►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am avut plăcerea de a fi între primii care testează noul ultrabook Asus UX301, cel care are nu doar hardware foarte performant, ci și ecran de rezoluție 2560 x 1440 pixeli pe 13,3 inchi, plus sticlă Gorilla pe capacul monitorului.
Este, aș spune eu, cel mai nou și potrivit laptop pentru șefi, oameni cu bani și în general utilizatori pentru care contează și forma și fondul și nu se sfiesc să cheltuiască mulți bani pentru a avea ce-i mai tare de pe piață.
Specificații Asus UX301LA-DE002P, modelul testat de mine:
Așa ceva…
Preț: de la 5.965 lei pentru varianta Core i5/Full HD/128 GB și până la 9.551 lei în varianta prezentată mai sus.
PC Garage – 9.551 lei
Sticla Gorilla despre care se vorbește este pe capacul monitorului, peste aluminiul uzual al carcasei. Aceasta colorează carcasa într-un albastru închis foarte reușit și care arată foarte bine mai ales când cade lumina din unghiul potrivit. Se simte foarte plăcut la atingere și are un aspect premium ce nu este egalat de nimic de piață și din păcate eu nu l-am putut surprinde în fotografiile mele.
Am înțeles că și zona din jurul tastaturii, palm-rest-ul cum se zice, este tot din sticlă Gorilla. Ne-am uitat mai mulți, am bocănit în ea, am zgâriat-o ușor cu unghia, am mângâiat-o ca pe pisică… nu ne-am putut decide dacă-i adevărat sau nu. O fi sticlă, una bine prelucrată și foarte bine “așternută” pe șasiu.
Există și o versiune albă care mie nu mi-a plăcut foarte mult. Parcă acest albastru închis îl face mult mai special.
UX301 este ultrabook și este, desigur, foarte subțire la doar 15,5 milimetri. Pe dreapta avem o ieșire video, un port USB 3.0 și cititorul de carduri, pe stânga conectorul de alimentare, al doilea port USB 3.0, micro HDMI-ul și jack-ul audio. Din păcate, conectorul de alimentare este cam aproape de portul USB și trebuie să fii atent cu ea; poate apărea o problemă dacă mufa alimentării se răsucește sub un eventual stick USB sau modem înfipt în portul alăturat, forțând dispozitivul conectat în sus și punând presiune pe port.
Difuzoarele sunt ascunse pe lateral, pe muchia laptopului în jos. Par mici, dar au un volum suficient de puternic pentru filme sau jocuri.
Tastatura este, desigur, iluminată. Dacă te uiți prea razant vei vedea niște lumină scăpând pe lângă taste, dar altfel nu este o problemă. M-am adaptat imediat la aceste taste, sunt bine spațiate și cu o cursă potrivită pentru a tasta ușor la ele.
Trackpad-ul este mare și pe măsura prețului laptopului, adică acesta recunoaște corect toate gesturile, nu ca la modele ieftine unde mai bine nu te complici cu mai multe degete. Oricum, touchscreen-ul face totul simplu la acest capitol.
Despre ecranul tactil nu am ce spune. Funcționează fără reproș, răspunde la atingerile fine, iar balamaua monitorului este suficient de solidă încât să nu-l miște excesiv de mult atunci când apeși pe el chiar și mai puternic. În jurul ecranului se găsește o garnitură fină de cauciuc care asigură un mic spațiu pentru monitor atunci când este rabatat, pentru a nu se zgâria.
Ca să începem cu ecranul de 2560 x 1440 pixeli, culorile sunt excelente. Windows 8, cu interfața sa colorată, arată foarte bine; ecranul rămâne la fel de vizibil chiar și din unghiuri extreme.
Rezoluția sporită, de 2560 x 1440 pixeli, nu se observă câtă vreme ții setarea din Control Panel pe 150% dimensiunea fonturilor. În aceste condiții arată ca un ecran Full HD. Dacă te țin ochii și vrei să vezi ce înseamnă rezoluția reală de 2560 pixeli, vei descoperi avantaje în programe ce au nevoie de spațiu cât mai mare pe ecran (Tweetdeck, Excel, Picasa, editare foto) și mai puțin bun în browsing, unde simți că 75% din ecran stă nefolosit.
Pe total, rezoluția sporită de pe acest model de 13,3 inchi s-ar putea să fie mai degrabă o demonstrație tehnologică decât ceva cu adevărat util. Nu că n-ar fi utilă o rezoluție mărită, doar pe un monitor de 13,3 inchi pur și simplu vei simți că nu ai ochii pentru așa ceva. Prin urmare, dacă vreți să luați un UX301 în configurația cu ecran 1920 x 1080, nu 2560 x 1440 px, este la fel de ok.
Difuzoarele, după cum vă spuneam, sunt de bună calitate. Numele Bang & Olufsen nu este pus de pomană pe acest ultrabook. A fost pe bani mulți :P Nu, serios, sunt sigur că a costat ceva, dar a meritat. Am ascultat tot felul de melodii, majoritatea cu voce plăcută gen Adele sau Hurts, și se aud excelent, cu un sunet natural și foarte bine reglat.
Aruncați un ochi pe specificațiile ultrabookului și vă puteți convinge singuri că este unul dintre cele mai puternice de pe piață. Procesorul este un Haswell, de ultimă generație, dual-core, dar rapid și cu un consum totuși redus, astfel încât autonomia lui UX301 ajunge lejer la 5-6 ore de utilizare.
Procesorul i7 de tipul 4558U include și o “placă” grafică ceva mai avansată decât clasicele HD 4000, este vorba de un chip Iris HD 5100, o nouă evoluție în grafica Intel. Testele de pe net îl prezintă ca fiind o îmbunătățire sesizabilă față de vechea generație. Personal nu mă pot pronunța, nu m-am jucat nimic în cele câteva zile cât am ținut laptopul, dar este un subiect de cercetat dacă sunteți interesați de o achiziție.
Combinația procesor/SSD asigură o pornire foarte rapidă atât din shut-down complet, când durează câteva secunde, dar mai ales din standby, mod în care învie în 2 secunde.
Ca mici detalii, HDMI-ul este versiunea 1.4, iar wireless-ul suportă rețele pe 5 GHz și inclusiv noul standard 802.11ac, cel mai rapid de până acum.
Trăgând linie, totuși, este unul dintre cele mai performante ultrabook-uri. Nu văd ce ai putea cere în plus de la un model atât de subțire. Dacă ai nevoie de și mai multă putere de procesare decât oferă un Core i7 nou, 8 GB memorie RAM și SSD-uri cât toate zilele, trebuie să te orientezi spre altă gamă de laptopuri, nu spre ultrabook-uri.
Voi începe cu unul de pictură, ceva inclus direct de Asus în laptop. Ca să te bucuri de touchscreen, poți folosi ecranul ca pe o pânză și degetul ca pe o pensulă. Ce mi-a plăcut este că în acest program poți combina culorile așa cum făceam la orele de desen din școală, amestecându-le una peste cealaltă. Dacă vrei să vopsești cu roșu peste galben fără a întinde vopseaua anterioară și a obține un portocaliu mânjit, trebuie să apeși un buton care “usucă” întâi pânza.
Funcționează atât de bine încât am realizat foarte rapid capodopera de mai jos. O voi scoate la licitație.
Audio Wizard are în spate un fel de egalizor pentru sunet, modificând-l observabil în funcție de setarea aleasă. Mie mi s-a părut că pe Music Mode sună totuși cel mai bine indiferent de ce asculți.
Power4Gear Hybrid are o interfață frumoasă. Softul îți permite să stabilești profile de funcționare a laptopului și e simplu de folosit odată ce te prinzi ce și cum trebuie făcut cu el. Măcar două profile să folosiți, cel pentru modul “pe baterie” și cel pentru “e la priză”.
Intel Experience Center este un alt software care te ajută să descoperi funcțiile ultrabook-ului și să îl utilizezi la maxim. Aici ți se explică mai bine ce este WiDi, setezi niște updateuri șamd.
Asus Splendid Technology oferă mai multe profile pentru monitor, modificându-i contrastul și temperatura de culoare.
Intel Iris Graphics Control Panel este utilitarul cu care reglezi rezoluția și alte funcții grafice dintr-o interfață mai frumoasă.
În afară de acestea, am fost uimit de cât de puțin bloatware există în laptop. Dacă nu mă înșel, mai există antivirusul McAfee, de care scapi mai greu decât de herpes, dar cu perseverență și răbdare se poate dezactiva și dezinstala.
Laptopul rulează Windows 8, dar veți beneficia de upgrade gratuit la 8.1.
Asus UX301 este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri de pe piață și unul dintre cele mai frumoase laptopuri produse vreodată. Fiind subțire, elegant, performant, fără nimic real de reproșat, îi invidiez pe cei ce-și permit un astfel de model. Tare mi-ar plăcea și mie unul.
Preț:
PC Garage – 9.551 lei
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
22/10/2013 la 9:04 AM
Il am si eu in teste. Din pacate este sub MacBook Air 13 din 2011 la capitolul viteza de lucru pe Windows 8.1. In specificatii sta mai bine ca MacBook, are touch, are autonomie.
Ionut Balan(Citează)
22/10/2013 la 9:39 AM
La banii aia, mai bine imi iau un Mac. Autonomia este cel putin la fel de buna, daca nu mai mare, iar MacBook are avantajul ca este mult mai solid construit.
Sticla aia o vad doar cu rol decorativ, nu ma incatnta urmele de degete lasate pe ea, cum ai spus si tu, iar ecranul cedeaza in timp de la presiunea atingerilor cu mana
Ar fi fost genial daca ar fi avut carbon sau aluminiu in loc de sticla si nu ar fi avut touch screen, doar un ecran mat nice.
alioja(Citează)
22/10/2013 la 10:54 AM
@Alioja: nu ai probleme de construcție pe UX301. Există și ultrabookuri fără touch-screen, dar nu în seria aceasta. Ai însă de unde alege.
nwradu(Citează)
22/10/2013 la 10:06 AM
Eu nu inteleg de ce e foarte bine sa ai o rezolutie cat mai mare pe un ecran de 5 inci dar e inutil sa ai pe unul de 13.3?
Sorin(Citează)
22/10/2013 la 10:51 AM
@Sorin: pe telefon toate programele sunt optimizate pentru a afișa bine textul. În plus, un telefon nu este lat, îl ții în modul portret în mână.
La laptop e altfel. Ecranul este lat, nu înalt, și de multe ori rezoluția suplimentară este neutilizată. Apoi unele programe au fonturi fixe și nu se scaleaza bine.
Eu as lua cu rezoluție cât mai mare, dar prețul suplimentar plătit nu poate fi justificat de toți.
nwradu(Citează)
22/10/2013 la 10:08 AM
“MacBook are avantajul ca este mult mai solid construit”, “ecranul cedeaza in timp de la presiunea atingerilor cu mana”… Ma intreb cum opereaza altii cu un laptop. Cum apasa restul oamenilor pe touchscreen? Daca apesi si dai de sticla din spatele ecranului, eu zic ca ai apasat prea tare, dar un Mac sigur rezista la ciocan. dafuck!
nashu_mare(Citează)
22/10/2013 la 10:36 AM
@Sorin: Ecranul de 5 inci la ce distanta fata de ochi il tii ?
Duke(Citează)
22/10/2013 la 10:55 AM
Laptop cu touchscreen… where is this world heading to…
AdrianG(Citează)
22/10/2013 la 12:20 PM
Ionut, la tine cred ca e versiunea cu Intel 4200U, proc-ul dual-core cu HT, la 1,6 GHz, 3 MB cache (low-end pe seria UX).
Alta e treaba cu i7-4558U, motorizarea de varf pe UX: 2,8 GHz cu 4MB cache :).
ferike(Citează)
22/10/2013 la 12:34 PM
“autonomia lui UX301 ajunge lejer la 5-6 ore de utilizare.”
asta e din specificatii sau din testare? cu wi-fi on, cu programe alergind pe el? asa si laptopul-ul meu il laudau la “pina la 8h” da’ n-am trecut de 3.
fish(Citează)
22/10/2013 la 1:34 PM
@fish: experiență proprie pe browsing, scris articole, office, învârtit 3 poze prin galerie etc, pe wifi desigur.
nwradu(Citează)
22/10/2013 la 12:35 PM
*cough* – singura chestie care ma incinta aici e ssd-ul care e mare. si care aduce cam 10% din pret (cel putin la ora asta)
fish(Citează)
24/04/2014 la 12:17 PM
Nu inteleg nici eu ce atata zarva cu el… e ok..e bun dar la banii astia.. mai pui 5 mil si ti-ai luat un Mac … care are te tine mult mai mult pe baterie fata de acesta… se misca mult mai repede ca acesta…si are cam aceleasi configuratii tehnice.. daca nu mai bune.. nu ma impresioneaza nici capacul din sticla Gorilla nici touch. ..daca voiam touch imi luam tableta si ii mai atasam o tastatura..si era cam acelasi drac.. duc prea departe tehnologia asta si o strica rau :(
Alexandru(Citează)