret.

      (Citează)

  57. Tp-Link Archer C7 ai testat, din ce am vazut in teste are throughput wan to lan bun pentru ca are hardware NAT. Eu am unul, din pacate nu pot testa echipementul cum trebuie, calculatorul este generatie mai veche.
    Ai aici: http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/router-charts/view un tabel cu throughput wan to lan.

      (Citează)

    • Smallnetbuilder testează cu ixChariot, un soft de simulare a încărcării în rețea. Producătorii fac aceleași teste.

      Dacă testele ar fi așa bune, n-ar mai scoate apoi producătorii firmware după firmware care să corecteze problemele de throughput pe PPPoE.

        (Citează)

  58. Nu spun ca link-ul si testele efectuate au relevanta 100%, iti faci o idee ce router-er ar trebui sa incerci. Am luat Archer C7-le doar pentru ca are hardware NAT, desii si modele mai ieftine il au. Am si un Mikrotik RouterBOARD 2011UAS-2HnD-IN care este mult mai ok din toate punctele de vedere, singurul minus ar fi lipsa hardware NAT-ului, throughput wan to lan prin PPPoE find de maxim 400 Mbps, prin IP static si DHCP duce fara probleme peste 900 Mbps.

      (Citează)

  59. Well, discutia e inutila. Mi-am instalat Fiberlink 500 acasa si din discutia cu instalatorii RDS am inteles foarte clar (erau simaptici si aveau umor si autoironie) ca totul e doar marketing pt a mai scoate niste bani din propria piata. In fapt, intre Fiberlink 500 si 1000 nu este “nici o diferenta”, totul e in reteaua RDS, no more, iar la oriec download din afara…ei bine, m-au anuntat dinainte ca nu voi depasi 7 MB/sec. Testind pe loc, mi-au aratat ca au dreptate: orice am incercat de pe orice site/server de testat viteza, am obtinut MAXIM 7, cel mai adesea 6. Bucurati-va de asta, dar nu mai pierdeti vremea testind (ajunge un router cu porturi de 100 MB) sau cheltuind banii aiurea (toti aveti deja un router cu 100 MB ports). Doar cei care nu au ncii unul, pot investi lejer in ceva Gigabit. Sa fiti sanatosi , intelepti si realisti! :-)

      (Citează)

  60. MS cred că pe undeva ai pierdut niște informații sau ai probleme hardware/software, ori n-ai discutat cu persoanele potrivite..
    Eu am 46 MB/s via cdn-urile Steam la orice oră, descarc extrem de rapid jocurile pe FL500 !
    Plus download-urile din afară, de pe site-urile de content serioase, se duc spre 20-30-40 MB/s (imagini iso, programe, etc..)

      (Citează)

    • Pe extern depinde de ce peeringuri există, care se plătesc. Pe intern, de exemplu pe torrente, trag oricând cu 50 MB/sec, așa că nu mă plâng.

        (Citează)

  61. Am abonament fibelink 1000 și router d-link dir 865l.am făcut upgrade firmware dar tot nu depășesc 250mb pe cablu.Daca mă poate ajuta cineva multumesc anticipat.

      (Citează)

  62. Mai jos o lista destul de completa de routere TP-Link, versiunile care se gasesc pe piata si daca suporta sau nu DD-WRT.
    Model, versiune, suport DDWRT
    TL-WR740N 4.27 DA
    TL-WR841N 8.4 DA
    TL-WR741ND 4.25 poate
    TL-WR743ND 2.1 NU
    TL-WR840N 1.0 DA
    TL-WR710N N/A NU
    TL-MR3220 2.2 NU
    TL-WR841ND 8.2 DA
    TL-MR3420 2.2 NU
    TL-WR941ND 5 DA
    TL-WR940N 2.1 NU
    TL-WR842ND 1.1 DA
    TL-WR843ND 1.2 NU
    TL-WR1042ND 1.6 NU
    TL-WR1043ND 2.1 NU
    TL-WDR4300 1.6 DA
    TL-WDR4900 N/A poate
    Archer C7 1.1 NU

      (Citează)

  63. Ieri cei de la RDS mi-au adus fibra in apartament. Din lipsa de “fix-mobile” aceasta a fost solutia lor pentru a putea conecta din nou telefonul fix.
    Mi-au instalat un echipament nou in care intra fibra – ONT ZTE (are 4 conexiuni LAN si 2 conexiuni POTS – pt telefon RJ11). Am conectat routerul Asus RT-N56U (ultimul fw oficial) la ZTE.
    Inainte cu UTP-ul in router sau direct in calculator- nu treceam niciodata de 500-600 Mbps in testele cu serverul din Bucuresti (eu sunt din Brasov). Acum de pe calculatorul (i3-3225 + SSD) legat la router ajung la 900 Mbps.
    http://www.speedtest.net/my-result/3287093250

    Nu a mers telefonul fix din prima. Am facut o sesizare si in 5 min m-a sunat un tip de la departamentul tehnic cred (stia prea multe pt a fi de la call center) si mi-a rezolvat si problema cu telefonul fix. Nu vreau sa laut RDSul, dar fata de acum 8 ani cand am alergat in parcare dupa un tip de la RDS pt ca nu-mi mergea netul de 2 saptamani si nu trimiteau pe nimeni, s-au facut progrese semnificative.

      (Citează)

  64. MS , are putina dreptate. Pe extern nu o sa trageti niciodata la viteza de 500 Mbps si nu doar pentru ca nu ofera ei pentru am facut un test cu un site din US (hostingul meu dedicat) pe care stiu sigur ca am 100 Mbps garantat ..si nu am depasit 10-15 Mbps.

    Cu steam nu e relevant testul atata vreme cat au server in Romania (hostuit de CG)si e deja metro … in niciun caz extern.

    Torrrentele iar sunt irelevanta deoarece e retea locala.

    Deci da , oferta de Fiberlink 500 se justifica doar in anumite ocazii , cea de 1000 nici nu are rost (de fapt se merita doar daca aveti telefonie si televiziune de la rds pt ca o platiti 49 lei pe fiberlink 1000 si nu 59)

      (Citează)

  65. @Claudiu: poate că toate cele de mai sus se aplică strict în cazul tău, pentru nevoile tale…te-ai gândit la asta?

    Pentru mine abonamentul de 1000 Mbps merită până și numai pentru a descărca ceva de pe filelist cu ~80 MB/s in loc de 10-12. Și nu îmi pasă cât e de relevant sau nu faptul că descarc din metro sau dintr-o “mare rețea națională”, câtă vreme serviciul îmi furnizează viteza asta în mod constant…

    Altfel, gândeste-te că în multe case aceeași conexiune e partajata între 2-4 calculatoare diferite, plus telefoanele si tabletele aferente conectate pe wireless. Sau într-un birou, unde aceeași conexiune poate fi împărțită la 10 sau mai multe stații de lucru…și nu cred că vor vrea toți să descarce de pe servere din US ca să se simtă penalizați la viteza ci dimpotrivă, pentru nevoile de zi cu zi vor simți un spor important fără să le pese că un alt calculator din rețea face un download în același timp în care altul încearcă să urmărească un stream video…

      (Citează)

  66. Testele din articol si implicit clasamentele mie mi se par irelevante. Speedtest e mai sensibil decat pare, in primul rand NU se fac teste cu Chrome! IE11, IE10, in cel mai rau caz Firefox sau Opera, pe un sistem curat, fara a rula alte aplicatii in fundal.

    Dintre routerele listate de tine eu am doar RT-N56U si doar de el ma pot lega. Jucaria duce aceleasi viteze ca si pe direct, 930-940Mbps, adica MAXIMUL posibil. La fel si in torrente, +100MB/s. Si mai multe modele dintre cele testate duc maximul de 940, deci diferentele intre ele trebuiau sa fie minimale pe chart.

    Un test rapid: http://iceimg.com/Fx9hWaTD/untitled.png (graficul spune multe)

    Chiar si TL-WDR3600 care are mici probleme cu hardware NAT duce bine peste 900, 750 e cam departe de realitate.

    Daca mai ai routerele la indemana sugerez reluarea testelor in niste conditii “de laborator” si ai sa vezi diferenta.

      (Citează)

    • @Ion: ce-mi folosesc condițiile de laborator? Eu vreau să vad ce pot conexiunea și routerul în condiții normale.

      Oricum testez fără sa rulez altceva pe background. Dar asta e limita în cartierul meu și pe sistemul meu. Poate cu unul mai nou, poate cu altă placa de rețea sau alt procesor… Dar chiar și așa, este un sistem mediu de test.

      Pe mine nu ma interesează exact cine prinde 800 și cine 830. Prea puțin relevant. Mă interesează ce router prinde doar 300 Mbps, ca să ne ferim de ele.

        (Citează)

  67. Am dir 868L din vara, insa nu duce peste 480 mbps pppoe de nici o culoare. Cu nici un firmware, dar o sa incerc si cu cel din link-ul tau. Mai are probleme cu ipv6, primeste adresa dar nu o da mai departe in lan. Pentru gigabit am luat un asus n65u care face fata cu brio (920-930mbps)

      (Citează)

  68. Revin : ai dreptate, cu acel firmware dir 868L merge 900+ mbps. Dar numai cu acela, mai am 2 versiuni mai noi (6 si 7) care lesina la 350mbps. Sunt curios cum ai dat de acest fw, eu am incercat acum ceva timp si b05 si la fel de prost mergea.

      (Citează)

    • @Dani: eram pățit cu o situație similară de la Asus AC66. Am întrebat direct la Dlink dacă au o soluție când am văzut ca nu trec de 350 Mbps și mi l-au trimis pe acela.

        (Citează)

  69. WDR3600 duce peste 900mbps, N56 la fel. Multe routere din lista trec de 900mbps lejer. La tine ori e o problema pe retea, ori i5-ul de prima generatie e problema. Vorbesc despre testele in browser, care fie vorba intre noi, Chrome nu e deloc cea mai buna optiune pentru testele respective, e chiar nerecomandat. Incearca aceleasi teste in Firefox sau IE11.

    http://images.itinfo.ro/2014/02/wdr3600.png

      (Citează)

  70. RT-AC66U Firmware:3.0.0.4.374.39 (Merlin build – ddwrt custom)

    via HP Microserver Gen8 wired (1000Mb/s)
    Last Result:
    Download Speed: 868911 kbps (108613.9 KB/sec transfer rate)
    Upload Speed: 105530 kbps (13191.3 KB/sec transfer rate)
    Latency: 11 ms
    Jitter: 7 ms
    Wed 12 Feb 2014 09:11:05 AM EET

    via Wireless LG G2 (compatibil wireless AC):
    http://i57.tinypic.com/30ix9pv.png

      (Citează)

  71. Salut,

    Interesant clasamentul dar nu ai testat si TP-Link Archer C7 cu care eu personal am obtinut in testul de la rds viteza de 932Mbps iar p2p undeva la 101MB/s.

      (Citează)

    • @HollowMan: nu, am testat doar ce mi-a pus TP-Link la dispoziție. Totuși, cum am zis și în altă parte, mă interesează mai puțin diferențele între ele dacă vitezele sunt de peste 700-800-900 Mbps oricum. Mă interesează mai mult să găsesc acele modele care prind doar 300-400 Mbps, ca să se ferească lumea de ele.

        (Citează)

  72. Și eu am încercat să iau legătura cu suportul tehnic de la dlink dar nu am primit nici un raspuns la vreo 3 sesizări. Totuși nu pricep de ce cu următoarele versiuni de fw tot nu merge cum trebuie. Adică stiu care este problema, au fixul dar au ales sa nu îl includă în fw. 1.06 și 1.07.

      (Citează)

    • @Dani: da, și eu m-am mirat. Cred că ține de modul în care fac aceste firmwareuri și cum se testează ele înainte de a deveni publice. Probabil că problema PPPoE nu era așa de presantă precum altele rezolvate în 1.06 și 1.07 și o vor include abia mai târziu, în alt firmware, după diverse teste.

      Sunt prea puțini în lume care să aibă asemenea conexiuni, așa că nu există o cerere mare pentru un firmware bun pe partea de PPPoE (dovadă 860L, unde nu există unul care să crească viteza și, deși este foarte asemănător cu 868L la toate specificațiile, stă limitat pe la 300 Mbps). Testele de laborator cu IxChariot și ce se mai folosește nu sunt relevante, pe acelea le fac și producătorii și uite că apoi oricum au de lansat noi firmware-uri pentru a rezolva probleme ce apar în situații real-world.

        (Citează)

  73. Radu, ai reusit sa faci sa mearga IPv6 prin Ac68U? Mi-am luat ieri acest model si desi in teorie totul ar trebui sa functioneze (IPv6 native, PPP), nu merge. Prin vechiul Linksys E3200 mergea totul ceas.

      (Citează)

  74. Intrebare.. vreau sa imi pun si eu net de 1000mbps.. daca stii cumva, cam cat de bun e modemul de la rds ce ti-l ofera ei? p.s. ei ofera un ZTE.. Mersi!

      (Citează)

  75. Salut,

    Nu credeam ca exista un articol atat de detaliat si de util despre routere. Tind sa cred ca te pricepi foarte bine si cred ca poti sa ma ajuti cu un raspuns :)

    Ai idee cum se comporta un router Apple AirPort Express cu o conexiune RDS FiberLink 500 ? – ma refer exclusiv la streaming live pe tv si calculator

    Se poate compara cu oricare din lista de mai sus (performante) ?

      (Citează)

  76. @BogdanL iti spun eu cum se comporta.

    Apple Airport Express ultima generatie nu duce mai mult de 100Mbps. Detin abonamentul de 1000Mbps dar momentan nu il pot folosi. Chiar daca exista dual band de 5GHz care o folosesc pentru Mac si se mista extrem de bine, totul decurge in limita celor 100Mbps. Pentru cele 3 telefoane, un Mac si un Smart TV conectat wifi la router, pot spune ca merge impecabil, nu cade e stabil, nu ai probleme. Daca vrei Fiber 500 sau 1000Mbps te sfatuiesc sa iti iei un router capabil. Daca ai bani cauta un model AC, pentru ca aceasta este tehnologia viitorului si nu are rost sa le tot schimbi.

      (Citează)

  77. Salut,

    @Ionica – mersi mult pentru raspuns.

    Am cautat un router recomandat de tine (AC), dar apoi mi-am dat seama ca Tvul meu si Macbookul Pro nu suporta standardul AC. Are rost sa cumpar un AC daca nu am cum sa il folosesc ?

    Daca da, m-am gandit la un http://m.emag.ro/router-wireless-linksys-smart-wi-fi-ac1600-dual-band-n300-ac1300-ea6400/pd/E9NLNBBBM/ (nu il cumpar de aici, nu fac publicitate). Crezi ca e ok ?

    Mersi mult,

      (Citează)

    • @BogdanL: în curând testez și eu un Linksys 6400.

      Ac merită luat acum doar dacă ai bani. Eu n-am prins mai mult de 200 Mbps pe un laptop cu AC. Ideea este și aici ca dacă ai mai mulți oameni conectați simultan pe wifi, le va merge bine tuturor. Pentru o singură persoană pe wifi nu te aștepta la minuni.

        (Citează)

  78. @BogdanL

    AC este ultima tehnologie in materie de viteza pentru internet. Poate duce pana la viteze de aproape 2Gbps. El foloseste aceleasi frecvente ca si b/g/n deci il poti folosi linistit cu Fiber de 500 sau 1000. Ideea e ca dai acum un ban, dar peste 2 ani de zile iti iei alt Mac care are AC sau un iPhone 6 cu AC.

    Routerul este ok, plus ca este si o firma recunoscuta pentru stabilitate si fiabilitate.

    Din ceva mai bun poti face ceva prost, dar din ceva prost ceva bun nu prea :)

      (Citează)

  79. Salut,

    Am cumparat pana la urma Linksys EA6200 + DLNA Media Server.

    Astazi au montat baietii FiberLink 500 si am facut un test wireless (MacBook Pro fara ac) si am o viteza de ~210mb download si 200mb upload. Totul merge instant si extrem de repede. Asta cautam.

    Btw: La sfarsitul montarii, cei de la RDS si-au dat seama ca routerul are conexiune de “un giga” si nu e ok cablul pe care il aveam si au trebuit sa il schimbe (de la cutia de pe scara pana la router).

    Mersi mult pentru sfaturi,
    Bogdan

      (Citează)

  80. Ai putea sa testezi te rog si un router gigabit cu capacitati Voip, gen Fritzbox 7390 sau 7490? Iti lipseste din teste un astfel de router si as fi interesat sa vad cum se comporta.

      (Citează)

  81. Nu inteleg de ce ai depuncta un router pentru ca nu are USB 3.0. Te rog gandeste-te la un scenariu in care ai avea nevoie de USB 3.0 si vezi ce diferente sunt intre routerul acesta si unul care are USB 3.0.

    Spun asta ca si la NAS-uri erau multe care scoteau ochii cu 2 porturi Gigabit, dar ele nu erau in stare sa umple latimea de banda oferita de o singura placa. Asa cred ca este si la Router. Nu cred ca poate routa si umple si latimea de banda oferita de USB 2.0, d-apai 3.0

      (Citează)

  82. Un router bun si decent ca pret, pentru RDS?

      (Citează)

  83. Felicitari pentru post. E cel mai detaliat test de routere pe care l-am vazut pana acum. Atentie ca e o mica greseala in detaliile de la AC68U cand faceai comparatie cu AC56U. Acesta din urma duce pe wireless maxim 1200Mb/s, nu 1750 Mb/s cum specificai in detaliile de la AC68U.
    Personal detin de ieri un AC68U, cu ultimul firmware insa n-am reusit sa trec de 500MB pe speed testul de la RDS. Pe wireless insa cu toate ca nu detin inca un device cu AC, pe banda de 5Ghz am reusit sa ajung la 168Mb/s ceea ce e de 3 ori mai bine decat cu vechiul meu router Dlink DIR-650.

      (Citează)

  84. Sunt suparat pentru ca am inlocuit zilele trecute routerul meu vechi( d-link dir 615) cu noul router Asus rt n56u, si nu este nici o diferenta in bine pe wireless. Cred ca cel mai mult conteaza si cat de performante sunt device-urile pe care le folosim(cat de performante sunt ele).

      (Citează)

  85. Am eu tp-link 1043nd versiunea 1. Cu ultimul update de software de pe site nu merge mai mult de 160 Mbps download și 150 Mbps up. Cu ddwrt pus pe el am atins maximul 175 download și 155 up. Deci nu va recomand dacă vreți gbit.

      (Citează)

  86. Detin ruterul 868l si nu stiu cum de ai scos acele viteze de download.

    Mie nu imi trece de 300Mbps.

    Un raspuns mi-ar fi de folos.

    Ms

      (Citează)

  87. @ adyon
    Numai cu acel fw beta merge, vezi că este link mai jos pe pagină, unde vorbește depre testul 868l. Cu orice alt fw nu trece de 350-400 mbps.
    Oricum e o petarda de router, iar suportul tehnic este inexistent.

      (Citează)

  88. @adyon, @Dani
    Dir 868-L tot cu 300 Mbp imi merge, chiar si dupa ce am pus fw-ul din link.
    Trist :)

      (Citează)

  89. Ciudat…
    Mai incearca sa pui acel fw. din nou, reset-flash fw.-reset si incearca din nou. Uneori mai apar balarii, poate asta a patit.

      (Citează)

  90. @Dani @nwradu @adyon tot pentru Dir 868-L …. nu sunt chiar foarte prietenos cu tehnologia.. imi zici exact cum ai facut sa deschizi fisierul respectiv? Am incercat sa fac CUE.. si mi s-a blocat Daemon tools-ul. voi cum ati facut? multumesc

      (Citează)

  91. Dupa ce dezarhivezi, că parcă e zip, te duci la 192.168.1.1, adica interfata de administrare a routerului, tools/firmware/upgrade firmware si faci upload la acel fisier care era in arhivă.

      (Citează)

  92. @dani Rezolvat! Mersi! totusi… marire de la 350 –> 450 mbps deci fix pix

      (Citează)

  93. Al meu merge peste 900 mbps tot timpul cu acel firmware. Dacă pe direct în pc, fără router merge mai bine încearcă să te reconectezi de cateva ori cu routerul. Până să dai vina pe router e bine să te asiguri întâi ca rețeaua rds chiar e capabilă de gigabit în zonă.
    Oricum nu recomand nimănui acest router, suportul tehnic este zero, fw plin de buguri. Păcat de el că are hardware decent.

      (Citează)

  94. @Dani, cu al meu am reusit sa ajung tot la 450, dupa nenumarate resseturi, rescrieri de fw. Si direct pe PC imi atinge 950 fara probleme

      (Citează)

  95. Ciudat, la mine merge ok cu acel firmware. Oare aveți altă revizie hardware ? Al meu este A1.

      (Citează)

  96. Nu inteleg de ce nu ai testat si linksys-uri ? ca sunt cele mai bune routere:)

      (Citează)

    • @mihai: pentru că nu mi-a dat nimeni Linksys-uri să le testez. De unde să fac rost de ele?
      Am adăugat acum două bucăți în listă.

        (Citează)

  97. @Dani, tot A1 am si eu.

      (Citează)

  98. Am si eu nevoie de un ajutor in alegerea unui router wireless. De luni schimb abonamentul de la Romtelecom pe RDS Fiberlink 50Mbps download / 30Mbps Upload, abonament bussines cu IP static. La router vor fi conectate pe cablu 2 camere de supraveghere HD de pe care se inregistreaza local pe un NVR (deci 3 porturi sunt ocupate de aceste echipamente). De pe router se va face upload pentru camerele HD pe un alt server conectat tot in reteaua RDS in aceeasi localitate. Pentru conexiunile wireless vor fi 2 laptopuri, 1 telefon si 1 tableta. Router-ul este montat in podul unei case cu un nivel (parter + pod), si am nevoie de o acoperire pe o distanta de 20-30 m. Nu ma intereseaza design-ul (va sta in pod).

      (Citează)

  99. Salut am si eu doua intrebari:
    1. placa wireless cu care ai facut testul ce chipset are?
    2. testele au fost facute in acelasi interval orar?

    Nu de alta, dar eu testez o conexiune pppoe, nu e RDS, si imi ies viteze pe Linksys AC 1900 cu iperf de 910 mbps cu 920 mbps up.
    Oricum pentru mine relevante sunt testele multi sursa, pentru ca torrentul este folosit in zilele noastre si pentru a te bucura de gigabitul ala in reteaua RDS din oras.

      (Citează)

    • @bogdan: ehm, ce wireless? Eu testez totul pe cablu, că pe wireless nu are rost, vitezele reale sunt mult mai mici.

      Mă feresc de programele de testare, nu pot imita bine situația din teren. Am pus acolo și rezultatele unui download de pe torrente (dimensiune/timp scurs pentru a calcula viteza, nu ce-mi spune programul), luat cu câteva sute de seeds dispoibil, scris pe un SSD de viteză bună.

        (Citează)

  100. @nwradu, am abonament de 1000 Mbps. Am pus firmwareul din linkul tau, 1.05 :) Am reusit sa primesc un raspuns si de la ei, de pe support, dar tot nu am reusit sa-l fac sa mearga. :)

      (Citează)

  101. Salut, ai avut ocazia sa testi Linksys EA3200 pe abonament gigabit? Cum se comporta?

      (Citează)

  102. Noul Airport Time Capsule unde s-ar incadra in acest top?

      (Citează)

  103. Radu, multumesc pentru teste, sunt foarte utile.

    Totusi, D-link 636L nu e best-buy acum (230RON la pcgarage) ?

      (Citează)

  104. Salut! Poti sa imi spui combinatia calculatorului pe care ai testat TP-Link WDR3600 pentru ca la mine pe un i7 cu hdd sata3 pe speedtest (RDS) imi da >850. Mai conteaza zona si infrastructura pentru ca nu peste tot am inteles ca merge la fel de bine. Poti sa imi raspunzi pe email. Mersi

      (Citează)

    • Configurația este scrisă la finalul articolului. Din moment ce-ai obținut mai mult, ce mai contează? Diferențele vin de la zonă și încărcarea rețelei și poate și de la placa de rețea și generația ei.

        (Citează)

  105. @GeorgeM ,Infrastructura este peste tot la fel, gpon-fttb. Incearca sa faci testul cand ai SSD, o sa treci de 850.

      (Citează)

  106. Routerul DIR-636L prinde vitezele specificate de tine dar daca ii pui ceva setari suplimentare de securitate merge ca o cizma.
    In plus partea de wifi este foarte prost facuta deoarece pe telefoane, tablete, laptopuri am un lag destul de suparator. Aceleasi echipamente pe alte routere (dir 855, TPLINK, routere de la UPC, RTC) merg perfect fara laguri.

    Am doua routere DIR-636L (care am acces la ele fizic) in zona blocului (unul cumparat in ianuarie 2013, altul in februarie 2014) si ambele functioneaza execrabil pe wifi cu setari de securitate (filtre MAC, adrese IP prestabilite, etc…). Daca se scot setarile de securitate functioneaza o idee mai bine, dar tot prost.

    Pe fir merg blana, rup HDD-ul cu ele la download (fara setari de securitate)!

    Ai cumva pentru acest model de router un firmware, altul decat cel de pe site-ul producatorulu,i care poti sa mi-l dai si mie penbtru teste???

      (Citează)

    • @Marius T: nu am alt firmware, eu am testat cu cel oficial 1.04.
      Încearcă să lași doar securitatea de bază activată (WPA2), fără atâtea filtrări, dacă nu ai nevoie specială de ele.

        (Citează)

  107. Eu cred ca o sa ma orientez spre modelul asta de la Tp-link http://www.emag.ro/router-wireless-tp-link-dual-band-ac-1750mbps-archer-c7/pd/DG2WXBBBM/#Opinion_Anchor . Din ce am citit pe net are semnal foarte bun wireless , mai ales ca eu o sa-lm pun la etajul 1 al casei si o sa vreau sa dau la device-uri situate la parter .

    As lua Asus http://www.emag.ro/asus-wireless-ac1200-dual-band-usb3-0-gigabit-router-802-11ac-867mbps-5ghz-802-11n-300-mbps-2-4ghz-2-4ghz-5ghz-con-current-dualband-asus-aicloud-airadar-vpn-server-usb-printer-server-ftp-server-dual-core-cpu-rt-ac56u/pd/DBVRXBBBM/ dar nu are antene exterioare .

      (Citează)

  108. Foarte folositor articolul cred ca o sa-mi iau D-Link DIR-636L pana la urma, din punct de vedere al pretului si al vitezei este cel mai avantajos

      (Citează)

  109. @Stary il vand eu pe al meu (cel cumparat in martie 2014) are garantie la EMAG. 175 lei. Super oferta.

      (Citează)

  110. ai mai testat cel de la rds?

      (Citează)

  111. Salut,
    As dori sa stiu daca pana la urma cineva a testat/folosit ub router mai mult pe wireless? Stau la bloc si semnalul pt un stick rds in casa este aproape inexistent deci imi trebuie un router puternic ca si semnal si sa fie cu ac?
    Mersi!

      (Citează)

  112. Mi-am schimbat routerul si din DIR 836L am trecut pe Tp-link WDR3600 (vezi ceva mai sus comentariul meu legat de problemele cu routerul Dlink 836L).

    Inainte am scos viteze de 826Mb/s
    acum am 853Mb/s

    Acum ma pot bucura si de setarile de securitate si de Wifi de calitate. Wi-Fi merge OK, semnalul este bun.
    @Cosmin cumpara un WDR3600
    Diferenta dintre wdr3600 si wdr4300 e data doar de latimea de banda pe 5GHz.

      (Citează)

  113. Salut, am achizitionat si eu DIR 636L si cred ca il voi arunca direct pe geam.

    Tot dezactivat si pe cablu spre WAN(10m cablul) am pinguri de genul:
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=3ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=4ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=7ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=5ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=2ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=10ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=7ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=5ms TTL=64
    Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=3ms TTL=64

    Doar in LOAD imi revine normal sub 1ms (am incercat si QOS cu prioritate maxima spre IP-ul meu, la activare merge ok 10 secunde…apoi iar o ia).

    Am reconectat inapoi batranul DIR 635 momentan.

      (Citează)

  114. @Alex daca citeai comentariile mele in mod cert nu luai 836L :)
    Daca ii pui setari de securitate sau ii spui sa faca si altceva (indiferent cat de simplu ar fi) routerul devine conserva!

      (Citează)

  115. O recomandare pentru un router bun de gigabit dar care merge bine si pe wireless la semnal ( nu neaparat la viteza ) . Am luat Tp link archer 7 versiunea v1 si sunt total dezamagit la partea cu semnalul wireless . Desi are 3 antene semnal este aproape mediu , dar mare problema consta in pierderea semnalului din cand in cand . Cam din ora in ora incep sa nu se incarce pagini simple ca Gmail , yahoo etc . Din cate am vazut pe forumurile lor multi se plang de problema asta asa ca am decis sa-l returnez la emag si sa-mi iau altceva .

      (Citează)

  116. Cred ca pe SSD mergea pus un link de profitshare sau ai putea face cateva teste cu unele de la eMAG :)

      (Citează)

  117. Eu nu stiu cum ajungeti voi la vitezele astea!Am avut un router asus rt-N65U care nu ducea mai mult de 250 de mbs si acum e la garantie ca nu mai ducea mai mult de 94 mbs. 2 saptamani cat o sa stea in la service am cumparat altul un TL-WR1042ND care teoretic are porturi LAN gigabit dar mai mult de 177 tot prin cablu nu Duce! Tin sa mentionez ca mereu fac teste pe direct fara router si viteza se invarte la 900 Mbs. (La asus am facut nenumarate firmware upgrade si factory resets). Am incercat sa gasesc specialisti in configurare routere dar au venit Doar baietasi” cu basic knowledge care mai mult de un quit setup care il face si un copil de 6 ani in Ziua!Raman dator daca ma poate ajuta cine a cu numarul unui specialist!

      (Citează)

  118. La n65u nici nu trebuie cine știe ce cunoștințe avansate. Al meu a mers scos din cutie 920+ mbps, fără upgrade firmware sau cine știe ce setări. Să fie qos disabled și nat enabled, dar ăsta sunt setările lui default. Vezi să nu ai vreun cablu ciupit sau mufat aiurea. Dar e posibil sa fi nimerit o unitate defectă. Mai bine stăteai fără router până revenea ăsta din service decât să iei tplink.
    Eu am scos la vânzare un dir 868L și un n65u, mă pregătesc pentru un wrt1900.

      (Citează)

  119. Buna,
    Detin un router Asus RT-AC56U.
    Am o conexiune RDS Fiberlink 1000.
    Nu sunt un specialist in acest domeniu, si am o mare nemalurile, nu stiu cum sa fac si am rugamintea daca ma poate ajuta cineva, voi ramane vesnic indatorat.
    Cu cablu bagat in PC ajung pe speed test la 838 Mbps
    Prin router nu reusesc sa depasesc 276.41 Mbps
    NU mai stiu unde sa mai setez, m-am tot uitat prin meniul routerului poate poate gasesc ceva.

    As dori putin ajutor, vad pe acest post ca sa ajuns la viteze mari prin el, cum ?
    Multumesc anticipat.

      (Citează)

  120. @Radu: folosesti cabluri utp cat 6 sau 5e? conteaza?

      (Citează)

  121. Salut Radu,

    Routerul de la Apple, Airport Time Capsule unde s-ar incadra din punctul tau de vedere?

    Apple Airport Time Capsule – Rata de transfer WI-FI (Mbps): 1300 + 450
    Asus RT-AC68U – Rata de transfer WI-FI (Mbps):600 + 1300

    Din cate vad doar din acest punct de vedere sunt diferente, in rest au cam aceleasi specificatii.

    Mersi

      (Citează)

  122. Salut

    Eu folosesc routerul dat de RDS gratuit, un ZTE H298N si am atins la download 880Mbps prin cablu si 103Mbps wireless

      (Citează)

  123. Deci articolul e super tare…si pentru oamenii care au bani.

    Am citit specificatiile la un asus, d-link si cateva tp-link pana in 400 de lei si comentariile negative si sunt foarte reticent.

    Eu mi-am luat sincer doar fiberlink200 si deocamdata imi ajunge, deci nu vreau sa ajung cu un router pe la 800 megabiti.

    Stii sa-mi recomanzi sigur un router cu antene externe pana in 350 de lei ca trebuie sa mai iau si un stick , care sa duca sigur semnal foarte bun intr-un apartament obisnuit si viteza pe cablu de 200 sigur? Si zic cu antene ca n-am avut niciodata incredere in astea cu antene ascunse, poate doar in linksys dar la ce preturi au….

      (Citează)

    • @Alexander: Dar te-ai uitat pe prețuri? Sunt multe modele în Top 10 care costă 250 de lei, precum TP-Link WDR3600, D-Link 636L sau Asus N56. Ultimele două nu au antene externe, dar din experiența mea nu contează.

        (Citează)

  124. Am reusit sa ma dezmeticesc putin mai tarziu, sunt multe sharuite si m-am zapacit, scuze, Dar uite de fapt acum ce vreau sa te intreb, ultima chestie. Adica sa ma prind daca am inteles,

    TP-linkul cu doua antene WDR3600 e mai bun decat cel cu trei antene WR1043 fiindca fiecare din antene emite cate 300, adica e dual band si 1043 nu e dual band. ?

    Si ce parere ai de asta drept adaptor

    http://www.emag.ro/adaptor-wireless-tp-link-usb-300mbps-tl-wn822n/pd/EZ23TBBBM/?ref=compatible_center-1_8

    Multumesc anticipat.

      (Citează)

  125. Salut. Am facut upgrade la FL500 si vreau sa cumpar un router bunicel pe wireless (nu folosesc LAN). Ma poate ajuta cineva cu un sfat va rog?

    pana acum m-am uitat pe:
    ASUS RT-N56U
    TP-LINK TL-WR1043ND
    TP-LINK TL-WDR3600

    si mai e varianta routerului default ZTE oferit de RDS…

    Ma intereseaza cel mai mult sa aiba acoperire buna si viteza decenta pe wireless (cat ar fi un maxim practic? cei 300 mbps sunt SF?) ce imi recomandati pana in 300 lei?

    Multumesc mult

      (Citează)

  126. Salut. Vreau sa iau un router din acestea, dupa selectie au ramas 2
    Linksys EA6400
    D-link DRI 868L.
    Pe care sa il aleg? Ideea e ca o sa fie doar utilizatori Wi-Fi, sa nu fie caderi ale semnalului( intreruperi de stream) si imi doresc sa nu se incalzeasca excesiv ca ASUS RT-AC56U (facea lejer 50-55 de grade)

      (Citează)

  127. Vezi că și linksys se încinge, nu chiar ca asus dar oricum. Am un dir 868L proaspăt, l-am pornit doar să îi fac update de firmware și câteva teste, are țipla pe el. Îl vând cu 500 pentru că ipv6 e cam aiurea implementat. Ca putere semnal e peste asus ac56. Dacă ești interesat dă un semn la danyxp at gmail dot Com.

      (Citează)

  128. Multumesc pentru raspunsuri. O sa comand d-link din linkul de profitshare.
    @danyxp multumesc pentru propunere,dar o sa il iau de pe pcgarage ptr ca am banii in contul de client din returul unui asus.
    Toate cele bune.

      (Citează)

  129. Am cumparat un ASUS RT-N18U dupa ce am citit articolul. Spre deosebire de porcaria de D-link DIR-655 pe care am avut-o inainte, si pe care regret imens ca am dat atatia bani, Asus-ul se comporta superb!
    Rezultatele sunt nesperat de bune….

    http://www.speedtest.net/my-result/3664655668

    Sunt curios cum se va comporta si ASUS RT-AC3200 cand il vor lansa…

      (Citează)

  130. Salut ! Vreau sa-mi schimb vechiul router TP Link WR 841ND cu unul care sa functioneze mai bine cu macbokair 2013 si IPhone 5S. Mentionez ca am net de la TV SAT prin fibra optica si deseori nu se incarca atasamente din mail sau imi spune laptopul ca nu exista conexiune internet insa exista. A devenit foarte enervanta situatia oricate restarturi as da. Rog sugestii de la cei care cunosc bine aceste probleme si gama de routere compatibile cu aparatele descrise mai sus. Multumesc anticipat !

      (Citează)

  131. Salut Ionel,
    dacă ai wr841nd versiunea 8.x atunci poți încerca SuperWrt, detalii mai multe pe site – http://www.superwrt.eu , ai acolo instrucțiuni complete pentru instalare, actualizare și chiar revenire la softul oficial dacă nu ești mulțumit de firmware-ul alternativ.

      (Citează)

  132. DIR-636L Firmware Tests :

    FW 1.01 – Limited Connectivity on waking up from sleep

    FW 1.02 – Very Stable

    FW 1.03 – Untested

    FW 1.04 – Highly unstable (drops WiFi connection often when downloading)

    FW 1.05 – Highly unstable (drops WiFi connection often when downloading)

      (Citează)

  133. salut, nwradu….daca ai posibilitatea ar fi interesant sa pui in testele tale, inclusiv in topul tau si un router de la Sapido, mai exact ‘sapido gr297n’ deoarece pretul este mai jos ca la asus rt-n18u si am vazut viteze de download pe fiberlink 1000 de 933 Mbps.

      (Citează)

  134. Am modificat abonamentul de la RDS la 1000 Mbps. Pentru a beneficia de aceasta viteza va trebui sa imi achizitionez un nou router. Eu m-am gandit la unul din urmatoarele:
    TP LINK WDR 3600
    TP LINK WDR 4300
    ASUS N18U
    sau noul TP LINK ARCHER C2
    La acesta voi conecta prin cablu un calculator
    Si wireless 1-2 laptopuri, un smart tv, ipad, 2 iphone si un s4, de regula nu deodata.
    Locuiesc la bloc, puterea semnalului nu cred ca ar fi o problema. Asadar, sa aleg unul dual band? Pe care dintre acestea sau oricare altul mi l-ati recomanda? Bugetul meu este undeva la 350 lei.
    Multumesc!

      (Citează)

  135. Multumesc pentru raspuns.
    Ce spuneti, merita sa aleg routerul dual band?
    Oare asusul acesta va putea furniza acceasi viteza pe cei 2,4 ghz fata de archer pe 5 ghz (pe ipad air, iphone 5)?
    Cat despre standardul ac, momentan nu am decat un S4 compatibil, dar este de viitor.
    Archerul mi se pare suspect de ieftin. Astept sa il testati cat mai repede sa ma pot decide.

      (Citează)

  136. Am achizitionat ieri un tp link tl wr1043n care, din cate am reusit eu sa-l setez pana acum(adica setarea standard), nu resuseste sa se conecteze. Am incercat si cu cd si fara, rezultatul este acelasi. Mentionez ca am un router ZTE de la RDS care nu prea are acoperire din hol pana in sufragerie, maximum 5-7 metri. Un sfat pentru un final reusit?

      (Citează)

  137. salutare
    are cineva acest router ASUS RT-AC52U.vreau sa-l achizitionez si nu am gasit prea multe despre el pe net.ar mai fi noul Archer C2 dar nici despre el nu se stie prea multe.ma intereseaza cel mai mult acoperirea wi fi,
    multumesc

      (Citează)

  138. pt RDS daca schimb router-ul ZTE de la ei, exista o versiune cu conexiune petnru telefonia DECT din cele mentionate ca performante sau trebuie sa pastrez si Routerul ZTE pentru telefonie. nu am reusit sa ma edific pana acum … multumesc. andrei

      (Citează)

  139. Salutare,

    a incercat cineva sa instaleze direct pe router torrente pentru download pe HDD atasat router fara a mai fi nevoie de un calculator(laptop) pornit?
    Daca da , pe ce model si eventual un link cu cele necesare.
    Multumesc anticipat.

      (Citează)

  140. Tare as dori sa-mi spuneti parerea dvs despre routerul de la PLANET model gigabit WNRT-633 la cel mai iefit pret la one it de 150 lei doar…

    Ma intereseaza cumva cine are sa ne spuna despre el cum e cu stabilitatea si semnalul si pe lan normal ce viteza prinde…

    Eu inclin sa cred ca ar fi un best buy

    Totusi firma Planet este de 20 de ani pe piata din China, Taiwan…

    http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/planet/wnrt-633/

    zicea cineva pe forum Am returnat Sapido BR270n si am luat in locul lui un Planet WNRT-633 300Mbp super piesa, instalare rapida etc. deosebit…

    Sa vedem daca puteti testa

      (Citează)

  141. Salut Radu! Care este cel mai bun ca si acoperire wireless, eu as vrea sa acopere o casa cam de 100 de metri patrati? Pe cand un route Netgear NightHawk in teste? Dupa parerea mea este cam egal cu Linksys WRT1900 dar mai bun ca si pret

      (Citează)

  142. Si ce parere ai despre Microtik-uri?

      (Citează)

  143. Eu te citesc zi stiu articolele. Casa nu este foarte mare si un wrt54gl aproape o acoperea dar acum vreau un upgrade.Tind sa cred ca netgearul ar face fata cu brio si eram curios de parerea ta

      (Citează)

  144. Salut! Am cateva intrebari daca ma puteti ajuta va rog.
    As dori sa achizitionez un router Asus RT-N18U si un hdd extern pe usb 3 care sa i-l atasez la acest router.Ma intereseaza ce viteze de download as putea obtine pe acest hdd cu acest router fara sa fiu conectat la un pc sau laptop,adica direct download in hdd extern.Vreau sa las acasa acest router si hdd care sa faca download si eu sa i-l accesez din Italia.Ce abonament rds imi recomandati pentru aceste echipamente?

      (Citează)

  145. Salut !

    La un TP-LINK ARCHER C7 nu faci test ca sunt curios daca nu il ia pe TP-LINK ARCHER C2 la viteze !

    Ms !

      (Citează)

  146. Detin modelul ASUS RT-N56U si obtin viteze de 934,936 constant.Niciodata nu am obtinut sub 920 asa ca nu stiu cum ai facut tu acest clasament.In fine, cert este ca clasamentul acesta poate fi valabil doar pt. tine si pt. sistemul tau doar ca anumiti indivizi care citesc aici e posibil sa faca o alegere nu tocmai buna in alegerea unui echipament.

      (Citează)

  147. Mulțam, am dat comanda, la PC Garage e mai scump cu 60 ron

      (Citează)

  148. Ma refeream la router-ul TP-LINK ARCHER C2, noroc ca ti-am citit articolul.

      (Citează)

  149. Salut, m-ar interesa si pe mine daca stie cineva din punct de vedere al semnalului care din routerele urmatoare ar fi mai potrivit: TP-Link Archer C2 si Assus RT-N18U.
    Am doua calculatoare, unul o sa fie legat prin cablu direct la router iar celelalt are un stick de Wifi N-300Mb intr-o alta camera din apartament. Mentionez ca intre router si stick-ul de Wifi am 4 peretii.

    Multumesc anticipat,

      (Citează)

  150. Guys, am Fiberlink 500 si mi-au instalat un router obosit Huawei cu ONT in el si nu pot pune routerul meu ASUS pentru ca nu stiu ce sa fac cu acel ONT… voi cum conectati routerele alea?

    Deocamdata le-am pus in cascada, dar e o solutie romaneasca.

      (Citează)

  151. Repetor ? Momentan am un alt router (linksys wrt54gl) care as putea sa il pun undeva la miljocul apartamentului doar ca linksys-ul are decat B si G si placa de retea de 10/100. Placa de retea mai mica e posibil sa imi limiteze inclusiv noul router care vreau sa il iau care automat o sa aibe Gigabit.
    Am auzit de WPS si daca nu ma insel linksys-ul meu suporta. Pot sa ma folosesc de tehnologia asta?

      (Citează)

  152. Scuze, la comentariu anterior nu am vazut ca erau 2 link-uri si am dat click doar pe cel cu latimea de banda. Din cauza asta nu stiam de repetor.

      (Citează)

  153. Salut, tocmai am trecut la RDS1000 si mi-au dat router Huawei.
    Am down920 si Up103 Mbps. Eu zic ca e bine :)

      (Citează)

  154. Salut,
    Am instalat si eu azi un fiberlink 200, urmand ca in cateva zile sa il transform in fiberlink 1000.Mi-au montat fibra in aprtament si un ont(second hand).Baietii au venit initial cu un Huawei wireless ont.Mi-au spus ca nu pot configure nimic eu in el.Asa ca am decis sa folosesc in continuare routerul meu tp link wr1043nd v1(cea alba).Problema de care ma lovesc este urmatoarea:Prin cablu direct obtin 200Mb download dar viteza pe extern in teste este mica, in schimb prin router nu trec de 105Mb pe intern iar external zboara.Nu pot sa inteleg de ce se intampla acest lucru.Fara router extern in teste praf si metropolitan 200Mb, iar cu router external super in teste pe niste servere din state, dar metro nu trece de 105Mb.Si totusi este un router gigabit.
    Daca poate sa ma ajute si pe mine cineva cu o parere dau o naveta de bere :)

    Multumesc frumos

      (Citează)

  155. Am urmat sfatul tau si am mers pe varianta economica TP LINK Archer C2 pe fiberlink 1000.
    Confirm merge perfect !
    Multumesc.

      (Citează)

  156. felicitari pentru articol!!!

      (Citează)

  157. Cu TP-Link TL-WDR3600 am scos azi 934 Mb

    Firmware Version: 3.13.34 Build 130909 Rel.53148n
    Hardware Version: WDR3600 v1 00000000

    Uite dovada http://imgur.com/YKxXXuo

      (Citează)

  158. Am dat link-ul prost
    Viteza de 934Mbps cu TL-WDR3600

      (Citează)

  159. La emag routerele sunt reduse real, atat Archer c2 cat si Asus n18.
    Inca sunt in stoc.
    Nu uitati sa cumparati cu linkul de pe acest site, a muncit ceva omul sa scrie toate astea.

      (Citează)

  160. Salutare, nu ma pot decide intre D-Link DIR 850 si Asus RT N18U. Am nevoie de un router cu viteza foarte buna si arie de acoperire mare, sa faca fata la 4-5 device-uri conectate wireless si 2 conectate prin cablu(pc pentru torrente si ps pentru jocuri online) simultan. Ce sa aleg?

      (Citează)

  161. Tocmai ce mi-am cumparat RT N18U de pe emag. Pretul e OK, si la ce review-uri are in general, 230RON e o nimica.

    @Catalin – la pretul asta mai conteaza diferente minuscule? Sincer cred ca cea mai mare diferenta intre ele 2 este softul si modul in care il configurezi.

      (Citează)

    • @Adrian: contează, un router care are în plus și specificația 802.11ac se împarte mai bine cu mai multe dispozitive, că nu-l călăresc toate pe 802.11n.

        (Citează)

  162. @NWRadu multumesc pentru raspuns, foarte prompt si util! multumesc de asemenea pentru variante, dar cred ca-mi depaseste putin bugetul cel la 300 iar celalalt iese din discutie. Am gasit D-Link-ul la un pret similar Asus-ului la Flanco, sa inteleg ca el iese castigator?

      (Citează)

  163. Multumesc! Nelamurirea mea insa ramane de ce il depaseste asus-ul in toate testele pe care le-ai facut/este un minus faptul ca are antena interna fata de cele externe ale asus-ului?

      (Citează)

  164. Salut, foarte informativ articolul, ma salvai de batai de cap daca il citeam acum 3 saptamani :)
    Am un router TP-LINK TL-WR1024ND si net gigabit de la RDS, viteza nu sare de 220mb
    http://www.speedtest.net/my-result/3927731657

    Utilizare: cablu in PC (asus z87 pro – lan integrat) torente, 2 telefoane si o tableta wi-fi lite usage, xbox (jocuri online) wi-fi sau wired, tv wi-fi sau wired lite usage, laptop wi-fi moderat.
    Am citit mai sus si am vazut pe emag urmatoarele modele la care m-am orientat dar nu m-am decis ce sa aleg:
    TP-LINK Archer C2
    TP-LINK ARCHER C7
    Asus RT-Ac56U-BF14
    Un raspuns pana in ora 23:59 ar fi foarte apreciat :))
    Multumesc!

      (Citează)

    • @Dan: sorry, dar după o noapte nedormită am picat de somn :)

      Sper că ai ales Archer C2 sau Asus N18, sunt ieftine si foarte bune (chiar și fără reducere). Asus AC56 le este superior ca funcții și are un suport bun pentru 802.11ac, dacă ai nevoie.

        (Citează)

  165. Salut. Am fiberlink 500, buget 500-600 lei ce router imi recomandați pt acasă mai mult wi-fi dupa telefon si din cand in cand descarc filme pe laptop. multumesc

      (Citează)

    • @George: Asus AC56 ca să ai și wireless 802.11ac, D-Link DIR-860, Asus AC68 dacă-l găseșți la prețul acela.
      În principiu, pentru asta e tabelul din articol: te uiți cam ce specificații ai vrea de la un router și apoi le cauți după preț, iar ca performanțe știi la ce să te aștepți.

        (Citează)

  166. Salut, am optat pentru Archer C2 fiind in topul tau cotat foarte bine si pentru pretul redus. Multumesc de informatii !!!

      (Citează)

  167. Noile Netgear, monstrii premiati in UE anul asta, le-ai incercat? Atti cu FW nativ, cit si cu DD-WRT? :-) Par ca bat tot ce misca.

      (Citează)

  168. Mi-am comandat de la eMAG un Archer C2 la pret redus de la 269 de lei la 169 lei si un Asus AC68U de la 769 la 499 lei care crezi ca e mai bun? Ma interesează mult ca Wireless-ul sa fie foarte bun si sa aibe acoperire mare multumesc

      (Citează)

  169. Radu imi poti spune un wilreless adapter pentru Asus n18u? Am powerline de 500mb dar nu trece de 50mb pe retea, mai ales ca nici nu e pe aceasi siguranta.
    Nu uita ca N18 are numai 2,4ghz.

    Mersi

      (Citează)

  170. Am cumparat de la Emag un router wireless RT-AC68U cu reducere ca sa schimb routerul RT-N16. Am abonament gigabit de la RDS si speram la o imbunatatire a traficului wan – lan.
    Am incercat cu versiunea cu care a venit routerul si cu ultima de la RMerlin si nu am obtinut mai mult de 300 Mbps fara accelerare hardware si maxim 410 Mbps cu accelerare setata la “Level 1 CTF” cat permite routerul si fara alte setari care sa influenteze negativ.
    Culmea este ca pe RT-N16 am obtinut ~600 Mbps cu ultimul firmware de la RMerlin cu Nat acceleration.

    Care sa fie cauza?

      (Citează)

  171. Normal ca pe fir… Placa de retea gigabit.
    Testez pe site-ul RDS: http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/testeaza-ti-viteza

      (Citează)

  172. Salut. Am luat si eu un Asus RT-AC68U si as vrea sa am acoperire mai mare la wi-fi ai avea cumva vreo soluție ? sa ii cumpăr antene mai mari? Sau nu schimba cu mult problema? Multumesc mult si felicitări pentru ceea ce faci

      (Citează)

  173. Ce setari folositi la uTorrent sa nu mai crape cand sare la viteze peste 60 mb/s ?
    Am un ssd pt OS, un WD blue pt torrente si utorrent 3.4.2 (35702) cu Override automatic cache size 1700. Cu el debifat imi da disk overload.

      (Citează)

  174. @Geo – vezi ca si eu am avut aceeasi problema. Orice ii faceam, nu sarea de 300Mbps pe conexiune RDS de 1Gbps. Solutia la mine a fost sa nu mai folosesc clonarea adresei MAC a PC-ului… Stiu ca e ciudat dar au mai fost si altii cu problema asta: http://forums.smallnetbuilder.com/archive/index.php?t-14142.html Imediat ce am debifat MAC clone am obtinut 905Mbps in speedtest la download, cu ultimul firmware oficial. Ceea ce pt AC68U e chiar foarte ok.

      (Citează)

  175. Detin un router mai vechi (Asus rt-n16) ca punct central. Reteaua cablata cu 2 routere G, 1 switch G precum si cu 2 desktop, 2 laptop, 1 PS, 1 TV, 3 media playere si WiFi mai multe. Cel mai “tare” PC este i5 generatia 2 cu 8 GB RAM, HDD SATA II si ethernet G. Este conectat direct la routerul central pe cablu UTP CAT 5 de 30 m. Vitezele atinse pe fiberlink 1.000 de la RCS-RDS sunt, functie de ora, zi si server intre 750 si 850 Mbps download si 100 Mbps upload. PC-ul cu uP D840 3GHz, 2 GB RAM, HDD IDE si ethernet G, conectat direct la routerul central cu CAT 5 20 m obtine viteze de 500-600 Mbps download si 100 Mbps upload. Laptopurile Dell Latitude C640 cu uP Pentium M 1,8 GHz si 2 GB RAM, HDD IDE conectate pe cablu printr-un switch G obtin viteze de 80-90 Mbps download si 30-50-80-90 Mbps upload. Lungimea totala a cablurilor – laptop-switch-router – 10-20 m. Tote calculatoarele cu Win 7 ultimate pe 32 si respectiv 64 biti. Pe WiFi, vitezele maxim atinse pe routerul central au fost de 50 Mbps. Intre 16 si 50, functie de terminalul utilizat. Mentionez ca routerul este instalat in apartament de 3 camere la bloc din beton armat. Acoperirea WiFi este asigurata in tot apartamentul, fara probleme (cel mai indepartat colt si chiar 2 etaje mai sus sau mai jos).

    Subscriu deci la ideea ca routerele Asus cel putin, sunt recomandate si sunt convins ca este foarte real ca cele din clase superioare rt-n16 sunt calitativ superioare atat ca viteze cat si ca fiabilitate. Detin routerul de ~7 ani si nu am avut probleme.

    De remarcat ca la ultimele firmware, routerul rt-n16, are si capabilitati dual wan. Am testat acest mod de lucru, transformand LAN1 in port WAN 2. Pe WAN 1 am conectat RCS-RDS fiberlink 1.000 si pe WAN 2 UPC 250 Mbps. Nu a rezultat o crestere a vitezelor dar nici diminuarea acestora. In schimb, a rezultat redundanta! Scotand unul din cabluri din porturile WAN, legatura la net s-a pastrat, cu viteza specifica portului ramas in viata. O functie excelenta pentru oricine interesat. Nu am incercat dar banuiesc ca ar fi o idee buna de proiectat un sistem cu o legatura WAN pe cablu si una suplimentara realizata prin tehnologii 4G, respectiv routere LTE sau WiMAX care sa functioneze fie in port balancing fie ca legatura de backup. Cu facilitatea de conectare a unui modem stick pe portul USB a routerului, functioneaza dar vitezele obtinute sunt relativ mici fata de cele obtinute pe cablu.

    Cu prietenie

      (Citează)

  176. @Geo
    @Mihai
    Si eu am avut aceeasi problema cu Asus RT-AC68U,nu prea depaseam 300 Mb/s(in medie cam 25-30MB/s),dar acum cateva zile am instalat noua versiune de firmware oficiala,si a disparut complet problema.Dupa instalare am observat ca MAC Clone este debifta!
    Am FiberLink 500(500Mb/s) iar acum descarc cu viteze maxime(55-60MB/s,adica aprox 480Mb/s cat e limita maxima).

      (Citează)

  177. Multumesc pentru articol.
    Mi-a fost foarte util in alegerea unui router. Am ales Tp-Link Archer C2 de la emag, azi e la 200 lei. Am nevoie de el pentru ca in familie Mos Craciun va aduce doua tablete si e necesar un net fara fir.

      (Citează)

  178. Silviu Borcea

    08/12/2014 la 2:03 PM

    Felicitari, Radu, pentru munca depusa si pentru obiectivitate. Testele tale utile m-au ajutat foarte mult in alegerea unui router – am mers pe un Archer.
    Mii de multumiri.

      (Citează)

  179. Felicitari Radu! Bravo cu B MARE!
    Fi atent la faza urmatoare:
    Router Dlink DIR-860L cu ultimul firmware (1.0b) legat la Fiberlink 1000 testat pe site-ul RDS-RCS, download speed 350 – 360 Mbps.
    Am luat din cloud-ul tau firmware 1.07beta. Viteza a crescut la aprox. 700 Mbps. Am si screenshot-uri. Nu merge mai sus din cauza pc-ului, dar ce nu inteleg este cum scot cei de la Dlink (care totusi sunt cineva pe piata) un firmware mai nou care este de fapt mai prost decat cel anterior.
    Am sa incerc sa iau legatura si cu cei de la Dlink (oricum, nu ma deranjeaza ca am pe router firmware 1.07beta, atat cat merge ok.) sa vad ce raspuns au ei. Rugamintea, de fapt intrebarea mea este daca ai mai facut vreun test cu acest model (DIR-860L) cu ultimul lor firmware si ce ai constatat.
    Iti doresc toate cele bune si spor la treba!

      (Citează)

  180. Hello,

    Au venit baietii de la RDS si mi-au pus fibra. si mi-au adus si un nou router, care este la fel de prost ca cel vechi. Ce pun in locul lui? Din ce vad niciun model de router nu are intrare pentru fibra, toate sunt pe LAN. Ce fac in cazul asta?.

    Multmesc,
    Dan

      (Citează)

  181. Eu am riscat cu un D-Link 880 de la Altex, 750 de lei dar primesti un adaptor AC de 220 RON gratis cadou(il folosesc la desktop). Ca si laptop am un MBP cu WI-FI AC. Am riscat si am am castigat. Am avut inainte un archer C2. NU SE COMPARA! D-LInk il bate de departe. Acoperire, viteza pe fir, viteza WIFI. 750MB pe WIFI!!, 945Mbps pe fir! Va rocomand cu toata increderea. E drept, dupa upgrate de soft. Iar cu ce numesc cloud cei de la dlink am un acces gratis la ruter de la distanta si pot sa vad in timp real pe telefon ce situri sunt acesate din reteaua de acasa.

      (Citează)

  182. felicitari pentru acest articol. este foarte bun, instructiv si folositor.

      (Citează)

  183. Salutare !
    Ma poate ajuta cineva intr-o problema legata de reteaua 5G ?
    Am achizitionat de curand un RT-N53, l-am instalat si l-am lasat cu setarile lui initiale.
    Gasesc ambele retele, 2.4G si 5G pe telefoanele mobile si pe un smart tv, dar pe laptop nu gasesc decat reteaua 5G.
    Are cineva idee de ce ? Trebuie configurat intr-un anume fel ?
    Va multumesc !

    Mentionez ca si viteza retelei este mai mica decat m-as fi asteptat, respectiv 72.2 mbps.
    Download-ul pe torrent nu depaseste viteza de 6-7 mbps, in conditiile in care netul este un fiberlink1000mbps RCS&RDS.

      (Citează)

  184. Salut. Modelul Asus RT-AC87U nu mai face parte din oferta magazinului. Ce model recomanzi care sa aiba aceleasi performante?

      (Citează)

  185. Salut, eu cu modelul asus ac56u ating viteze de download de 95 MB/s in clientul de torrente. deci valoarea aia de 51 care ti-a dat tie, nu mai e corecta :)

      (Citează)

  186. Cristian Velicu

    23/12/2014 la 6:36 PM

    Salutare,

    @NWRadu ma poti ajuta si pe mine te rog?
    De azi am fiberlink 500 si router TP LINK WL-841N (de care sunt foarte dezamagit), ce router imi recomandați pt acasa (ap 3 cam. bloc turn) buget max 250 lei mai mult wi-fi pentru tableta(nevestei), un tv smart generatie 2014 un laptop asus si 2 telefoane.

    Multumesc anticipat.

      (Citează)

  187. @nwradu

    Am achizitionat de curand un RT-N53, l-am instalat si l-am lasat cu setarile lui initiale.
    Gasesc ambele retele, 2.4G si 5G pe telefoanele mobile si pe un smart tv, dar pe laptop nu gasesc decat reteaua 5G.
    Are cineva idee de ce ? Trebuie configurat intr-un anume fel ?

    Mentionez ca si viteza retelei este mai mica decat m-as fi asteptat, respectiv 72.2 mbps.
    Download-ul pe torrent nu depaseste viteza de 6-7 mbps, in conditiile in care netul este un fiberlink1000mbps RCS&RDS.

    Iti multumesc anticipat !

      (Citează)

  188. Articol foarte bun, felicitari. Am comandat un TP-LINK Archer C2 multumita acestui articol. Sper sa nu fiu dezamagit.

      (Citează)

  189. Aloha!
    A testat cineva Nighthawk-ul(oricare din cele 3 modele) de la netgear?. Cel putin AC-1900 de cind aparuse avea probleme cu NAT-ul, pe ip4 si nu trecea de 450Mb viteza pe o conexiune de 1Gb cum e cea de la RDS.

      (Citează)

  190. Buna,
    A testat cineva modelele TPLink Archer C5 si C7? sunt curios ce diferente sunt fata de Archer C2.

      (Citează)

  191. Eu folosesc acest model de peste 1 an si sunt foarte multumit. http://bit.ly/15lOCFT
    Este foarte avantajos dpdv pret/calitate.

      (Citează)

  192. merita D-Link AC DIR-850L la 240 de lei?

      (Citează)

  193. ZorracK:
    merita D-Link AC DIR-850L la 240 de lei?

    Da, e bun prețul.

      (Citează)

  194. Salut,
    @NWRadu, am si eu o intrebare, daca poti sa ma ajuti, te rog?

    As vrea sa imi cumpar un nou router wireless; important pentru mine este posibilitatea de a conecta un HDD extern de 1Gb (deja cumparat si care zace cam nefolosit prin casa), instalarea pe router a unui client de torrent si descarcarea direct pe hdd extern a torrentelor. HDDul este USB 2.0.
    Pe locul doi ar fi maximizarea ariei de acoperire a wireless-ului.

    Care model ar fi mai potrivit, mai ales pentru HDD extern?

    Multumesc,

      (Citează)

  195. Cristian Velicu:
    Salutare,

    @NWRadu ma poti ajuta si pe mine te rog?
    De azi am fiberlink 500 si router TP LINK WL-841N (de care sunt foarte dezamagit), ce router imi recomandați pt acasa (ap 3 cam. bloc turn) buget max 250 lei mai mult wi-fi pentru tableta(nevestei), un tv smart generatie 2014 un laptop asus si 2 telefoane.
    Multumesc anticipat.

    Ce p|m faci cu 500mpbs daca ai tableta si telefoane? Corporatisti obsedati de cifre….

      (Citează)

  196. Ion Postacu: un laptop asus

    are si un laptop…

      (Citează)

  197. Salut Radu. Datorita reviewului tau am achizitionat un asus rt-n18u, de care sunt foarte multumit.
    Am nevoie de ajutorul tau intr-o problema:
    Am rds 1000gb, instalat ieri.
    Problema e la placa de retea pe care o am: Qualcomm Atheros AR8171/8175 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) . Asa cum zice si denumirea este Gigabit, chestiune verificata si in manualul laptopului….. insa la sectiunea Speed & Duplex nu afiseaza optiunea de 1G, doar (10mb,100mb si auto negociation). Astfel cei de la rds au tras concluzia ca placa nu este gigabit.
    Exista setari pe care le pot face astfel incat sa imi arate si optiunea de 1gb? Postez aici in speranta ca tu sau poate cititorii blogului s-au mai intalnit cu acesta chestiune…….Driverul este ultimul disponibil 2.1.0.21 . Multumesc!

      (Citează)

  198. Radu, am facut urmatoarele teste:
    1. Link direct fibra –> ZTE –> laptop, conectat prin fir prinde in testul de pe site-ul rds intre 350 si 400 Mbs
    2. Link direct fibra–>Zte–> router Asus N18u–>laptop Asus prinde 650-700mbs!!!!

    Ce zici de asta? :) Pot deduce linistit ca placa este gigabit corect?
    Cum se explica totusi diferenta de viteza + , doar daca conectez si routerul Asus ? Nu trebuia sa dea cel putin aceeasi viteza pe direct ZTE–> laptop ?
    Multumesc

      (Citează)

  199. fara router trebuie sa se ocupe laptopul de sesiunea pppoe si datorita resurselor limitate e viteza mai mica.

      (Citează)

  200. @dani : la ce resurse te referi exact? Am un Asus ROG g750js i7,ssd..etc .. Ma indoiesc ca resursele laptopului sunt problem aici…zic eu..

      (Citează)

  201. Pai singura diferenta intre conexiunea pe direct si cea prin router asta e, managementul sesiunii pppoe. In momentul in care routerul dispare din ecuatie aceasta sarcina cade in sarcina laptopului, care dintr-un motiv oarecare nu se descurca foarte bine.
    Apropo de ROG, daca ai ai suite sau alta porcarie de soft de la asus pusa pe pc recomand sa renunti la ele, in general cauzeaza probleme. Folosesc placi de baza de la asus de multa vreme si sunt patit.

      (Citează)

  202. ..da sunt sigur ca exista o cauza….
    am verificat ce ai zis . Programe de la asus am instalat doar: Atk package care administreaza lumina la tastatura…si altele de gen, si winFlash, care l-am folosit pentru actualizare de bios…in rest nu am vazut altceva…
    Oricum sunt foarte curios care este cauza…. Nu ar putea interfera cateva setari de la adaptorul LAn? EX: arp Offload, sau Jumbo frame, sau Maximum number of RSS Queues..etc
    Mersi

      (Citează)

  203. ..inca nu am rezolvat problema insa am observat ceva interesant.
    Cand calculatorul este conectat direct fibra(zte) – laptop la status imi apare 1 gb ( deci sigur e gigabit) insa la Ipv4 imi zice No network access, si la ipv6 la fel, desi merge internetul si prind viteza de 350 mb…..

    Cand calculatorul este conectat fibra(zte)-router-laptop, imi apare la ipv4 – Internet…

    ce ziceti ? Trebuie instalat Ipv4 din proprietatiile Lan-ului ( adaptorului)?

      (Citează)

  204. Cu un D-Link DIR-636L la pretul de 130 Ron si cu placa de retea integrata (MSI) am ajuns la 883 Mbps (speedtest.net).

      (Citează)

  205. Am trecut si eu la Fiberlink 1000..dar am o problema.Am wireless-ul TP-Link TL-WR1043ND v2 care este in lista ta aici..dar nu stiu ce setari ai tu..eu nu reusesc sa ajung la viteza aia pe rds test deloc…mai mult de 100mbps nu trece. Am un laptop Asus i7 2.6 Ghz..8 GB RAM..dar nu am SSD. Problema este ca daca bag direct cablul in laptop..ajung la 800+mbps la test…dar daca il conectez prin wireless…100mbps. Cand e conectat prin cablu,la conectiune la Speed imi apare 1Gbps..dar cand e conectat prin wireles apare 150mbps. De ce apare doar atat? Trebuie sa ii fac alte setari la wireless? Am facut downgrade la firmware..am bagat firmware-ul care il ai si tu…si la fel.

      (Citează)

  206. Cristian Gabriel

    02/02/2015 la 5:54 PM

    Salut , eu am internet de la rds de 100Mbps si am achizitionat de 2 zile routerul tp-archer care este in lista pe locul 2. Am testat pe wireless toate device-urile din casa cu speedtest si nu trec de 30-35Mbps. este normala viteza asta?.

      (Citează)

  207. Cristian Gabriel

    02/02/2015 la 6:06 PM

    Cristian Gabriel:
    Salut , eu am internet de la rds de 100Mbps si am achizitionat de 2 zile routerul tp-archer care este in lista pe locul 2. Am testat pe wireless toate device-urile din casa cu speedtest si nu trec de 30-35Mbps. este normala viteza asta?.

    Inainte am avut un router d-link dir 615.

      (Citează)

  208. Toate bune si frumoase, dar asta de fapt nu ne spune decat rata de transfer intre WAN si un singur PC dupa router.
    Care-i rata de transfer intre PC-urile si laptopurile puse-n acelasi router? Degeaba au routerele porturi gigabit daca nu dau nici 150 mega intre sisteme ;)
    Pentru ca sa faci marketing e usor, sa pui procesor si chip-uri bune pentru transfer intre porturile gigabit 1~4 e mai greu, costa.

      (Citează)

  209. Buna ce router imi recomandati pentru un apartament sa aiba semnal wifi bun, apartament 3 camere in forma de “L” routerul pozitionat in ultima camera, mentionez ca o sa fie conectat la el 2 telefoane mobile, o tableta , 1-2 laptopuri nu toate odata, un buget pentru router cam 300-400 lei.

      (Citează)

  210. Mă bucur că toți specificați ce procesor aveți dar prea puțini specifică placa de rețea iar majoritatea nu aveți nici o idee care dintre standardele IEEE 802.11 (b, g, n sau ac) este folosit de dispozitivele voastre wireless și nici dacă acestea sunt compatibile doar cu frecventa 2,4 GHz sau și cu cea de 5 GHz.
    Vitezele acelea uriașe de care sunteți toți încântați se ating doar pe cablu. Chiar și Radu specifică că a facut testele de viteză pe cablu.
    Prin Wi-Fi să nu vă așteptați la viteze mai mari de 100 Mbps. Teoretic, peste 100 Mbps pe wi-fi se poate obține doar cu IEEE 802.11n 5GHz pe banda de 40MHz si pe IEEE 802.11ac.
    Câteva informații despre viteza prin wi-fi oferită de câteva routere recomandate de Radu in articol – http://uk.hardware.info/comparisontable/products/205029-157249-152084-109992-213865-250544

      (Citează)

  211. Radu,

    Viteza TP-Link-ului Archer C2 este obtinuta cu setarile PPPOE pe router?

      (Citează)

  212. Ok,

    Ciudat, cei de la tp-link spun altceva pentru C2
    http://www.tp-link.com/en/article/?faqid=465

      (Citează)

  213. Buna seara,am si eu o intrebare…au venit cei de la rds cu fibra optica saptamana trecuta cu un ont huawei
    HG8245,reteaua fluctueaza lucru care inainte pe fir nu se intampla aveam 850-950 mbps,acum ba 650,750,830/mbsp etc.am ascultam sfaturile domnului nwradu,si am achizitionat un tp-link archer c2,dar acum parca imi deschide paginile un pic mai greu,se poate sa ma ajutati si pe mine sa fac setarile pt lan la acest C2,acum nu imi mai ia pe ppoe,imi ia dinamic ip….astept un raspuns va multumesc!

      (Citează)

  214. Buna seara,am si eu o intrebare…au venit cei de la rds cu fibra optica saptamana trecuta cu un ont hu8awei
    HG8245,reteaua fluctueaza lucru care inainte pe fir nu se intampla aveam 850-950 mbps,acum ba 650,750,830/mbsp etc.am ascultam sfaturile domnului nwradu,si am achizitionat un tp-link archer c2,dar acum parca imi deschide paginile un pic mai greu,se poate sa ma ajutati si pe mine sa fac setarile pt lan la acest C2,acum nu imi mai ia pe ppoe,imi ia dinamic ip….astept un raspuns va multumesc!

      (Citează)

  215. Ma intreb eu cum de am scos pe TP-LINK WDR4300 , 910 Mbps pe RDS si tu ai scos 730 Mbps.

    http://s.go.ro/8qu6y

      (Citează)

  216. Salut!
    Am si eu o rugaminte: vreau un router bun pe partea de Wi-Fi.
    Am net de la RDs fiber 500, stau la bloc din beton armat si imi trebuie un router care sa “perforeze” cat mai bine peretii.
    Ce imi recomandati? dar nu din cele mai scumpe, va rog.
    Multumesc!

      (Citează)

  217. Sal Pentru perforat peretii iti trebuie un pickhammer!

      (Citează)

  218. Este cazul sa schimbi un pic clasificarea. Routerul ASUS RT-AC66U a trecut de 910Mbps la mine linistit, logic cu update de firmware!

      (Citează)

  219. Salut,

    Am Digi Net Fiberlink 100 pentru un singur PC desktop, fara alte dispozitive.

    Am Intel Pentium 4, CPU 3 GHz, Windows XP Pro 32 bit SP3, 3 GB RAM, placa de retea gigabit, placa de baza Asus P5LD2, placa video NVIDIA GeForce 6600 LE, 256 MB.

    Ma gandesc sa trec la Fiberlink 500, desi nu intrunesc decat 3 din cele 5 conditii necesare (nu am procesor Intel I5, 2,5 GHZ (2 Core) si nici Windows 7) caci scrie ca merge insa se pot atinge viteze mai mici decat 500 Mbps.

    1. Oare voi obtine viteza mai mare decat pe Fiberlink 300? (fara conditii de echipament).

    2. In caz ca trec la Fiberlink 500 (unde routerul este optional), ar fi cazul sa instalez si un router pentru a obtine viteza mai mare?
    (desi nu impart internetul pe alte dispozitive).
    Am citit ca un router cu NAT este bun si ca un firewall harware (tinand cont ca Win XP nu mai primeste actualizari si este expus riscurilor).

    Astept un sfat si multumesc anticipat.

      (Citează)

  220. George:
    Salut,

    Am Digi Net Fiberlink 100 pentru un singur PC desktop, fara alte dispozitive.

    Am Intel Pentium 4, CPU 3 GHz, Windows XP Pro 32 bit SP3, 3 GB RAM, placa de retea gigabit, placa de baza Asus P5LD2, placa video NVIDIA GeForce 6600 LE, 256 MB.

    Ma gandesc sa trec la Fiberlink 500, desi nu intrunesc decat 3 din cele 5 conditii necesare (nu am procesor Intel I5, 2,5 GHZ (2 Core) si nici Windows 7) caci scrie ca merge insa se pot atinge viteze mai mici decat 500 Mbps.

    1. Oare voi obtine viteza mai mare decat pe Fiberlink 300? (fara conditii de echipament).

    2. In caz ca trec la Fiberlink 500 (unde routerul este optional), ar fi cazul sa instalez si un router pentru a obtine viteza mai mare?
    (desi nu impart internetul pe alte dispozitive).
    Am citit ca un router cu NAT este bun si ca un firewall harware (tinand cont ca Win XP nu mai primeste actualizari si este expus riscurilor).

    Astept un sfat si multumesc anticipat.

    Bune întrebări.

    De hardware nu mă pot pronunța, poate alți clienți cu configurație asemănătoare să spună ce și cum le merge.

    Cât despre conexiune, cel mai bine merge când o pui direct în calculator, deci ai putea lăsa fără router dacă nu e nevoie de el. Acum, însă, dacă ai un hardware mai slab s-ar putea ca un router să facă mai bine gestiunea pachetelor din multe surse și doar să le trimită spre PC-ul tău, luând de pe capul PC-ului treaba asta.

    N-ai vreun amic sau vecin cu abonament Fiberlink 500 la care să duci computerul tău și să vezi ce viteze obții cu el?

      (Citează)

  221. nwradu: Bune întrebări.

    De hardware nu mă pot pronunța, poate alți clienți cu configurație asemănătoare să spună ce și cum le merge.

    Cât despre conexiune, cel mai bine merge când o pui direct în calculator, deci ai putea lăsa fără router dacă nu e nevoie de el. Acum, însă, dacă ai un hardware mai slab s-ar putea ca un router să facă mai bine gestiunea pachetelor din multe surse și doar să le trimită spre PC-ul tău, luând de pe capul PC-ului treaba asta.

    N-ai vreun amic sau vecin cu abonament Fiberlink 500 la care să duci computerul tău și să vezi ce viteze obții cu el?

    Nu am pe nimeni cu Fiberlink 500 ca sa testez.
    Imi dau seama ca e putin probabil sa obtin viteze mai mari decat Fiberlink 300, mai ales fara un router (care este o bataie de cap in plus).

    Multumesc mult pentru raspunsul tau atat de prompt.
    M-ai ajutat sa iau decizia de a trece la Fiberlink 300, care nu impune conditii de echipament.
    Multa sanatate si toate cele bune!

      (Citează)

  222. Dupa ce am citit articolul tau cred ca optiunea mea ar fi ASUS RT-N18U. Mi se pare ca are cel mai bun raport calitate-pret

      (Citează)

  223. Domnul Radu recomandă ca bestbuy ASUS RT-N18U sau TP-LINK ARCHER C2.
    Azi, la Emag, RT-N18U are un preţ apropiat de ASUS RT-N56U.

    Eu parcă aş alege RT-N56U. Aş greşi? Diferenţa de viteză de transfer prezentată în tabelul de mai sus nu este un factor de decizie pentru mine.

    Mulţumesc anticipat pentru sfaturi.

      (Citează)

  224. Depinde pentru ce iti cumperi routerul respectiv. Daca vrei sa-i atasezi si un hard din ce observ modelul ASUS RT-N56U are doar porturi USB 2.0 spre deosebire de ASUS RT-N18U care are si port USB 3.0. Viteza la USB 3.0 este de aproape 10 ori mai mare decat USB 2.0 Plus de asta daca te uiti la specificatiile routerului ASUS RT-N56U o sa vezi ca Rata de transfer WI-FI este 300 Mbps in timp ce la ASUS RT-N18U rata de transfer este dublu. Vezi si parerile clientilor si de asemenea care are suport mai bun pe site la Asus.

    Adrian:
    Eu parcă aş alege RT-N56U. Aş greşi? Diferenţa de viteză de transfer prezentată în tabelul de mai sus nu este un factor de decizie pentru mine.

      (Citează)

  225. alex: ASUS RT-N56U are doar porturi USB 2.0 spre deosebire de ASUS RT-N18U care are si port USB 3.0.

    Corect! Nu m-am uitat la tipul USB-ului pentru că, în acest moment nu mă interesează decât Gigabit pe WAN şi print-scanner sharing. Totuşi ai dreptate, e un aspect care ar trebui luat în calcul.

    Mulţam.

      (Citează)

  226. Salut, ai facut cumva si o statistica a routerelor gigabit prin fir? Eu am un TP-LINK 5120 si are NAT Throughput de numai 350Mbps…. Ce poti sa imi recomanzi la un pret sa zicem decent (~1k ron)? Preferabil rack-abil…

      (Citează)

  227. Buna, am momentan o conexiune RCS de 300 Mbps. Laptopul pe care il detin are placa gigabit si este capabil de conexiune wireless ac. Routerul actual este un vechi TP-LINK TL-WR841N, achizitionat la oferta :). Nu vreau sa fiu nevoit sa stau cu laptopul conectat prin cablu si as dori o recomandare pentru un router wireless cat mai bun care sa imi permita sa folosesc o viteza cat mai apropiata de cea obtinuta prin cablu prin wireless, la un pret cat mai OK. In apartament mai este conectat un laptop la wireless, iar routerul sta cam la 3 metri de laptop-uri (semnalul trece doar printr-o usa, nu si prin perete). Ma gandeam la D-Link DIR-850L, http://www.emag.ro/router-wireless-d-link-ac-867mbps-n-300mbps-dual-band-4-porturi-dir-850l/pd/DKKRXBBBM/ . Sub 300 Ron nu am gasit un alt router ac. Multumesc.

      (Citează)

  228. Ia in calcul si modelul Asus RT-N18U care e putin peste 300 lei dar avand in vedere ca in testele facute de Radu arata performante mai mari eu zic ca merita. Daca nu te grabesti mai asteapta putin ca apar mereu reduceri. Preturile sigur nu au cum sa creasca la routere.

      (Citează)

  229. nwradu: Bune întrebări.

    De hardware nu mă pot pronunța, poate alți clienți cu configurație asemănătoare să spună ce și cum le merge.

    Cât despre conexiune, cel mai bine merge când o pui direct în calculator, deci ai putea lăsa fără router dacă nu e nevoie de el. Acum, însă, dacă ai un hardware mai slab s-ar putea ca un router să facă mai bine gestiunea pachetelor din multe surse și doar să le trimită spre PC-ul tău, luând de pe capul PC-ului treaba asta.

    N-ai vreun amic sau vecin cu abonament Fiberlink 500 la care să duci computerul tău și să vezi ce viteze obții cu el?

    Am trecut la Fiberlink 300 (probat pe laptopul celor de la RDS), caci pe site RDS nu apareau conditiile de configuratie necesare la FB 500.
    Dar viteza de net a ramas aceeasi ca inainte.

    Adaug ca am citit ca cineva, cu un procesor pe 3 GHz, 2 GB RAM si LAN 1000 (deci calculator vechi de 9 ani) cu Win XP Home, prin router GB RT-N16, la Fiberlink 1000 obtine 500 Mbps down si 100 Mbps up.
    Mi-e clar ca trebuie sa apelez la un router gigabit, conectat prin cablu la PC.
    Ma intreb daca RDS ofera asa ceva (gratuit sau cu chirie) ori trebuie sa-mi cumpar unul (cat mai ieftin). Ce-mi recomanzi?

      (Citează)

  230. @George nu ai pomenit nimic legat de unitatea de stocare, daca ai hard sau ssd. Majoritatea se streseaza din cauza procesorului sau a ram-ului in schimb de cele mai multe ori hardul este cel care trage in jos performanta sistemului. Trebuie sa intelegi un aspect foarte important. La scriere de fisiere foarte mici un hard performant copiaza cu maxim 3 MB/s in traducere transformand in biti viteza ar fi 3 x 8 = 24 Mbps. La scriere secventiala, adica spre ex. un film HD se descurca aproape la fel de bine ca un SSD. Dar daca mai pui la socoteala ca pe acelasi hard ai si sitemul de operare, in timp ce hardul iti va scrie filmul, el va fi ocupat sa citeasca fisierele de sistem si eventual au loc si scrieri de fisiere mici, si din aceasta cauza in mod practic un hard nu se va putea bate nici la scriere pe fisiere mari cu un SSD. Daca ai un hard cu rotatii mici si cu buffer mic, gen hard de laptop sau un hard de pc mai vechi, o sa scrie filme cu maxim 100 MB/s asta daca e gol fara sistem de operare pe el. Deci poti sa ai si tata sistemului si mama abonamentului la net ca va putea scrie un film la o viteza de maxim 800 Mbps.

    P.S. Decat sa platesti custodie la o chinezarie de router mai bine iti cumper un router de calitate si in cativa ani ti se amortizeaza cheltuiala mai ales ca e al tau, nu platesti custodie si apoi il dai inapoi.

      (Citează)

    • Stiu ca e la 1 an distanta…dar..Alex, rationamentul tau se pierde intr-un mic dar esential amanunt :) MB (megabytes) nu-i totuna cu Mbps (megabiti pe secunda).
      Adica un abonament de 800Mbps inseamna o rata de transfer de 100MB/s …parca e cam la fel cu viteza de scriere a unui hdd, nu-i asa? :)

        (Citează)

  231. alex:
    @George nu ai pomenit nimic legat de unitatea de stocare, daca ai hard sau ssd. Majoritatea se streseaza din cauza procesorului sau a ram-ului in schimb de cele mai multe ori hardul este cel care trage in jos performanta sistemului. Trebuie sa intelegi un aspect foarte important. La scriere de fisiere foarte mici un hard performant copiaza cu maxim 3 MB/s in traducere transformand in biti viteza ar fi 3 x 8 = 24 Mbps. La scriere secventiala, adica spre ex. un film HD se descurca aproape la fel de bine ca un SSD. Dar daca mai pui la socoteala ca pe acelasi hard ai si sitemul de operare, in timp ce hardul iti va scrie filmul, el va fi ocupat sa citeasca fisierele de sistem si eventual au loc si scrieri de fisiere mici, si din aceasta cauza in mod practic un hard nu se va putea bate nici la scriere pe fisiere mari cu un SSD. Daca ai un hard cu rotatii mici si cu buffer mic, gen hard de laptop sau un hard de pc mai vechi, o sa scrie filme cu maxim 100 MB/s asta daca e gol fara sistem de operare pe el. Deci poti sa ai si tata sistemului si mama abonamentului la net ca va putea scrie un film la o viteza de maxim 800 Mbps.

    P.S. Decat sa platesti custodie la o chinezarie de router mai bine iti cumper un router de calitate si in cativa ani ti se amortizeaza cheltuiala mai ales ca e al tau, nu platesti custodie si apoi il dai inapoi.

    Salut,
    Multumesc pentru raspuns.
    Evident ca fiind un PC desktop vechi, am un HDD
    186GB Western Digital WDC WD2000JB-00GVA0 (ATA)
    Acum am abonament Fiberlink 300 dar viteza tot cea veche de Fiberlink 100 (circa 70 Mbps).
    Vreau doar sa trec peste 100 Mbps si cred ca solutia este routerul gigabit.
    Avantajul ca l-as lua in custodie este ca il instaleaza RDS, plus ca il pot returna daca nu obtin o crestere a vitezei de net, prin cablu direct in PC (nu am nevoie de net pe alte dispozitive).
    Daca vad ca routerul rezolva problema, pot renunta la custodie si sa-mi iau unul bun (nu-mi trebuie nici wireless).
    Ce mi-ai recomanda?

      (Citează)

  232. Salut Radu ,poti sa imi recomanzi te rog un router de preferat asus ,sa aiba usb 3.0 si ftp server ,sa aiba viteza prin fir rezonabila pentru gb/sec rds ,in casa nu am decat un dispozitiv ac (galaxy s5) ,un convertibil asus t100ta ,iphone 4s .
    Ftp server e strict necesar sa am acces de oriunde la hdd-ul conectat ,wireless-ul e mai putin important.

      (Citează)

  233. Pai in primul rand daca vrei net direct in PC fara sa folosesti alte dispozitive de ce mai dai banii pe router? Poti introduce direct mufa de la rds in PC si creezi o conexiune broadband. Testeaza direct cu mufa in PC si zi-mi ce viteza prinzi. Routerul nu-ti va creste viteza mai mult decat ai prinde atunci cand esti conectat direct la internet fara router ci din contra poate sa o scada daca nu-i performant. Routerul iti trebuie doar daca ai mai multe pc-uri in casa si vrei sa ai net pe toate in acelasi timp.

    Daca cumperi un produs online ai dreptul sa-l returnezi in termen de 14 zile calendaristice fara un motiv intemeiat. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa-l trimiti prin posta/curierat si sa astepti cateva saptamani sa-ti returneze banii. Unicul avantaj cand iei routerul de la rds ca nu pot face figuri zicand ca e din vina routerului cumparat de tine. Insa routerul se testeaza simplu asa cum am spus, faci un test direct cu mufa de la rds in pc, apoi faci testul trecand prin router. La un router profi viteza trebuie sa fie aproximativ egala.

      (Citează)

  234. alex:
    Pai in primul rand daca vrei net direct in PC fara sa folosesti alte dispozitive de ce mai dai banii pe router? Poti introduce direct mufa de la rds in PC si creezi o conexiune broadband. Testeaza direct cu mufa in PC si zi-mi ce viteza prinzi. Routerul nu-ti va creste viteza mai mult decat ai prinde atunci cand esti conectat direct la internet fara router ci din contra poate sa o scada daca nu-i performant. Routerul iti trebuie doar daca ai mai multe pc-uri in casa si vrei sa ai net pe toate in acelasi timp.

    Daca cumperi un produs online ai dreptul sa-l returnezi in termen de 14 zile calendaristice fara un motiv intemeiat. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa-l trimiti prin posta/curierat si sa astepti cateva saptamani sa-ti returneze banii. Unicul avantaj cand iei routerul de la rds ca nu pot face figuri zicand ca e din vina routerului cumparat de tine. Insa routerul se testeaza simplu asa cum am spus, faci un test direct cu mufa de la rds in pc, apoi faci testul trecand prin router. La un router profi viteza trebuie sa fie aproximativ egala.

    Daca mie mi-ai raspuns! Eu am specificat ca am device-uri wireless doar ca unu singur are standard ac ,conectarea la desktop o fac prin fir pentru maximum speed dar am nevoie de un n.a.s si nu vreau sa dau banii separat pe unul daca pot face acelasi lucru cu un router pe care o sa il cumpar oricum.Important e sa am acces din alte orase la continutul de pe hdd-ul conectat la router si as prefera prin ftp pe care o sa stea niste cursuri medicale pe hdd si sunt destul de mari ca sunt in format *mov.

      (Citează)

  235. @florin Te-ai gandit la varianta de cloud? Este un site justcloud care ofera spatiu nelimitat si iti poti accesa fisierele de la distanta. Ai putea sa incerci varianta asta pana te hotarasti asupra unui router.

      (Citează)

  236. Florin, imi cer scuze pentru incurcatura. Comentul meu de mai sus s-a adresat lui George. Nu am mai dat refresh la pagina si nu mi-am dat seama ca ai postat si tu cu putin timp inaintea mea.

    Ca sa raspund si la intrebarea ta, eu zic sa mergi pe Asus RT-N18U despre care Radu si zicea la un moment dat ca este best-buy. Este firma serioasa, si 900 Mbps prin cablu este mai mult decat suficient. Din ce am citit despre el este destul de usor de configurat si nu prea s-a plans lumea de el.

      (Citează)

  237. roxana:
    @florin Te-ai gandit la varianta de cloud? Este un site justcloud care ofera spatiu nelimitat si iti poti accesa fisierele de la distanta. Ai putea sa incerci varianta asta pana te hotarasti asupra unui router.

    In primul rand nu pot transfera imaginile iso care ajung sa aiba peste 6gb pe cloud care au maxim 2gb free la cloud ,al doilea factor este peeringul cu rds ce exista la majoritatea romanilor,si nu in ultimul rand controlul .
    @alex ,mersi pentru sfat eram in dubii sa aleg n18 si ac56 si pana la urma am mers pe antenele interne desi nu imi inspira incredere si am ales ac56 si in ideea ca pe viitor poate o sa am cat mai multe device-uri cu standard ac.Luni sau marti o sa il primesc sper sa ma tina macar 3 ani de garantie ca o sa il fortez la maxim :) .

      (Citează)

  238. @Florin, ac56 este un router foarte bun cu o multime de functii si sigur o sa te multumeasca in toate privintele. Sa-l stapanesti sanatos si sa fie maxim de productiv!

      (Citează)

  239. Salut Radu, voi avea in curand fiberlink 300 si as vrea sa stiu ce router este fiabil pentru acest abonament.

      (Citează)

  240. @valentin depinde ce buget vrei sa acorzi pentru router. Daca ai mai multe device-uri conectate la wifi un router mai ieftin nu iti va asigura viteza buna. Routerele sunt fie cu porturi Gigabit oferindu-ti prin cablu o viteza maxima de 1000 mbps, fie cu porturi simple cu viteza maxima de pana la 100 mbps. Deci tie iti trebuie un router cu porturi Gigabit, iar cele testate de Radu toate sunt cu porturi Gigabit.

      (Citează)

  241. Va fi calculatorul si tableta mai tot timpul si din cand in cand telefonul. Stiu ca trebuie sa fie gigabit. De asta v-am intrebat cam ce router ar fi ok pentru fiber 300

      (Citează)

  242. Eu sincer as merge pe Asus, si cam oricare l-ai alege nu cred ca o sa dai gres. Asus e firma serioasa si plus de asta mi se par foarte usor de configurat. Vezi in articolul de mai sus este un tabel cu vitezele testate de Radu si la fiecare router ai linkuri. Poti sa te uiti la fiecare in parte si alegi in functie de cat iti permite bugetul, din cate vezi mai toate duc peste 800 Mbps prin cablu. Eu as alege Asus RT-N18U prin simplu fapt ca e cam la mijlocul clasamentului facut de Radu, cu o viteza pe cablu de 900 Mbps iar pretul este accesibil. Daca vrei ceva mai ieftin gasesti la reducere modelul ASUS RT-N56U. Intr-un alt articol Radu precizeaza faptul ca in practica poti atinge pe wifi o viteza de maxim 195 Mbps in conditiile in care ai un laptop de ultima generatie si stai exact langa router. Asa ca pe wifi nu te astepta sa beneficiezi de 300 Mbps cu atat mai mult daca la router sunt conectate 2 device-uri in acelasi timp.

      (Citează)

  243. Salut Nwradu. Mesajul asta e mai mult ptr tine ca doar tu aprobi postarile:) Am incercat sa postez acum vreo cateva zile rezultatele la un speed test de pe situl rds folosind un router dir 850l vreo 905 Mbs download testat pe serverul rds. Comentariul nu a primit aprobare nu-i bai:) dar daca iti trimit pe mail un print screen cu un download de peste 85 MBs de pe un torent romanesc postezi? Nu de alta dar tu zici ca acest router prinde cam 46 MBs iar eu am fost f aproape de dublu…iar daca ma iau dupa graficul postat de tine si mentin poziitile date de tine in urma testelor inseamna ca ASUS RT-N18U prinde cu vreo 30 de MBs in plus de cei 90 care i-am vazut eu ceace este wow!!

    Buna aranjare in pagina a articolului ai muncit ceva felicitari ptr articol dar daca ma luam dupa ce scrii tu aveam un router de aproape 1000 de lei fata de cel de 300 si rezultatele obtinute cu siguranta nu erau de 3 ori si ceva mai mari.

      (Citează)

    • Rezultatele mele pot oricând suferi modificări de +/- 30 Mbps, să zicem. Cum nu pot testa periodic toate routerele, ce obțin în zilele când fac testul, asta e.

        (Citează)

  244. Salutare, dacă mai citește cineva thread-ul ăsta, poate-mi dă un sfat.

    Am abonament RCs Fiberlink 300.
    Laptopul este Acer Aspire E1-571G, care zice că are placă de rețea “Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet”. Windows 10.

    Pe pagina de testare a vitezei de la RCS viteza de download este de doar 95 Mbps.
    Viteza de upload este tot de 95 Mbps. Aceleași viteze se ating și dacă bag cablul RCS direct în laptop.

    RCS-ul mi-a zis să mă caut la placa de rețea, dar nu prea am ce să fac, driverul este actualizat.

    Pot testa cumva “din router” viteza cu care comunică acesta în rețea? Asta ca să știu sigur dacă e ceva la placa de rețea sau în altă parte.

    Sau cum pot vedea altfel unde e problema?

    Mulțumesc.

      (Citează)

  245. RT-N66U cu firmware 3.0.0.4.378.9235 pe speedtest.net 925, foarte bun ultimul firmware

      (Citează)

  246. s-a rezolvat.
    După un e-mail și două telefoane, RCS trimis pe cineva cu un laptop cu placă Gigabit să verifice. Evident, viteza a fost tot cea pe care o aveam și eu.
    Până la urmă, s-a dovedit că una din perechile torsadate ale cablului dintre apartament și cutia RCS de pe scara blocului era întreruptă. Adică era tăiată, iar firele erau puse în scurtcircuit atât înspre apartament, cât și spre cutia RCS.

    Acum o lună, când am activat Fiberlink300, băieții au verificat continuitatea cu un tester cu led-uri. Nu avem atunci routerul Gigabit.
    Și acum, băiatul care a venit a verificat tot cu un tester similar. După ce a văzut că nici pe laptop-ul lui nu viteza nu e cea care trebuie, a scos un alt tester, tot cu led-uri, dar pe care a văzut că e o problemă pe cablu. A legat firele întrerupte și… minune! Totul merge așa cum trebuie.

    PS: Am trimis e-mailul la RCS la ora 05:15 și, la 05:25 mă suna cineva de acolo. Dimineața. Nu-ș ce să zic. Sunt spirt băieții. :) Evident că n-am răspuns ca să nu trezesc toată casa.

      (Citează)

  247. Am luat un Archer C2. Cu ocazia asta am mai învățat câte ceva. Am să scriu aici câteva idei, poate mai sunt de folos cuiva.

    1. În primul rând, am descoperit că nu am în casă niciun dispozitiv care să aibă WiFi în banda de 5 GHz. Măcar dacă aș fi putut să dezactivez partea de 5 GHz, să nu-mi prăjesc creierul degeaba. În sfârșit, l-am dat pe Low power și gata. Deci, dacă nu aveți niciun dispozitiv capabil de 5 GHz și nici nu intenționați să luați unul în viitorul apropiat, nu dați banii degeaba pe această caracteristică.

    2. Din ce mai citisem înainte, rămăsesem cu ideea (evident falsă) că routerele dual band sunt foarte deștepte și aleg ele pe ce bandă să transmită, respectiv trimit multimedia pe 5GHz și restul pe 2.4 GHz, iar receptorul le ia pe amândouă și le combină. Evident este fals, practic vor fi două routere în casă (unul pe 2.4 și unul pe 5). Discuția cu 5 GHz vs 2.4 GHz e cunoscută, nu o mai reiau.

    3. Print sharing este OK, se instalează un software pe calculator și totul este transparent. “Conectarea” printerului se face automat. Pentru folosirea scanerului, însă este nevoie de o acțiune a utilizatorului în acest software. Trebuie selectat multifuncționalul și “conectat” ca scanner. Apoi totul e transparent.

    4. Inițial ziceam că îmi ajunge un port USB pentru print sharing. Evident, acum aș mai avea nevoie de unul, pentru storage. C’est la vie!

    Altfel, nu am întâmpinat nicio problemă în configurare și utilizare. La RDS, pe fiberlink 300, testul lor de viteză arată 297,5 Mbps download și 104 Mbps upload.

      (Citează)

    • Încă o completare:
      am conectat un hub USB la portul USB al lui Archer C2 și am putut lega și două HDD-uri externe pe lângă imprimantă.
      HDD-urile se accesează de pe calculator scriind adresa routerului în Explorer, iar de pe un mediaplayer le-am accesat tot așa (scriind adresa routerului) sau prin UPnP.

      Hub-ul are alimentare separată.

      Cheers!

        (Citează)

  248. Cum vi se pare pretul de 240 lei pentru Asus N18U? E la oferta Altex/MediaGalaxy

      (Citează)

  249. Pe piata din Romania dar si alte piete sunt si NETIS cu WF2681 si WF 2880.
    Ai incercat sau stii ceva despre aceste produse.
    Au un pret ff mic fata de ce caracteristici declara.
    Sunt de luat in seama ??
    Astept raspuns, daca este posibil.

      (Citează)

  250. Iti dai seama ca e greu sa faci o medie pentru ca pana la urma teava de net pe care o primim nu e garantata si are fluctuatii si probabil la fel se intampla cu serverele de test de pe speedtest.net, la care daca se conecteaza foarte multi utilizatori in acealasi timp s-ar putea sa aiba ceva fluctuatii de viteza.

      (Citează)

  251. Legat de testele de mai sus cred ca sunt ok , dar nu recomand tp-link c2 am avut doua si cu amandoua am avut probleme trece viteza la internet din 1gbps in 100mbps , si am acuma d-link dir850l care abia astept sa il trimit in napoi deoarece pe speed test scot 800-900mbps dar pe steam,torrent sau alt ceva nu prind mai mult de 40MB/s, deci nu inseamna ca speedtest este cel mai bun test pentru a vedea cat de bun e un router.

      (Citează)

  252. Am schimbat si placa de retea am incercat si de la cablu si nu, e de la router , e pretentios rds-ul cu routerele care merg la maxim.

      (Citează)

  253. pe cand un review la noul router de la synology?

      (Citează)

  254. Verifica linkurile pentru pret de la ASUS RT-N18U.

      (Citează)

  255. E un fel de cautat acul in carul cu fan, dar … de ce e viteza la torrenti asa mica pentru routerul Asus AC68U? Iti amintesti detalii de cand ai testat? E vreo sansa sa repeti testarea pe motive de firmware actualizat de exemplu sau “extra sapaturi” in domeniul viteza torrent?
    Mersi.

      (Citează)

  256. Referitor la routere nu speedtest e referinta pentru ele.
    Conteaza sa ai latenta mica atat pe wireless cat si pe cablu cand reteaua e incarcata.
    Pe partea de wireless conteaza si cate dispozitive ai conectate in acelasi timp.
    Noua generatie de routere are mai multe antene pentru a suporta mai multa banda pe partea wireless.
    Exemple sunt Archer c2600 c3200 etc.
    Conteaza sa ai si un router dualcore cat mai rapid.
    Cu cat e mai rapid cu atat proceseaza mai bine.
    Sa luam exemplu mikrotik ccr1009 cu 9 core la 1GHz.
    La speedtest 1 core ocupa 80-90%.
    Din punctul meu de vedere routerele cu procesoare qualcomm sunt cele mai bune routere, iar pe partea de lowcost cele cu realtek cpu.

      (Citează)

  257. Ubiquiti EdgeRouter X – doar daca ai ceva cunostinte de retelistica (si linux)
    sau
    Linksys E1700 cu dd-wrt

    In rest, depinde de ce conectezi la cablul utp >=5e : switch-uri intermediare sau access point-uri, placa retea, cpu, hdd / ssd, sistem de operare si configuratia / load-ul potrivit

      (Citează)

  258. Pe ARCHER C7 V2.0, am scos 929mb/s (iar pe fir direct, am scos 930). Cu ultima versiune de firmware!

      (Citează)

  259. Salut! Testezi si tu un Kaon, pe care il da RDS gratis la cei care au abonament de 500 mbps sau 1000 mbps?

      (Citează)

  260. Va salut. Am vagi cunoștințe IT,deci mi-au făcut legătura pe internet pe fibra optica l RCS. Am un router CISCO Linksis-E1200(cred că destul de modest) de vre-o 4 ani.Cred ca este depășit.si net-ul merge foarte greu.In principiu ,în casă sunt un laptopAcer, doua tablete,una Ipad Air 10 inch si una lenovo 7 inch,si doua smartphone. Nu merg toate în același timp,dar am impresia ca viteza este destul de mică.
    Ce router credeți că ar fi indicat să achiziționez pentru a avea un semnal mai bun(calitate/pret),ceva ce sa nu depășească aprox.250 Ron.?
    În speranța că mă puteți sfătui ,va mulțumesc anticipat.

      (Citează)

  261. Super util site-ul tau! M-am inspirat in alegerea a 2 routere!

    Acum vreau sa trec la al 3-lea, unul recomandat tot de tine!

    Ai putea sa incerci sa faci un grafic cu viteza WIFI a routerelor? Cum este cel pe cablu. Ne-ar ajuta f mult :)

      (Citează)

    • N-aș putea, n-am urmărit aceeași metodă de testare de-a lungul timpului, așa că unele rezultate nu sunt concludente. Cel mai bine alegi un model potrivit ție și vezi dacă are si o viteză pe wifi satisfăcătoare.

        (Citează)

  262. Aurel Pietrosanu

    14/11/2016 la 5:29 PM

    Foarte util materialul prezentat de tine si mi-a influentat decizia de a-mi cumpara un router ptr. RDS Fiber Link 500. Dar pana la un punct. De ce? Am descoperit in reteaua de magazine si mai nou intratul NETIS RT-2870 la pretur in jurul a 150 lei.
    Ex. https://www.evomag.ro/RETELISTICA-Routere/Netis-Netis-Router-DSL-WIFI-AC-1200-DUAL-BAND-1GB-LAN-x4-4x-Antena-5dBi-1126783.html

    La o intrare RDS de 500Mbps am scos numai scoruri de peste 498Mbps pe test
    Usor de configurat, dual band… va las sa il descoperiti. Va multumesc !

      (Citează)

    • Spune-mi ,te rog,daca esti multumit cu routerul NETIS?cum l-ai legat si daca casa este parter+etaj este OK?Cu stima, Alex

        (Citează)

    • Buna, spune-mi daca esti multumit de router?Cu stima,Alexandru
      Ma intereseaza pt o casa p+1,tv,lept.

        (Citează)

  263. In topul routerelor in forma grafica,clasament routere wireless,e normal ca un router care are speedtest/torrente..117mb/s si 83mb/s sa fie sub un altul care are 117mb/s si 77mb/s? Sau un altul care are 117mb/s cu 87mb/s sa fie sub altele care au 117/83 sau 117/72 sau 117/75? Nu e gresit topul?Ma insel?

      (Citează)

    • Graficul este făcut după viteza pe speedtest, dar n-am afișat și “cu virgulă”, iar diferența acolo se face.

      Topul îl poți sorta tu după ce vrei, sunt butoane în header. L-am făcut așa tocmai pentru a arăta cum sunt optimizate routerele pentru torrente și pentru single thread.

        (Citează)

  264. Am inteles acum.Asi mai avea o intrebare :daca cumpar un router si are un firmaware mai vechi iar “la zi” se gasesc inca trei dupa el,cum procedez?Le instalez pe toate la rând dupa cel vechi sau e de ajuns doar ultimul?

      (Citează)

  265. Cumparat archer c2600.
    Pro:Usor de instalat si semnal wifi bun.

    Contra: DHCP-ul care moare la cateva ore cu ultimul firmware (oct 2016). Am sunat la tp-link si initial au zis sa fac un reset de fabrica. Si-a revenit, dar la cateva ore pica iar si tot trebuia sa ii dau reseturi de fabrica. Am sunat iar, au zis ca e de la o camera de supraveghere si sa-i dau ip fix camerei. I-am dat, pica in continuare, dar mai rar, la 7-8 ore. Intr-un final i-am facut revert la firmware-ul din 2015 si acum functioneaza.

    La cat costa, nu mai asteptam sa aiba probleme cu asa ceva. Inainte aveam un tp-link cu 1 antena care cred ca o fost 50 de lei. Nu am avut niciodata probleme cu el, mai ales la DHCP. De fapt nu-mi aduc aminte sa fi avut vreodata probleme cu DHCP-ul la niciun router pe care l-am folosit.

    Suport tp-link ok. Au raspuns rapid tot timpul si au fost amabili si au incercat sa ma ajute, dar daca mai crapa iar o sa-l returnez :)

      (Citează)

  266. Salut Radu,

    Ce parere ai de RT-AC58U? Ti-a trecut prin mana?

      (Citează)

  267. Salut,
    Poți sa mă ajuți si pe mine te rog cu un sfat.Am internet Rds Fiberlink 1000 si vreau sa cumpar unul din cele routere wireless Asus AC1200G Plus si Asus RT AC66U și as dorii sa mă sfătuiești te rog pe care sa îl aleg calitate/preț.Am nevoie pentru download de pe torrent,pentru navigare de pe tv,laptop și 3 telefoane.Multumesc și aștept cu nerăbdare un răspuns.

      (Citează)

  268. Am un router Asus-AC 1200G+ pe care l-am luat anul trecut în “vinerea neagră”Sunt mulțumit de el,nu mi-a făcut nicio problemă,nu s-a blocat până în prezent.Vă rog dacă mă poate ajuta cineva să-i fac setarile pe IPv6.Sunt la RDS,am înțeles că la tip de conexiune trebuie sa bifez “Native”.Interfata e “ppp”sau “Ethernet” ? Apoi DHCP-PD are două opțiuni =”activare” sau “dezactivare”.După aia are dedesubt Setare LAN IPv6 cu subcapitole…-Adresă IPv6 LAN, -Lungime prefix lan,-Prefix ipV6 LAN,Setare configurare automată cu două opțiuni “stateless” și “stateful”.Urmează Setare DNS IPv6 cu -Conectare automată la serverul DNS care mă trimite la două opțiuni :”activare”sau “dezactivare”.Urmează Setare configurare automată cu opțiunea :Activare reclama router unde-mi cere sa aleg între “activare ” sau “dezactivare” iar după ce voi face toate astea corect vine comanda finala….”Aplicare”. Mulțumesc anticipat !

      (Citează)

  269. Exista un router de firma care sa stie sa faca si treaba aparatului necesar pentru decodarea fibrei optice de la Digi? Adica inlocuitor GPON Fiberhome AN5506-02-FG

      (Citează)

  270. Adi:
    Nicu, va trebui sa-ti instalezi doar ultima versiune de firmware, adica cea mai recenta.

    Muțumesc frumos !

      (Citează)

  271. Bogdan Ristea

    16/02/2017 la 3:15 PM

    Salut, Radu

    tu ai testat routerele in convertorul GPON Fiberhome al celor de la RDS corect?

    acesta este setat in modul bridge?

    ce versiune de fw are al tau?

    multumesc.

      (Citează)

  272. Salut!
    Apreciez foarte mult review-urile tale despre echipamentele de retea prezentate, dar întotdeauna mi-a plăcut să aleg în raport de preț și calitate.

    Este posibil sa fie afișat prețul curent în review la fiecare router?

    Mulțumesc!

      (Citează)

  273. Am un router Asus-AC 1200G+ pe care l-am luat anul trecut în “vinerea neagră”Sunt mulțumit de el,nu mi-a făcut nicio problemă,nu s-a blocat până în prezent.Vă rog dacă mă poate ajuta cineva să-i fac setarile pe IPv6.Sunt la RDS,am înțeles că la tip de conexiune trebuie sa bifez “Native”.Interfata e “ppp”sau “Ethernet” ? Apoi DHCP-PD are două opțiuni =”activare” sau “dezactivare”.După aia are dedesubt Setare LAN IPv6 cu subcapitole…-Adresă IPv6 LAN, -Lungime prefix lan,-Prefix ipV6 LAN,Setare configurare automată cu două opțiuni “stateless” și “stateful”.Urmează Setare DNS IPv6 cu -Conectare automată la serverul DNS care mă trimite la două opțiuni :”activare”sau “dezactivare”.Urmează Setare configurare automată cu opțiunea :Activare reclama router unde-mi cere sa aleg între “activare ” sau “dezactivare” iar după ce voi face toate astea corect vine comanda finala….”Aplicare”. Mulțumesc anticipat !
    (Citează)

      (Citează)

  274. Salut , ce imi recomandati asus 1200+ sau tp link c7 , vreau ceva bun pe partea de semnal wifi pe cablu amandoua sunt cam la fel ms

      (Citează)

  275. Ar fi interesanta inca o coloana in care se specifica daca suporta OpenWrt/DD-Wrt/Lede/etc

      (Citează)

  276. Harabagiu Ciprian

    12/04/2017 la 10:59 AM

    Salut Radu

    Ma poti ajuta cu o recomandare pentru un router care va fi folosit permanent pe wireless, un laptop + 2 telefoane pe ac, 2 laptopuri + televizoare pe n. Plus de asta as cam vrea USB 3.0, sa pun un hdd accesibil in retea. Ca si buget, mai mult de 500 ron nu as vrea sa dau. In clipa de fata am un router wireless Huawei de la rds, cu intrare directa de fibra optica . Asta daca iti vine ceva rapid in minte, intrucat ai testat atatea.

      (Citează)

    • La 500 de lei, nu.

      Orientează-te spre TP-Link Archer C9, Asus AC68U, TP-Link Touch P5, Asus AC87U.

      DIR-880L este mai ieftin, dar pe USB a fost foarte slab.

        (Citează)

  277. Produse Apple nu se testeaza?chiar sunt curios ce rezultate ar avea APPLE Airport Express

      (Citează)

  278. Multumesc de info, eram curios cat de slab este in rapport cu pretul.

      (Citează)

  279. Salutare Tuturor

    Am simtit nevoia astazi sa scriu si eu un mic comentariu pe acest site. In primul rand sunt IT’st Inginer de sisteme, cu >10 ani experienta Practica, obtinuta in strainatate, unde am crescut de mic. Asta am pus-o aici ca sa nu aud discutii ulterior ca ba asta ba aia. Cand am descoperit NWradu prin 2014, m-a ajutat sa-mi dau seama ca router as vrea sa-mi iau, deoarece nu mai avusem gigabit router, si nici Gigabit internet, Romania evident fiind in varful lantului la viteze pe fibra optica.

    Am ajuns sa aleg intre rt-n18u, si Archer C2, dar bazundu-ma pe experiente din trecut, am zis sa-mi iau asus, si sa renunt la 5Ghz, in favoarea procesorului mai bun. N-aveam cum sa stiu atunci de ce este in stare de fapt acest rt-n18u, fiindca laptop-ul meu de atunci nu prea ducea peste 770Mbps down( parca asta a fost atunci cea mai buna viteza+200Mbps up, eram super satisfacut, dar testul fusese asa mai de aflat in treaba, fiindca 99% din timp il tineam pe wi-fi, unde maximum era undeva pe la 170Mbps down, si mai putin evident up. Satisfacator.

    Tocmai am primit un laptop nou, cu ssd, 16Gb ram, I5 mai nou, si evident ca pe wi-fi nu exista nici-o diferenta cu vechiul, insa am zis sa dau retest la testul pe cablu..

    Surpriza a fost mare : 0 MS, 940 down, 501 up.
    Retest : 0ms, 941 down, 496 up.

    Am fibra direct in apartament de la RDS, cu un huawei d-ala prostonac care este doar media convertor. uitandu-ma la aceste cifre, up-ul la momentul testului a fost de 117,5MB sec. Si daca ne uitam in topul lui Radu, vedem ca cu aceasta nota ar fi peste modelul actual de top de la Asus, si nr 2 in toate testele afisate acolo.

    Asadar, nu va luati numai dupa ce arata un speedtest pe moment, ca viteza poate fluctua evident, si un speedtest pe torrente mi se pare cel mai stupid lucru de care am auzit vreo data. Evident ca asta tine de seederi, ce torrent, daca se mai cauta sau nu.. evident n-are nici-o treaba cu speedtest. Daca vrei un speedtest acurat, folosesti un router pe post de Switch, pui 2 device-uri (capabile)prin wi-fi pe el, iar apoi pe Gbit Lan, si transferi fisiere cu Robocopy spre exemplu. Iar viteza aia este fix de ce este in stare routerul, si este foarte replicabil. Din 10 teste fluctuariile sunt egal cu 0.

    Deci dragut acest top, dar mai mult aer copt decat batut in cuie. Iar Asus RT-N18u, cu cpu-ul sau amarat single core, rupe norma. Mentionez ca am pe el Firmware-ul HGG, desi nu vad mare branza diferenta intre acest FW, si cel original de la Asus, fiind in mare parte la fel. Diferenta fiind mai mult pe wi-fi transmit power decat altceva.

      (Citează)

    • Eu testez de vreo 20 de ori viteza și iau valoarea cea mai mare. Evident că pot fi fluctuații, de asta și scrie acolo că te poți aștepta la un plus/minus câțiva Mbps. Prefer însă un test pe care-l poate face oricine pentru a vedea ce are acasă.

      Pentru torrente, de asta iau unul cu multe surse și dimensiune mare, ca să se stabilizeze.

      Ce spui tu la final sunt teste sintetice pe care le fac deja producătorii. Că folosesc robocopy sau ixchariot, nu mai contează, ies valori mari oricum. Când am început să testez routere, aveam unele care nu treceau de 700 Mbps pe PPPoE, dar în teste de laborator zburdau la 1000 Mbps. Când le-am arătat asta unor producători, o dădeau la întors, că încă nu e firmware-ul bine scrie pentru PPPoE de astfel de viteze, că nimeni nu are 1000 Mbps oricum, că câr, că mâr, de parcă eu cumpăr routerul ca să bag pachete cu ixchariot în el, nu Internetul real.

      Așa că eu fac în continuare testele mele, iar dacă vrea cineva să facă ce-ai zis tu cu robocopy, foarte bine, să facă, să crească netul, să găsim articole bune. Sau, dacă-mi dai încă un PC performant, fac eu și asta.

        (Citează)

  280. Ok Radu, am inteles, Si suntem de aceeasi pareri se pare, doar ca in acest caz as renunta sa mai creez topuri de routere, daca se stie ca ele sunt bazate pe ceva sintetic. N-are rost. Asa mai bine scri luat-i va cel mai scump ca ala oricum ar fi ajuns no 1 in top.

      (Citează)

    • De ce să scriu asta? Recomandarea mea este ca lumea să cumpere printre cele mai ieftine routere și, din statisticile pe care le am din afiliere și ce mi-au mai spus magazinele, acelea se vând.

      Poți să-i recomanzi cuiva un router de 1000 de lei, dar dacă are 300 de lei în buzunar, vrea să afle care-i cel mai potrivit pentru acea sumă.

        (Citează)

  281. nwradu:
    De ce să scriu asta? Recomandarea mea este ca lumea să cumpere printre cele mai ieftine routere și, din statisticile pe care le am din afiliere și ce mi-au mai spus magazinele, acelea se vând.

    Poți să-i recomanzi cuiva un router de 1000 de lei, dar dacă are 300 de lei în buzunar, vrea să afle care-i cel mai potrivit pentru acea sumă.

    Pai si fix acolo este buba. Intre timp au mai aparut modele mai potente, tot pentru cei care au “300” de lei in buzunar. Chiar si eu indiferent daca as avea 1000 de lei in buzunar, nu sunt dispus sa dau asta pentru un aparat hidios cu n-spe antene, mare, etc daca nu adauga ceva in plus. ( eh eu stiu foarte bine ca routerele mai scumpe etc, fac un load balancing mult mai ok cand sunt multe aparate in joc, in special pe wireless, insa nu vad ce cauta asus-ul rt-n18u pe locul lui la 900Mbps pe care tu sigur l-ai obtinut cand ai facut testul, dar ideea e ca puteai sa-ti dai seama ca poate mai mult. Hai sa zicem ca toate routerele in ziua de azi pe LAN macar sunt in stare de cam aceeasi performanta. Deci cei care vor ceva ieftin si bun, tot la RT-n18u, si probabil TP-link Archer C2 se vor uita, si pe buna dreptate. D-aia zic eu , ca topul asta de routere, poate fi luat cu un “grain of salt”.

      (Citează)

  282. Salut. Archer C2 este o mizerie notorie iar testele tale sunt irelevante. Pune un videostream către un Smart TV sa vezi cum se duce in tomberon direct. Setează un ppoe pe el sa vezi cum se blochează la video streaming datorita cpu ului de toata jena. Dacă nu folosești encapsularea ppoe, desigur că merge un pic mai bine dar nu este de laudat. Preferabil este să l folosești cu un router performant in fața lui care să se ocupe strict de partea ppoe. Dacă nu ai cpu performant pe el, este mizerie. Cam așa este și cu celelalte routere cu cpu slab. Ppoe ul le pune în fund. Am archer C2 de aproximativ 2ani. Dacă-l vrei, ți l vând ieftinache.

      (Citează)

  283. Ajuta-ma cu un sfat te rog: TP-Link Archer C9 sau D-Link DIR-880L? Alte date ale ecuatiei: abonament Digi gigabit, apartament cu 3 camere 110 mp. Oricare din ele va fi insotit de un range extender dual band, pentru acoperirea integrala a apartamentului cu cele 2 benzi. Ma intereseaza ca acoperire (chiar daca va fi si un extender) banda de 5GHz in mod special, stabilitatea (sa nu il restartez saptamanal), ce e mai eficient beamforming-ul lui C9 sau advanced ac smart beam de la 880L si bineinteles ce crezi tu ca mai poate influenta (suportul tehnic, s.a.).
    Multumesc anticipat.

    P.S. Nu-mi trebuie un raspuns elaborat si argumentat. Ceva in genul “eu pe asta mi l-as lua mie”.

      (Citează)

    • Eu aș merge pe Archer C9, mi se pare mai bine construit. Nu știu sa compar acoperirea sau beamformingul fără amândouă în față.

        (Citează)

  284. Harabagiu Ciprian

    10/05/2017 la 12:15 PM

    De DIR-890L stii ceva? E la un pret bun is as vrea sa il cumpar, pare destul de strong.

    nwradu:
    La 500 de lei, nu.

    Orientează-te spre TP-Link Archer C9, Asus AC68U, TP-Link Touch P5, Asus AC87U.

    DIR-880L este mai ieftin, dar pe USB a fost foarte slab.

      (Citează)

  285. Harabagiu Ciprian: DIR-890L

    DIR-880L este un router foarte ok pentru streaming si gaming cu latenta mica.
    Unul dintre cele mai bune routere in gama lui de pret pentru gaming.

      (Citează)

  286. Harabagiu Ciprian

    09/06/2017 la 2:15 PM

    O intrebare, daca ma poate ajuta cineva. De la RDS am un router/convertor de fibra optica Huawei, cu wireless inclus. Am cumparat un router gigabit si as vrea sa il montez pe acesta. Ce modificari trebuie sa fac pe Huawei pentru asta?

      (Citează)

    • Nimic special, doar să dezactivezi wireless-ul, casă nu se bată cap în cap cu cel al routerului.

      Dacă echipamentul huawei face și pe routerul (adică ia el IP de la RDS și în el bagi userul și parola de conectare PPPoE), atunci spune-i routerului nou să se conecteze prin DHCP la Huawei.

        (Citează)

  287. Harabagiu Ciprian

    09/06/2017 la 2:39 PM

    nwradu:
    Nimic special, doar să dezactivezi wireless-ul, casă nu se bată cap în cap cu cel al routerului.

    Dacă echipamentul huawei face și pe routerul (adică ia el IP de la RDS și în el bagi userul și parola de conectare PPPoE), atunci spune-i routerului nou să se conecteze prin DHCP la Huawei.

    Da, are si rol de router. Multumesc mult de informatii, banuiesc ca routerul nou il conectez in portul de LAN1 in cazul asta.

      (Citează)

  288. Salut,

    Toata lumea se orienteaza spre wireless. Eu mi-am facut acasa o retea LAN in toate camerele si am nevoie de un router cu 8 porturi LAN si 1 port WAN. Bine ar fi sa aibe si un port USB sa atasez un HDD extern pt stocare fisiere.

    Stii de vreun router bun fara wireless cu 8 porturi LAN? Poate sa fie si wireless dar voi dezactiva functia si voi demonta si antenele.

    Multumesc

      (Citează)

  289. Vreau sa am un singur echipament. Nu ma pricep sa leg 2 echipamente router si switch:)
    Am gasit asus-ul recomandat la 1400 lei fata de 1800 cat e pe pcgarage.

    Poate parea si asa scump dar prefer sa fie stabil, performant si usor de utilizat.

    Multumesc mult de suport:)

    nwradu:
    Par a fi scumpe http://www.pcgarage.ro/routere/filtre/general-viteza-de-transfer-10-100-1000-mbps/general-porturi-lan-8x-lan/?

    Singurul router wireless cu 8 porturi este AC88, dar e scump pentru că-i foarte performant. http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/asus/gigabit-rt-ac88u-ac3100/

    În locul tău, aș merge pe un router normal și un switch cu 8 porturi.

      (Citează)

    • Păi nu era mare scofală. La switch-uri nu e nimic de configurat, îl conectai la unul din porturile routerului și conectai orice altceva la switch și merge direct.

        (Citează)

  290. Enescu Cristian

    19/07/2017 la 8:42 PM

    Te rog da-mi un sfat referitor la ce router sa cumpar la un buget de max 400 lei.Locuiesc la casa (ziduri din bca planseu de beton),modemul(Rcs-Rds)este la etaj conectat acum cu un router mai vechi care da un semnal slab si la parter si in curte desi e lmontat la fereastra.DE la fereastra unde e montat pana in locul din curte unde am nevoie de semnal sunt 15 m in linie dreapta fara obstacole. Multumesc

      (Citează)

  291.   (Citează)

  292. Salut. Ce pot sa-mi zici de routere pe partea WAN to LAN ? Nu ma intereseaza Wi-fi pentru ca imi voi lua un AP.

    Ai testat pana acum router-ele celor de la Ubiquiti ? Ai testat si routere fara wireless?

    E vreun router cu wireless mai ieftin dar cu transfer bun pe fir ? Sa pot opta pentru el si sa-i dezactive wifi-ul.

    Pe mine ma intereseaza strict partea de router, retea locala – porturi 1GB care sa si mearga aproape de zona respectiva, nu sa fie cu 300-400 Mbps macar acolo un 800-900 in LAN.

    Mentionez ca voi avea retea CAT7a. Pe partea de placa de retea si procesor, ramane de vazut. la fel si SSD. importanta e reteaua sa duca transferurile, device-urile se pot ulterior up-grada.

    Multumesc.

      (Citează)

    • Dacă te uiți în tabelul de mai sus poți vedea ce transfer WAN to LAN au prins chiar și cele ieftine. Majoritatea scot peste 920 Mbps download.

        (Citează)

  293. Bună ziua.Aș vrea sa știu dacă routerul Asus-rt-ac1200g+ suporta IPv6. Mulțumesc.

      (Citează)

  294. Salut, ma poate ajuta si pe mine cineva cu niste info? Am un Asus rt-ac88u si se aprinde ledul rosu de la retea si nu mai merge. Trebuie sa-i dau restart la router ca sa mearga. Ma intreb poate am setat ceva gresit la el. Se aprinde ledul rosu odata la 1,2 zile, si trebuie restart

      (Citează)

  295. Salut,
    Ma poti ajuta, te rog, cu un sfat?
    Am comandat azi, doua routere:
    D-link Dir-879 EXO – 300 lei
    ASUS RT-AC66U – 320 lei
    O sa le incerc pe ambele, dar vreau si un sfat avizat.
    Pe care imi recomanzi?
    Ma intereseaza sa aiba acoperire mare, sa nu se blocheze cand conectez mai multe device-uri, viteza sa fie ok.
    Multumesc!

      (Citează)

    • Greu de zic, că pe 879 l-am testat recent, dar pe AC66 acum multă vreme.

      https://www.nwradu.ro/2017/03/am-testat-d-link-exo-dir-879-un-alt-router-ac1900/

      Diferență e la funcții, unde Asus are mai multe pe hârtiel în practică, portul USB 2.0 e lent, așa că funcții precum backup cu modem 4G nu te avantajează mult. Decizi tu dacă ai nevoie de ele. D-Link arată mai mișto, dar ocupă mai mult loc pe masă – din nou genul de lucru unde tu știi mai bine ce ai nevoie.

      Dacă le-ai luat pe amândouă, testează-le pe rând, vezi care are semnal mai bun și ce-ți place.

        (Citează)

  296. Salut, am rds fiberlink 1000. Am instalat de curand si firmware merlin la router

      (Citează)

  297. Intr-adevar am mers si eu pe varianta Archer C2 si pot sa spun ca sunt extrem de multumit, pe wi-fi nu stiu, dar pe cablu nu am absolut nici o problema, zboara, l-am cumparat la oferta cu 150 de lei, downloadez de pe steam cu 40 MB/s constant pe FIBERLINK 1000. Peste 900 mbps pe teste

      (Citează)

  298. Salut,
    Mă poţi ajuta cu un sfat?
    Am Digi Net Fiberlink 500 iar routerul lor are o singură ieşire LAN în condiţiile în care eu vreau să conectez la net 2 calculatoare şi un TV Smart. Am tras caburile (FTP cat6) prin perete de la prizele RJ45 până la routerul RDS. Trebuie să mai cumpăr un router sau e suficient un switch (Switch TP Link TL-SG105 5 porturi Gigabit tl-sg105)?

      (Citează)

    • Un switch e suficient dacă ai nevoie de mai multe porturi. Pui routerul lor, switch-ul, iar de acolo conectezi diversele dispozitive prin cablu.

        (Citează)

    • Din switch cablul nu o să meargă direct în dispozitive ci în prize RJ45 cat. 5e urmând ca din priză să plec cu alte cabluri până în calculatoare. E vreo problemă?

        (Citează)

  299. In icercarea mea de documentare ti-am citit articolul despre cel mai bun router dar inca nu m-am decis ce ruter sa achizitionez.Te rog daca poti sa ma ajuti sa aleg un router pentru o casa ceva mai mare (si cu curte).Ceva stabil cu semnal suficient de puternic pentru suprafata casei si a curtii Nu trebue sa fie prea sofisticat Utilizat pentru un laptop trei telefoane si doua televizoare Multumesc mult

      (Citează)

  300. Buna ziua,
    Am si nevoie de un sfat pentru achizitionarea unul router wireless AC Gigabit.
    In proportie de 90 % folosesc retea wireless AC 5 ghz.
    Doresc sa inlocuiesc un D-link DIR 850L deoarece trebuie sa il restartez in fiecare zi, isi pierde viteza netul, plus cand descarc un torrent mai mare imi apare limited connection.
    Internet: RDS 1GB.
    Buget maxim 400 – 450 lei.
    Suprafata ap. 90 mp.
    O zi buna!

      (Citează)

  301. nwradu: TP-Link Archer C7

    Se merita diferenta de 70 lei pentru D-LINK DIR-882 EXO AC2600 fata de tp-link archer c7?
    Are perfomante mai bune DIR-882 fata de Archer C7 pe reteaua de 5 ghz?

      (Citează)

  302. Care ar fi routerul cu cea mai buna acoperire pe wireless? Dintre modelele până în 700 de lei.

      (Citează)

    • Petre Valentin

      12/05/2019 la 12:14 AM

      Sa ai wifi bun pe o clădire ,trebuie sa iei in calcul :suprafata și apoi cate ziduri !!!
      Exemplu vei găsi dar un router bun și câteva ap te pot ajuta !!
      Sau poți cumpăra un sistem tip plasa ,vezi tplink deco sau netgear orbi!

        (Citează)

  303. Petre Valentin

    12/05/2019 la 12:11 AM

    Există routere Cisco ,mikrotik,unifi mai scumpe dar profesionale !!
    Sunt mai dificile de setat și mai greu se uită mblat in ele !
    Parte bună este că toate retele oferă wifi ptr afaceri ,cu un comision ,
    dar ai adevărat rețea wifi !
    PS:Am 2 ap unifi ,router bun cu firewall ,Nu am avut probleme de 3ani sincer am uitat de ele,sunt acolo și gata.

      (Citează)

  304. Archer C6U – un router 802.11 AC 1200 e o surpriza destul de placuta. Pretul e mic, dar vine cu destul de multe caracteristici care se regasesc la routere mai scumpe (MIMO, beamforming, QoS, posrt USB, VPN). Daca ar permite DNS local si Wireguard in loc de OpenVPN ar fi perfect.

      (Citează)

    • Petre Valentin

      16/06/2021 la 3:45 PM

      Salutare Radu ,
      Poți face review la noul echipament wifi6 de la RDS !!!!
      Sunt router -ont de la Huawei și au vedere bunicele ,cei ce au și wifi 6 chiar incep sa aibă viteza wifi precum pe cablu in aceași camera,dar și în a doua camera am 150/200 d și 130 100 pe up load !

        (Citează)

  305. Și eu sunt curios să aflu dacă Radu are de gând să actualizeze acest articol cu conținut relevant pentru 2022.

      (Citează)

  306. linkul pentru Netgear X10 R9000 este greșit

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus