►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost ieri seară la un curs de prim ajutor (prin salvez.ro), unde un instructor de la SMURD ne-a învăţat noţiunile de bază care m-ar putea ajuta cândva să salvez viaţa cuiva. E unul din cele mai bune lucruri pe care le-am învăţat vreodată.
Nu zic că sunt acum vreun specialist şi că aş putea salva oricând o persoană. Dar, aşa cum spunea instructorul, în astfel de situaţii, când e vorba de viaţa unui om, orice şansă în plus contează. Cu 1% dacă îi creşti cuiva şansele de supravieţuire pentru că ştii să-i faci o manevră corectă de resuscitare sau pentru că-l răsuceşti corect pe o parte şi nu se îneacă în propriul sânge şi poate fi diferenţa dintre viaţă şi moarte. Orice secundă contează, orice intervenţie.
Cam despre asta e vorba, dar aplicat la viaţa unui om, om care poate fi prietenul tău cel mai bun care intră în comă sau se loveşte după vreo beţie, un necunoscut ce leşină pe stradă, victima unui accident auto, un coleg epileptic ce are o criză, un membru al familiei care se îneacă de la un bob de strugure. Tu ştii cum să faci un masaj cardiac, unde să apeşi, cu ce forţă şi de câte ori pe minut? Ştii exact de unde să apuci un om care s-a înecat cu ceva mâncare, cum să-l ţii şi ce să-i faci mai întâi? Ştii ce să faci cu un om inconştient, leşinat, poate beat criţă, până când vine o ambulanţă? Dacă are chiar soţia sau copilul tău un accident? Dacă te îneci chiar tu cu ceva și nu e nimeni în preajmă?
Asta se învaţă la curs. Am reţinut şi eu ce trebuie făcut, dar nu o voi scrie aici, întâi din teama că poate uit ceva, apoi pentru că nu pot explica, în cuvinte, ce trebuie făcut. E nevoie ca un instructor să-ţi arate cum pui braţele cuiva ce trebuie răsucit pe o parte sau în ce poziţie să stai pentru a-i face un masaj cardiac cât mai eficient. Dacă ştii ce trebuie făcut, îi poţi reporni inima. Îi poţi salva viaţa. Mergeţi la curs şi aflaţi acolo, cursurile pentru public încep cam într-o lună de zile şi vor fi anunţate pe site-ul oficial salvez.ro.
Atunci când ţi se explică ce poţi face pentru a salva pe cineva şi înţelegi cât de fragilă este viaţa umană, înţelegi şi prostia apelurilor false la 112. 75% dintre apeluri sunt farse, ambulanţe sau pompiere sunt trimise de pomană la destinaţii unde nu este nevoie de ele, în loc să ajungă la cazuri reale.
Eu nu reuşesc să pricep de ce se fac asemenea farse. Am făcut şi eu glume unor oameni; distractiv este să fii acolo când descoperă farsa, să râzi cu ei, să le vezi figura. Unde e distracţia în a suna şi a spune că pe strada X este nevoie de o ambulanţă sau că în zona Y este un incendiu? Poate că sunt eu prea logic din fire, dar nu înţeleg sub nicio formă cum m-aş putea distra dacă sun acum la 112 şi cer urgent o Salvare în Botoşani pe strada Eminescu. Oricum nu sunt acolo ca șă-i văd pe medici ajungând la destinație și ridicând din umeri pentru că nu-i nimeni acolo; și care este mare glumă, că au cheltuit unii benzină de pomană? Ce o fi în mintea celor care fac apeluri false?
Dincolo de farse, o grămadă de apeluri la 112 sunt făcute la mişto, ca să întrebe cât e ceasul, ca să-l înveţe pe copil cum să sune de pe mobil în caz de o urgenţă, ca să întrebe tot felul de prostii ce nu sunt urgenţe. Problema este că doar în România este un procent atât de mare de apeluri inutile, semn clar că este vorba doar de educaţie şi de a înţelege implicaţiile unui astfel de gest.
Salvez.ro pentru detalii.
Cursurile sunt organizate de Asociația React cu sprijinul Vodafone. La plecare am primit și această trusă de prim ajutor, foarte simpatică. Are în ea lanternă, pansamente de diverse tipuri, cu alcool și fără, bandaj, foarfecă, ac, o vestă și alte elemente pe care încă nu le-am identificat. E diferită și mai complexă decât cea obligatorie auto, dar e suficient de compactă încât să o poți lua cu tine într-un eventual concediu sau pe munte.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
02/11/2011 la 9:37 AM
salut initiativa cu 112 si explicarea in detaliu a situatiilor cand trebuie sa suni. Smurd-ul ar fi bine sa realizeze astfel de cursuri cam in toate orasele mari, altfel e doar PR prost de la Vodafone.
Mi se pare ca ceva nu functioneaza bine: 112 e numar de urganta, insa oricine stie ca daca ai nevoie de Politie, Jandarmerie, Pompieri, Ambulanta/Smurd trebuie sa tii minte doar acest numar. Eu am ramas cu un gust amar la 112 pt ca conducand prin Romania am observat si raportat:
– Valea Oltului, coloana de masini, trece ambulanta privata cu girofar si semnale acustice pornite, conducea extrem de periculos … dupa nici 20 km si vreo 30 minute, observ aceeasi ambulanta oprita intr-o benzinarie, unde soferul si inca un tip savurau o tigara + cafea si stateau la soare (deci evident nici o urgenta); Am sunat la 112 sa raportez problema si aia s-au luat de mine cum ca nu e corect !?
– radarele mobile, astea din Loganuri MCV, in zona de la paralela 45 si Baicoi au prostul obicei de a intoarce masina peste linia dublu continua. Cum nimeni nu-i mai presus de lege am sunat din nou la 112 sa raportez problema (Who the fuck knows alt numar la care se raporteaza astea) indicand si numarul de inregistare al masinii. M-au trimis la plimbare …
Am mai vazut acelasi “actiuni” si pe langa Campina, Deva …
– acum ceva ani, am fost la o sectie de politie sa raportez comportamentul necivilizat a 2 ofiteri si completa neimplicare a altora 2, cu 2 masini disponibile; Toti fumau, spargeau seminte si se declarau in misiune. Ma oprisem sa reclam ca un cazan de Dacie ce transporta baloti de fan pe portbagajul masinii, n-avea deloc lumini la frane si de 2 ori era sa faca accident cu mine si cu un alt participant. Le cerusem politistilor sa intervina si sa-l opreasca pt verificare. La sectia de politie am fost luat la misto si comandantul incepuse sa ma ameninte, apoi i-a chemat si pe cei 4 de sus, si vinovat m-au scos tot pe mine, ca n-am tinut minte nr la Dacie; (care Dacie trecuse pe langa politisti in timp ce le explicam problema). Au continuat amenintarile si cred ca daca nu eram cu prietena in masina mi le incasam. Am sunat pe loc la 112 – sa raportez evenimentul si amenintarile si faptul ca niciunul din ofiteri nu vroia sa-si spuna numele, m-au ascultat apoi mi-au zis ca nu e treaba lor…
– acu vreo 2 ani, in centru BV, am fost tamponat la semfor, din spate de un sofer beat. Eram in masina cu prietena; ea a sunat la 112 dupa ce am observat cat de “rangă” era tipul care scosese din masina bastonul, ca era paznic si se gandea ca ne poate corecta el… Am indicat telefonic toate datele acestuia (ca-l facusem sa-mi dea CI-ul), + datele masinii. Au zis ca nu-i urgent si ca nu trimit echipaj… Mi-am pierdut 3 zile pe la politie sa obtin dovada ca sa pot repara masina pe Casco, a trebuit sa umblu sa-l gasesc si sa-l fac sa vina cu mine la Politie; S-a milogit de ofiteri de fata cu mine ca-i sarac … si a scapat fara absolut nimic !
Luna trecuta mi-au furat capacele de la rotile masinii parcate in fata blocului. Am observat insa dupa cateva zile si m-am prezentat la politie in a 3-a zi (afara plouase si oricum nu puteau sa mai ia amprente – daca ar fi mers pana aici + nu vroiam sa-mi pierd duminica pe calaigrafie in fata ofiterului). N-am mai sunat la 112, ci m-am prezentat direct la sectia de Militie. Acolo le-am explicat problema si m-au luat in vizor ca “eu obstructionez voit ancheta lor” – mai fusesera furturi similare in zona in aceeasi perioada – si ca trebuia sa raportez la 112. Le-am zis ca nu consider ca era urgenta si replica a 3 persoane cu rang inalt din sectie a fost ca orice chestie se raporteaza la 112 !
Ariel(Citează)
02/11/2011 la 7:59 PM
@Ariel: subiectul e foarte mare. Asta a fost si una din intrebarile puse instructorului, daca numarul 112 este pentru orice sau doar la urgente. De exemplu daca iti gasesti masina sparta sau apartamentul spart suni la 112 in sensul ca e urgenta sau contactezi sectia locala de Politie?
Ni s-a spus ca e ok sa suni la 112 atunci cand ai nevoie de politie, pompieri, jandarmi sau ambulante.
Acum, din ce zici tu, poti sa-ti spun eu ca numarul pentru a raporta probleme in trafic sau abuzuri ale Politiei Rutiere sau masini care circula aiurea (tirul cu o roata, anyone) este 9544. Eu il stiam dintr-un articol mai vechi :P
Acum, la ce exemple zici tu, mi se pare ca daca vrei sa faci o reclamatie trebuie totusi sa gasesti un numar potrivit de telefon.
1. Ambulanta privata se reclama la firma ei. In practica nu ai de unde sa stii ce urgenta aveau oamenii si daca nu cumva s-a anulat intre timp. Inteleg ca esti ofticat de trafic, dar nu 112 te ajuta.
2. Radarul mobil care intoarce aiurea e de competenta 9544, zic eu.
3. Politisti incompetenti la fel, 9544 sau plangere scrisa si inregistrata la inspectoratul judetean. Daca te tine, revii apoi cu adrese si intrebi cum s-a rezolvat sesizarea ta numarul X din Y.
4. Tamponarea – eu zic ca ai sunat bine la 112, dar daca n-a venit nimeni in timp util este problema ce tine de alte reclamatii si alte servicii.
Cursul este despre primul ajutor, nu despre 112. Sunatul la numarul unic de urgenta este un lucru obligatoriu, iar la curs te invata cand sa o faci (controlezi victima, te uiti daca respira, apoi suni si dai mai multe date; poate doar doarme in strada). Problema cu 112 este ca se suna la misto… 80% dintre apeluri sunt asa! Cum ar fi sa-ti sune tie telefonul de 10 ori si de 8 ori sa fie glume si misto-uri, dar nu doar telefonice, ci sa te si duci prin oras cine stie cati kilometri ca sa descoperi ca ai luat teapa?
Cat despre acordarea primului ajutor, oricine ar trebui sa stie sa faca asta. Nu stii cand ai nevoie sa salvezi o persoana apropiata sau chiar si un necunoscut.
nwradu(Citează)