un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bizar: UE interzice olivierele

22 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

humusDe departe cea mai ciudată știre auzită recent este că UE a interzis olivierele de pe mesele restaurantelor. Conform unei noi decizii recente, uleiul trebuie pus la dispoziția clienților doar în recipiente sigilate din fabrică și care nu vor fi refolosite după ce se termină lichidul din ele.

Evident, în toată Europa sunt acum destui patroni de restaurante care fac scandal, spunând că astfel sunt împiedicați să cumpere ulei de măsline de la producători mici, dar buni. Și sunt sigur că asta e adevărat.

În același timp, patronii de restaurante par a uita cum s-a ajuns la o astfel de dezbatere și decizie de la Bruxelles. Prea mulți dintre ei îndoiau uleiul, îl amestecau cu altele de proastă calitate, iar clientul nu avea nici o siguranță că ceea ce pune în mâncare este de calitate, bine păstrat și turnat în condiții igienice.

Totuși, simt că e prea mult. Prea multe reglementări, prea multă standardizare. Ne transformăm singuri în pămpălăi prin toate aceste metode de protecție. Sunt mare fan al igienei și România fenomenul diverselor manevre prin mâncăruri este în floare, dar pe termen lung micii “meșteșugari” sunt distruși sau vor renunța singuri la meserie deoarece legile le-o fac prea grea.

Gândiți-vă doar la noi în țară. În mici n-ai voie să mai pui nu știu ce. Dacă vrei să vinzi legume, trebuie să te înregistrezi nu știu unde. Dacă vrei să vinzi dulceață sau țuică, trebuie să o ambalezi într-un anumit fel, cu o anumită etichetă. Trebuie să tai porcul într-un anume fel. Ai nevoie de card de producător de varză. Nu mă refer la reglementările ce-i ajută pe producători, deși ei poate nu-și dau seama de asta, precum înregistrarea rețetelor sau a brandului, ci la cele care duc la o standardizare ce distruge caracterul unic, individual, al unei perechi produs-producător.

Sau altfel spus, în viață trebuie să poți alege. Să știi riscurile și ce se poate întâmpla rău, dar dacă apoi alegi să mănânci în restaurantul ăla dubios ulei turnat dintr-un borcan și mai dubios, e alegerea ta. Poate că intri într-un local în care ai încredere în tot ce-ți este adus la masă. E dreptul tău să alegi.

Ce urmează? Să nu se mai taie felii de pâine în bucătărie, ci să se servească doar chifle împachetate individual, ca în avion? Să mă cheme bucătarul să-mi torn eu ulei peste humusul din imagine?

sursa: auzită la Digi24, citită pe The Telegraph.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Eu mereu aveam dubii ca in recipientele de ketchup din restaurentele din Romania nu s-a scuipat. Si nu neaparat de catre personalul de acolo dar de catre glumeti.

    Eh, acum replace scuipat cu chimicale si vezi cum ar fi un nou atac terorist.

      (Citează)

  2. O tampenie. Urmeaza sa nu se mai serveasca mancarea in farfurii care sa fie apoi spalate si refolosite, ci in din alea de plastic de unica folosinta, ambalate individual in pungute vidate.
    @nashu_mare: problema scuipatului sau a atentatului ramane. Nu se specifica ca uleiul trebuie pus in sticlute de 5 ml pentru fiecare portie, doar ca dupa ce sticla se termina trebuie aruncata si pusa alta. Dar tot se foloseste pentru mai multi clienti.

      (Citează)

  3. tamper-proof dispensing nozzle – eu de aici înțeleg un fel de sistem de scurgere, gen picurătoarele de la sticlele de whiskey mai de doamne ajută, în care – teoretic – nu se pot introduce (ușor) alte lichide …

    Nu pot unii să inventeze chestii, câte poate românul să dribleze :P

      (Citează)

  4. @ipostaze

    Ba da, se specifica cum ca sticlutele trebuie sa fie prevazute cu dispozitiv sa nu poata fi re-umplute. Macar de scuipat scapi.

      (Citează)

  5. mie imi dadea o proasta cu 10 clase la restaurant ulei de floarea soarelui si ma mintea in fata ca e de masline. imi venea sa il sparg de cap.

      (Citează)

  6. @naşu: poate să-ţi scuipe chelnerul în mîncarea pe care ţi-o aduce pe farfurie, că doar aia nu e sigilată. Sau bucătarul. E chiar mai probabil decît să scuipe cineva în olivieră sau în ketchup.

      (Citează)

  7. Radu: acum ceva timp spuneai cat e de bine ca Bloomberg interzice sucurile mari(big drinks) in NY, si ca e ok ce face. Ama zici ca reglementarile prea multe nu sunt ok. Pai, ori ne place big government si nanny-states ori nu ne place. Din fericire, legea cu sucurile a fost struck down de către un judecător!
    Anyways, da, ai dreptate. Cei de la Bruxelles sunt niste socialisti. Din păcate, fac niste legi de te doare capul. P’aia cu apa care hidrateaza o stii? :))
    http://dianlala.blogspot.com/2011/12/cruising-through-la-16.html

      (Citează)

    • @Diana: sunt pentru interzicerea chestiilor dăunătoare. Sucuri mari, de exemplu. Cumperi două mici, dacă ți-e sete rău, dar măcar nu iei din prima un butoi. Pe mine mă deranjeaza la cinema că se vând deja sucuri la litru. Păi beau un litru în 2 ore de film? Ficatul meu ce zice?

      La fel și cu fumatul. Problema mea cu fumătorii este când mă afumă pe mine, ca mă deranjează fumul de țigară. Dar altfel, dacă ei cunosc riscurile și oricum aleg să fumeze, e treaba lor, sănătatea lor. Nici măcar nu sper la interzicerea fumatului pe motiv că nu se vor mai îmbolnăvii unii, ci doar ca să nu mă mai deranjeze fumul.

      Dar apoi sunt reglementările care nu țin de sănătate, ci doar vor să facă ordine și să standardizeze ceva. Trebuie să ai o etichetă de forma X în care să scrii aia și aia. Trebuie ca uleiul să-l servești în recipiente sigilate. Unele nu au treabă nici cu sănătatea, nici măcar cu socialismul, ci e un fel de “bă, hai noi la comisia asta să mai standardizăm ceva, că de aia suntem comisie”

        (Citează)

  8. Vezi? De aia mananc eu numai la Hooters. Acolo toti clientii speram sa scuipe chelneritete ;)

      (Citează)

  9. Astia de la UE se gandesc la oliviere iar la noi in Bucuresti sunt 65.000 de maidanezi …

      (Citează)

  10. Pff…nush cum m-a prins Nashu, dar e placerea mea ascunsa sa scuip/suflu nasul in sticlele de ketchup. Pe la ce restaurante ai fost in ultima vreme?

      (Citează)

  11. deci radu, tie nu iti plac restrictiile care te afecteaza pe tine, dar esti de acord cu restrictiile care te ajuta pe tine.
    Logic

      (Citează)

    • @animal00: e cineva care nu-i de acord cu lucrurile care îl ajută pe el? Chestia asta cred că-i intrinsecă indiferent de subiectul discuției.
      Dar sunt de acord și cu lucrurile care mă ajută pe o cale mai lungă. Dacă cineva vrea să interzică astăzi ceva ce-mi place, dar îmi arată că este totuși în folosul meu (sau al altora, că uneori te mai și sacrifici pentru alții), ok, interzice-le.

        (Citează)

  12. Quote=nwradu: “Sunt pentru interzicerea chestiilor dăunătoare. Sucuri mari, de exemplu […]”

    Boala asta face ravagii prin Romania: “nu-mi place X, deci sa se interzica X!”

      (Citează)

    • @Shade: nu, pot să interzică și lucrurile care îmi plac mie, dacă sunt dăunătoare.

      Asta e treaba unor agenții din conducerea țării, să se asigure că lucrurile toxice nu sunt lăsate la liber, indiferent dacă unora le plac sau nu. E o chestie pe care o accepți, cu bune și rele, în momentul în care ești de acord să trăiești cu un anumit nivel de civilizație.

        (Citează)

  13. Radu: deci dacă ţie nu-ţi place ceva, să se interzică! În primul rând nu te obligă nimeni să le cumperi, la fel cum nu trebuie să bei tot conţinutul.Este o chestie de principiu: în momentul în care ai renunţat la dreptul tău de a decide, si te bazezi pe altcineva să o facă pentru tine, eşti pierdut. Ca om, ca societate. Bune sau rele, sunt deciziile tale, si trebuie să răspunzi pentru ele. Sunt convinsă ca nu înţelegi, si spun asta fără condescendenţă. Pur si simplu lipseşte exerciţiul.
    Shade: +1 ma frend!

      (Citează)

    • @Diana: sunt sigur că sunt multe lucruri care îmi plac și sunt interzise, dar accept asta tocmai pentru că îmi place când se întâmplă și reversul medaliei și cineva interzice ce nu-mi place mie.

      Să nu crezi că-mi pasă de obezi. Dacă vor să bea 5 litri de suc pe zi, bagă frate, fă-te de 150 kg, bagă diabet, pune-ți ficatul în pioneze. E corpul tău. Dar statul, pe ansamblu, nu gândește așa.

      Astfel de măsuri nu se iau din grijă pentru oameni. A mai fost pe aici o discuție despre fumat, s-a spus că UE îl interzice în localuri pentru ca ospătarii să nu stea toată ziua în fum. Or avea și ei dreptul ăsta, să nu se îmbolnăvească de la stat 10 ore în fum gros, ceea ce nici un fumător nu face.

      Măsurile acestea nu se iau din grijă pentru ei, ci din grijă de bani. Dacă bei suc dulce toată ziua, fără să știi ce-ți face, câțiva ani mai târziu te duci la tratament. Cât costă tratamentul pentru obezitate? Cât costă riscul crescut de diabet, infarct, colesterol mare și tot restul? Cine le plătește? Păi statul, prin sistemul de asigurări colectate din taxe. Eh, statul nu vrea să le mai plătească, așa că le interzice.

      Crezi că statului îi pasă cu adevărat dacă niște persoane bagă heroină sau stau în azbest sau fumează non-stop sau mănâncă preparate cu substanțe dăunătoare în ele? Nu, dar le interzic oricum pentru că generează costuri mari pe termen lung și nu au de unde să le plătească. N-are nici o treabă cu ce ne place și ce nu ne place nouă sau majorității. Treaba statului este să facă un management fin între interzicerea unor libertăți și gestionarea întregii societăți în jurul lor.

      The medical care costs of obesity in the United States are staggering. In 2008 dollars, these costs totaled about $147 billion.

      “Take obesity: it already costs our NHS a staggering £4 billion a year. But within four years, that figure’s expected to rise to £6.3 billion.” David Cameron, 16 May 2011.

        (Citează)

  14. În caz că nu știați, la nivelul UE e pornit un mecanism care teoretic permite oamenilor să-și impună părerea.

    E nevoie de un minim de 1 milion de persoane, dar se pot schimba lucruri mai ușor la nivelul uniunii decât s-ar putea face vreodată la noi în țară.

    Iniţiativa cetăţenească europeană oferă unui număr de un milion de cetăţeni ai UE posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, solicitându-i Comisiei Europene să facă o propunere legislativă.
    http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/?lg=ro

      (Citează)

  15. in modul asta o sa ajungem fix ca in farenheit. O sa ne uitam la telenovele, pentru ca alea nu ataca/dauneaza, o sa citim reviste banale in care nimeni nu ataca/dauneaza.
    O sa devenim toti vegetarieni, o sa ne imbracam in alb si o sa mergem cuminti la munca.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus