►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Astăzi am trecut pe la Occupy Bucharest, evenimentul nostru local care, la fel ca în oraşele americane de unde a început mişcarea, ar fi trebuit să blocheze cu proteste paşnice centrul financiar al oraşului. La americani este o mişcare de luat în seamă; la noi n-a ieşit nimic. Aşadar, iată mai jos o galerie de imagini şi multe comentarii de-ale mele despre ce este şi ce nu este Occupy Bucharest.
Ca idee generală, aş vrea să încep prin a zice că sunt şi nu sunt de acord cu acest eveniment. Sunt de acord pentru că băncile, politicienii, guvernul, marile corporaţii trebuie să vadă că există o opoziţie, că taxele lor multiple, corupţia, dobânzile nesimţite sau pur şi simplu făcutul de bani ca prioritate în faţa oricărui alt principiu moral nu scapă neobservate. Pentru că despre asta e vorba, să arăţi ca toate serviciile din lumea asta, tot sistemul economic şi capitalist modern este făcut să funcţioneze pe spatele marelui public, dar şi pentru el. Iar publicul este nemulţumit.
Nu sunt de acord cu Occupy Bucharest din două motive. Primul ar fi că un protest este bun dacă arâți şi o alternativă la situaţia împotriva căreia protestezi. Să dispară băncile! Aşa, şi ce facem fără ele, cum ar funcţiona lumea ulterior acelui moment? Spune nu capitalismului! Şi alternativa care este, comunismul? Naţionalizarea? S-a dovedit deja ineficient. Al doilea motiv este că dacă apar doar 70 de oameni la protest, se face de râs întreaga idee bună din spatele său.
Pentru că astăzi, între 12:30 şi 13:00, atâţia am numărat în parcul Unirii la acest protest. Iar vreo 20 erau “turişti”, aflaţi prin zonă ca şi mine, sau trimişi ai posturilor TV, dar nu prea au avut ce să raporteze. Era cam plictiseală, erau nişte oameni care stăteau îngrădiţi într-un mic ţarc, între nişte cartoane pe care fuseseră scrise mesaje de protest, şi o veselie şi o discuţie despre ce face fiecare şi cum iese evenimentul.
Nu se cheamă că protestezi, cerând libertatea în fața capitalismului şi eliberare de jugul băncilor, dacă protestul se face în ţarcul în care ai fost îngrădit de jandarmi!
Am văzut câteva ciudăţenii astăzi şi pe unele le comentez în fotografiile de mai jos. Nucleul protestatarilor, “fruntea” cum s-ar zice dacă faci o ţuică, era un grup de 20 de oameni care stăteau în respectivul ţarc. Vreo alţi 30 erau în jur, semi-protestând, dar la o adică gata să spună că erau doar în zonă. Era un protest împotriva băncilor, a micşorării pensiilor şi a corupţiei, dar jumătate dintre cei de acolo se războiau momentan cu pubertatea, dacă e să mă iau după vocile lor. Iar 70 de oameni, dintre care niciunul care să pară cu adevărat lovit de sistem şi dorind să-l schimbe, nu lasă impresia că situaţia este disperată, ci doar că este la modă să protestezi.
Cei de acolo discutau cu jandarmii, care îi întrebau cine sunt şi ce caută în parc. Le spuneau că e dreptul lor să se adune paşnic şi să protesteze, să picteze un banner şi să stea pe iarbă. Iar jandarmii le-au dat dreptate. Cred că în curând chiar jandarmii vor aduce mai mulţi oameni la proteste, ca să aibă şi ei mai mult de muncă, altfel iarăşi li se reduce personalul.
Văzând acele discuţii mi-a părut rău de organizatori, care erau vreo 5 la număr. Se vede că ştiau legile, că au vrut să facă ceva bun şi mare, că au pregătit tot ce a fost posibil de pregătit. Dar n-au avut cu cine. Şi poate lecţia cea mai importantă este că, înainte de orice astfel de eveniment, flash mob, protest, revoltă sau orice altceva, e mai important să ştii sigur câţi oameni vor veni şi cine sunt ei. Nici măcar oamenii cu probleme nu vor fi de acord ca hipsteri că hipsteri cu tunsori ciudate si aspect metrosexual îi reprezintă, niște copii nici atat. Altfel, o intenţie bună se face de râs.
La moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi au fost 70.000 de oameni, care au dormit câteva nopţi în frig. La Occupy Bucharest au fost 70, care s-au încălzit cu cafea, s-au fotografiat cu Nikon, şi-au protejat ochii de soare cu Ray-Ban şi probabil au mâncat în Centrul Istoric la final. A doua lecție este deci că nu orice eveniment de succes în străinătate poate fi copiat și la noi, ci ar trebui adaptat la situația locală.
Asta, zic eu, spune tot și rămân de văzut doar imaginile.
Intreaga galerie este la o rezolutie mai mare pe SkyDrive. Iar la alții arată ca aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
16/10/2011 la 12:36 AM
foarte buna comparatia; altfel spus, daca e sa ne raportam la evenimentele date astazi, 1% din romani crede ca impreuna putem gasi solutii iar 99% asteapta solutia de la Dumnezeu, nu?
roxana(Citează)
16/10/2011 la 12:41 AM
Da. Chiar au fost niste sondaje recent din care a reiesit ca majoritatea tinerilor cred ca vor avea noroc in viata, nu-si fac griji ca prin forte proprii nu au sanse.
Oricum, sloganul “noi suntem cei 99%” clar nu se potriveste aici, ci mai degraba (coincidenta de numere) la Sf Parascheva, chiar 99,9%.
nwradu(Citează)
16/10/2011 la 12:43 AM
La ProTV a fost un reportaj pe tema asta si ideea din spatele datei de 15 octombrie. Au aratat ca in Atena au fost proteste violente, in Milano s-a lasat cu aruncat legume in politie si in New York au fost pasnici, dar au fost si cativa care au facut scandal. Dar nimic despre Bucuresti!
acsel(Citează)
16/10/2011 la 1:05 AM
mai bine ca la bucuresti! no kidding!
lumi(Citează)
16/10/2011 la 1:21 AM
Decat violente, da, mai bine la noi. Dar e tocmai pentru ca cei iesiti la protest nu aveau de fapt disperarea in suflet si nici nu erau niste huligani care doar vroiau sa distruga ceva.
nwradu(Citează)
16/10/2011 la 10:49 AM
asta e parodie de protest. mai bine se duceau acasa si si-o trageau.. dar cred ca nici acasa nu aveau ce face motiv pentru care au incropit si ei un asa zis protest
laur(Citează)
16/10/2011 la 11:08 AM
La noi protestele sunt foarte rare, nu stim sa protestam nu stim sa ne manifestam, ar fi venit mai multi daca se organizau.
Este indicat sa repetam protestele pasnice, ceva trebuie facut, trebuie sa ai speriem cu ceva prea stau lenesi pe scaunele lor fara nici un fel de jena ca romanii de sub ei sunt in pragul saraciei.
Sunt romani care pleaca fara, bravo lor, noi cei care ramanem aici ce face? Ducem tara in spate!
Pana cand? Batranii vor pensii. Somerii vor si ei bani. Artistii sunt pusi la zid. Intelectualii au plecat am mai ramas noi.
Nu putem sa mai stam asa
AM991(Citează)
16/10/2011 la 11:23 AM
Pe mine ma amuza ca au fost 50 in piata dar acum sunt comentarii “pro” pe toate blogurile unde se discuta despre. Cineva a fost harnic in noaptea asta.
Bine, si cel mai mult ma irita sloganul ala cu 99%. Adica se scoala cativa pulifrici intr-o dimineata si hotarasc ei ca au majoritatea si ca deci “hai sa blocam niste strazi ca sa ne asculte aialalti”. Sunt 99% dar la vot au stat ascunsi.
nashu_mare(Citează)
16/10/2011 la 2:11 PM
Eu am fost la #occupyrome de unde am plecat la timp, pentru k desi parea totul ceva politic, intr-un final a fost o lupta generala…
http://www.sanduionut.ro/cum-a-fost-la-occupyrome-2011
sandu ionut(Citează)
16/10/2011 la 2:15 PM
Eu nu cred ca s-ar fi rezolvat ceva daca ar fi fost mai multi. In sine ideea ca daca iesim in strada si aratam ca suntem nemultumiti fapt pentru care apoi bancile sa tremure din toate conturile si sa zica “da, micsoram dobanzile si nu va mai taxam cu tot felul de comisioane absurde” – este puerila. Nici guvernantii nu si-ar fi pierdut pranzul gandindu-se la protestatari si facand un plan de reorganizare.
De ce nu ne baga in seama? Pentru ca noi nu facem nimic. Nu mergem la vot ca sa nu mai fie alesi “hotii si banditii”, nu ne informam despre clauzele contractului bancar inainte sa-l semnam pentru zeci de ani…
Ne plangem la colturi in schimb :)
Alexandra(Citează)
16/10/2011 la 2:37 PM
Atunci cand s-au micsorat salarii si pensii, s-au anulat tichetele, primele si angajarile, au iesit in strada cam 20.000 de oameni, maxim 40.000 la cel mai mare mars. La Sfanta Parascheva la moaste au fost 70.000. Asta zice tot.
nwradu(Citează)
16/10/2011 la 4:27 PM
Multi dintre aia au auzit de credite si banci de la TV :)))
Capitalism Game Over….pupa-i-ar tata de comunisti handicapati!
fanel(Citează)
16/10/2011 la 6:22 PM
Are you for real ? Cuma dica, daca ai Ray Ban, n-ai de ce sa protestezi ? Ce, nu esti tot sclav in sistem ?
Tzipi(Citează)
16/10/2011 la 9:04 PM
Glumesti, nu? In care sistem? Daca ai 500 de lei de dat pe ochelari, inseamna ca n-ai motive sa te plangi ca te-a pus banca la colt sa dai banii la rata. Nici daca ai iPhone sau alt telefon de peste 1500 de lei. Pentru ca zici asta, inseamna ca nu stii ce inseamna saracia si datoriile si e clar ca habar n-ai cine chiar este indreptatit sa protesteze si pentru ce.
nwradu(Citează)
20/10/2011 la 11:06 AM
Puerile remarcile autorului, ca și protestul dealtfel. Este adevărat că #occupybucharest nu a avut amploare, dar asta nu înseamnă că nu are rost să protestezi, este un început. Chestia cu „dacă ai ochelari nu știu de care” n-ai ce căuta la protest m-a făcut să rîd.
Dacă ne-am lua după logica dumitale, domnule autor, istoria nu ar trebui să se schimbe, să își vadă de cursul său pentru că, deh … dacă schimbăm ce punem în loc?
Pînă la urmă fiecare are dreptul să spună ce crede, iar eu cred că m-am săturat de habotnici, religioși ori de tip nou, corporatiști.
Asta la vista … după prăbușirea capitalismului.
Idle(Citează)
20/10/2011 la 12:29 PM
Si tu ce solutie vezi la caderea bancilor si a sistemului capitalism? Cum s-ar descurca omenirea a doua zi dupa acest eveniment?
O revolutie fara alternativa e doar anarhie. E ca in Londra, manifestatii, incendieri, proteste de pomana, e ca in Paris acum vreo doi ani, e doar o metoda de a-ti varsa nervii.
nwradu(Citează)