►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În 2011, după maratonul de programare Nokia, am scris un post cu sfaturi pentru cei ce vor să participe la astfel de întreceri. Acum, după Hackathon Hackover 2012, mai am câteva idei. Le-am strâns uitându-mă la programatorii care lucrau acolo, la prezentările proiectelor lor şi la ce-ar trebui să fie, ce-a fost şi ce nu.
1. Vino cu o echipă. Nu eşti Rambo, să ataci totul singur. La un maraton de programare de 24 de ore, lucrul în echipă face ca totul să fie mai uşor. Cineva citeşte specificaţiile unui API, altul programează. Cineva îţi dictează sintaxa unei funcţii, iar tu scrii codul. Dormi trei ore, că lucrează coechipierul. Are cine să-ţi aducă o cafea şi o felie de pizza.
Cine-a fost singur, a muncit mai mult.
2. Alege-ţi cu grijă proiectul. Vino cu o idee nouă, cu una care să rezolve o problemă reală a oamenilor.
Am văzut proiecte care doreau să arate parcările din oraş sau cum ajungi dintr-un loc în altul. Bune ideile, dar ce şansă crezi că ai când deja există aplicaţii funcţionale şi foarte bune de la auto.ro sau transporturban.ro, susținute de echipe mari, investiții și experiență? Ştiu că este o idee mişto şi vrei să o faci şi tu, pentru că de obicei oamenii vor să repete cu propriile puteri ceva cool văzut la alţii, dar aici nu are rost. Gândeşte pe termen mai lung şi implică-te în ceva cu şanse reale de reuşită, ceva util, nu doar ceva funcţional.
3. Învaţă să prezinţi cât mai bine ideea ta. La Hackathon echipele au prezentat la final ce-au vrut să facă şi publicul a votat cu unii sau cu alţii. Sfatul meu este să te prezinţi cu o prezentare PowerPoint bine făcută în care să subliniezi clar şi bine ce idee ai avut, ce problemă vei rezolva şi cum aplicaţia ta îi va ajuta pe alţii.
Este mai puţin important cum arată aplicaţia ta în stadiul ei incipient și ce tehnologii ai folosit, dar din păcate pentru ei foarte mulţi participanţi au vrut să facă demonstraţii live. Nu are rost. Nu impresionează pe nimeni o interfaţă încropită, de multe ori nefuncţională; nu se aşteaptă nimeni să vadă una funcţională după doar 24 de ore de codare. Poţi atrage însă publicul de partea ta prezentându-le cât mai atractiv ce ai dorit să faci şi cum, chit că proiectul nu-i finalizat.
Se cereau şi sursele, da. Dar nu în faţa publicului, ci separat, ca să se vadă că ai şi muncit ceva la maraton. În faţa publicului trebuie să-ţi vinzi ideea totală, nu stadiul ei incipient de realizare.
Cu atât mai important este primul sfat, când la final un membru al echipei se poate concentra pe făcut o prezentare, iar ceilalţi programează în continuare. Am văzut câteva proiecte foarte interesante şi simple ca idee, dar prezentate prea complicat, cu încurcături neprevăzute în funcţionare. Ştiind despre ce e vorba, am rămas uimit să văd diferenţa între explicaţia simplă pe care o aflasem eu despre acel proiect şi cât de complicat şi greoi au ajuns să-l prezinte realizatorii lui tocmai în etapa de jurizare.
4. Studiază dinainte regulile şi situaţia de ansamblu. Regulile dintr-un motiv simplu, ca să nu te dea acolo ceva peste cap. La începutul Hackathonului s-a spus că tot ce se dezvoltă trebuie făcut pe baza unor librării open-source, disponibile liber pe net; dacă aveai alt plan şi abia atunci ai aflat de această constrângere, e greşeala ta.
Situaţia pieței trebuie studiată din alt motiv. Hackathonul a fost acum două săptămâni. Weekendul viitor Microsoft organizează un alt maraton mare de programare (Wowzapp 2012, pe 9-11 noiembrie, The Hub în strada Halelor). Windows 8 şi Windows Phone 8 s-au lansat oficial în această perioadă. Noul iPad Mini este alt exemplu. AROBS a pregătit nişte API-uri pentru informaţii din trafic. NetCamp 2012 este pe 22 noiembrie, cel mai vechi event despre Internet și dezvoltare de aplicații și antreprenoriat. Poate n-ar fi stricat să legi aceste informaţii de proiectul tău şi să-l gândeşti pentru aceste noutăţi, ca să ai ulterior o continuitate şi să fii în ton cu momentul.
5. Adu-ţi propriul modem de Internet. Infrastructura de la orice locaţie, oricât de bine ai pregati-o, poate face surprize neplăcute. Evită-le venind cu propriul modem 3G. Dacă ai nevoie de telefon pentru proiectul tău, adu-ţi încărcător şi prelungitor de priză, poate şi un cablu de reţea pentru calculator. Elimină acele “single point of failure”.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
Alătură-te discuției, lasă un mesaj