►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt uimit de cât de mulţi oameni se arata scandalizaţi de faptul că primesc câte o amendă de rovignetă de fiecare dată când ies cu maşina pe un drum naţional fără a avea una. Toţi spun, pe net sau la radio, “păi m-au amendat o dată, de ce îmi dă statul din nou amendă?”.
Mă întreb şi eu care ar fi logica să te amendeze o singură dată. Ai plăti amenda şi gata. Eu dau anual pe rovigneta 125 de lei. Dacă n-aş lua una aş avea de plătit o amendă de 250 de lei plus 28 euro, iar dacă o plătesc în 48 de ore înseamnă 125 de lei plus cei 28 de euro, care nu se reduc. E mai ieftin să plătesc o dată amenda decât an după an rovigneta, dar tocmai această situaţie paradoxală trebuie evitată.
Cum ar fi ca şi pentru viteza excesivă să te amendeze o singură dată, iar apoi de câte ori umbli cu viteză să nu mai iei nimic? “M-a amendat deja acum 8 luni, domnule ofiţer, uite aici procesul verbal de atunci, aveam 186 la oră, ştiu că sunt vitezoman, n-are rost să-mi daţi încă o amendă pentru aceeași contravenție”
În plus, mă deranjează ipocrizia. Toată lumea ştie că trebuie rovignetă, că sunt controale, că se dau amenzi. Dacă nu-ţi cumperi una înseamnă că accepţi riscurile unei posibile amenzi, caz în care pierzi dreptul de a mai veni cu gura mare atunci când ţi-o iei.
Nu pot decât să concluzionez că sunt foarte mulţi oameni care n-au suficient de muncă. Altfel nu se explică de ce nu dau 125 lei pe rovignetă ca să stea liniştiţi, ci în schimb au timp suficient să comenteze pe forumuri, la radio, să se ducă să dea statul în judecată, să caute motivaţii prosteşti de genul “nu e semnat olograf, ci digital” şi tot aşa.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
50 comentarii
21/03/2012 la 1:49 PM
Uite aici un motiv:
http://www.trafictube.ro/forum/topic/imposibilitate-cumparare-rovinieta
tudor(Citează)
21/03/2012 la 1:50 PM
Poţi, pur şi simplu, să uiţi că a expirat, mai ales dacă o faci pe un an întreg. La RCA şi CASCO îţi aduce aminte agentul, dar la rovignetă… păţeşti.
Pe de altă parte, este şi complet absurd să primeşti amenda după 7 (şapte) luni de la data faptei, că mai nou PV se face în ultima săptămână de dinaintea prescrierii şi ajunge la contravenient după încă vreo două săptămâni.
Cristian Banu(Citează)
22/03/2012 la 10:40 AM
@Cristian: nu uiti si gata. Tu chiar te bazezi pe niste agenti care sa-ti aduca aminte? Vorba lui Vali, folosesti Google Calendar, e gratuit, iti trimite email ca notificare cu o saptamana inainte etc. Uitatul nu este o scuza pentru nici o lege a Romaniei (si nici “n-am stiut de lege”, de altfel, esti obligat sa le stii), nu tine nici aici.
@Bianca: daca sunt hibe, foarte bine, sa profite. Asa se fac legile mai bune. Daca si castigi contestatia e si mai bine.
@cristip: nu cred ca se dau in aceeasi zi mai multe, acolo chiar poti face contestatie pentru ca esti amendat de mai multe ori pentru aceeasi fapta. Dar daca sunt zile diferite, deja legea se poate aplica.
nwradu(Citează)
21/03/2012 la 2:09 PM
multi profita de hibele din justitie si mi se pare OARECUM normal (sper sa nu fiu injurata).
adica am de plata o amenda de 5 milioane… de ce sa nu fac contestatie si sa ma coste doar 2 drumuri la tribunal (ipotetic vorbind, un proces te poate duce la mai multe drumuri)?
Bianca(Citează)
21/03/2012 la 2:28 PM
Ar trebui sa fie doar una pe zi.
Toretic poti uiti de ea si intr-o zi iei N amenzi pentru ca ai trecut de N ori prin dreptul controlului foto.
cristip(Citează)
21/03/2012 la 3:15 PM
Si tata a primit sapt trecuta 3 bucati. Pentru fapte din septembrie 2011. Si pur si simplu a uitat sa verifice cand ii expira cea de 1 an. Din septembrie pana acum, tot e timp sa ii mai vina. Pana la urma le platesti, dar macar sa fii anuntat repede ca “ai luat-o”, nu sa o arda ca bulangii pana la prescriere, doar-doar mai iti dau si altele.
NetuLiber(Citează)
21/03/2012 la 4:25 PM
Uite aici alt motiv:
http://tivadar-emanuel.blogspot.com/2011/01/plin-de-gropi-pe-dj-184-baia-sprie.html
Romeo R(Citează)
21/03/2012 la 4:34 PM
E hotie pe fata si ce face CNADNR-ul, trimitand amenda la 7 luni de la fapta. Presupun ca ei nu au nici un interes sa te faca sa platesti mai multe roviniete decat e cazul, nu? Ca doar nu ei primesc banii si tot ei dau amenzile…Am mers 1 zi si jumatate fara rovinieta prin toamna, pentru ca am uitat ca a expirat. Acum ma astept ca pe la mijlocul lui Mai sa vina amenda. O chestie interesanta: daca eu cumpar azi o rovinieta de 12 luni, ei o sa-mi dea o rovinieta valabila de la ora vanzarii pentru 12 luni fara o zi (adica de la ora vanzarii pana la inceputul zilei cu acelasi numar din anul urmator). Adica sunt pasibil de amenda chiar daca am relizat in ziua respectiva ca nu am si am luat, si nu beneficiez de 12 luni, chiar daca pentru atat am platit.
bipbip(Citează)
21/03/2012 la 4:45 PM
“Am uitat” nu te absolva de vina in nici o situatie, nu vad de ce ar reprezenta o circumstanta atenuanta pentru rovignieta. Sau ITP. Sau asigurare obligatorie. Da, se poate intampla oricui, dar asta nu inseamna ca au gresit “ceilalti”.
Chestia asta cu “am uitat”,”nu am primit factura” sau alte situatii asemanatoare e tot mai frecventa la noi. Inclin sa cred ca nu e vorba doar de comoditate…
Mike(Citează)
21/03/2012 la 4:59 PM
@Mike, presuspun ca se vrea reply la mine: total de acord ca am uitat nu e o scuza…
Dar cand platesc 12 luni de rovinieta, ma astept sa primesc 12 luni si nu 12 luni fara o zi. De asemenea, daca platesc 12 luni, fac pauza de o zi si apoi 12 luni, ma astept sa nu imi ceara sa platesc rovinieta inca odata, impreuna cu amenda. Sau sa nu platesc 100 de roviniete si 100 de amenzi pentru ca ei au trimis prima amenda la 7 luni dupa comiterea faptei…
bipbip(Citează)
21/03/2012 la 5:40 PM
Si in cat timp imi da STATUL banii daca eu imi stric masina pe un drum pe care eu am platit rovineta? Sa inteleg ca starea drumurilor e perfecta si rovineta e singura problema nerezolvata?
Stefan(Citează)
22/03/2012 la 10:45 AM
@Stefan: poate e o legatura si intre plata taxelor la drumuri si starea lor. In mod normal din rovignete si taxe de drum se intretin acestea. Ah, ca e coruptia in CNADNR si in Min Transporturilor, asta e o alta discutie, cu alte metode de rezolvare. In mod normal ar trebui sa ne intalnim la jumatatea drumurilor, noi cu taxele platite, statul cu lucrari cinstite si bune. Macar sa ajungem noi la jumatate, statul sa nu fie acolo si atunci sa tipam ca nu se face si nu se repara. Dar daca nici soferul nu-si face partea lui…
Nu uita ca STATUL nu este vreo fiinta anume, ci este format tot din oameni ca mine si ca tine. Tu vrei sa furi prin neplata rovignetei pe un motiv care tie ti se pare suficient, anume ca sunt gropi. Cei din STAT fura din alt motiv care li se pare lor suficient. Tot furt este de ambele parti.
@Mike: am fost la sloveni prin 2008, contruiau in draci, lumea platea taxe, aveau deja RFID implementat ca sa nu mai opresti la zonele de taxare… Dar cum spuneam mai sus, trebuie sa se intalneasca platitorul de taxe cu statul cinstit.
nwradu(Citează)
21/03/2012 la 5:53 PM
@bipbip: cred ca ceva imi scapa, si din expunerea ta cat si din ce se intampla cand iei amenda pt. rovignieta. Stiu ca platesti amenda+valoarea rovignetei, dar nu stiu daca acopera taxa de la data platii sau are valoare de sanctiune. Revenind, ideea e sa avem rovigneta luata la timp, restul cazurilor sunt discutabile…
@Stefan: dupa ce vor fi gata drumurile/autostazile noi si se va circula cu taxa pe ele va fi ok ? Sa vezi atunci discutii si injuraturi. Sunt constient ca drumurile sunt proaste, dar trebuie sa recunoastem ca nici rovignieta nu costa o avere.
Un exemplu de “afara”: Slovenia – autostrazi peste tot, drumuri fara gropi. Vigneta anuala costa cateva sute de euro…
Mike(Citează)
21/03/2012 la 6:29 PM
@mike: platesti amenda si, on top, platesti valoarea rovignetei. Daca neglijezi (am un coleg care credea ca a luat firma vignette si nu si-a batut capul) iti vine pentru fiecare data cand ai trecut pe langa camera cate o pereche: amenda si separat contravaloarea rovinietei pe un an. Si in TOATE cazurile, omul care le aducea venea cu max o saptamana inainte de prescriere, ca sa iti ia cat mai multi bani. Colegul a contestat in instanta, si in general a obtinut castig de cauza. Problema e ca foarte putini contesta.
PS: Vinieta slovena costa 15EUR/saptamana/30/luna.95/an, nu chiar sute dar aproape. Si de banii aia ai acces si la autostrada, nu platesti asa zisa taxa de pod precum la noi la Cernavoda… Pentru referinta, cea elvetiana, valabila in principiu pe un an (si nu au subdiviziuni) costa 40 CHF, adica vreo 25-30 EUR. Deci nu niste preturi iesite din comun. Been there, paid that (adica 40eur pentru 3 ore de traversat Elvetia).
Vrei sa comentam a propos de calitatea drumurilor la ei:-)?
bipbip(Citează)
22/03/2012 la 10:47 AM
@bipbip: ia intreaba la noi cati ar fi dispusi sa plateasca 40 de euro pentru 3 ore de traversare. O sa afli astfel de ce nu avem drumuri.
@Ariel: legea spune ca au 6 luni la dispozitie sa-ti trimita amenda. Asa e si la radare si alte contraventii, nu doar la rovigneta. Apoi mai este o luna admisa pentru timpul de livrare. Daca tu o primesti in 7 luni de la savarsirea contraventiei, este legal si trebuie sa o platesti. Chestia asta e mai mult filosofica, ar trebui facuta ditamai campania prin Parlament pentru schimbarea acestor legi si nu se va face. Din cate am inteles, cei de la autostrazi chiar nu au timp sa trimita mai repede, la cate masini au de procesat.
nwradu(Citează)
21/03/2012 la 6:34 PM
Poate nu am fost suficient de clar: sunt pentru plata rovinietei, si pentru sanctionarea contravenientilor, dar in acest moment CNADNR e si arbitru si jucator, si nu are un organism de control care sa il intrebe de ce platim atata pentru niste drumuri inexistente.
Cate dosare (ca sa nu zic condamnari :-) ) de coruptie ati vazut voi pentru autostrazile “superbe si ieftine” din Romania…Si, dupa cum am aratat mai sus, interesul lor nu e sa iei rovinieta, ci sa circuli cat mai mult fara ea, pentru a-ti vinde aceasi rovinieta de zeci de ori si pentru a te amenda de zeci de ori.
bipbip(Citează)
21/03/2012 la 8:24 PM
chiar ieri m-am intalnit cu fostul meu sef, tip de treaba. Pe firma are inregistrate 6 autoturisme, ghinionul face ca la a lui ii expirase rovinieta, restul masinilor sunt ok.
A mers asa, vreo 5 luni, dupa care si-a dat seama si a cumparat rovinieta la inceput de ianuarie 2012. Prima amenda a primit-o pe 30.01.2012 (exact la 5 luni si 3 saptamani inainte de a se prescrie) si a platit-o fara sa comenteze. Normal ca acum au inceput sa-i curga amenzile si e nasol ca trebuie sa le conteste.
Evident e o omisiune, dar mi se pare tipic mârlănesc să îți servească amenzile cu puțin timp înainte să devină nule…
Ariel(Citează)
21/03/2012 la 9:40 PM
Eu am plătit de 2 ori rovinieta pentru că proasta de la Poștă a greșit numărul mașinii. Am trimis cerere de modificare la compania de autostrăzi cu dovada plății, am primit email cu reply – ai plătit, ești fraier, mai plătește o dată, și cam asta e. Mi-aș fi făcut timp să mă cert cu ei prin tribunale, dar vorba ta, nu am timp de pierdut, mai bine muncesc și recuperez banii.
Marius Sescu(Citează)
22/03/2012 la 6:45 AM
eu am notat şi pe o foaie şi pe telefon şi pe google calendar să mă anunţe când expiră RCAul, ITPul şi casco. o singură dată m-a prins o ofiţeresă cu iptul expirat de o zi şi m-am învăţat minte.
dar da, amenda după 8 luni e bullshit.
vali(Citează)
22/03/2012 la 8:55 AM
A prezentat foarte bine protv-ul situatia intr-un reportaj acum cateva zile, cu toate implicatiile ei si cu aberatia de lege care spune ca amenda trebuie contestata pe raza judetului in care a fost incasata, si multe altele: merita urmarit!
http://stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60559282
seba18(Citează)
22/03/2012 la 11:17 AM
Atentie la “amendat in aceeasi zi pentru aceeasi fapta”, pentru ca este interpretabil. Daca se intampla in locuri diferite cam e o problema, amintiti-va de situatia cand au pus 2 radare pe A2, au fost mai multi care au plecat acasa cu cate doua PV…
Mike(Citează)
22/03/2012 la 11:44 AM
Exemplu din strainatate, ca deh, e mai bine la altii: Cehia.
Vigneta de autostrada costa, pe an 1500coroane, cam 60 de euro. E un abtipild, ii pui pe parbriz si tb sa il scoti pe ala de anul tecut,ca de nu, amenda. Si cum te verifica? Stau cu ochelarii si fac razii din cand in cand.
Amenda? 5000 czk adica 200euro, dar daca nu vrei sa platesti si se ajunge la tribunal, 500.000 coroane . Mai multe aici http://www.livingprague.com/driving.htm Daca te opresc pe loc, platesti pe loc, nu ai de ales, nu scapi. Daca nu, te gasesc ei. Mi s-a povestit cum au primit unii somatii sa plateasca amenda si asta dupa ce schimbasera nu stiu cate resedinte. Eu am avut o amenda, am ignorat prima scrisoare recomandata, am ignorat-o pe a doua, dar a treia, la 6 luni dupa, am platit-o.
Recent mi s-a povestit despre un tip care a iesit cu masina in sant, a blocat partial soseaua si a trebuie sa plateasca o amenda plus 2 pct la carnet pentru asta. Tipul nu stia ca mai avea deja 10 pct, 4 care urmau sa expire in cateva zile, dar politistilor nu le pasa si inca 6 nu stia de unde. Ei bine, in Cehia cand ti se da o amenda pentru ca nu ai parcat ca lumea, primesti si 2 pct. Doar ca evidenta punctelor se tine la politie si nici nu ti se comunica. Asa ca fiecare isi tine evidenta cum poate sau plateste.
ioana(Citează)
22/03/2012 la 8:28 PM
Hai sa iti spun eu de ce: pentru exista un principiu de drept care spune ca nu poti aplica doua pedepse, amenzi, etc. pentru aceeasi abatere. Dar cum la meltenica lumea isi inchipuie ca principiile incep si se termina cu ea, reinventeaza chestii stabilite de cand lumea.
In alta ordine de idei, cand statul roman o sa-mi ofere servicii in contrapartida pentru suma platita pe rovinieta, o sa le-o platesc. daca nu – nu.
Akajohn(Citează)
22/03/2012 la 8:56 PM
Nu e asa. Nu poti fi amendat de doua ori pt rovigneta in aceeasi zi. Dar la drumuri diferite inseamna abateri diferite. Sau, ca analogie, daca azi omori un om in trafic si stai 3 ani la inchisoare, cand iesi crezi ca poti omora altii fara sa fii pedepsit din nou? Ca doar ai luat deja amenda pentru abaterea aia, nu?
Iar la asta cu plata cand vei considera tu ca primesti si ceva de banii aia, cred ca nu intelegi principiul legii. E lege sa platesti rovigneta. Nu decizi tu daca iti e utila sau nu. Din acelasi motiv, altii au decis ca ei vor fura in loc sa faca drumuri, pentru ca statul nu le oferea salariu in contrapartida pentru munca lor.
nwradu(Citează)
22/03/2012 la 9:32 PM
Am doua masini si nu mi s-a intamplat sa uit la vreuna sa fac rovigneta. Chit ca am plecat sau nu din localitate am avut rovigneta si cand am fost plecat din tara si mi-am amintit ca expira la una din ele rovigneta am sunat sa o faca. Drumurile sunt de kko in Romania si principalii vinovati , politicienii + Casuneanu si Regii astia ai astfaltului. Daca ajung vreodata in guvern ii vinez pe astia , emigreaza ca la puscarie tot ii bag…dar asta e o alta problema. Plateste rovigneta si-ai terminat balciul. Pe ultima rovigneta cea din achizitionata in 2011 scrie “A se pastra cel putin 12 luni de la expirare”. PS: Radu sunt foarte multi ipocriti in tara asta
Exemple sunt multe si cred ca Romania prin prisma populatiei este lidera la ipocrizie.
SW(Citează)
23/03/2012 la 9:25 AM
eu vad asa problema: contraventia inseamna lispa vinietei. Iar vinieta se poate cumpara, pentru o perioada minima de o saptamana. Adica o contraventie inseama lipsa rovinietei in saptamana cu ghinion.
Drumuri diferite: aceeasi abatere: lipsa vinietei care iti da dreptul sa circuli pe acele drumURI, pentru perioada aveai obligatia sa cumperi o rovinieta posibil de cumparat.
Pe scurt: maxim o amenda pe saptamana, indiferent de cate drumuri folosesti.
tudor(Citează)
23/03/2012 la 6:00 PM
@nwradu-distorsionezi cu destul de multa lipsa de buna credinta ceea ce am scris, iar exemplul cu omoratul de oameni e absolut tras de par. Altceva voiam sa spun si e bine sa citesti despre principiul de drept pe care l-am enuntat mai sus.
In ceea ce priveste ‘e lege deci trebuie sa platim (accent pe trebuie,da?)’, spor la asemenea atitudini care pe alte meleaguri ar inflama o societate intreaga. Dar ma rog, asta e una din marile diferente intre Occidentul proactiv si Balcanii incremeniti intr-un proiect esuat.
Akajohn(Citează)
23/03/2012 la 7:05 PM
Cred ca vorbesti despre alte tari doar din auzite. Tocmai ti-a dat mai sus Ioana exemplu despre cum unul care a facut accident a primit amenda pentru ca a blocat drumul pe timpul cat l-au scos aia din sant. Nu s-a inflamat societatea. Amenda de parcare cu puncte date. Nu s-a inflamat societatea.
Stii cat costa in Anglia daca te bagi pe banda autobuzelor si taxi-urilor? 120 de lire si au camere la fiecare semafor pentru asta. Nu s-a inflamat societatea. Taxa de acces in Londra? 10 lire. Nu s-a inflamat societatea. Amezi de sute de euro pentru viteza si alte prostii in toata Europa? Sunt, dar nu s-a inflamat societatea. Permis ridicat pe viata la francezi pentru a treia depasire grava a vitezei? Nu s-a inflamat societatea.
Sa-mi dai tu exemple te rog de societatile alea bune in care lumea se revolta impotriva amenzilor si nu le plateste. Eu peste tot am vazut ordine si civilizatie, ba pe masura ce te duci spre est devine totul mai haotic, de parca fiecare ar fi pe campul lui.
nwradu(Citează)
23/03/2012 la 9:48 PM
@tudor.
după mine, ai cel mai bun comentariu, arguemntat si logic.
Ariel(Citează)
24/03/2012 la 4:53 PM
De acord cu principiul, dar “organul ” e f penibil in aplicarea lui. De ex, amenda pt rovinieta se emite la 5 zile inainte de expirarea termenului de prescriere (6 luni) . In felul asta se creaza conditiile sa incalci legea de cat mai multe ori, ca sa platesti cat mai multe amenzi. E doar un calcul meschin, evident fara vreo preocupare pt lege in sine …
raul(Citează)
27/03/2012 la 4:15 PM
Nu contest necesitatea si corectitudinii amenzii in sine, nici ca poate sa se emita pentru X puncte de control pe durata unei calatorii.
In schimb consider absolut incorect faptul ca te pune sa platesti si cei 28Euro, “despagubiri echivalentul unei roviniete pentru un an de zile”, masura luata la fiecare amendare si care este cam dubioasa din orice unghi ai sta sa o judeci. Faptul ca platesti pe 1 an contravaloarea presupune ca nu te-au prins un an intreg.
Chiar daca luam in calcul prezumtia asta de vinovatie, chiar au in database-ul lor cam ce roviniete ai avut si deci ar putea sa zica : ultima rovinieta ti-a expirat acum 1 saptamana, presupunem ca ai folosit reteaua de drumuri pana acum deci plateste despagubiri pentru 1 saptamana. (Si daca n-ai luat deloc in viata ta, consideram o perioada arbitrara, fie ea si cea maxima).
De altfel, teoretic, cam ar trebui sa poti anula PV motivand ca cer despagubiri desi tu ai platit deja o perioada din anul ala (evident, daca ai platit). Sau si mai frumos, ca ai masina de 6 luni si deci nu ai avut cum sa folosesti reteaua nationala de drumuri un an fara sa platesti, asa cum iti cer ei sa-i despagubesti. Nu mai vorbesc de amenzile in cascada care iarasi ii despagubesti pe aceeasi perioada.
Marian(Citează)
03/04/2012 la 9:00 AM
Buna ziua. Cred ca ar tb, si nu o spun malitios, saq va uitati pe o foaie cu amenda intai pt aputea judeca corect. Pe acea foaie este f normal o amenda pt ca acea masina ( nu conducatrul anume) nu are rovigneta….totul fnormal…dar pe aceeasi foaie mai si contravaloarea rovignetei..deci: nu aveai ai luat amenda..din momentul in care te-a amendat autmat este de plata sigur si rovigneta..deci din acel moment ai rovigneta pe principiul clarf nu ai avut te amendam si obligam sa ne platesti si rovigneta..acea suma este pt un an de zile…deci sunt 2 posibilitati: stat banditesc la fiecare amenda mai olatesti iar rovigneta..sau te_ a prin s platesti amenda pt asta sii platesti automat rovigneta pt un an si nu mai ai cum bsa iei amenda in acel an…cum isi recupereaza statul banii pe acea rovigneta e tb lui ca are sau nu eficienta in colectare… este complet diferit ca la amenzi de circulatie tot acest proces bdaca observi…si daca sa zicem juridic ar fi de comentat nefiind prof sa iei multiple amenzi…totusi e clar caq nu e logic pe langa amenda sa iti iaq de fiecare data si cosutl rovigneta…ai 10 amenzi..ai si 10 rovignete de platit..complet ilogic.toate cele bune
cipi(Citează)
04/04/2012 la 12:55 PM
@Mike Mihai draga, “chestia cu uitatul” te scuza daca e adevarata. Eu chiar am uitat sa-mi fac RCA si am primit 1000 lei amenda. Si din cauza oamenilor ca tine, statul poate percepe amenzi de 1000 lei fara ca el sa poate fi tras financiar la raspundere pentru: drumuri, service-uri nerglementate, lipsa parcarilor etc … Si daca maine statul hotaraste sa-i taie prietenei tale picioarele de cate ori depasesti viteza cu 10km la ora… nimeni nu se va opune, pentru ca lumea e plina de oameni care vor sa o vada pe capra vecinului fara picioare… Toti sunt nepasatori cu cei din jur, si emit judecati de mare valoare, pana patesc ei acelasi lucru. BOTTOM LINE: daca statul pretinde ceva este responsabilitatea lui, sa se asigure ca omul nu uita. Doar ca tot in interesul sau este si sa mai ia 1000 lei nu ? :) Asta e ca si cum eu te rog pe tine sa imi imprumuti 10 lei si tyu esti dragut si accepti, dar iti spun: “daca peste exact 10 zile la ora 5 fix nu imi aduci aminte sa ti-i dau ii pierzi. Ar fi cam lipsa de bun simt, nu?
Tudor009(Citează)
07/06/2012 la 11:56 PM
ce dus esti tata…..pai pretene treaba sta asa ….cand se constata ca ai mers cu viteza mare ……organul te arde in maxim 30 de zile …..adica….ti aduce la cunostiinta Ce tampit esti si la ce te expui …..dar la rovinieta …e altfel …adica .te lasa sa fii tampit 60 de zile si apoi ….ti spune ca esti un tampit INFRACTOR…..DADA PTR CA LA CE SUME VEI AVEA DE PLATIT NU MAI ESTI CONTRAVENIENT, CI INFRACTOR…..ADICA UN MARE PROST ……ASA CA TINE ….
tirtau(Citează)
08/06/2012 la 12:07 AM
Lol, altul care nu stie pe ce lume traieste. Ar trebui sa se dea si teste de IQ atunci cand dai de carnet.
nwradu(Citează)
08/06/2012 la 11:38 AM
Eu as vrea ca statul sau, ma rog, Petrom sa imi trimita reminder atunci cand uit sa bag benzina. Ce daca eu nu am mers cu masina intr-o perioada? Sa fie obligatoriu sa cumperi benzina.
Serios: Eu am o masina la care am platit rovinieta ani de zile dupa care nu am mai platit pentru ca nu am mai iesit cu ea din localitate. E o chestie optionala iesitul cu masina din localitate si deci si rovinieta.
Altfel, relativ la taxa de 28 de euro, acelasi principiu exista si la RATB. Daca te prinde fara bilet iti da o o amenda si/sau o supra-taxa care consta intr-un bilet cu care poti circula in ziua respectiva unde vrea muschiul tau, chit ca biletul costa 50-100 de lei si poate tu nu mai vrei sa circuli in ziua respectiva cu RATB-ul.
nashu_mare(Citează)
03/07/2012 la 3:26 PM
@nwradu
Vorbesti numai prostii.Sa iti explic cateva ideii gresite ale tale. Am vazut ca vb de amenzile din Anglia, normal ca nmeni nu sa “iritat” pentu ca atunci cand s-a stabilit cuantumul amenzilor cei din anglia au raportat valoarea amenzii la castigul minim al unui englez si la gravitatea faptei comise.Ex:depasesti limita de viteza cu 50 km/h insemna ca pui vietile oamenilor in pericol si platesti scump, opresti masina pe autostrada sau blochezi un drum public la fel. dar nu o sa vezi, cum se intampla in romania, sa amendeze un om pentu neplata unei taxe de drum cu mai mult de 10 salarii.Am lucrat 3 ani in anglia si am luat si o amenda pentru parcat neregulamentar. Deci ca o concluzie Cand salariul minim in romania e de vre- 700 ron(nu stiu axact) sa pui minimul unei amenzi 1000 ron-IN NICI-O TARA CIVILIZATA NU EXISTA ASA CEVA. Exista intradevar amenzi mari dar pentu fapte grave. A-s vrea sa te intreb ceva daca maine se da o lege ca daca traversezi neregulamentar platesti amenda 10.000 ron, ti se pare corect?
unu(Citează)
03/07/2012 la 3:51 PM
” Cand salariul minim in romania e de vre- 700 ron(nu stiu axact) sa pui minimul unei amenzi 1000 ron-IN NICI-O TARA CIVILIZATA NU EXISTA ASA CEVA”
1000 ron?!?
nwradu(Citează)
03/07/2012 la 4:16 PM
Cel care a facut acest blog se intreaba “care e logica sa te amendeze o singura data”. o sa iti explic eu, ca vad ca esti mai greoi asa in gandire si ai nevoie de ajutor. DECI…Odata cu amenda platesti si contravaloarea rovignetei pe un an de zile, daca eu merg aproape zilnic, la serviciu de exemplu, dus intors, pe un tronson, sosea, drum etc. unde este obligatorie rovigneta, si merg fara rovignieta din oricare motiv(am uitat sa imi iau, nu stiam ca imi trbuie sau pur si simplu nu am vrut) sunt sanctionat de 2 ori pe zi( amenda+rovignieta pe un an). La un calcul in mare, peste 6 luni o sa am de plata rovignieta pentu 372 de ani+amenda cate 2 pe zi adica 372.000 ron (adica aproape 4 miliarde lei vechi). Deci esti obligat sa platesti acelas serviciu de mai multe ori. Nu mai pun la socoteala ca eu si familia mea am fi practic condamnati la moarte…trebuie sa imi vand casa si tot ce am ca sa platesc amenzile (adica 6 luni de mers pe un dru public) si sa dorm prin parcuri cu 2 copii. Dar sigur se vor gasi inapti care sa spuna ca merit ca am incalcat legea. Daca mergi cu tramvaiul fara bilet de la un capat la altul iei amenda in ficare statie? Platesti atatea bilete cat numarul de statii? Nu suntem prima tara in care se plateste taxa de drum dar nicaieri nu te pune sa platesti taxa pe un an de fiecare data cand te prinde in decursul aceluias an
doi(Citează)
03/07/2012 la 4:50 PM
2 amenzi de 1000 Ron a primit nasul meu cu o duba sub 3.5 tone. Pe acelas drum in aceeas zi(pe dn1, anul trecut). El le-a platit, avand o situatie materiala foarte buna si neavand timp sa stea sa se judece. Dar mi-a povestit de un prieten care avea 2 camioane si i-a venit peste 20 de amenzi odata in valoare totala de peste 25.000 euro, persoana de nationalitate turca nu stia de ca trebuie sa plateasca rovigniera. Este talharie legala din partea statului. Altii nu platesc pt. crima sau omor din culpa despagubiri asa mari si unii mai naivi(sa nu zic mai prostuti) se nenorocesc pe viata din cauza ca au circulat pe drumurile din romania.
unu(Citează)
03/07/2012 la 4:55 PM
Avea firma de transport si nu stia ca ii tb rovigneta? Si ar tb sa credem asta?
NetuLiber(Citează)
03/07/2012 la 5:36 PM
Eu am spus doar ce mi-a povestit nasul meu despre o cunostinta de a lui, nu am stat sa fac ancheta daca a stiut, a uitat sau n-a vrut sa plateasca. dar nici nu conteaza. Ceea ce conteaza este ca suntem “bombardati” cu taxe amenzi si legi facute in asa fel sa fie legal dar in acelas timp.Eu imi cumpar defiecare data cand plec din buc. rovinieta. Binenteles ca si eu sunt de acord ca trebuie sa platesti rovinieta si sa fi sanctionat in caz ca nu o faci, dar de ce sa platesti de 20 de ori contravaloare rovinietei pe un an. Daca te prinde fara rovinieta platesti amenda+contravaloarea rovinietei dar si dupa ce le-ai platit tot nu beneficezi de rovinieta deci…platesc rovinieta dar nu am rovinieta. Mai nou au schimbat numele platesti tot taxa de 28euro dar nu se numeste rovinieta(pt ca o contestau in instanta soferii si castigau) se numeste tarif de despagubire. Indiferent ce spuneti si chiar daca e legala legea NU E CORECTA na dealtfel si alte multe legi date de la iliescu in coace.
unu(Citează)
03/07/2012 la 5:49 PM
Una din marile si multele probleme ale romaniei este ca legile sunt facute sa fie interpretabile in asa fel incat sa poata stoarce cat mai multi bani de la populatie sau sa sa poata sa fure baietii destepti fara a putea fi trasi la raspundere. SI rovinieta este aceeas “mancare de peste”.
unu(Citează)
18/10/2012 la 10:10 AM
Cand am fost sa platesc impozitul, adica ieri, am aflat ca am o amenda pt rovinieta de pe data de 26 iunie 2011. Eu imi amintesc ca aveam rovinieta, dar chitanta sigur nu o mai am, asa ca nu conteaza ce aveam, insa nu am primit acasa nici o instiintare de amenda sau amenda. Ce as putea face?
Vera(Citează)
18/10/2012 la 2:47 PM
Rectificare, amenda e din 05.02.2011, pe 26.07 a fost emis procesul verbal, pe care eu nu l-am primit nici acum.
Vera(Citează)
18/10/2012 la 3:02 PM
eu stiu ca in 6 luni trebuie să primești procesul verbal. Sigur n-a semnat vreun vecin de primire, pentru tine ?
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni daca Procesul Verbal a fost intocmit dupa mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei. Se mai prescrie si daca nu primiti Procesul Verbal in mai putin de o luna de la data intocmirii lui. Oricum, puteti face contestatie pentru lipsa probei daca ati fost instiintat dupa mai mult de 6 luni.
mai multe aici, il urmarisem pe tip acum ceva vreme:
http://www.reghineni.ro/?p=124
Ariel(Citează)
19/10/2012 la 8:30 AM
Nu, este totul legal.
Politia are 6 luni la dispozitie sa emita amenda, plus inca o luna ca sa o primesti, in total fiind 7 luni intre savarsirea actului criminal de a merge fara rovigneta si momentul cand trebuie sa ajunga instiintarea la tine.
Daca n-ai primit niciodata instiintarea, incearca sa scapi de ea astfel, dar nu stiu de unde sa pornesti. Parerea mea este ca mai mult iti bati capul si pierzi timp.
nwradu(Citează)
19/10/2012 la 2:25 PM
intre timp … am intrebat la CNADNR si exista un proces verbal emis in iunie pt contravenineta din februarie si mai este si un proces verbal de informare cum a fost agentul constatator acasa si nu m-a gasit si in afara de un nume de familie si o semnatura a unui asa zis martor, nu mai are nimic completat. Drept urmare voi contesta la judecatorie faptul ca s-a incercat in vreun fel sa mi se aduca la cunostinta despre amenda. va multumesc pt raspunsuri :-)
Vera(Citează)
19/10/2012 la 3:20 PM
baftă !
eu unul sunt curios; Ar fi fain dacă ai putea să revii cu informații
Ariel(Citează)
09/02/2015 la 8:48 PM
Salut!
In 2010 noiembrie pe 20 mi-a expirat rovinieta, pe 21 noiembrie am plecat la Constanta, pe A2 m-a luat camera ca nu am rovinieta , plus m-a oprit politia pt control de rutina si mi-a spus sa verific daca am rovinieta valabila. Ok tot in 21 noiembrie dupa 2 ore de trecut de prima camera a CNADR-ului am oprit la un peco si mi-am cumparat. Dupa 6 luni imi vine acasa procesul verbal + amenda 250 lei plata factura imediat in maxim 30 minute cat am plecat de acasa la taxe locale s 6 si banca. Dupa 4 ani in 2014 noiembrie imi vine acasa executare silita pe conturile p fizica din cauza ca nu am platit plus suma ceruta de executori in valoare de 460 lei pt ca au lucrat la doasr. Am mers cu dovada la avocatul meu, avocatul a contestat si instanta mi-a refuzat atat contestatia cat si cererea de ridicare a executarii silite. Acum maine merg din nou la jud. s 6 sa ii arat domnului judecator ca am platit si sa ma ladse in pace. Deci care este faza daca platesti de ce nu esti absolvit de vina! Asa ca nu va jucati mai mult sunt drumurile facute si nervii decat rezultatul in sine !!!
elena(Citează)