un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Lumia 1020 a fost prezentat în România

3 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

nokia_lumia_1020_01
Nokia a prezentat și în România noul lor smartphone Lumia 1020. Am plecat de la prezentare convins că are cea mai bună cameră foto de pe un telefon.

Sigur, au fost demo-uri făcute de un specialist Nokia, dar mi-a plăcut ce-am văzut. Senzorul de 41 megapixeli face fotografii bune, în care poți face zoom digital pentru a vedea detalii fine. Modelul Pureview 808 nu mă convinsese de acest aspect, dar de la Lumia 1020 am plecat cu gândut că în sfârșit le-a ieșit tehnologia.

Mi-a plăcut din start ideea că telefonul salveaza o fotografie de 34 (sau 37) megapixeli și încă una de 5 megapixeli, dimensiunea aceasta redusă fiind mai ușor de trimis pe rețele sociale.

Apoi, softul foto, numit Nokia Cam Pro, are tot felul de funcții avansate, întocmai ca la o cameră foto: poți regla focalizarea, balansul de alb, modul de fotografiere, valoarea ISO șamd. Ai flash, ai și un stabilizator optic foarte bun. Mai mult, modurile inteligente de fotografiere îți permit diverse artificii, precum faptul că tragi deodată 10 cadre și apoi elimini diverse persoane nedorite din fundal, înlocuiești pe cei cu ochii închiși cu fața lor dintr-o fotografie în care îi aveau deschiși șamd. Sunt funcții tot mai des întâlnite pe telefoane și camere foto, iar Nokia le-a inclus pe toate în Lumia 1020.

Mi-a plăcut și un grip special pentru telefon. Este ca o husă siliconică, îmbracă telefonul și îl face să arate ca o cameră foto micuță. Ai și grip și buton de declanșare separat, poate fi montat pe trepied, ba chiar husa include și o baterie ce-ți oferă alte 8 ore de autonomie.

Ce nu mi-a plăcut? Interfața greoaie. Începătorii s-ar putea să fie zăpăciți de toate opțiunile avansate și atunci să prefere modul simplu, în care telefonul alege totul pentru tine. Cei pasionați de fotografie, care au plăcerea să regleze fiecare setare în funcție de complexitatea scenei, vor fi frustrați de interfața un pic prea animată, controlată prin gesturi largi pe ecran. Serios, cei care vor să reglezi ISO și white balance ar fi preferat să aibă toate aceste opțiuni pe un ecran și să jongleze rapid între ele, fără animații și slidere.

În rest, Lumia 1020 rulează Windows Phone 8, include soft-ul HERE gratuit, cu care poți naviga offline foarte bine inclusiv în România și toate celelalte avantaje și dezavantaje ale sistemului. Puteți citi mai multe despre Windows Phone și softurile suplimentare Nokia în review-ul meu de la Lumia 520 care, deși este un telefon entry-level, are multe în comun pe partea de interfață și funcții.

Apare în magazine luna aceasta, la un preț uimitor de mic de 500 de euro. Mai multe nu pot spune fără un review temeinic.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Daca in imparatia uratilor ar exista telefoane, acesta ar fi telefonul preferat de toti! In rest, sunt sigur ca face niste poze extraordinare :)

      (Citează)

  2. @paul – In ce priveste designul, Nokia e chiar rege. Modele lor de top gen N9, Lumia 900 etc au un design superb. Inspira seriozitate. Modelul de fata nu face nota discordanta.

      (Citează)

  3. probabil pasionatii de fotografie si-ar cumpara un mirrorless sau un dslr :P

      (Citează)

    • @un muc: da, dar telefonul îl ai mereu în buzunar. Cel puțin jumătate din fotografiile mele sunt făcute cu telefonul și apoi devin cumva articole sau idei.

        (Citează)

  4. @paul – cred ca tine de gusturi. mie imi plac foarte mult modelele noi de lumia, dar la 1020 ma deranjeaza faptul ca e prea proeminenta camera (da, stiu ca altfel nu aveau cum sa inghesuie componentele). dar asta nu inseamna ca e un telefon pentru ‘imparatia uratilor’.

    @radu
    1. carcasa e mata sau lucioasa?
    2. cum e fata de 920/925 ca si greutate?
    3. pretul de 500EUR este prin nokia romania?
    4. vine cumva si cu Data Sense? ce versiune de os are?

      (Citează)

    • @narcis: e un pic lucioasă, e mai greu decât 925 și mai ușor decât 920. Acesta a fost prețul de vânzare recomandat anunțat de Nokia, da, iar de soft exact nu știu.

        (Citează)

  5. Superb !
    Inca o data ,Nokia arata ca merita titlul pentru cel mai bun smartphone :D

      (Citează)

  6. @narcis
    Carcasa nu este lucioasa. Cel putin nu ca luciosul prezent pe 920. Este cam ca negrul de pe 920 (singura culoare mata a modelului).
    E mai usor, chiar nu inteleg de ce e asa greu 920ul.

    Avand in vedere ca update-ul Amber la 920 a adus cu el DataSense si prin europa, inclusiv romania, sunt sigur ca si 1020-ul il are.

    @nwradu
    Se poate schimba aplicatia default a camerei, de la Nokia Pro Cam, la Nokia Smart Cam, sau aplicatia normala de Camera de la WP.

      (Citează)

  7. urat telefon. Nokia? never again.

      (Citează)

  8. Nici in Finlanda nu este 500 Euro, iar in magazinele de la noi pretul porneste de la 3000 lei.
    @Shumi aplicatia implicita pentru camera se poate schimba din setari

      (Citează)

  9. Urmeaza sa imi schimb telefonul, intr-o luna, si nu stiu daca sa mai astept dupa Iphone 5s(pana apare la abonament) sau sa imi iau acest telefon.
    Se misca mai bine Window Phone 8 decat iOS 7 ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus